Şimdi Ara

Tanrı zamandan ve mekandan bağımsız olamaz (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
2
Favori
5.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Ben geleneksel kader anlayisinin sacmaliklarla dolu oldugunu biliyorum. Bu konuda Kuran da gayet net aciktir. "Biz insani katisik bir meniden yarattik. Onu denemek istiyoruz… ona yolu gosterdik ister tesekkur eder ister nankor olur.. İnsan suresi 2-3..tesekkurmu edecek nankorluk mu edecek.. Sonucu yaratmadim diyor.. Sonucu belli olan seye onu deneyecem dermi.. Allah ne dediginimi bilmiyr?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan

    Bizim algımız ile buna bir anlam yükleme şansımız yok zaten. İnanç Allah'a güvenmeyi gerektirir. Yaratılmadan ne olacağı biliniyor gibi bir durum geçmez Kur'an da; herkes yapıp ettiklerini kendisi yapar diye geçer. Ben bir üst zekaya iman etmişim, kendi sığ bilgim ile zan ile iddia sunmam.
    Görmeye hazır olduğun zaman düşünürsün bu çelişki tüm din anlayışını değiştirebilir çünkü çıkacak iki sonuç var ikiside bilinenlere ters.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 3 Mayıs 2019; 0:53:31 >
  • bu tür konularda kafan basmıyor sanırım yardımcı olayım.

    öncelikle evreni ve seni yaratacak güce sahip olanın herşeye gücü vardır. sen bu dünyayı ve bu zaman boyutunu biliyorsun, beynin algın herşeyin bunun üzerine kurulmuş. hayal et desek bile hayal edemiyorsun çünki senin bu dünyanın parmaklıkları var, sınırı var ve ötesi yok. filmlerde bile gösterilen hayal edilen öteki taraftan değil bu dünyanın bilinci ile kurgulanmış. öteki zaman boyutunu görmediğin için bunu oraya gitmeden hiçbir zaman bilemeyeceksin. o nedenle bilgin gördüğün kadardır.sende gördüğün kadarsın. kendine fazla anlam yükleme. herkes neyi görüyorsa sende onu görüyorsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: murat1981pls

    Soylediginiz tamamen yanlis eger tercih edebilecegimiz seyler biliniyorsa onceden varlik haline getrilmis demektir, varlik haline getirilms seyleri tercih sansimiz asla olamaz.. Bizim tercih edebilecegimiz seyleri Allah da tercih eder yaratirsa o "şey" olur.. Mesela cok cazip bir ev buldunuz faizli kredi cekip o evi alacakmisiniz yoksa faiz haram oldugu icin ona yaklasmayacakmisiniz.. Bu iki tercihden biri henuz yaratilmadigi icin olmayan şey bilinmez.. Andolsun ki, sizi içinizden cihad edenleri ve sabredenleri bilinceye kadar deneyeceğiz. Haberlerinizi de sınayacağız.. Muhammed 31..Allah yaratmadim henuz diyor..
    kurduğun cümlelerden hiçbir şey anlamadım. varlık haline getirilmiş ne demek benim bakmadığım yerin yaratılmadığını falan düşünen inançtan mısın? diyecek pek bir şeyim yok ben anlatmaya çalıştım. bu arada ayetin hiçbir alakası yok konuyla, bence tamamen yanlış yorumluyorsun kuran'ı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Communist

    Birşey varsa var olma sebebide vardır siz buna sınav diyorsunuz bizde sınav olmadığını kanıtıyla ortaya koyuyoruz iyiki çelişki var olmasaydı ne yapardık bilemiyorum

    Alıntıları Göster
    bir şey varsa olma sebebe senin için var olabilir. fakat zamanın olmadığı bir boyutta hiçbir şey neden sonuç ilişkisine bağlanamaz, biraz kitap falan okuyun.
    ben sınav vs. demiyorum bu arada inanmıyorum dinlere, koyduğun hiçbir kanıt yok ek olarakta.




  • Kuran i kimse yorumlayamaz, Nebiler bile.. Anlamak zor ben anlamak icin bayagi bir saatimi harcamistim..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Whiskey

    bir şey varsa olma sebebe senin için var olabilir. fakat zamanın olmadığı bir boyutta hiçbir şey neden sonuç ilişkisine bağlanamaz, biraz kitap falan okuyun.
    ben sınav vs. demiyorum bu arada inanmıyorum dinlere, koyduğun hiçbir kanıt yok ek olarakta.

    Alıntıları Göster
    Dostum senin için zamansızlık nedir? benim anladığım olay varsa zamanda vardır. Var oluşumuz olay olduğuna göre zamansızlık diye birşey yoktur olsaydı hiçbir şey var olmazdı.




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Üst üste iki uzaklaştırma alınca cevap gecikti, kusura bakma.

    Bildiğim kadarıyla yeni teoriler yok, varsa da henüz benim haberim yok. Bu aralar okuyup araştırmaya pek fırsatım olmuyor. En güncel teorilerden biri Block teorisi ve zamanın B serisine dayanıyor. Sonradan doğru hatırladığın üzere, Görelilik teorisinin en güncel sürümleri de zamanın B serisine dayanıyor. Genel Göreliliğin güncel yorumu Minkowski’nin uzay-zaman modeli ile birlikte yorumlanıyor. Buna göre uzam ve zaman ayrı ayrı var olabilen şeyler değiller. Ancak onların füzyonu anlamlı bir gerçeklik oluşturabiliyor. Bu da demek oluyor ki, zaman Big Bang’ten önce ya yoktu ya da tekilliğin içinde hapis durumdaydı. Mutlak zamanı reddeden ve evren genelinde bir eşanlılığın mümkün olmadığını söyleyen Genel Göreliliğin göreceli zaman iddiası gerek laboratuvarlarda ve gerekse alan gözlemlerinde defalarca kanıtlandı. Artık herkes için aynı hızda işleyen tek bir zaman yerine gözlemcinin zamanından söz ediyoruz. Bu bakış açısı determinist bir evreni zorunlu kılıyor çünkü geçmiş-şimdi-gelecek aynı anda yan yana varlar, derseniz, geleceğin de orada bir yerde durduğunu ve bizim henüz ona ulaşmadığımızı söylemiş olursunuz. Bu da ancak determinist bir evrende mümkündür. Kuantum kuramı ile Genel Göreliliğin çatıştığı noktalardan birisi de budur. Hatta QM ile GG kuramlarını birleştirmeye çalışırken ortaya çıkan Wheeler-DeWitt denklemlerine göre zaman diye bir şey yoktur. O, bizim uydurduğumuz hayali bir sabittir. Stephen Hawking’in kamuoyuna mal ettiği düşlemsel zaman konseptine göre ise zaman farazi sayılarla temsil edilen bir niceliktir. Son zamanlarda Bell teoremine dayanan ve Retro nedenselliğe bağlı bir hipotezden söz ediliyor Kuantum Mekaniğinde. Buna göre gelecekteki olaylar bugünkü olaylara yol açıyor olabilir. Kuantum Dolanıklığı fenomeni bu hipotez ile açıklanabilir görünüyor. Zamanın neden hep geleceğe doğru akmak zorunda olduğunu somut bir şekilde gösteremediğimiz sürece, bu türden zamanı geriye de yürüten tuhaf varsayımlara garip bakmamak gerek. Yine Caltech’te GG ve QM kuramlarını birleştirme girişimleri esnasında ortaya çıkan matematik bir çalışmanın sonucuna göre uzay-zaman Kuantum dolanıklığının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor olabilir. Bu görüş doğruysa, Uzay-zaman yaratılabileceği gibi yok edilebilir de. Yine bir başka fizikçi grubuna göre zaman termodinamik etkilerin görüngüsü olabilir.

    Gördüğün gibi zamanın ne olduğu hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Zaman gerçek mi zahiri mi hala bilmiyoruz.
    Sezgilerim bana zamanın A kuramı doğru diyor ama ampirik gözlem A kuramından çok B kuramını doğruluyor. Zamanı henüz tam olarak anlamış değiliz. LQG kuramı zamanı ve uzamı da kuantize ederek bir açıklama getiriyor. Eğer LQG doğru çıkarsa zaman ve mekan denen şeyin aynı madde gibi ölçemeyeceğimiz kadar küçük temel parçacıklardan oluştuğunu anlamış olacağız. Şimdilik orada değiliz. Hala zamanın tam olarak ne olduğunu kavramaya çok yaklaşmadık. Ama gelecekte bir gün zaman muammasının çözüleceğine inanıyorum.




  • Zamansız mekansız yarattığı mahlukat da var. Onlar da bizim durumumuzu algılayamıyor. Bizim onların durumunu algılayamadığımız gibi.

    Her ikisini algılayan Allah.

    Bugün bilim zaman bir boyuttur diyor. Allahı boyuta indirgeyemeyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biz esasen göremeyiz duyarız ancak buna görme demişiz diyelim. yani gözümüze göz yerine esasen kulak dememiz gerekiyordu.

    bu açıdan zamanın görülebilir bir alana değil de duyulabilir bir alana hasredilmesi halinde kişinin algısallığını göz aracılığı ile yapamadığı her hal ısı yayan bir kaynağa ihtiyaç duyacaktır. yani biz renklerin sıcaklığını görüp bu renkler arasındaki geçiş fazlarını da zaman olarak algılarız diyebiliriz.

    doygunluk derecesi soğuktan sıcağa doğru gittikçe zaman kesifleşir katılaşır. soğuğa kaydıkça zaman saydamlaşır ve daha geçirgen bir yapıya bürünür.

    ...................

    maddenin tam manası ile donuklaşması esnasında mesela insanın naaşının soğuması gibi zamanın donuklaştığı geçirgen olduğu nesneden uzaklaştığı görülecektir. varlık kazanmış bir canlıdan çekilen bir şey gibi anlam kazanmış olmalıdır. ölmeye yakın bazı kişilerin yüzünde ölüm nişanı da denen parlama görülür. esasen bu durum ısının yansıması olarak anlam kazanır dersek ısı vucuttan parlama yolu ile atılmaya başlamıştır denebilir. bu açıdan total zaman denilen ve kişiye göre değişen anlayışta ısının parlama sureti ile atılması hali düşünülecek olursa artık zamanın yansıma gösterdiği, eğer ki parlama yapmaya zaman bulamamış ise bunun mevt etmiş kişiden artıksı bir zaman dilimi olarak soğumanın ötesinde bir sanal zaman anlayışı ile parlamaya neden verecek şekilde hayalet ruh cin peri zan edilecek zaman ve mekan dışı varlıkları ifade edeceği düşünülebilir.

    .........................

    ani kalp krizi, vurulma, araç kazası gibi anlarda mevcut vucut ısısının doğal olmayan şekilde çok hızlı bir anda kaybı söz konusu iken yapılamayan parlama yani artık zamanın doğal olmayan süreçlere dağılımı zamanın metafiziği olarak anlam kazanmış olmalıdır.




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Ne kusuru sayende çok merak ettiğim bir hususta bilgi ediniyorum. Mesajını bir yerde saklayacağım müsait oldukça inceleyecek çok şey verdin bana. Bakalım ne kadarını anlayabileceğim.

    "gelecekte bir gün zaman muammasının çözüleceğine inanıyorum." Zamanı çözmek için bile zaman kelimesini kullanmadan edemiyoruz

    Çok teşekkürler.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Saygılar.
  • Tanrı'nın bizim asla anlayamayacağız bir zamanı olupta bizim zamanımıza etki etmiş olamaz mı?
    Zaman diye bir şey yoksa yine problem çözülüyor gibi duruyor.
    Gerçekten zaman olmayabilir mi? Sonuçta soyut bir şey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eşom21 kullanıcısına yanıt
    Bizim anlayamayacağımız zaman dediğin gene zaman zamansız diyorsan hiçbir şekilde zaman içinde olamaz. Muhalefetün Lil-havadis sonradan olan şeylere benzememe sıfatı. Zaman ezeli değilse Tanrı'nın zamansız olması gerekiyor İslama göre. Zamanın olmadığını söyleyenler var tabii ama çok yaygın değiller. Muhtemelen zaman var ve B teorisi doğru. Ama sezgilerimiz beni tedirgin ediyor. Bu arada A teorisinde zamansızlık problemlerine cevap verme girişimleri var. Mesela Craig Tanrı'nın sonradan zamanlanmak istediğini zamansızlıktan çıktığını söylüyor. Ama bu çok sıkıntılı bir pozisyon. Değişim varsa zamanda vardır zamansız bir Tanrı zamanlanamaz yani.
  • eğer tanrı için zamansızlık varsa herşey ezeli olması gerekir yani tanrının yaratıcı olmadığı, herşeyin ezelden beri var olduğu anlamına gelir.
  • Belki Tanrı sürekli değişiyor ve bu kendisi için acziyet ifade etmiyor olabilir. Ama bu değişimden bizim ne anladığımız önemli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yevm... Bir kuyuda gölgede kendisine ait olan zaman ve bir hayır su gibi olan.

    Kuyudaki su ancak arasında geçen zata ait girilmesi yasak olan bi zaman anlayışı.

    H2O... Kuyuda oluşan su. Bunun oluşumu için geçen süre Yevm gün ile ifade edilse idi günden anlaşılması lazım gelen bir şekilde ifade bulurdu. Tepkime ye girme ve oluşma dahil geçen süre ifade edilse 1 gün olsa ilahın bunun dışında olması buz ile anlam kazanabilir.

    Zamansızlık esasen zamanın olmaması değil üstünde bulunabilme hali de olabilir.

    Su bizim için zaman algısı dır. Ateş de algılardan biri. Zaman su ve türevleri ile anlamlıdır.

    Üstünde olma dışında olma hali bakımından suyu buza çevirip zemheriyi yapan yani ateş gibi anlatabilen bakış da ilahın zamansa durumunu anlatabilir.

    ....

    Benim rabnin zamanından anladığım şey onun müdahale edebildiği şeklidir. Eşya anda donuktur ve müdahaleye açıktır.

    Esasen rabbin zamanına girmek isteyen bir şeytanın başına ya da üstüne basmış gibidir. Mekan donar zaman akmaz. Şeytanın asli görevi budur. İlahın zamanına girmeye engel olan yapıdır. Boyutunun zerre kadar olduğu ensiz boysuz boyutsuz olduğu düşünülüyor.

    ..............

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Burada mukata ve kürsü kavramını da kullanabiliriz.

    Mim teorik olarak buzdan su manasına gelebilmekte.

    Mim kürsüsünden veya mukatasından bir girizgah düşünülebilir. İslami literatür gereği kürsü kavramı iki açıdan önemli.

    Onlar tahtaları üzerinde birbirini seyreder denmişken ilahın kürsüsü de ayrı bir tüzel kişilik taşımakta.

    ...........

    Ben hurufçuyumdur diyebilirim. Elif lam Mim ya da ta sin Mim gibi hurufların birer girizgah olduğunu bir şeyi teşbih ettiğini düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eşom21 kullanıcısına yanıt
    Hocam tamam da değişim için zaman gerek o halde zamansız olamaz Tanrı.
  • Değişim için niye zaman gereksin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.