Herkese merhaba. Foruma yeni katıldım. Konuyu doğru yere mi açtım tam olarak bilgim yok açıkçası. Eğer yanlışlık varsa editör arkadaşlar konuyu uygun yere taşıyabilirse çok sevinirim. Yaklaşık 2 ay önce 2025 model Suzuki Vitara 4x2 aracımı sıfır olarak satın aldım. Araç şu anda 2500 kilometrede. Hem aracı satın almadan önce hem de satın alma sürecinde bayağı bir araştırma yaptım. Aracın motorunun ve şanzımanının (1.4 Boosterjet benzinli motor - Aisin Tork Konvertörlü şanzıman ) oldukça sağlam ve uzun ömürlü olduğunu, aynı zamanda ortalama yakıt tüketiminin 6-6.5 Litre civarında olduğunu okumuştum. İlk aracım olduğu için benim önceliğim sorunsuzluktan ve uzun ömürlülükten yana oldu. Aracı İstanbul'da kullanıyorum. Araç satın alımındaki yetkili arkadaşlar ve tanıdığım birkaç usta Star-Stop sistemini kapatmanın motor için daha sağlıklı olduğunu söyledi. O yüzden aracı aldığım ilk günden beri Star-Stop sistemi kapalı olarak kullanıyorum. Ayrıyeten park esnasında şanzıman ömrünü uzatmak için önce aracın vitesini N konumuna alıp el frenini çekip ayağımı frenden kaldırıyorum. Sonrasında tekrar frene basıp vitesi P konumuna alarak aracı kapatıyorum. Şehir içinde genellikle 1250-1750 devir aralığında 60-90 km/h hızlarda aracı sürüyorum. Zaten 1800- 1900 devir civarlarında araç kendisi vites değiştiriyor. Performans odaklı bir sürüşüm yok. Aksine gayet sakin bir kullanımım var. Bu kullanımda yakıt tüketimim 100 kilometrede 8.2 Litre civarında. Forumdaki bazı arkadaşların tüketiminin şehir içinde 6 - 6.5 Litre civarına düştüğünü okudum. Aracın kilometresi az olduğu için mi bu kadar fazla yakıyor yoksa ben mi bir yerlerde yanlışlık yapıyorum ? Bazı yorumlarda aracı 2000-3000 devir arasında sürerseniz hem motor sağlığına hem de yakıta katkı sağlamış olursunuz yazmışlar. O devirlerde şehir içinde sürmem maalesef ki pek mümkün değil diye düşünüyorum. Aracı kullandığım devir aralığı motor sağlığı ve yakıt için uygun mudur ? Motor ve şanzıman sağlığını koruyup yakıt tüketimini azaltmak için ne yapmam gerekiyor ? Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim. |
Bildirim