Şimdi Ara

SuperOnline 10 Gbit nasıl sağlıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
3.504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kafayı yaktık diyelim, 10 Gbps down, 50 mbit upload 8000 lira ödeyip aldık.
    Turkcellin zaten telefon,dc hizmetleriyle toplam kapasitesi 100 gbit. Bunun
    %10'unu biz kullanırsak felç olmaz mı? Ben datapacketten 10 gbit sunucuda alsam
    orayla sürekli veri alışverişi yapıp meşgul etsem?
    Bırak 10 gbpsyi 500 mbitte bile problem çıkacağını düşünüyorum. Edin ne budun ne
    jetstream ddr4lü dramli switchin mi var babagannuş

• bu mesaj silindi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0EF48BDE1 -- 17 Temmuz 2020; 22:55:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • reklam filan değil sen alamıyacaksın diye kimse alamıyacak sanma... 50Mbps bile 2000 yılında kaç TL fiyattan satıldı bi bak gör... işin özü para para para... ezik fakirler 100Mbps ile yetinsin...
  • imhotep_of_grudge kullanıcısına yanıt
    bu mesaj silindi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0EF48BDE1 -- 17 Temmuz 2020; 22:55:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o zaman şöyle söyleyeyim; 30 adet iş istasyonum var, bunların 15'i evimde, 15 tanesi Söğütözü VM'de. her kasada 2 intel xeon e5-2697v4 (18/36) olmak üzere 20 kasada toplam 40 işlemci, diğer 10 kasada ise, her kasada 2 adet olmak üzere toplam 20 adet amd epyc 7551 -170watt tdp versiyonu- (32/64) işlemci mevcut, her kasa içinse işlemci başına 128gb 2133mhz ddr4 ecc ram mevcut. evime; şu an Turkcell tarafından sağlanan 4 kıl fiber, bir de cat6 ethernet kablosu giriyor. Cat6 üzerinden 50/5 Mbps platin paket kullanıyorum, 4 kıldan 2'si 100Mbps simetrik metro ethernet sağlıyor, diğer 2 kıl fiber ise kasaların iletişimi için kapalı devre 25Gbps (internet çıkışı mevcut değil bu hatta) kullanıyor. Geçen aya kadar 50Mbps metro, 1Gbps kapalı kullanıyordum, temmuz ayında ise gücümün yettiğince arttırdım kapasitemi ve son haline getirdim. Switch olarak 2 adet Cisco Nexus 93180YC kullanıyorum ve her kasaya 2 adet 10gbps kapasiteye sahip 10G-SR multimode sfp'ler (toplamda 60 adet multimode sfp), switchler arası iletişim ise 1330nm 10G-BX40D sfp'ler kullanıyorum. Buraya kadar kendi kullandığım sistemdi, buradan sonrası ise benim gibi binlerce müşteriye nasıl bu hizmetin verildiği ile alakalı. Fiber kablonun içinden birden fazla dalga boyu geçirilebiliyor. Yani bir çift fiber ile 100Gbps modülasyonu kullanılarak 80km mesafede tekrarlayıcı konulmadan 1.6Tbps kapasite sağlanabilir ve Turkcell şehiriçi kablolamada tek lazer 288 Fiber, şehirlerarası güzergahlarda 96 Fiber 8 lazer kullanıyor. Gel kapasiteyi sen düşün şimdi, ülkeler arası bağlantılarda ise asıl yükü Google hizmetleri oluşturuyor, örnekleme yaparsak; Turkcell'in Google servislerine olan talebi ortalama 1.5Tbps civarındayken, diğer hizmetler için toplam ihtiyaç 200Gbps'i geçmiyor. Türk Telekom'da bu miktar çok daha fazla, o nedenle kullanıcılar sıkıntı yaşıyor.

SuperOnline 10 Gbit nasıl sağlıyor?

• LGR9 kullanıcısına yanıt
    hacı baba dediğin gibi teorik olarak petabyte'a giden fiber var repeaterda kullanırsın orası sorun değil.
    2 nokta arası pop'a kadar 10 Gbit'te sağlarsın.
    Burada kastedilen bireysel müşteriye 8000'e 10 Gbps. Vipline telefon desteği olmayacak, QoS'ta önceliğin olmayacak,
    SLA düşük olacak, transit garantisi yok. Hani 10 Gbps'ye kadar deyip işin içinden nasıl kurtulabilirsin ki?
    Ben 10 Gbit alıp manyağım youtubeda 1000 video açacağım 4K, 200 steam makinada downloadlar açacağım aynı anda 50 TVye IPtv sağlayacağım sallıyorum. Bana kasıtlı bir limitleme yapılmazsa basbaya TNAP'ı bireysel olarak tıkamam bile söz konusu.
    Hatta kullandığım superonline hat üzerine ciddi bir yük bindireceğim ve yurtdışı çıkışlarında haklı olarak ciddi bir pay isteyeceğim.

Basbaya kurumsal düşünülen bir hizmet belki show yapmak maksadıyla bireysel plan olarak sunulmuş.
  • tweenietomatoes kullanıcısına yanıt
    şov için olduğu konusunda hem fikirim, İsviçre'de Salt.ch 43 euro'ya 10gbps simetrik satıyor, tekli kullanımda sağlanan değer 2gbps'i geçemiyor. Turkcell tarafında ise kullanılan hatta öncelik olacak (Platinum mobil tarifelerinde olduğu gibi) ama 50mbps upload paketleri doğrulamaya yetmediği için hız 2,5gbps civarında çakılıyor. Dediğin gibi 10gbps tarifesi kurumsal olarak değerlendiriliyor ve Turkcell tarafında kurumsal müşteriler için ayrı çıkış sağlanıyor. Mesela bireysel kullanıcılar için youtube tarafında Sofya pop'unun esamesi okunmazken kurumsallar direkt olarak Sofya'ya yönlendiriliyor. kullanan kullanıcılar bir elin parmak sayısını geçmediği için çok fazla yorum yapamıyorum ama tahmin ettiğin gibi değil durum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    10Gbps ethernet destekli kaç anakart gördünde adamların 10Gbps hızı veremediğini iddia ediyorsun... test edemeseler heralde 10Gbps reklamı yapmazlardı... dar görüşünüzden internet tarihini bile unutmuşsunuz ya...
    so'da sofya pop varmış vay anasını. bu türknete her kullanıcıya da gelse iyi olacak.

bu arada bulgaristan romanya avusturya ve macaristanı %95 trafiğimizle zengin ettik, karşılığında yağlı kazık aldık.

ben istanbulda izmir veya ankarada oturmuyorum, türk telekomun routinginden şikayetçiydim istanbul yerine ankara ve ulusa yönlendirilmek pingleri arttırıyordu, ayrıca frankfurt harici neresi olursa olsun hollandaya çıkıyordu.

private peering sözleşmelerini iptal etmiş türk telekom bu yıl başından beri.

şimdi türknet bursadan istanbula 15 ms ping alıyorum ki kötü bir değer. Modemden dslam'a 5 ms ping alıyorum.

Bursadan aldığım almanya pingi 47 idi. Şu anda türknet seabone ile frankfurt 67 milano üzerinden gidiyor galiba. TT ile de aynı oldu aşağı yukarı. Bence 20 ms çok ciddi bir artış.

Baktım Türk Telekomun dclere verdiği bağlantı da çöp olmuş. SH'de ve Nide sunucum var. Değerleri rezalet.

adamın evinde mini dc var, sinekli bakkal muamelesi yapmışsın tebrikler.
    sadece sallamış... trollüyor... 10 gigabit ethernet portlu anakartlar çoğalmadan bunun gibi ezikler çok olacaktır...
  • adamı görende 10 gbps kullanıyor zannedecek gelen geçene sallamış

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    LGR9 zaten evimde 10 gbit var demiyor onda 1 gbit donanım var, bilgi vermiş.

SO'nun Türkiyenin alt yapısıyla SK Telekom gibi BİREYSELLERE 10G vermesi tamamen şov amaçlı ondan
    bahsediyoruz. Türkiyedeki internetin omurgası ne ki Turkcellin omurgası herhangi bir vatandaşa 10G versin.
    Gayrettepede birbiriyle 10GbE peering yapan Turkcell, Turknet, Grid ve DeCIX. Memlekette Turkcell ve TT private peeringleri hariç başka peering yok.
    show mow değil adamlar yatırım yapıyor mecburen 10 gigabite yatırım yapmışlar verdikleri $'cıkları çıkartmak için pazarlama çabasındalar ama uzun vadede sattıkları paketlerden dolayı kazanamazlar... 10 gigabit işine girmekle minimum pakette 100 mbps paketi 16mbps fiyattan satmadan sempati toplamadan işleri zor... TT gibi düşük hızla batarlar...
    Show mow değil derken zannettim ki bi bildiğin var, DH'yi unutmuşum yıllardır.
    yatırım yapıyor derken TT'ye sadece 10 Gbitle fark atmışlar.
    www.peeringdb.com
    PeeringDB
    https://www.peeringdb.com/net/3497

Amsterdam, Londra, Frankfurt, Çekya 10x4
    Bulgaristan 20x1
    İstanbul 100x1

Burada bir değişim yok, Turkcell'in toplam trafiği bu 160 Gbit. (Üç datacenterla bağlantısı var)
    TT'nin toplam trafiği 170 Gbit. (Yurtiçi tekli bağlantısı var bi kaç datacenterla)

Hayır, bu TT'de bir sürü reisland komiseri var siz bu milletten aldığınız paraları nereye kaçırıyonuz diye sormuyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tweenietomatoes -- 26 Temmuz 2018; 1:22:34 >

PeeringDB vs. bunlar sadece belli İnternet değişim noktalarına olan trafik kapasiteleri ki PeeringDB de bildiğim düzgün güncellenen bir kaynak değil. Bir de eskiden bile TT'de çok daha fazla bağlantı vardı orada, şimdi neredeyse hepsi yokolmuş, Private yaptı herhalde bağlantıların hepsini TT. Yoksa TT'nin 170 Gbit'ten çok daha fazla trafiği vardır.

Ha bir de şuna biterim. Bizim alternatif operatörler TNAP diye bir şey kurdu aralarında, kaldı bir daha öyle. Elin Almanı geldi De-cix kurdu, topladı parayı götürüyor yine... Bizimkiler de baksın saf saf...
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Burada yazmayan türk telekomun peering etmediği kendi transit bağlantısı zaten bi anlamı yok ulaştığımız sunucular hurriyet.com.tr ile ibaret değil ki. Bi de tt güncelliyor baya. TT'nin eşlemediği bağlantıyla beraber yurtiçi trafiği 2 Tbps'yi geçiyor. Ama gavurlarda bu rakam zaten eşlediği publiclerle. Avrupada nüfusun azlığına oranla bi hetzner ovh veya leasewebin yarısı kadar değil bizim trafik.

Ulaştırma Bk ve BTK yapması gerekenleri çok geç ve eksik yaptı hala da yapması gerekenler var. Şimdiye kadar bu düzenlemeler Avrupa normlarını takip etseydi TNAP'ın 10 katı 3 exchange vardı ülkemizde. Bizde internet anca emekleme aşamasından çıktı. Hukuk ve eğitim yönünden öncü bi ülke olmaya doğru gitseydik trafik vermekten çok alan ülke olurduk.
    Blogspot engellenmiş sanırım yine. Yani İnternet emekleme aşamasından hala çıkamadı bence bizde. Altyapılar azar azar adım atıyor ama İnternet ilerlemiyor...
  • bu hizmeti kimse kullanmıyordur zaten kendinizi niye konu açıp boşa yoruyosunuz ? adam iyi ve sorunsuz hizmet istiyorsa metro internet alır bakar dalgasına kaça kaç istiyorsa 10 gbps internet kullanılacak bir alan yoktur diye düşünüyorum güç gösterisi yapilmiş sadece oda biraz fazla olmuş kimsenin almayacaği bir hizmet 10 gbps
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    DE-CIX İstanbul konusunda kesinlikle haklısınız bu yerel olarak da yapılabilecek birşeydi koskoca BGP haritasında bir tane Türk bayraklı Exchange var o da Alman firması.

TürkNet de genelde incelediğim kadarıyla Cogent kullanıyor Cogent de yine Bulgaristan + Belgrad diye ilerliyor. Ti Sparkle Türkiye'de de yer almış ama peer payı fazla yüksek değil.

Türk Telekom Euroweb Romanya'yı satın aldı ama aktif olarak kullanmıyor sanırım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.