Şimdi Ara

Sürücüyle sorunu olan yayalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
1
Favori
660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle şunu söyleyeyim her zaman yasaların söylediği gibi yayaları gözeten ve herzaman gözetecek bir sürücü olmuşumdur. Yasalar söylemese de yapmamız gereken bu zaten fakat sayıları azımsanmayacak kadar "garip" yayalar var. Mesela benim en çok karşılaştığım durumu söyleyeyim: boş bir sokakta gidiyorsunuz, iki tarafınızda da kaldırım var ama yaya nedense yolun ortasında yürümeyi tercih ediyor. Bununla da kalmayıp kornalara kulak asmıyor. Araba kaba etine yapışana kadar yoldan çekilmeyi düşünmüyor. Ve araba kaba etine yapışınca da ilk önce sürücüye tip tip bakıyor (kadın versiyonları "napıyorsun beni ezeceksin!" derler genelde), sonra arabayı süzüyor ve yavaşça kaldırıma çıkıyor. Bu davranışı yapanların geneli genç yaştaki insanlar. Kendimce bu davranışa mantık aramaya çalıştım ve bir sonuca vardım. Sonuç : İlk ve orta okulda verilen trafik eğitimi aslında verilmiyor. Bunun tek açıklaması bu sarınım. Neyse birgün dayanamayıp inip bunlardan birini döversem meb'i suçlayacağım.

• bazen arabasız gidince bende yoldan yürüyorum,kaldırımlar parkeden araçlar tarafından işgal ediliyor.
    kaldırımın büyük bölümünü manavlar marketler pastanaler vb esnaf işgal etmiş kalan boşluklarda yer yer dilenciler konaklıyor
    hiç birşey yoksa ağaçlar var,inişli çıkışlı bozuk kaldırımda yürümek için cambaz olmak lazım.zaten dar olan kaldırımda sık sık diğer taraftan gelenlerle çarpışıp uğraşmaktansa yoldan yürümek daha mantıklı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

bazen arabasız gidince bende yoldan yürüyorum,kaldırımlar parkeden araçlar tarafından işgal ediliyor.
    kaldırımın büyük bölümünü manavlar marketler pastanaler vb esnaf işgal etmiş kalan boşluklarda yer yer dilenciler konaklıyor
    hiç birşey yoksa ağaçlar var,inişli çıkışlı bozuk kaldırımda yürümek için cambaz olmak lazım.zaten dar olan kaldırımda sık sık diğer taraftan gelenlerle çarpışıp uğraşmaktansa yoldan yürümek daha mantıklı

Aslında birinin bunu yazacağı aklıma gelmişti. Mantıken cümlenin akışına göre kaldırımların boş olduğunu anlarsınız sanmıştım. Yoksa kimsenin dolu kaldırım yüzünden yolda yürüyen insanları yargılayacağını düşünmüyorum. Yolda da yürünebilir hatta araba olsa bile ama en azından kenarda yürünebilir düşüncesindeyim. Sonuçta hiçkimse 24 saat arabayla gezmiyor. Biz de yaya oluyoruz yani empati yeteneğimiz var anlatmak istediğim.

• senin empati yeteneğini bilmem ama istanbulda yürünecek kaldırım hiç bir yerde görmedim.adamlar ormanda ağaç bırakmadılar yer yok gibi kaldırıma dikiyorlar.

hatta yolların orta boşluklarına aşırı ağaç dikiyorlar,yoldan karşıya geçen yayalar bile görünmüyor.

• Aşırı soğuk olan yerlerde (erzurum gibi) kışın çatı kenarlarında sarkıtlar oluşur. Çatıda kar birikir vesaire. Bu kar ve sarkıtların 2012 de 4 arabayı pert ettiğine şahit oldum. Bu yörede insanlar yolun ortasından yürümeye alışıktır. Mantıklı olan da budur. Eğer böyle bir alışkanlık varsa nedeni olabilir.
  • Işık araçlara yeşil yanıyor, yayaya kırmızı. Dayı beni görüyor, ben dayıyı. Dayı beni görüyor ve çıkıyor yola. Frene basıp duruyorum, ABS giriyor devreye ciyak ciyak lastik sesi. Dayı bana bağırıyor "Yavaş gitsene lan!" ışığa bakıyorum yayaya kırmızı, dayıya bakıyorum yolun ortasında. Bir daha ışığa bakıyorum, yayaya hala kırmızı, dayıya bakıyorum, arkasını dönmüş gidiyor, ışığa bakıyorum hala yayaya kırmızı.

Ana caddede ilerliyoruz, seyir hızı yüksek (50 km/sa civarı). Etrafta herhangi bir trafik lambası ya da yaya geçidi yok. Ortada refüj var. Başörtülü* 30'lu yaşlarında bir ablamız gelen arabaların hiç birisine bakmadan rastgele yola atlıyor. Abla trafik akıyor abla, arkamdan araba geliyor ben de önümdeki arabayı takip ediyorum abla, niye atlıyorsun yola abla, asıldım frene ABS takır takır vuruyor. Kurtarabileceğimden emin değilim, nitekim kurtarmayacağını anlayıp refüje doğru bir sol manevra yapıyorum, abla seni bir karış ile sıyırıp refüje tırmanmadan ucu ucuna duruyorum, arkamdaki arabadan da ABS sesleri geliyor. Ha vurdu vuracak derken o da bana vurmadan durmayı başarıyor. Abla kısacık kornama (Dıtlatmadan azıcık uzun) el kol hareketleri ile cevap veriyor. Abla el kol yaptıktan sonra arkasını dönüp gidiyor.

Ana caddede ilerliyoruz, seyir hızı çok yüksek (70 km/sa, daha yavaş giderseniz hem sıkışırsınız, hem sıkıştırırsınız), 4 kişilik bir liseli öğrenci grubu, muhtemelen ergenlik damarı tutmuş vaziyette. Bu seyir hızı yüksek olan yolda önüm de boşken (ara açılmıştı) mesafe varken yola giriyorlar. Frene hiç basmasam, hatta gazı bırakmasam, hatta gaza yüklensem dahi o hızlarıyla geçerken çok rahat kurtaracaklar. Haliyle ayağımın altındaki gazı hiç değiştirmiyorum. İçlerinden 3 tanesi normal yoluna devam ederken bir tanesi gelen araçlara (bize) doğru bakıyor. Hızımızın fazla olduğuna kanaat getirmiş olacak ki yolun ortasında durup, geriye doğru bir adım atıyor ve tam önümde duruyor. Cesarete bak çocuktaki, frene anlık asılıyorum bunun üstüne yoluna devam etmeye başlıyor.

Karşılaştığım her yayayı yazsam roman olur.

*Başörtülü derken herhangi bir saldırı maksadım yok. Yanlış anlaşılmasın. Sadece kadını kafanızda canlandırın istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 18 Ekim 2016; 7:46:24 >

• Valla yol boş olsun olmasın kaldırımda gitmeyen her yayaya korna çalarak gidiyorum. Eğer ben yaya geçidinde durup yayaların gecmelerine izin veriyorsam yayalarinda kendilerini ve beni tehlikeye atmayip kaldırımdan gitmeleri gerek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben de yaya geçidinde duruyorum, bekliyorlar. Ben bekliyorum o bekliyor. Bunun geçeceği yok deyip gaza basıyorum, o sırada o da yürüyor. Sonra frene basıyorum o da duruyor. İkimizin yüzünde de "eh be" ifadesi. Bu sefer yaya bana buyur ediyor. Ben de aynı anda ona buyur ediyorum. Derken arkadaş olup çay kahve içiyoruz bir yerde...

• arkadaşlar trafikte araç kullanan ruh hastaları yok mu.
    bunlar da onların araçtan inmiş halleri.
    şaşıracak birşey yok aslında.

biraz önce işe gelirken İSKİ nin cliosu bir bayanı indirdi ardından aynaya bile bakmadan direk olarak benim önüme yola atladı.
    korna - sellektör farketmedi. adam bastı gitti. nerden alıyorsun bu gücü çobanın sığırı. bu ne rahatlık.
  • Bunun sebebi kaldırımı işgal eden esnaflar ve kaldırıma park eden siz şoförlersiniz. Genelleme yapıyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • En çok uyuz olduğum tavırlar;

-İşlek caddede karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayaya yol verirsin arkandaki onlarca araca rağmen ama o iki adımı hızlı atayım diye uğraşmaz. Pazarda tezgahları inceleme edasıyla geçer karşıya.

-Yine aynısına yol verirsin,ben senden gelip anlımdan öpmeni istemiyorum ama kafanı teşekkür etme anlamında salla bari be arkadaş.

-Buradaki kaldırımları araç yolunu daraltarak yaptılar desem yalan olmaz, ama yayalar inatla o araç yolunu kullanacaklar. Hadi çeklidi diyelim öyle kaldırıma doğru hızlı adımlarla da olmaz bu illa aheste aheste geçecek...

-En son yaşadığım olay; kırmızıda bekliyorum yayalara yeşil söndü bize yanacak. Baktım soldan 5-6 kişilik üniversite öğrencisi grubu geliyor,solumdaki araç bize yeşil yanmasına rağmen bunlara yol verdi. Dedim bende vereyim arada kalmasın şimdi gençler ama vermez olaydım. Kırmızı yanmış sana ve araçlar yeşil yanmasına rağmen hareket etmemiş bir hızlan,koş,büyük adımlar at ne bileyim arkadaş biraz hızlandır işte kendini ya. 15sn yanıyor oradaki ışık ve 9 saniye kala geçtim ben ışıktan en önde olmama rağmen.
    Arkamdan çalınan kornaları sayılan sövülen lafları saymıyorum. Bu gençlere(!) korna çalıncada arabanın üstüne atlamadıklarına şükrediyorum.

• Çoğu yerde kaldırım yok.
  • Daha önce de atarlı 2 delikanlı denk gelen olayımı yazmıştım. Tekrar yazayım. Akşamın bir vakti eve giderken araba park etsen sıkıntı olmayacak karşılıklı kaldırımları olan bir yolda gidiyorum. 2 tane cengaver yolun ortasından gidiyor. Önce yavaşça yaklaşıyorum sonuç ters bakış, ufak korna sonuç ters bakış. E ben de aracın sol önüyle ufak bir dokunuşla cengaveri kendi ekseninde döndürüp yere yapıştırıyorum. O ters bakışların sonrasında yan aynadan bu andavalın sersem halini izlemek ayrı keyif veriyor. Farklı cevap verenlere söyleyeyim yine olsa yine yaparım.

Başka bir konuda yine yazdığım bir olay. Yine eve dönerken liseli kız bir grup karşıdan karşıya geçiyor normal yolda, bende yavaşlıyor hatta duruyorum. Ama içlerinden gelecekteki mesleği belli olan bir tanesi tam arabanın önünde pişmiş kelle gibi sırıtarak saçını topluyor, üzerini falan düzeltiyor. Sonuç: Eşim camı açıp kızın mesleğini yüzüne vuruyor hem de tüm mahallenin duyacağı bir şekilde. Ayrıca araçtan inmeye kalkıyor falan.

Kısacası trafikte sürücülerin yaptıklarına laf söylüyoruz ama bu dangalaklar yaya haliyle bile düzgün yürümeyi bilmeyen saygısız canlılar. Arabaya binince mi adam olacaklar.

• Bir de geri manevra yapmaya çalışan arabanın ısrarla arkasından geçmeye çalışan bir güruh var.
  • İlk mesajda eğitimden bahsedilmiş ya haklı olarak...

Eğitimde " Davranış değişikliği oluşturmak" diye bir kavram vardır .

Bir günde oluşturulmuyor öyle . Kaldırımların var olmadığı veya esnafın dükkanının parçası olduğu durumlarda yolda yürüyen yaya , bunu normalleştiriyor .

Ama esnafın kral olduğu bu ülkede, 1000 yıl geçse değişmez bu durum .

• Sokak aralarında yürüyorsam asla kaldırımda yürümüyorum. Özellikle Bayrampaşa'da. Kentsel dönüşüm yüzünden bir çok bina inşaat. Başınıza her an bir şey düşebilir. İnşaat olması da gerekmez. Balkonlardaki saksılar bile başlı başına tehlike. Sonra balkondan tükürüp içeri kaçan veletler var.

Caddede kaldırımdan yürüyorum ama sokaklarda değil.
  • topaz42 kullanıcısına yanıt
    bayrampaşa axis avm yi nezaman yapmışlar, oradan 1 yıl önce geçtim avm felan yoktugecekondudan hızlı yapıyolar, bide baktım önümde kocaman avm

• dar sokaklara kaldırım yapılmamalı.
    aşağıdaki gibi çizgiyle kaldırım ve yol ayrılsa daha rahat ederiz. 4x4 yaya modundan çıkmamız lazım. siz hiç kaldırımda bebek arabasıyla yürümeyi denediniz mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _mp_ -- 18 Ekim 2016; 10:19:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _mp_

dar sokaklara kaldırım yapılmamalı.
    aşağıdaki gibi çizgiyle kaldırım ve yol ayrılsa daha rahat ederiz. 4x4 yaya modundan çıkmamız lazım. siz hiç kaldırımda bebek arabasıyla yürümeyi denediniz mi?

Bu sokağın türkiyede olduğunu düşünüyorum (-ki tahtakale civarı hep böyle ) o yol kenarları komple araç dolar, birileri sürekli "5 dk lık iş" için araç bırakır oraya.

Kaldırım yükseklikleri biraz medeniyet ile alakalı olduğu için bizde yaramıyor bu yollar.

• Aslında sürücü ve yaya tarafı dinlendiğinde hepsinin mantıklı açıklaması var, mantıklı açıklaması olmadığı halde garip davrananlara sopa lazım :)

Bizim ülkemizde ergenlik dönemindeki yada ergenliği atlamayan BAZI erkek kardeşlerimiz, yoldan geçmeyi kabadayılık dersi sanıyor kaldırımdan yürümeyi kendine yediremiyor...

Adamlara yaya geçidi olmayan yerde yol verdiğim oluyor, adam aheste aheste sahilde yürür gibi elini kolunu sallaya sallaya yürüyor :) Bazı sürücülerde yaya geçidindeki adamı ezecek gibi sürüyor sanki yokmuş gibi davranıyor :)

Bence ülkemizde genel olarak, toplu halde yaşama konusunda sıkıntılar var. Birbirimize saygı göstermiyoruz, empati kurmuyoruz, anlayışlı olma konusunda zaten bir düşüncemiz yok...

Bence mevzu ufak tefek noktalar değil komple eğitim ve donanımla çözülecek mevzular...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.