Merhaba arkadaşlar elektrik-elektronik konusunda yetkin arkadaşlara bir sorum olacak. Elimde bir windows 8.1 tablet var, pili 5000 mah. Tabletin üzerinde yalnızca bir tane micro usb girişi var, başka herhangi bir giriş yok. Şarj veya otg kullanımı buradan oluyor.
Linkteki ürün belli ki hem micro usb girişi bulunan tablet ya da telefonlarda hem de usb girişi bulunan dizüstü vs bilgisayarlarda kullanılabilsin diye bir micro usb bir de usb kabloya sahip.
Şimdi ürünün usb kablosunu tabletin şarj aletine (şarj alaleti 5V 2.5A), micro usb ucunu tablete bağlarsak neler olur? (şarj aleti prize takılı) . Boştaki usb portlarını fare, klavye hatta yazıcı ile sorunsuz kullanabilir miyiz? Bu arada de tablet şarj olur mu? Kısaca bahsettiğim bağlama şekli ile ürünün herbir portundan yaklaşık 5V 2.5A mi alırız? Yaklaşık olarak aldığımızı varsaysak bu değerler fare, klavye yada yazıcıya zarar verir mi?
Öncelikle dediğiniz teknik olarak mümkün ama pratikte olurmu denemedim. Micre usb 5 pinlidir. Yani usb kablosu +,-,data artı ve data eksiyi kullanır bu dört pin üstünden olur otg ise farklı olarak + kutubunu 5.:pin üstünden alır. Yani bir micro usb otg kablo alıp eliniz lehim tutuyorsa herhangi bir usb ucuyla erkek usb ile deneyebilirsiniz yapmanız gereken güzelce micro usb yi kesip pinler ile kaloların lehim yerine uaşmanız sonrada hiç bir şeye dokunmadan boş olan pine usb den gelen + kutpu lehimlemeniz sonra da siyah olan - yi lehimlemeniz kırmızı + siyah - bu arada ha bir de gerilim yani 5 volt değilde atıyorum 12 volt verirseniz cihazlara zarar verir ama akım yani o 2.5 amper değilde 250000 amper verseniz cihazlar ihtiyacı kadar kullanır yeterki ihtiyacını karşılasın cihazların az gelmesin yani saygılar
Teşekkür ederim cevabınız için. pc ler de usb portları: USB 2.0 5V-500 mA, USB 3.0 5V-900 mA cıvarında akım veriyormuş (Vikipedi) . 5V 2A veya 2.5A lık adaptörlerle bahsettiğim şekilde kullanırsam harici HDD ler de zarar görmez öyleyse. değil mi?
Hayır görmez kesinlikle dediğim gibi az vermeyin yeter ha mesela tableti herhangi bir usb den şarj ederseniz nolur yavaş şarj olur ama bir hdd yi yetersiz akım yani amperajla kullanırsanız sorun olur birde masaüstü pc lerin güç kaynakları zaten 15-20 amper veriyor siz ona bir telefon bağadığınızda telefon usb olarak gördüğü için 500mah ını kullanıyor ama usb içikişinin ucuna 5 volt 5 amperlik bir lamba bağlasanız performans kaybı olmadan çalışır. İnşallah anlamışsınırdır mantığını
Teşekkür ederim anladım hocam. Cihazlar yeterki düşük olmasın ihtiyacı kadar amper çekiyor. Konuyu uzatıp zamanınızı almak istemiyorum ama masaüstü pc lerde usb den 20-15 A mi alıyoruz? viki 500-900 mA demiş.
Bu tarz şeylerde belli bir standart vardır o usb 3.0 900mah minimum dur yani bir cihaz eğer usb 3.0 girişi destekleyecekse min 900mah vermek zorunda. Ama üst limiti yok tabiki mesela 1000 watt psu su olan bir oyuncu bilgisayarında 12 voltta 40-50amper 5 voltta 20-40 amper verir bunlar tam mi bilmiyorum ama yakın değerler eğerki cihazlar akıllı ise mesela telefon tablet onun usb olduğunu anlar ve onun standardına göre akım çeker akıllı değel ise misalen lamba psu ve kabonun izin verdiği akım kadar çekilir başka konuda da sorunuz varsa bilgimiz dahilinde cevaplarız maksat türk milletimiz bilgilerden yararlansın biz de ararştırdık denedik öğrendik arkadaşlarımızda bilgimizi öğrensin bizde başka arkadaşarın bilgisini öğrenelim