Şimdi Ara

Takvimimizi Değiştirmeli Miyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
175
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Günümüzde devletlerin kullandıkları takvimler çoğunlukla -her ne kadar bilim ve teknolojide inanılmaz ivme yakalayıp küresel ölçekte dünyayı baştan ayağa değiştirsek de- belli dinlerce kutsal sayılan kişilerin doğum tarihlerine dayanmaktadır. Bu durum insan olarak kendi türümüze bakış açımızı kısıtladığı gibi, insanlık tarihini bütüncül bir kavrayışla algılamamızı da engellemektedir. 2018 yılında olduğumuzu düşünürsek, otomatikmen insanlığın 2018 yıldan ibaret olduğunu ve milattan önce yaşamış uygarlıkların çok eski zamanlarda var olmuş olduğu sanısına kapılırız.

    Tarihi insanların ilk yerleşim çabası olan ve milattan önce yaklaşık 10.000 yılına denk gelen Güney Anadolu, Göbeklitepe'deki tapınaktan başlatırsak hem insan olarak kendi tarihimize bakışımız realist bir çizgiye oturur hem de farklı kültürlerin ortak kullanabileceği bir zaman aracı geliştirilmiş olur. Kim bilir, belki ilerde bazı ülkeler tarafından uygulanabilir!

    Konuyla ilgili çok güzel bir video:


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Yarın Göbeklitepe'den daha eski kalıntılar bulunursa ne olacak?

    Ayrıca tam tarihi (gün-ay-yıl) olarak bilmemiz mümkün değil. Hiç bir tarihleme yöntemi o kadar hassas değildir. Ki Göbeklitepe'nin tam yılını da bilemiyoruz. Şu an Göbeklitepe'de 3. katman kazıları var. Her katmanda tarih daha geriye kaydı. Şu anki katmana göre Göbeklitepe'de ilk yerleşim 10818 ile 11148 yıl öncesindeki bir tarih aralığında olmuş. Kazılar devam ediyor, belki 4. katmana geçilecek ve tarih daha da geriye gidecek ama her zaman +/- 300-400 yıllık bir hata payı olacak. Bırak günü, bırak ayı, yılı bile kesin olarak bilemiyoruz.

    Bu haliyle Göbeklitepe nasıl takvim miladı olsun! Kaldı ki neden bütün insanlık Göbeklitepe'yi milat olarak kabul etsin? 10.000 yıl önce zaten pek çok yerde insan vardı. Örneğin Amerika kıtasına ilk insanlar 15.000 ile 18.000 yıl önce ilk kez ayak basmışlardı. Bu durumda neden Göbeklitepe'yi milat olarak kabul etsinler ki?

    Yarın Irak'ta veya başka bir yerde Göbeklitepe'den daha eski bir iskan bulunmayacağının hiç bir garantisi yok ama diyelim ki insanlık bir şekilde Göbeklitepe konusunda uzlaştı. Peki miladın tam tarihi ne olacak? 10.000? 11.000? 12.000? Haydi yılda da anlaştık diyelim, ay ve gün ne olacak? 1 Ocak? 1 Mart? 1 Nisan? 1 Ekim?

    Esas sorun bunlar değil. Esas sorun şu: Ortada bir kaç ülke dışında tüm dünyanın kullandığı bir takvim var. Japonya da kullanıyor bu takvimi, Çin de, Senegal de... Biz de kullanıyoruz. İnsanlığın ezici çoğunluğu kullanıyor bu takvimi. Sadece küçük bir azınlık kullanmıyor.

    Çin'de resmi takvim Gregoryen ama Çin takvimini de tatillerini ve festivallerini belirlemek için hala kullanıyorlar. Benzer şekilde Kuzey Kore dahi farklı milatlı bir Gregoryen takvimi kullanıyor. Bir de Suudi Arabistan her 2 takvimi aynı anda kullanıyor yanılmıyorsam.

    O halde sorun ne? Neden yeni bir takvim aramamız gerekiyor? Zaten bütün dünya bu takvimi kabul etmiş kullanıyor. Yeni bir takvim arayışı niye?

    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 1 Ocak 2018; 18:45:35 >




  • Tüm kültürlerin ortak bir takvimi olabilir mi ?..

    1-YIL ÖLÇÜSÜ NEDİR ?... (ay yılı mı, güneş yılı mı ?..)
    2-BAŞLANGIÇ NE OLMALIDIR ?... ("hicret" veya "milat" dışında ortak bir nokta ...)

    Ay takviminde "12 ay 1 yıl"dır, güneş yılında ise "1 yıl 12 ay"dır ...
    Tüm dünyada ortak kabul edilen ve resmi işlerde kullanılan güneş takvimi mevsim döngüsüne dayalı yani "tarım ve hayvancılık" için önemli ...
    “İnsan hayatı” için Kuran’da “ay yılı”na işaretler var, dini bir emir değil ama “tavsiye” olarak düşünülebilir … (Tevbe, 36 / Yunus, 5 / Bakara, 189) …

    Bilim adamlarının ağırlıkta olduğu uluslararası bilim kongresi organize edilir veya BM toplantısı yapılabilir ... Bilim adamlarınca belirlenen bir olay veya eserin yaşı hesaplanarak "takvim başlangıcı" olarak kabul edilebilir, diğer yandan "ay yılı mı, güneş yılı mı ?" sorusuna cevap aranabilir ... “siyaset/güçlü despotizmi” müdahele etmezse, gerçek bilim adamları insanlık tarihi için ortak bir takvim belirleyebilirler ...

    "Gerek var mı ?" sorusu ayrı bir tartışma konusu ... gerçi ortak bir takvim kabul edilse bile uygulanabilirlik ihtimali düşük görünüyor ...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.