Şimdi Ara

Stres testlerinden kapanmayan pc oyunlarda rastgele siyah ekrana düşüyor -

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşıma yeni topladığımız sistemde ne yaparsam yapayım çözemediğim bir sorun ile karşı karşıyayım.

Sistem:

Anakart : Gigabyte B650M S2h

CPU: Amd Ryzen 9600X

RAM: Kingston Beast KF552C36BBEK2(Anakart uyumluluk listesinde mevcut)

Ekran Kartı: Galax RTX 4070 12GB

PSU: Nzxt C750 Bronze PA-7B1BB-EU 750W 80+ Bronze

Monitör : Aryond A24 V2 180 Hz Gaming Monitör

Sorunu açıklayacak olursam denediğimiz iki oyunda CS2 & Warzone oyun bir süre sonra(bazen 4-5 saat yapmıyor bazen 5 dakika içinde) kulaklıktan "dırrrrr" diye bir ses gelip görüntü gidiyor. Monitörün arka planında bir ışık var ve bir aksiyon almadığımız sürece bilgisayar tekrar başlamıyor. fanlar normal bir şekilde dönmeye devam etmekte. olay gerçekleşince aklıma gelen tek şey klavyenin numlock ve caps tuşlarına bastığımda klavyede tepki var bu yüzden direkt olarak bilgisayarın kilitlendiğini düşünmemekteyim. 

Bu olay gerçekleştikten sonra denediğim ve çözüm olmayan şeyler;

1-Bios son sürümüne güncelledim. F33a

2- Ekran Kartı, işlemci ve ram'i ayrı ayrı stres testleriyle 4 er saat test ettim.(Furmark, realbench, prime95,octt) ve ayrıca ram'i memtest ile test ettim ne bilgisayar kapanıyor ne bir hata mesajı verdi tertemiz.

3- PSU olabileceğini düşündük, farklı bir psu ile denedik yine 5 dk içinde kapandı.(yine stres testlerini bu psu ile de gerçekleştirdim bilgisayar hiçbir şekilde kapanmadı)

4- Ramleri tek tek farklı slotlarda test ettim yine kapandı.

5- PBO ve core performance boost'u kapattım fayda etmedi.

6- EXPO kapattım 

7- Windows formatladım

8- HDMI & DP kablo ile denedim

gysnc açıp kapatma ve aklıma gelmeyen irili ufaklı tüm ayarları denedim çözüm olmadı. En son kasanın rgbsinin gücünü söktüm öyle denettirdim henüz bir problem vermedi ama garantisi elbette yok. Sıradaki deneyeceğim şey monitör olacak, monitörden olabileceği çok düşük ihtimal olduğunu düşünmekteyim. 

Farklı bir önerisi olan var mıdır? kafayı yemek üzereyim parçaların birinde sorun olsa stres testlerinde direkt kapanır gibi. lütfen yardım edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Painkiller. -- 21 Şubat 2025; 1:57:58 >

• Farklı bir ekran kartı ile test yap. Ekran kartı vram sorunu olabilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ekran kartını hız düşürüp dene bi de, downclock yani. gpu sanmam da, memory clock olabilir.

• Windows tuşu + Ctrl + Shift + B denediniz mi öyle anlarda? Ekran kartı sürücüsü çöküyor olabilir.

• işlemci sorunu gibi duruyor, çevrende birinde am5 işlemci varmı onla deneme şansın varsa iyi olur.

• İlk olarak olay görüntüleyicisini kontrol et çökme yaşandığı zaman hata mesajı girilmiş olma ihtimali var direk tespit edebilirsin.

Stres testlerinden kapanmayan pc oyunlarda rastgele siyah ekrana düşüyor -

Onun haricinde deepseeke sordum aşağıdaki önerileri sundu;

Bahsettiğiniz sorunu çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz. Sorun, oyun sırasında anlık yüklenmeler veya belirli bileşenlerin uyumsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir:

1. Sıcaklık ve Termal Kontroller

• Oyun Sırasında Sıcaklık Takibi:
    • GPU ve CPU sıcaklıklarını oyun oynarken gerçek zamanlı izleyin (HWMonitor, MSI Afterburner gibi araçlarla).
    • CPU: Ryzen 7000 serisi 95°C'ye kadar normal kabul edilir, ancak ani sıcaklık dalgalanmaları sistem kararsızlığına neden olabilir.
    • GPU: RTX 4070 için kritik sıcaklık genelde 85-90°C üstüdür.
    • Termal macun ve soğutucu montajını kontrol edin.

2. GPU Sürücüleri ve Ayarları

• DDU ile Temiz Kurulum:
    1. Display Driver Uninstaller ile mevcut GPU sürücülerini Safe Mode'da kaldırın.
    2. NVIDIA'nın WHQL onaylı en son sürücüsünü kurun.
    3. NVIDIA Control Panel'de:
    • "Power Management Mode"u Prefer Maximum Performance yapın.
    • "Vertical Sync" ve "G-Sync"i kapatarak test edin.

3. BIOS ve PCIe Ayarları

• BIOS Stabilite Testi:
    • F33a (beta BIOS) yerine kararlı bir önceki sürüme geri dönün (F32 gibi). Beta BIOS'lar bazen beklenmeyen sorunlara yol açabilir.
    • PCIe Gen Hızını Sabitleme:
    • BIOS'ta GPU'nun bağlı olduğu PCIe slotunu Gen 3 olarak ayarlayın. Ryzen 7000 + B650 kombinasyonunda PCIe Gen 4/5 bazen kararsızlık yaratabiliyor.

4. RAM ve Voltaj İstikrarı

• EXPO Kapalıyken Manuel Voltaj Ayarları:
    • RAM voltajını (VDD/VDDQ) 1.35V'a sabitleyin ve SOC voltajını (VSOC) 1.25V civarında tutun. Ryzen 7000 serisinde düşük SOC voltajı kararsızlığa neden olabilir.
    • Kararsız DDR5 Modülleri:
    • Kingston modüller bazen JEDEC hızlarında bile sorun çıkarabiliyor. RAM'leri 4800 MHz'e düşürerek test edin.

5. Windows ve Güç Yönetimi

• Güç Planı Ayarları:
    • Windows'ta "High Performance" güç planını seçin ve "PCI Express → Link State Power Management"ı Kapalı yapın.
    • Çekirdek İzolasyonu ve VM Ayarları:
    • Windows Güvenlik → Cihaz güvenliği → Çekirdek izolasyonu → Memory Integrity'i kapatın.
    • BIOS'ta SVM (Virtualization) seçeneğini devre dışı bırakın.

6. Monitör ve Görüntü Protokolü

• Refresh Rate ve Adaptive Sync:
    • Monitörünüz 180 Hz destekliyor, ancak 144 Hz veya altına düşürerek test edin.
    • Monitör OSD'sinde FreeSync/G-Sync varsa kapatın.
    • Farklı Monitör Testi:
    • Sorunun monitör kaynaklı olup olmadığını anlamak için başka bir monitör veya TV'ye HDMI/DP ile bağlayın.

7. Anakart ve Donanım Testleri

• VRM Isınması:
    • B650M S2H anakartın VRM soğutucusu olmadığı için oyun sırasında VRM sıcaklıklarını kontrol edin. Aşırı ısınma varsa, anakartın altına ek fan yerleştirin.
    • SSD/PCIe Slotları:
    • M.2 SSD'nin (varsa) sürücülerini güncelleyin. SSD'yi farklı bir slotta deneyin veya SATA SSD ile test edin.

8. Oyun Özel Ayarlar

• CS2 & Warzone'da Limit Ayarları:
    • Oyun içinde:
    • FPS limitini monitör refresh rate'inin 1-2 Hz altına sabitleyin (ör. 178 FPS).
    • "Fullscreen Exclusive" modunu kullanın.
    • Ray Tracing ve DLSS'i kapatarak test edin.

9. Son Çare: Donanım Değişimi

• Ekran Kartı Testi:
    • RTX 4070'yi başka bir sistemde deneyin veya arkadaşınızın sistemine farklı bir GPU takın.
    • Anakart Değişimi:
    • Tüm testler sonuçsuz kalırsa, anakartın PCIe slotunda veya güç dağıtımında fiziksel bir arıza olabilir. Garanti kapsamında değişim talep edin.

Özetle Yapılacaklar:

1. BIOS'u kararlı bir sürüme geri al + PCIe Gen 3 ayarla.
    2. RAM voltajını manuel sabitle + SOC voltajını 1.25V yap.
    3. GPU sürücülerini DDU ile temizle + G-Sync/FPS limiti kapat.
    4. Monitör refresh rate'i düşür + farklı monitör test et.
    5. Oyun sırasında VRM ve SSD sıcaklıklarını izle.

Sorun devam ederse, anakart veya GPU'yu garantisi kapsamında değiştirmek en mantıklı seçenek olacaktır. Ryzen 7000 serisi ve B650 anakartlarda bu tarif ettiğiniz sorunlar (özellikle PCIe Gen 5 ve DDR5 uyumsuzlukları) sık görülüyor. Umarım çözüme ulaşırsınız!

• @Black_34 4 @shruikan biraz saat hızlarını düşürüp arkadaşıma deneme yapmasını söyleyeceğim. Sentetik testler gerçek kullanım senaryosunu tam olarak karşılamasa da hata verirdi diye düşünüyorum.

@FaLCoN^ evet bunu denedim ancak herhangi bir tepki vermedi.

@murderyamf maalesef bunu deneme şansım yok, kendim am4 sistem kullanıyorum ve çevremde am5 kullanan yok.

@qazrfv event viewer'da dikkatimi çeken bir hata koduna rastlamadım. kernel 41 geldiği oluyordu ancak buna ben sebep olmaktayım, siyah ekran olunca pc reset atmadığı için power tuşuyla kendim kapatıp açtım. Dediğiniz gibi event viewer'da bir şeyler çıksa testlerimi daha spesifik yapacağım ama yok.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dırrrr sesi tam nasıl oluyor? Dırrr rrrr mı yoksa dır dır dır gibi mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akinji -- 21 Şubat 2025; 23:58:36 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.