Şimdi Ara

Tanrı Olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nasıl bir duygudur acaba merak ediyorum. Düşünsenize arkadaşlar tanrısınız. Teksiniz ve eşiniz yok. Ölmeyeceksiniz,doğmadınız. Evreni,gezegenleri yaratmışsınız. İnsanları ve diğer canlıları yaratmış ve insanlara serbest irade vermişsiniz.

Ben bir insan olarak böyle bir durumda tanrı olsam, yapacağım ilk şey insanları yarattıktan sonra bir insan bedeni ile dünyada insanların serbest iradeleri içerisinde onlar gibi yaşamak ve dolaşmak olurdu.İkinci beni etkileyen şey milyarlarca insanın yapmak isteyipte yapamadığı şeylerin hepsini yapan inanılmaz güçte bir varlığın insan arayüzüsünde dolaşması kendi yarattıkları ile rekabete girmesi nasıl bir duygu olurdu?Belki tanrıda eşi ve benzeri olmadığı için bir insan bedeni ile aramızda dolaşıyor, bizim gibi yaşıyor, işe gidiyor, sınavlara giriyordur. Nasıl bir duygudur tanrı olmak. Dünyayı yönetebilme,yönetme işlevi ve hiyerarşisi nasıldır. Arayüz nasıldır mesela. Bir web sitesi kaliteli bir şekilde tasarlanmışsa web site üzerinden admin panelinden yönetirsiniz içerik,tema vb. şeylerle ilgili. Acaba evreni yönetme arayüzü nasıldır.

Oturuyorsunuz bir otobüs içerisinde düşünsenize tanrısınız. Bir anlığınıza çevrenizdeki insanların ne tepki vereceğini ölçmek için bir kasırga oluşturup otobüse yaklaştırıyorsunuz insanların o sizin verdiğiniz bedenleri kaybetme korkularını gözlemliyorsunuz.

Bir de keyifsiz tarafıda olmalı. Bir tanrı bana göre bir insan kadar mutlu olamaz. Zira insanın mutluluğunu mümkün kılan şey mutsuzluklarıdır. Maddi imkanlarla sahip olduğu şeylerden keyif veren maddi imkansızlıklar yaşamışsa eğer sonrasında kendi emeğiyle sahip olduğu gelir ile o maddi imkana kısıtlı bir şekilde ulaşmasındandır.

Bir tanrı yaşam-ölüm kaygısı yok, geçim derdi yok, eş - çocuk dertleri sevdiklerinin geleceği ile kaygıları yok. En basitinden zaman kavramı yok. Nasıl açıklanabilir.Bu dünya niye var insan gerçekten anlamak mümkün değil. Şimdi 3 büyük dini göstererek işte bak bunlar anlatıyor demesin. Siz akıllı bir robot yaratsanız o robota her gün itaat diyerek ne elde edersiniz? Böyle bir varlık yaratmak için nasıl bir psikolojiye sahip olmanız gerekir?

Bir anne,babada çocuklarının kısmi tanrılarıdır. Hangi anne baba bana her gün şu kadar vakit itaat et der. İyi niyetli psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı anne babalar çocuklarının iyiliğini isterler. İyi eğitim alsın, iyi kararlar alsın, iyi şeylere sahip olsun, keyif alsın. Gerekirse beni sevmesin , benim yanımda olmasın iyi yaşasın rahat yaşasın güzel yaşasın ister.

Bir tanrı, iyi bir anne baba ile en az aynı oranda,seviyede fedakar olmak zorunda değil midir? Hangi iyi ve bilinçli anne baba benim sözümü dinlemezsen seni tekme tokat döverim,seni şöyle çok sert cezalandırırım der. Hangi anne baba, yakınlarına eğer benim çocuklarım biriyle cinsel ilişkiye girerse şu kadar sopa vurun der.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 25 Temmuz 2017; 14:22:40 >

• Tanrı Olmak
  • quote:

Orijinalden alıntı: barelymuscular

sahsen suan bakteri yaratsam şu bakteri ne yapmış kimi cennete kimi cehenneme göndereyim lan acaba diyecek kadar aklımı yitirmem

Ölümsüz olsan, maddi ( para olarak değil fiziksel tüm maddeler olarak) limitsizliğin varken ne yapacaksın?

Düşün ki tanrısın. Şıp diye bir ferrari yaptın. Sonra ben bu ferrariden 10 kat daha iyisini yaparım. Yaptın.

1000 kat, 10000 kat. 1 gram ağırlığında ve 1.000.000 beygir diyelim. ( Bir tanrı için fizik kuralları sorunu olmayacaktır büyük ihtimal)

Nereye kadar gidecek. Eninde sonunda dünyadaki insanlarla yarattığın serbest iradeli canlıların ne yaptıklarıyla uğraşacaksın.

Düşün ki elektronikçisin. Dükkanda saat yaptın bir adet. Saati düzgün bir şekilde yaptıysan ve enerjisi uzun süre bitmeyecekse saat tıkır tıkır aynı şekilde çalışır. Hiç merak edip ya bugün saati izleyeyim der misin? Ne yapacak acaba nasıl hareket edecek falan ? Anca yaparken bu adımları yaparsın başarılı bir şekilde tamamladığında tamam rafa kalkar.

Fakat basit bir özgür zekaya sahip 4 tekerlekli araç yaptın. Sensörlerinden aldığı bilgilere çevresindeki ışık, gürültü, titreşim faktörlerine göre farklı kararlar veriyor. Olasılık yüzlerce. Haliyle oturup ne yapacak nasıl çalışacak diye bakarsın.

• Yalnız ve sonsuzum. Belki ben de yarattığım insanlar gibiyim. Fakat bunu asla bilemeyeceğim çünkü kendi türümden hiçbir varlık yok. Ne yapmalıyım o halde? İnsanlardan sonra farklı bir tür yaratabilirim. Onları da sonuna kadar izleyip ne yaptıklarını gözlemlerim. Ee sonra ne yapacağım? Aynı şeyleri yapmaya devam etmenin ne anlamı var?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

quote:

sahsen suan bakteri yaratsam şu bakteri ne yapmış kimi cennete kimi cehenneme göndereyim lan acaba diyecek kadar aklımı yitirmem

Ölümsüz olsan, maddi ( para olarak değil fiziksel tüm maddeler olarak) limitsizliğin varken ne yapacaksın?

Düşün ki tanrısın. Şıp diye bir ferrari yaptın. Sonra ben bu ferrariden 10 kat daha iyisini yaparım. Yaptın.

1000 kat, 10000 kat. 1 gram ağırlığında ve 1.000.000 beygir diyelim. ( Bir tanrı için fizik kuralları sorunu olmayacaktır büyük ihtimal)

Nereye kadar gidecek. Eninde sonunda dünyadaki insanlarla yarattığın serbest iradeli canlıların ne yaptıklarıyla uğraşacaksın.

Düşün ki elektronikçisin. Dükkanda saat yaptın bir adet. Saati düzgün bir şekilde yaptıysan ve enerjisi uzun süre bitmeyecekse saat tıkır tıkır aynı şekilde çalışır. Hiç merak edip ya bugün saati izleyeyim der misin? Ne yapacak acaba nasıl hareket edecek falan ? Anca yaparken bu adımları yaparsın başarılı bir şekilde tamamladığında tamam rafa kalkar.

Fakat basit bir özgür zekaya sahip 4 tekerlekli araç yaptın. Sensörlerinden aldığı bilgilere çevresindeki ışık, gürültü, titreşim faktörlerine göre farklı kararlar veriyor. Olasılık yüzlerce. Haliyle oturup ne yapacak nasıl çalışacak diye bakarsın.

senin dediğin sey çok sıkıldım bari insan yaratayım da egleneyim moduna giriyor
    oysa tanrı sıkılmaz
    yani olsaydı

Kısmen doğru dediniz.

Benim dediğim ya meraka giriyor ya sıkıldım bir şeyler yapayıma.

• İnsanı yaratayım bazı özellikler ekleyeyim de bakalım neler neler yapacaklar demiş olabilir. Belkide keyifle izliyordur şu an. Küçükken karınca dövüştürmek gibi.

• Evet dediğimin saçma olduğunun farkındayım ama aklıma gelen başka bir şey yok. Tanrı ve insanlar arasındaki anlaşmadan daha mantıklı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sonradan yahudi olmak
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    O dediğiniz şıp biraz buyuculuk olmuyor mu?

Şıp diye ferro şak diye mustang. Bana makul gelmiyor. Ha benim ve buyuk çoğunluğumuz için ferrari ve mustang zaten buyuculerin işi.

Biz fighter warrior sınıfıyız. Bizi aşan bi yaratılış örneklemesi.

İlahi kudreti diyelim ki gördük ve dedik ki bize ferrari yap. O Teala tevazuuyla eğilse ki ben hiç zan etmiyorum benim ilgimi ferrari dediğiniz şey hiç çekmedi. İşte geri dönüşümü sıkıntılı cennette hava kirliliği yapar herkes alamaz vs.

Bi burak hukmunde bi kainat yapmıştık o da sizin ilginizi çekmedi galiba. O zaman şöyle yapalım ben şık şak diye ferrari yapmayı oğrenirken siz de bi sineğin kanadını halk etmeyi öğrenin.

İşte tanri olmak böyle bi şey olmalı.

Yerinde duramayan bi kainat var ve aslında bi yere gitmiyor. 100 km ye 5 sn. De çıkan ferro ise dünyayı gazlıyor.

Bana kalırsa insanın tanri olması halinde yemeden içmeden kesilip kadın derdine duşeceği aşikar. Peki ilahi kavramın bu tavra karşı cevabı ne olurdu?

Bu yüzden bence ilahi kavram tanri olan insan kavramına pek sıcak bakmayacaktır.

Tanri olmak denen şeyde yapılacak tek şey butun insanlığı yok edip hayvan bitki formu alıp rahat etmek olmalı. Dünyada biraz nefes alır böylece.

Evrim biraz da bu galiba.

İlahi kudretin kendi yerinde olduğunda zaman isteyeceği yani irade edeceği şey irade sıfatı olmalıdır.

İrade bi mevzuudaki olabilirlik ve olmazları açıklarken akıl ile donatılmış yapılarda fizik kimya biyoloji gibi sıradışı yapıları dizaynla alakalıdır.

Bi ferrotu şık diye yaparsanız kaç fizik kimya matematik kuralını deiiştirmeniz gerekir bilmiyorsunuz? Peki bu değişen matematikte o ferroyu kullanacak insan oluşabilir mi?

Bence tanrisal insan kendisini eksiltmeyi de akıl edebilecek kadar tevazuu ile varlığı temaşa edebilen bi varlık olsa gerek.

• Tanrı olunmaz, doğulur

Pardon ya doğmuyordu da değil mi Her şeyin bir sebebi varken Tanrının neden yok bunu çok merak ederim. Bu sorular insanı ateizme sürükler
  • insan yerine tanrı olmak isterdim
  • Allah C.C nefsi yarattığı zaman,

Sen kimsin, ben kimim? diyor.

Nefis te,

Sen sensin, bende benim!

Vermesi gereken cevabı aç bıraktıktan sonra söylüyor.

Ben benim, Sende Benim Rabbimsin!!

Nefsi emmareye düşmek (yukarıda bahsi geçen varlığın vücudu ele geçirmesi) bir insanın başına gelebilecek en kötü beladır.

Mevlam bu dereceye düşmüş isek kurtulmayı, değilsek düşürmesin. cümlemizi...
  • ilahi kudretin yarattığı bir nefisle mücadele etme durumunu akıl dışı buluyorum.

ancak kendi yaratmadığı ve belki de yaratmaya gücünün yetmediği!!! şeyler konusunda beyanda bulunulabilir.

şurası kesindir ki ilahi kudret ölmeyi yemeyi içmeyi isyanı evlenmeyi bisiklete binmeyi bump jumping yapmayı vs binlerce ve belki yüzbinlerce konuyu bilmez. yani ilahi kudret her şeyi bilemez.

ilahi kudret slobodan miloseviçi yaratmayı da bilmez.

........................

peki bunları bilip sloboyu yaratacak olan şey bu açıdan ilahi kudret olabilir mi?

ya da şöyle diyelim tanrilık yapacak olan kimse ilahın bayağı bir eksik kaldığı hangi konularda yaratıcılık!!! yapacak ve ne ile?

yemeyi içmeyi isyanı ölmeyi bilse bunu ağzı ile burnu ile kulağı ile ve en nihayi olarak bedeni ile yapacak. sloboyu da yaratmak isterse cinselliğini kullanacak.

bunları zaten yaradanu teala yapmaz belki de yapmamalı.

bu açıdan tanrisal durum bana göre bir eksiği gidermek ise bu eksik yukarıdaki bilinmezleri yaratmama adına iş görmelidir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

senin dediğin sey çok sıkıldım bari insan yaratayım da egleneyim moduna giriyor
    oysa tanrı sıkılmaz
    yani olsaydı

Kısmen doğru dediniz.

Benim dediğim ya meraka giriyor ya sıkıldım bir şeyler yapayıma.

Dostum bu konuyu açmadan önce Jim Carry'nin Aman Tanrım filminimi izlediniz ? Konuya gelince önce şu soruyu sorayım : ALLAH'a inanıyormusunuz ? ve yoruma geçeyim : Bence ALLAH olmak süper bir şey düşünsene RTE sadece TÜRKİYE'yi yönettiği halde havasından geçilmiyor haşa ALLAH'ın hitabı olan cümlelerinin başına ( EY ) kelimesini kullanarak kendini çok yüksek görüyor sen bide ALLAH'ın gücünü ve kudretini gör ama o bence hakediyor sence hak etmiyor mu ?

• Tastarakay kullanıcısına yanıt
    Ateist olunur evet fakat bu argümanla değil. Arkhe problemi herşeyin özü bir ilke temele bağlamak gerekir yoksa en basit akıl yürütmeleri bile yapamayız. Özü ateş hava su gibi şeyler demişler antik yünanda. Bi tane zeki çıkıp "Yav herşey ateşten geliyorsa ateş nerden geliyor" diye salakça bi soru sorulmadı. Öz arkhe olarak tanrıyı tanımlarsan. Zaten inananlar öyle tanımlar tanrının sebebi nedir gibi salakça bi soru soramazsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: anjunabeach

İnsanı yaratayım bazı özellikler ekleyeyim de bakalım neler neler yapacaklar demiş olabilir. Belkide keyifle izliyordur şu an. Küçükken karınca dövüştürmek gibi.

Kendi kendisini deniyor olabilir desek bu dinlere aykırı. Benim temelde üst düzey sistemle yarattığım bir varlık ne kadar ileri ve geri gidebilir şeklinde. Çünkü tanrı her şeyi biliyor bir çok dinde.

Anlayabilmek zor. Eğer gerçekten bir din doğruysa ( ateist değilim agnostik düşünceye sahibim daha çok ) böyle bir düşünce ile evren yaratılmaz ki.

Benim tanrı olmaktaki isteğim kendi yaratmadığım bilmediğim konularda bilginlik,hakimiyet edebilmek yani merak. E ben en baştan tanrı olsam merak edemem çünkü her şeyi bilirim. Tanrının böyle bir olayı gerçekleşmesi merak ile de olmayacağı için nasıl bir duygudur acaba düşünebilmek zor.

Tanrının duygusu , Tanrılık duygusu nasıl merak ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

O dediğiniz şıp biraz buyuculuk olmuyor mu?

Şıp diye ferro şak diye mustang. Bana makul gelmiyor. Ha benim ve buyuk çoğunluğumuz için ferrari ve mustang zaten buyuculerin işi.

Biz fighter warrior sınıfıyız. Bizi aşan bi yaratılış örneklemesi.

İlahi kudreti diyelim ki gördük ve dedik ki bize ferrari yap. O Teala tevazuuyla eğilse ki ben hiç zan etmiyorum benim ilgimi ferrari dediğiniz şey hiç çekmedi. İşte geri dönüşümü sıkıntılı cennette hava kirliliği yapar herkes alamaz vs.

Bi burak hukmunde bi kainat yapmıştık o da sizin ilginizi çekmedi galiba. O zaman şöyle yapalım ben şık şak diye ferrari yapmayı oğrenirken siz de bi sineğin kanadını halk etmeyi öğrenin.

İşte tanri olmak böyle bi şey olmalı.

Yerinde duramayan bi kainat var ve aslında bi yere gitmiyor. 100 km ye 5 sn. De çıkan ferro ise dünyayı gazlıyor.

Bana kalırsa insanın tanri olması halinde yemeden içmeden kesilip kadın derdine duşeceği aşikar. Peki ilahi kavramın bu tavra karşı cevabı ne olurdu?

Bu yüzden bence ilahi kavram tanri olan insan kavramına pek sıcak bakmayacaktır.

Tanri olmak denen şeyde yapılacak tek şey butun insanlığı yok edip hayvan bitki formu alıp rahat etmek olmalı. Dünyada biraz nefes alır böylece.

Evrim biraz da bu galiba.

İlahi kudretin kendi yerinde olduğunda zaman isteyeceği yani irade edeceği şey irade sıfatı olmalıdır.

İrade bi mevzuudaki olabilirlik ve olmazları açıklarken akıl ile donatılmış yapılarda fizik kimya biyoloji gibi sıradışı yapıları dizaynla alakalıdır.

Bi ferrotu şık diye yaparsanız kaç fizik kimya matematik kuralını deiiştirmeniz gerekir bilmiyorsunuz? Peki bu değişen matematikte o ferroyu kullanacak insan oluşabilir mi?

Bence tanrisal insan kendisini eksiltmeyi de akıl edebilecek kadar tevazuu ile varlığı temaşa edebilen bi varlık olsa gerek.

Bahsettiğim şey Tanrının kabiliyeti değil mi? Tanrı dünyayı belirli bir günde yaratmışsa bir semti,ilçeyi kaç saatte inşaa edebilir? Peki bir taşıtı kaç sanisede inşaa edebilir?

Biz insanlarda hayatı anlamlı kılan şey başarısızlıkların,olumsuzların,zorlukların yanında elde edilen başarı,ilerlemedir. Psikolojik bozuntulara girilmemesi için yoğun emek,ulaşılmazlık, zorluklar ve sonrasında gelen başarı gereklidir.

Bir tanrının beklentisi,amacı ne olabilir?

Evren benim için inanılmaz, farklı gezegenler milyarlarca insan, trilyonlarca canlı. geçmişte yaşayıp ölmüş canlılar,insanlar. Ben şuan bir tanrı kadar yetkiye,imkana sahip olsam kafayı yerim fakat bunlar tanrı için ulaşılmış sıradan normal şeyler.

Dünyaya doğaya tek zarar veren canlı insan değil. Evet en çok biz veriyoruz fakat diğer canlılarda yaşamları boyunca zarar veriyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 24 Aralık 2017; 18:19:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tastarakay

Tanrı olunmaz, doğulur

Pardon ya doğmuyordu da değil mi Her şeyin bir sebebi varken Tanrının neden yok bunu çok merak ederim. Bu sorular insanı ateizme sürükler

Ateizm iddialı bir ideoloji.

Yok diyebilmek var diyebilmek kadar zor. Tabi bazı toplumlarda yok düşüncesi çok daha kolay kabul ediliyor, bazı toplumlarda da var düşüncesi.

Yapmamız gereken iki tarafında fanatiği olmadan hangisi doğru ve gerçek diye düşünmek kanaatimce.

İlahi kudret yanlış anlaşılıyor. İlahi kudret yeme içme isyan ölüm dahil binlerce mevzuuyu bilmez.

Hatta hayatı ve olumu o yarattı ise bunun nedeni deneme imtihan değil bu kavramları tanıma çabasıdır.

İlahi kudret tanım gereği olumu bilmediği gibi hayatı da ( ezel ebed) bilmez. O hep vardı deniyor.

Bu çerçeveden bakılınca ferrariyi yapanın şık diye yapmaması bunu yapanın zaten ilahi kudretle alakalı bir yapı olmasına binaen onun Teala kudretine işaret olarak zaten vardır ve bu ilahın sihirle değil say ve ilimle iş gorduğunu gösterir.

.............

İlahi kudretin yaratma vasfasındaki hususları iyi tahlil lazım.

Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

İlahi kudret yanlış anlaşılıyor. İlahi kudret yeme içme isyan ölüm dahil binlerce mevzuuyu bilmez.

Hatta hayatı ve olumu o yarattı ise bunun nedeni deneme imtihan değil bu kavramları tanıma çabasıdır.

İlahi kudret tanım gereği olumu bilmediği gibi hayatı da ( ezel ebed) bilmez. O hep vardı deniyor.

Bu çerçeveden bakılınca ferrariyi yapanın şık diye yapmaması bunu yapanın zaten ilahi kudretle alakalı bir yapı olmasına binaen onun Teala kudretine işaret olarak zaten vardır ve bu ilahın sihirle değil say ve ilimle iş gorduğunu gösterir.

.............

İlahi kudretin yaratma vasfasındaki hususları iyi tahlil lazım.

Saygılar...

Bahsettiğiniz yapı da bir tanrının amacı daha iyi anlaşılabilir. Dediğiniz gibi kendi zaman,ölüm kaygısızlığından kaynaklanan eksiklikleri bir nevi tanımak.

Bu düşünceyi sevdim. Bunu bir insan olarak bizde deneyebiliriz. Bir gün biyolojik olarak biz kendimiz 1 gün ömrü olan kelebekleri kendimiz üretebilirsek bizde tanrının bizim ile ilgili düşündüğünü kelebek için düşünebiliriz. 1 gün yaşamak nasıl bir duygu acaba diye?

Benim aklıma farklı fikirler de gelmiyor değil.

Mesela 2016 yılında doğan bi çocuk için benden şu kadar küçük diyebilirim. Ancak 1965 yılında doğan birisi için benden şu kadar buyuk diyebilir miyim?

O tarihte doğan kişi açısından ben -18 yaşında idim. Bu tanım esasen makul değildir.

Yani 1965 yılında doğan birisi mesela kendisinden 3 yaş küçük birisi ile evlenmiş olsun. O kişi doğduğumda eşim -3 yaşındaydı dese bu belirteç olarak anlamsız olurdu. Başında anlamsızlık taşıyan bir esemenin sonradan anlamlı hale gele gelmesi bence yaratılışı gerçekleştiren oluşumun anlaşılması denen sureci de oluşturuyor.

Bu bilinmezliğin aynı zamanda olmadığı için yok olan kavramın yaşam sahnesinde rol alışı hayat denen çizginin en başından sonuna kadar anlam içermeyen süreçler içermekte.

Varlığı mevcut olmayanın bir şekilde yaşam sahnesinde mevcut olduğuduşunulen -... Denen negatif zamanlar mevcut.

Bu açıdan insan kainat çapında -(eksi) bir ağırlıkta iken yaratılışın kıyas oluşturacağı +(artı) değeri kestirmek çok güç olmalı.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.