Şimdi Ara

-SUDOKU-(Oynamasını bilmeyenler ve Öğrenmek isteyenler bakabilir)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
4.872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar bütün dünyada yıllardır oynanan ve popülerliğini kolay kolay yitirmeyen tek kişilik bir zeka oyunu olan Sudoku başlığını açmış bulunuyorum bu konuda ki amaç şudur hem Sudoku oynayanları bir çatı altında toplamak hem de bilmeyenlere ve öğrenmek isteyenlerin öğrenmelerinde yardımcı olmak amaç "bakın ben sudoku biliyorum siz cahiller bilmiyorsunuz" gibisinden bir mesaj vermek değildir. Öğrenmekten bir şey çıkmaz ve eğer dikkatinizi verirseniz severek oynayacağınızdan eminim. Konunun asıl yeri konudışı olmalıydı ancak orada durum pek vahim ve arkadaşların pek ilgisini çekeceğini sanmıyorum umut ediyorum burada ilgilenenler çıkabilir beklediğim şey mesaj atın konu canlı kalsın ayakta kalsın değil isterseniz hiç mesaj atmayın sadece bir kişiye faydamız olsun güzel bir alışkanlık edindirelim yeter.

    HERŞEYDEN ÖNCE SUDOKUYU DİĞER OYUNLARDAN AYIRAN ŞEY

    Bütün açıklamalardan önce Sudokunun bence en önemli özelliği şudur mesela Satranç bir zeka ve strateji oyunudur ancak
    karşınızda bir rakip olmazsa hiçbir anlamı yoktur. Tavla,Okey,Pişti tarzı oyunlar Sudoku,Satranç gibi oyunların yanında
    çok yavan kalır belki örnek olarak ama onları da tek başınıza oynayamazsınız elbet oynayacağınız birilerini bulmak zorundasınızdır. Ancak Sudoku da böyle bir problem yoktur tek başınıza istediğiniz zaman,istediğiniz yerde oynayabilirsiniz ne bir arkadaşa,ne bir eşe,ne bir sevgiliye ihtiyaç vardır bu oyunda.



    Sudoku Nedir?
    Standart olarak 9x9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3x3'lük karede 1'den 9'a rakamların birer kez yer alması gereken bir zeka oyunu türüdür.


    -SUDOKU-(Oynamasını bilmeyenler ve Öğrenmek isteyenler bakabilir)

    -SUDOKU-(Oynamasını bilmeyenler ve Öğrenmek isteyenler bakabilir)


    Sudokunun Tarihi, Tarihçesi?


    Japonya'dan tüm dünyaya yayılan bir bulmaca olan SUDOKU'nun isim babası Japon bulmaca dergisi şirketi Monthly Nikolist 'in kurucusu Maki Kaji'ydi. Dergide ilk olarak 1984 yayınlanan bulmaca ilk zamanlarında japonca "sayılar tek olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokushin ni kagiru" olarak anılmış, sonrasında ise bu isim kısaltılarak SUDOKU halini almıştır. Modern SUDOKU dünyaya Japonya'dan yayılsa da, aslında çok daha öncesi olan bir bulmaca...

    SUDOKU'na esin kaynağı olan Latin Karesi üzerine Euler'in bazı çalışmaları olması nedeniyle oyunun kaşifi olarak Euler'in olduğu yönünde bazı yanlış anlaşılmalar vardır. Gel gör ki, Euler'den binlerce yıl önce Greco-Latin kareleri olarak bilinene Latin Kareleri özellikle kabir ve mezarların üzerinde tılsım olarak kullanılmış. Euler'in yaptığı ise popülaritesini canlandırmak olmuş.

    Benzer biçimde 1800'lerin sonlarında Fransız gazetesi La France'da 9x9 düzeninde, 1den 9a sayıları tüm satır ve sütunlara yerleştirilmesini bekleyen, Sihirli Kare(magic square) olarak anılan bulmacalar yayınlanmış. Ancak 3x3 alt karelerin olmaması ve çözüm için sadece mantığın yeterli olmayıp, matematik kullanılması da aradaki farklardandı.

    SUDOKU'nu bildiğimiz formatına ise emekli bir mimar olan 74 yaşındaki Hindistan'dan Howard Garns getirmiş. Garns'ın hazırladığı bulmacalar 1979'da Dell Magazin dergisinde Number Place adıyla yayınlanmışken, bulmacanın kaşif SUDOKU adıyla bu kadar fenomen olduğunu göremeden 1989'da hayata veda etmiş.

    Yeni Zelandalı emekli yargıç Wayne Gould 1997'de bir Japon bulmaca kitabında gördüğü oyunu bilgisayar programıyla geliştirdi ve SUDOKUyu kullanması için The Times gazetesini ikna etti. Gazete oyuna 2004'te yer verince bir anda popülerleşmeye başladı. Ardından internete ve cep telefonlarına kadar ulaştı. New York Times Bulmaca Editörü ve Dünya Zeka Oyunları Federasyonu eski Başkanı Will Shortz da SUDOKUyu ünlendiren isimlerden biri oldu.

    Dünya'da ve Türkiye'de ilk SUDOKU kitabını bir Türk; Nevzat Erkmen yayınlamış. Erkmen, Zeka Oyunları Federasyonu’nun kurucu üyesi ve Türkiye temsilcisi, aynı zamanda Gould’un keşfinden 3 yıl önce bulmacayı Türkiye’ye taşıyıp bizlere Diamond adıyla tanıtan isim olmuştur.

    Japonya'dan Nikoli firmasının tescil ettiği ve tüm dünyaya yaydığı, günümüzde 100'ün üzerinde ülkede fenomen haline gelen SUDOKU halen bazı yerlerde Number Place olarak anılıyor. Türkiye'de 1994'den beri Diamond olarak anılan bulmaca sonradan herkes tarafından SUDOKU adıyla bilinmeye başlandı.

    2005 yılında Sky One ve BBC kanallarında televizyonlarda SUDOKU show ve SUDOKU yarışma programları yayınlanmıştır.

    İlk Dünya Sudoku Şampiyonası 2006 yılında İtalya'da düzenleniyor. 2005 yılına kadar birçok ülkede ulusal SUDOKU yarışmaları düzenlense de ilk uluslar arası organizasyona 2005 Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası sırasında İtalyan ekibi "Sudoku çok popüler oldu. Bir dünya şampiyonası düzenlemek istiyoruz" deyince karar verilmiş.

    2008 yılında ise popülariteyi takiben iTunes Store 'da iPhone ve iPod Touch için ilk SUDOKU programı satışa sunuldu.

    Özellikle 2010 sonrasında ise SUDOKU türevi olarak yada rakibi olarak samurai sudoku, kendoku, parçalı sudoku, toplamlı sudoku, futoshiki, kakuro, çit, ABC kadar kolay, işlem tamamlama gibi birçok eğlenceli zeka ve mantık oyunu meşhur olsa da hiç biri SUDOKU'nun yakaladığı popülariteye ulaşamamıştır.

    2012 yılında daha önce belirttiğimiz gibi bir SUDOKUda en az 17 ipucu olması gerektiği ve 16 ipucu içeren bir SUDOKU olamayacağı konusunda İrlanda'da bilimsel bir araştırma yapılıp makale de yazılmış durumda. "There is no 16-Clue Sudoku: Solving the Sudoku Minimum Number of Clues Problem" adıyla yayımlanan makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.http://www.math.ie/McGuire_V1.pdf

    SUDOKUNUN YARARLARI
    Hafızanızı geliştirir

    Sudoku oynadığınızda hafızanız ve mantığınız beraber çalışır. Sayıları hatırlamak için hafızamızı, sıradaki boşluğu doldurabilmek için de mantığımızı kullanırız.

    Aklınızı canlandırır

    Bulmaca çözmek mantıksal düşünmenin etkili bir yoludur ve sayılarla olan ilişkinizi derinleştirir.

    Hızlı düşünmenizi sağlar

    Sudoku oynamak ilgi çekici ve eğlenceli olmanın yanında zaman duygunuzu da güçlendirir. Hızlı karar almanızı ve daha çabuk harekete geçmenizi sağlar.

    Konsantrasyonunuzu artırır

    Sudoku oynamak stratejik düşünme ve yaratıcı çözüm gerektirir. Çünkü bir oyunun ortasında oyunu bıraktığınızda ve sonra tekrar başladığınızda oyunu en baştan düşünmeniz gerekir. Böylece konsantrasyon ve yeniden odaklanma becerilerinizi gelişir.

    Mutlu hissettirir

    Bir bulmacayı çözmek size başarı hissettirir. Özellikle de zor bir bulmacaysa. Bu da mutlu olmanızı sağlar.

    Ayrıca beyninizi aktif halde tutarak Alzheimer olma riskinizi azaltır




    Oynanış

    Japonca "Sayılar TEK olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kagiru" kelimelerinin kısaltması olan Sudoku, günümüzde Asya'dan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayılan oldukça popüler bir oyundur.

    Oyunun amacı dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmak. Her satır ve sütunda 1'den 9'a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1'den 9'a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.


    Oynama Yöntemleri
    Oyun sırasında sayıları tahmin etmek yerine sadece emin olduğunuz sayıları işaretlemeniz daha mantıklıdır. Her Sudoku'nun sadece bir çözümü vardır ve bu çözümü tahmin ederek bulmak neredeyse imkânsızdır. Bunun yerine bulmacada yüklü gelen sayıları kullanarak diğer bir sayının nerelerde olamayacağı ya da nerede olması gerektiğini saptamak daha mantıklı ve kolaydır. Veya koyacağınız sayıyı yazmadan önce kafanızdan yazmış gibi davranarak deneyin; eğer yanlış sayı ise başka bir sayıyı deneyin. Sağdan sola yukarıdan aşağıya aynı kutu içerisinde aynı rakam bulunmamalıdır.


    Yararlanılan Kaynaklar:
    quote:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sudoku
    Cihad Hoca
    Sudoku Bulmaca Nedir? Sudoku Bulmacanın Tarihi, Tarihçesi, Türevleri...
    http://www.cihadhoca.net/2013/12/sudoku-nedir-sudokunun-tarihi-sudokunun-tarihcesi-sudokuyu-kim-buldu.html
    https://www.iyibeslenmutluyasa.com/aklini-besle/beyniniz-icin-oyunlar-sudoku/



    Oynama yöntemleri bölümünde koyu renkli olarak da belirttiğim gibi her Sudoku bulmacasının sadece bir çözümü vardır ve tahmin ederek bulmak neredeyse imkansızdır onun için ne yapmamız gerekiyor mantığımızın sesine kulak vermemiz gerekiyor


    Şu bölüme kadar pek bir şey anlamamış arkadaşlar videoyu izleyebilirler








    İnternet Üzerinden Oynayabileceğiz Web Adresi

    quote:

    https://www.sudoku.name/



    Bilgisayarınıza indirebileceğiniz Ücretsiz Sudoku Yazılımı
    quote:

    http://www.ekitapmerkezi.com/download/SudokuRobotu_Yukle.exe



    Cep kitabı olarak satın almak isteyenler için ucuz ve kullanışlı kitap önerisi

    quote:

    http://www.kitapyurdu.com/kitap/herkes-icin-sudoku/281785.html&filter_name=sudoku


    Kitapyurdu linki verdim ancak D&R'lerde de mevcut fiyatı 8 TL ben kullanıyorum ve kolay,orta,zor,karışık yüzlerce
    bulmaca mevcut içerisinde tavsiye ederim.

    TAVSİYEM
    İlk başta biraz karışık gelebilir ama sayıları buldukça çok zevkli hale gelmeye başlar hatta bağımlılık yapar boş zamanlarınızın artık o kadar da "boş" olmamasını istiyorsanız bence bir an önce başlayın ve yeni ve güzel bir alışkanlık edinin. İyi oyunlar herkese.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-68F639DEB -- 19 Nisan 2017; 13:54:30 >







  • Çok sıkılırım sudoku oynarken hatta hiç oynayamam ancak verdiğiniz bilgiler değerli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hamikisi

    Çok sıkılırım sudoku oynarken hatta hiç oynayamam ancak verdiğiniz bilgiler değerli.

    Teşekkür ederim.Bence kolay veya çok kolay seviyesinden bulmacalarla başlayın belki ilk oynadığınızda zor bir bulmacayla karşılaştınız ve çözemediniz onun için de kafanızda bir önyargı oluştu oyuna karşı ve sonuç olarak sıkılıyorsunuz.
  • Alt tabloda da 1-9 rakamları gerekli bilgisini bilmediğim için bir kaç denemede hep yanlış yapmıştım.

    Bilgiler için teşekkürler
  • Hafızayı diri tutar , çok oynandiginda geceleri gözüne hamleler gelebilir . Ek olarak prosuyum diyebilirim .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SpEeDy!

    Alt tabloda da 1-9 rakamları gerekli bilgisini bilmediğim için bir kaç denemede hep yanlış yapmıştım.

    Bilgiler için teşekkürler

    Rica ederim.
  • Cozumu olup da bugune kadar cozulemeyen sudoku var mi arkadaslar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.