Şimdi Ara

subap ayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arakadaşlar honda vtec2 40bin km de subap ayarı yaziyor ve bütün arabalarda bu ayar varmış ben 40bin bakımı yaptırdım ama ustaya dedim bu ayar kitapta yaziyo yok olmaz dedi otomatik ayarliyo kendi vs ama uzmanlar kesin yaptırın diyorlar bu ayarı subap ayarı hakkında bilgisi olan ve maliyeti nedir yazarsanız sevinirim. araç 3 saat bekleyecekmiş motor açılıp ayarlanacak mış

Thy Majesty
  • vtec lerde otomatik diye biliyorum. yani hidrolik iticiler var. ve subablar sıfır hatayla ayarlanıyor. subap ayarı eski motorlarda olur genelde.

acaba başka bir ayar mı kastediliyor? yoksa bu motorda bilmediğimiz bir teknik mi kullanılmış?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O.B.K -- 3 Şubat 2008; 15:07:12 >
  • değişken geometrili subap zamanlamalı sistemlerde(vtec,vvt-i vs) subap ayarı hidrolik olarak yapılır bu doğrudur fakat bu durum subap zamanlaması bozulmayacak anlamına gelmemelidir..örneğin egzantrik kayışındaki hafif bir boşluk veya esneme bile egzantrik hareketini ve dolayasıyla subap zamanlamasını bozar..bu durumda sistem bu duruma göre kendini ayarlar..yani yanlış zamanlamaya kendisini uydurmaya çalışır

değişken geometrili bu sistemlerde subap ayarı serviste özel bir makinaya bağlanarak yapılıyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 3 Şubat 2008; 20:40:52 >
    peugeot tekniker
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LOVATO GAZ AYARI
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • aracın kitapcığında 40bin km de supab ayarı yapılmalı diyor daha sonra 70binde ben yaptırmadom kesin bir bilgi alamadım
    quote:

Orjinalden alıntı: gacara_53

arakadaşlar honda vtec2 40bin km de subap ayarı yaziyor ve bütün arabalarda bu ayar varmış ben 40bin bakımı yaptırdım ama ustaya dedim bu ayar kitapta yaziyo yok olmaz dedi otomatik ayarliyo kendi vs ama uzmanlar kesin yaptırın diyorlar bu ayarı subap ayarı hakkında bilgisi olan ve maliyeti nedir yazarsanız sevinirim. araç 3 saat bekleyecekmiş motor açılıp ayarlanacak mış

• demek otomatic ayarlıyomuş ha tmm..
    benimle Yaşadıklarını Unut,Yaşamadıklarını Düşün!!
  • quote:

Orjinalden alıntı: CeNgİzHaN.

demek otomatic ayarlıyomuş ha tmm..

ula cengiz
    SeRviSe GitmeYeN FIAT KullaNıcıLaRı
  • Demirel71 pardon imzanda yzıyormuş arabnın modeLi görememişim bende
    yag,yakıt,hava fıltrelerı yagı ısıtma bujılerı sarj marş herseyı ama depo 120 ytl doluyo 480-500 km gıdıyo bence daha fazla yol yapmalı gecenlerde bırı L300 sahıbı bana subaplara baktırmamı soyledı sızce dogrumu
    sırfbu yakıttan satmayı dusunuyorum

Orjinalden alıntı: ssspdbys

bende 98 mutsubıshı L300 var agustosta aldım binicem diye hersyı yaptım
    yag,yakıt,hava fıltrelerı yagı ısıtma bujılerı sarj marş herseyı ama depo 120 ytl doluyo 480-500 km gıdıyo bence daha fazla yol yapmalı gecenlerde bırı L300 sahıbı bana subaplara baktırmamı soyledı sızce dogrumu
    sırfbu yakıttan satmayı dusunuyorum

L300, pregio, h100, besta e2200 gibi araçlarda fazla yakıt durumunda mazot pompasına da bir bakmak lazımm. zamanla ayarı bozulur ve bakım gerekir.

ben olsam mazot pompasına bi baktırırdım...

kolay gelsin...
  • Herkese selam eder büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim..01.03.2008 Pazar günü aracımın (1985 Şahin:)) motorunun üstündeki kapağı (sübapların üstünde yer alan ve tas gibi olan..) açtım , köpüren motorun hamur kıvamına gelmiş beyazımsı balçık gibi yapışkan kirleri her tarafına bulaşmış, bi güzel sildim. Bu köpürmenin varlığını biliyordum zaten ve herkes söylüyordu ; eski araçlar köpürme yapar diye .. Sübapları ve etrafını da bezle temizledim. En soldaki sübap ile yanıbaşındaki sübapın arasında gözle görülür bi mesafe vardı (birisi yukarda birisi aşağıda idi yani..) ama bu mesafenin aynısı geriye kalan sübap gruplarının arasında yoktu ..Diğer her iki sübabın arasında neredeyse gözle farkedilemeyecek kadar belli belirsiz bi mesafe vardı sizce bu normal midir sayın yetkili ve de uzman çok sayın arkadaşlar,ustalar ve de abilerim.
    Bir de bundan tamamen ayrı olarak; radyatörden su eklerken, döktüğüm suyun motorun kenarından aktığını gördüm , bu bağlamda yağ çubuğunu kontrol ettiğim sırada, çubukta yağ görmeyi beklerken beyazımsı yağlı balçık gibi bi nesneyle karşılaşmış olmamı bu olaya bağladım .. Sizce doğru yorumda bulunmuş muyum acaba çok merak ediyorum.. Ama yine de olayı bi türlü çözemedim .. beni aydınlatacak arkadaşın 40 yıl kölesi olurum.. Bunların öncesinde kim hangi usta iyi derse ona gittim 180 bi defasında 55 bi defasında 350 bi defasında vs.s.v.s.v.s.v.vs masraftan kaçmadım.. Bi türlü randıman alamadım . evet araba eski olabilir ama çok çok daha eski araçlarda görüyorum tıkır tıkır gidip geliyorlar her işlerini görüyorlar .. Eğer problemi okuyan olduysa kesin şöyle düşünmüşünüzdür: Rektefiyeden başkası senin aracını kurtarmaz.. ben de öyle düşünüyorum aslında ama bilmek anlamak nedenini görsel veya sözlü olarak kesin bir dille en azından bi kaç ihtimale indirgeyerek bilmek istiyorum ki ondan sonra rektefiyeye de vereyim tamam kabul ..
    Aracın sığacağı bi garaj veya minik bi bahçe olsa kendim parçalayacam aracı vala kafam öyle bozuk..apartman dairesinde olunca zaman ve zemin yetmiyor .. dedim ya pazar günü öğlen idi açtım kapağı ancak sübaplara kadar inebildim.. akşam olmasa veya dağınık bırakabileceğim bi yer olsa karbüratörden devam edecktim :)
    Sonuç olarak şundan olur, şurası patlamıştır şurası yarılmış veya şurası kırılmıştır da ondan sular seller götürüyor senin motoru diyebilecek bi yardımcı bi vatanperver bi gönül dostuna ihtiyacım var .. Herkese bol gülücüklü mutlu huzurlu sağlık sıhhat afiyet içinde günler diler sıkıntıda olanların sıkıntılarının bir an önce bertaraf olması dileklerim ve dularımla izinlerinizi istirham ederim efenim.
    -varlık ta yokluk ta izafidir,ama mutluluğun ölçüsü olmaz.

• quote:

Orjinalden alıntı: basicer

Herkese selam eder büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim..01.03.2008 Pazar günü aracımın (1985 Şahin:)) motorunun üstündeki kapağı (sübapların üstünde yer alan ve tas gibi olan..) açtım , köpüren motorun hamur kıvamına gelmiş beyazımsı balçık gibi yapışkan kirleri her tarafına bulaşmış, bi güzel sildim. Bu köpürmenin varlığını biliyordum zaten ve herkes söylüyordu ; eski araçlar köpürme yapar diye .. Sübapları ve etrafını da bezle temizledim. En soldaki sübap ile yanıbaşındaki sübapın arasında gözle görülür bi mesafe vardı (birisi yukarda birisi aşağıda idi yani..) ama bu mesafenin aynısı geriye kalan sübap gruplarının arasında yoktu ..Diğer her iki sübabın arasında neredeyse gözle farkedilemeyecek kadar belli belirsiz bi mesafe vardı sizce bu normal midir sayın yetkili ve de uzman çok sayın arkadaşlar,ustalar ve de abilerim.
    Bir de bundan tamamen ayrı olarak; radyatörden su eklerken, döktüğüm suyun motorun kenarından aktığını gördüm , bu bağlamda yağ çubuğunu kontrol ettiğim sırada, çubukta yağ görmeyi beklerken beyazımsı yağlı balçık gibi bi nesneyle karşılaşmış olmamı bu olaya bağladım .. Sizce doğru yorumda bulunmuş muyum acaba çok merak ediyorum.. Ama yine de olayı bi türlü çözemedim .. beni aydınlatacak arkadaşın 40 yıl kölesi olurum.. Bunların öncesinde kim hangi usta iyi derse ona gittim 180 bi defasında 55 bi defasında 350 bi defasında vs.s.v.s.v.s.v.vs masraftan kaçmadım.. Bi türlü randıman alamadım . evet araba eski olabilir ama çok çok daha eski araçlarda görüyorum tıkır tıkır gidip geliyorlar her işlerini görüyorlar .. Eğer problemi okuyan olduysa kesin şöyle düşünmüşünüzdür: Rektefiyeden başkası senin aracını kurtarmaz.. ben de öyle düşünüyorum aslında ama bilmek anlamak nedenini görsel veya sözlü olarak kesin bir dille en azından bi kaç ihtimale indirgeyerek bilmek istiyorum ki ondan sonra rektefiyeye de vereyim tamam kabul ..
    Aracın sığacağı bi garaj veya minik bi bahçe olsa kendim parçalayacam aracı vala kafam öyle bozuk..apartman dairesinde olunca zaman ve zemin yetmiyor .. dedim ya pazar günü öğlen idi açtım kapağı ancak sübaplara kadar inebildim.. akşam olmasa veya dağınık bırakabileceğim bi yer olsa karbüratörden devam edecktim :)
    Sonuç olarak şundan olur, şurası patlamıştır şurası yarılmış veya şurası kırılmıştır da ondan sular seller götürüyor senin motoru diyebilecek bi yardımcı bi vatanperver bi gönül dostuna ihtiyacım var .. Herkese bol gülücüklü mutlu huzurlu sağlık sıhhat afiyet içinde günler diler sıkıntıda olanların sıkıntılarının bir an önce bertaraf olması dileklerim ve dularımla izinlerinizi istirham ederim efenim.
    -varlık ta yokluk ta izafidir,ama mutluluğun ölçüsü olmaz.

basicer hocam, keşke ayrı bir başlık açsaydın. daha fazla kişi yardımcı olurdu...

öncelikle üst kapağı açınca subapları ve iticileri görmüşsün. birinin üstte olması çok normal. silindirlere sırayla temiz hava alınır ve egsoza da sırayla verilir. silindirlerin üstündeki subapların farklı konumlarda olması doğaldır. yani bunda kafana takılacak bir şey yok...

soğutma suyu motor bloğu içinde gezer. ancak normalde yağla veya yanma odasıyla karşılaşmaması lazım. eğer yağa karışıyorsa veya araçta hızla su eksiliyorsa kapak contasına bakmak lazım. belki blokta çatlak da olabilir.

aracının temelde ne gibi birr sorunu var? bunu yazmamışsın. yağ mı eksiltiyor? su mu eksiltiyor? hiç mi çalışmıyor? tekliyor mu? gitmiyor mu?

bunları yazarsan daha iyi yardımcı olabiliriz.

geçmiş olsun...

• o.b.k. Quote abi, sorunuma gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim fevkaladenin de fevkinde mes'uud bahtiyar oldum efenim şeklinde şaklabanlığımı yaptıktan sonra :) abiiiiii vala senin söylediğin arızaların hepsi oluştu sonuçta.. yani tekledii gitmedii bi çalıştı bi çalışmadıı motor ısındıktan sonra devir daha da arttı kırmızı ışıkta beklerken araç hararetten patlıyacak diye 20-30 saniyeliğine stop edip yeşil ışığın yanmasına 5-10 saniye kala aracı çalıştırma paniklemesi yaşattıııı, ımm başka şey ; gaz yemekte zorlandı iteliye kakalıya kullandım bi süre böyle ama aracı bundan 3 hafta önce bakıma vermiştim ustama dedim ki : usta ben muhasebeci adamım vala elinden ne geliyorsa bu araca yap bakım gerektiren ne lazımsa değişecek hortum boru kelepçe vida tornavida ayar kayar ne varsa yapalım şu aracı bi düzene sokalım ustam dedim .. valaaaaa dedi ilk önce , sonra dedi ki yapalım yapalım ama bu araba olmaz ölü bu araba dedi hatta ekledi yaptığın masraf boşa gider bak dedikten sonra kesin çözümü sundu : bu araba rektifiye ister ..! .. moralim bi bozuldu yavv bi usta böyle der mi usta dediğin ölüyü diriltir ..daha doğrusu bakmadan etmeden Rektefiye reçetesi yazması canımı sıktı... 1960 model 1970 li model araçlar vızır vızır çalışıyorken benim aracımda ne varmış da ölü diyosun dedim ( içimdenn! :) ) Vala bu bakıma vermeden önce soğuk nedeniyle çalışmasında zaman zaman problem oluyo du biraz fazla yakıyodu ama bir kaç ayda bir lpg ayarına götürüyodum saat gibi çalışıyodu sonra ( 1985 model 1600 motor 20-22 kuruş yakıyodu abi iyi değil mi ..)Ne olduysa bu soğuklarda sabahları beni üzmeden çalışsın isteği ile ustaya götürmekle başladı hadise .. ayrıca sıcaklık göstergesi düzgündü bakımdan çıktıktan bi kaç gün sonra gösterge dipte durmaya başladı hep .. arada atar damarı tutunca 90-100 derece arasını gösterip hemen geri çekilmeye başladı falan (güya usta demişti ki termostatını değiştirdik sübap ayarını yaptık vsv.s.v) .. eşinin kendisini aldattığı şüphesi içini kemiren mağdur eş pozisyonlarındayım .. ustayla gönül bağlarımı kopardığım için hesap sormaya bile gitmeyi düşünmüyorum çünki benim anlamadığım şeylerden bahsetcek kullanıcı hatalarından aracın eskiliğinden dem vurup faturayı kesecek banaaa..
    Neyse abi , daha fazla vaktinizi almakta istemiyorum ama çok özet geçince de sorunlar net olarak anlaşılamıyor çözüm de bulamıyoruz bizim gibi dertli vatandaşlar bakımından :)
    SONUÇ: 04.03.2008 tarihi itibariyle yani şu an 14:00 ..
    1-Son bir kez çalıştırıp sesini duyayım da öyle kapının önüne bağlıyayım aracı derken aracın aküsünü yedim bitirdim
    2- Aracım çalışmıyor artık .. 3.3.2008 Cumartesi günü çalışmıştı ama (beyaz siyah karışımı, buharlı, kamyon egzosu gibi dumanlar çıkararak)
    3-Aküyü şarj ettirdikten sonra çalışmıyacağından eminim , çünki motor yağ çubuğunu kontrol ettiğimde yağ değil, beyaz çamur balçık damladı besbelli ki motorun içine suyu alıyor hem de sular seller gibi .. Bunu nerden biliyosun derseniz sayın abi ; Radyatörden su ilave ediim derken bi baktım ki motor bloğundan, yani sübapların hizasının da biraz alt kısmında ki birleşim yerinden su sızıyor aşağıya akıyor.. Galiba orası meşhuuuur CONTA nın mekanı oluyor diye tahmin ediyorum..görmedim ama öyle galiba ..aaağğğh ağğh bi bahçe olsa veya bi garajj ağğğh.. Bu durumda ben conta yakmış oluyor muyum abi , faturam Kdv dahil ne kadara çıkar abi tahminen 1.000 ytl yi bulur diyenler doğru mu söylüyor.. hatta geçer diyenler var .. yoksa basit bi operasyonla düzelebilir mi .. yani motoru indirmeden düzelebilecek bi şey olma ihtimali var mı ? Gayri ciddi gibi görünen tavırlarım yüzünden özür dilerim maani olamıyorum hastayım bu konuda .. SAygılar .. tekrardan herkese mutluluk huzur sağlık sıhhat esenlikler sorunsuz yaşamlar temenni ederim.

• quote:

Orjinalden alıntı: basicer

o.b.k. Quote abi, sorunuma gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim fevkaladenin de fevkinde mes'uud bahtiyar oldum efenim şeklinde şaklabanlığımı yaptıktan sonra :) abiiiiii vala senin söylediğin arızaların hepsi oluştu sonuçta.. yani tekledii gitmedii bi çalıştı bi çalışmadıı motor ısındıktan sonra devir daha da arttı kırmızı ışıkta beklerken araç hararetten patlıyacak diye 20-30 saniyeliğine stop edip yeşil ışığın yanmasına 5-10 saniye kala aracı çalıştırma paniklemesi yaşattıııı, ımm başka şey ; gaz yemekte zorlandı iteliye kakalıya kullandım bi süre böyle ama aracı bundan 3 hafta önce bakıma vermiştim ustama dedim ki : usta ben muhasebeci adamım vala elinden ne geliyorsa bu araca yap bakım gerektiren ne lazımsa değişecek hortum boru kelepçe vida tornavida ayar kayar ne varsa yapalım şu aracı bi düzene sokalım ustam dedim .. valaaaaa dedi ilk önce , sonra dedi ki yapalım yapalım ama bu araba olmaz ölü bu araba dedi hatta ekledi yaptığın masraf boşa gider bak dedikten sonra kesin çözümü sundu : bu araba rektifiye ister ..! .. moralim bi bozuldu yavv bi usta böyle der mi usta dediğin ölüyü diriltir ..daha doğrusu bakmadan etmeden Rektefiye reçetesi yazması canımı sıktı... 1960 model 1970 li model araçlar vızır vızır çalışıyorken benim aracımda ne varmış da ölü diyosun dedim ( içimdenn! :) ) Vala bu bakıma vermeden önce soğuk nedeniyle çalışmasında zaman zaman problem oluyo du biraz fazla yakıyodu ama bir kaç ayda bir lpg ayarına götürüyodum saat gibi çalışıyodu sonra ( 1985 model 1600 motor 20-22 kuruş yakıyodu abi iyi değil mi ..)Ne olduysa bu soğuklarda sabahları beni üzmeden çalışsın isteği ile ustaya götürmekle başladı hadise .. ayrıca sıcaklık göstergesi düzgündü bakımdan çıktıktan bi kaç gün sonra gösterge dipte durmaya başladı hep .. arada atar damarı tutunca 90-100 derece arasını gösterip hemen geri çekilmeye başladı falan (güya usta demişti ki termostatını değiştirdik sübap ayarını yaptık vsv.s.v) .. eşinin kendisini aldattığı şüphesi içini kemiren mağdur eş pozisyonlarındayım .. ustayla gönül bağlarımı kopardığım için hesap sormaya bile gitmeyi düşünmüyorum çünki benim anlamadığım şeylerden bahsetcek kullanıcı hatalarından aracın eskiliğinden dem vurup faturayı kesecek banaaa..
    Neyse abi , daha fazla vaktinizi almakta istemiyorum ama çok özet geçince de sorunlar net olarak anlaşılamıyor çözüm de bulamıyoruz bizim gibi dertli vatandaşlar bakımından :)
    SONUÇ: 04.03.2008 tarihi itibariyle yani şu an 14:00 ..
    1-Son bir kez çalıştırıp sesini duyayım da öyle kapının önüne bağlıyayım aracı derken aracın aküsünü yedim bitirdim
    2- Aracım çalışmıyor artık .. 3.3.2008 Cumartesi günü çalışmıştı ama (beyaz siyah karışımı, buharlı, kamyon egzosu gibi dumanlar çıkararak)
    3-Aküyü şarj ettirdikten sonra çalışmıyacağından eminim , çünki motor yağ çubuğunu kontrol ettiğimde yağ değil, beyaz çamur balçık damladı besbelli ki motorun içine suyu alıyor hem de sular seller gibi .. Bunu nerden biliyosun derseniz sayın abi ; Radyatörden su ilave ediim derken bi baktım ki motor bloğundan, yani sübapların hizasının da biraz alt kısmında ki birleşim yerinden su sızıyor aşağıya akıyor.. Galiba orası meşhuuuur CONTA nın mekanı oluyor diye tahmin ediyorum..görmedim ama öyle galiba ..aaağğğh ağğh bi bahçe olsa veya bi garajj ağğğh.. Bu durumda ben conta yakmış oluyor muyum abi , faturam Kdv dahil ne kadara çıkar abi tahminen 1.000 ytl yi bulur diyenler doğru mu söylüyor.. hatta geçer diyenler var .. yoksa basit bi operasyonla düzelebilir mi .. yani motoru indirmeden düzelebilecek bi şey olma ihtimali var mı ? Gayri ciddi gibi görünen tavırlarım yüzünden özür dilerim maani olamıyorum hastayım bu konuda .. SAygılar .. tekrardan herkese mutluluk huzur sağlık sıhhat esenlikler sorunsuz yaşamlar temenni ederim.

iyi dileklerin için teşekkür ederim. bil mukabele...

aracının conta yaktığı kesinleşti. ayrıca "benim aracım eski ama daha eskileri var, onlar tıkır tıkır gidiyor" demişsin. onlar zamanı gelince rektifiyesini yaptırıyor da ondan tıkır tıkır çalışıyor.

bir kere conta yenilenecek. ancak benim şüphem böylesi bir duruma sadece contanın değil başka parçaların da sebep olduğu yönünde. hatta belki blok bile çatlatmış olabilirsin.

eğer aracına uzun süre binmeyi düşünüyorsan maalesef rektifiyeden kaçmayacaksın. parçalar yaklaşık 600-700 ytl civarı tutar. işçilikle birlikte 1000 ytl gibi bir rakam çıkar. ama rektifiye işi öyle her ustaya yaptırılmaz. çevrenden tavsiye aldığın bir usta varsa, veya tanıdık birisi varsa ona gitmekte fayda var.

rektifiye olmadan hallolmaz mı? conta değişecek. contayla birlikte zaten yüksek hararetten mutevellid zarar gören birsürü parça değişecek. yani adı rektifiye olmayacak ama ona yakın masraf çıkaracak.

en güzeli sağlam bir usta bulup iyi bir motor yaptırman. zaten şükret ki yerli araba. parçaları ucuz. yoksa avrupa bir arabada benzer bir durumda 3 bin ytl civarı parayı gözden çıkarman gerekirdi.

ustanın dediğine maalesef katılıyorum. aracı görmedim. ama bu kadar sorun ancak rektifiyeyle halledilir. çünkü çoğu komprasyon düşüklüğü, conta vb gibi farklı sebeplere bağlı...

umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. geçmiş olsun...

• evet abi çok yardımın dokundu sağol .. yanımda olsan da bi kucaklasam da dedim hatta .. yardımınızdan ziyade, bu kadar yakın temasta bulunmanız ve siteye ilgili olmanız beni sevindiriyor hiç beklemiyordum cevap alacağımı hem de 5-10 dakka içinde .. adeta anlık ileti programı gibisiniz maşallah :)
    contayı değiştirmek için motorun inmesi ve motor bloklarının açılması mı gerekiyor yoksa bi operasyonla motoru üstten açıp ilgili parçalar değişir mi .. bi çok parça değişebilir derken bunların arasına eksantirik kam mili pistonlar segman sübaplar gömlek te girebilir mi .. eğer girerse şunu merak ettim şimdi de ; bu parçalar çelikten metalden demirden yapılmaz mı sağlam olmaz mı yüksek hararetten ne çabuk inciniyor bu aletler, çelik demir veya maden 2000-3000 derece sıcaklıkta eriyor da nasıl oluyorken niye böyle oluyor yani pardon..
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.