Şimdi Ara

STM'nin milli imkanlarla tasarladığı Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tanıtıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • STM'nin milli imkanlarla tasarladığı Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tanıtıldı
    Geliştirdiği gemilerle Türkiye’de ve yurt dışında önemli başarılara imza atan STM, yeni gemisini tanıttı. Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2025), STM’nin Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tasarımı sergilendi.

Ayrıca Bkz.Türkiye’nin yerli FPV kamikaze dronu KARGU’dan ilk atışta tam isabet

MRSS gemileri ne işe yarıyor?

MRSS gemileri, yani "Multi-Role Support Ship" (Çok Amaçlı Destek Gemisi), modern donanmaların çok çeşitli görevlerini desteklemek için tasarlanmış çok yönlü askeri gemilerdir. Özellikle deniz kuvvetlerinin lojistik, operasyonel ve insani yardım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılırlar.  Denizde lojistik destek kabiliyetinin yanı sıra bünyesinde bulunan gelişmiş tıbbi destek birimleri sayesinde karadan ulaşılması güç kriz ve afet bölgelerinde tam donanımlı hastane olarak kullanılabilecek, gerektiğinde Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehdit (KBRN) şartlarında dahi tahliye harekâtı icra edebilecek.

STM’nin Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) gemisi milli imkanlarla özgün olarak tasarlandı. MRSS; 14 ana muharebe tankı, 9 amfibi araç, 500 amfibi personel, 2 adet 15 tonluk helikopter bulundurma kapasitesi ile amfibi çıkarma harekâtında etkili olacak pek çok özelliğe sahip. Uzun süreli operasyonlar düşünülerek düşük maliyetli etkin ve etkili bir tasarım geliştirildi.

STM'nin milli imkanlarla tasarladığı Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tanıtıldı

STM Çok Maksatlı Destek Gemisi Özellikleri

Çok Maksatlı Destek Gemisi, süratli çıkarma kuvvetleri ile ağır/hafif zırhlı araçları konuşlandırarak, amfibi harekâtı desteklemek, gemilere lojistik destek sağlamak; kriz ve afet zamanlarında tahliye/hastane gemisi fonksiyonlarında kullanılmak amacıyla STM mühendisleri tarafından milli imkanlarla tasarlanan bir havuzlu çıkarma gemisi.

Görev Alanları

Ana Harekât Alanları:

• Amfibi Harekât

• Denizde Muharip Birliklere Lojistik Destek

• Denizde Sancak Varlık Gösterme ve Keşif/Karakol

• Denizden Nakliye Harekâtı

• Denizden Komuta Kontrol

• Tali Harekât Alanları

Tahliye Harekâtı:

• İnsani Destek ve Afet Yardımı (HADR)

• Savaş Dışı Askeri Harekât

• Tıbbi Destek

• Helikopter Harekâtı

• Arama Kurtarma Harekâtı

Teknik Özellikler

• Tam Boy: 153 metre

• Genişlik: 24 metre

• Deplasman: 9700 ton

• Denizde Kalma Süresi: 30 gün

• Azami Sürat: 18+ kts

• Menzil : 14 kts hızda + 8000 nm

Taşıma Kapasitesi

• Mürettebat : 150 kişi + 500 Amfibi Personel

• 2 x Süratli Çıkarma Gemisi

• 800 m2 Tank Güvertesi (14 x Tank, 9 x Amfibi Araç)

• 2 x 15 tonluk helikopter + 2 x Hangar

• 2 x 10 metrelik RHIB

• Yakıt: 630 ton

• Tatlı Su: 215 ton

Silah Sistemleri

• 1 x 76 mm Baş Top

• 4 x 12,7 mm Uzaktan Kumandalı Stabilize Silah Sistemi

• 2 x Chaff/IR Dekoy Lançeri

Kaynak:https://www.stm.com.tr/tr/medya/haberler/stmden-cok-maksatli-destek-gemisi-tasarimi

• 6 tane denizaltı Reis sınıfı denizaltı alman dizaynı. Bizim yaptığımız ufak değişiklikler var.

1. Denizaltı neredeyse tamamen alman malı Türkiye üretim.

Sonraki her denizaltıda parça parça yerel tasarım üretim ile değiştirdik.

Son denizaltı bayağı bayağı Türk oldu. Yerli Çelik son bir kaç denizaltıda kullanılıyor.

O yüzden hem yerli Çelik deniyor hem anlaşma yapılıyor. Sonuçta bayağı aldık yapamazsakta almaya devam edecektik.

Öğrendiğimiz ile Milden’i tasarladık sıfırdan onu yapacağız şimdi.
  • İDEF '25

hangi tarihte??

mayıs ayında oluyordu normalde...

İDEF'i kapatıp

Teknofest'ten devam mı?

zaten BAYKAR bu güne kadar hiç bir İDEF'e katılmadı...

bizim akp gizliden alman demir çelik Tyssenkrup ile ortaklık kurmuş. mesela bu gemi parçaları için çelik üretimini "yerlı mıllı" yapıyoruz derken, sen Tyssenkrup ile bu deniz altılar için hangi anlaşmayı imzaladın? almanlar sadece anlaşıldı yazmışlar ki o nu da mahkeme kararı ile açıkladılar.

daha doğrusu , Heckler und Kock amblemli yerlı mıllı mehmetçik silah rezaletinden sonra neden almanya ile yapılan anlaşmalara akp gizlilik şartı getirdi ve almanları susturmak için ne kadar daha ödendi.

geçen sene galiba

bir holding, İzmir'de non-manyetik gemi inşa çeliği yatırımı yapmıştı.

böyle bir haber vardı.

acaba ortaklık dedikleri bu mu??

işte amerikanın çöpleri ile ermenileri vurunca tüm ermeni lobisi amerika'da ayağa kalkmıştı ve 48 saat sen damatın çöplerini uçuramamıştın. işte almanya'da ki yeşil liberal solcular da Türkiye'ye giden alman lisansları var mı şeklinde soru önergesi ile önce bölge mahkemesine gidiyorlar.

bölge mahkemesi gizlilik var diyor.

sonra yeşil solcular, federal Alman mahkemesine gidiyorlar.

onda da açıklama olarak 4-5 sayfalık cevap yazılıyor farklı ağızlardan.

mesela 13 civarı roket için yazılım, üretim hatları transferi, ham madde transferi gibi transferler için anlaşmalar yapılmış vs.

deni altı olayı için

radar sistemleri için vs.

ama mesela şey garipti cevapta. biz Türkiye'ye hk33 lisansı verdik, ama silahlar ile suriye'de insanlar savaşıyor mu bilmiyoruz gibi bir cevap. neden böyle cevap? çünkü almanya , tamamı ile yahudi güdümünde yani amerika'ya bağlı. amerika izin verdiği için bize bunları verdiler.

yoksa amerika izin vermeden mevcut almanya tuvalete gidemez.

• adolf1 kullanıcısına yanıt
    yalnız malum kitle konu baskınına gelmemiş. gerçi iki üç kişinin farklı hesaplarla yaptığını düşünüyorum. hayır konu hakkında bilgileri de yok :) ama yazıyorlar.

al örnek vereyim

ben amerika sevmiyorum. bilen bilir. sol liberal aklı tehlikeli bulurum islamcı akıl kadar. çünkü birinin batıdakı kaynağı diğeri . Amerika bize Ecevit dönemine kadar birkaç darbe, politik ve ekonomik yaptırımlar uygularken, ne oldu da akp yani islamcı yani sözüm ona kafir sevmeyen görüşe sahip akp gibi partiye herşeyi veriyor?

şıklar:

a - (abd) istediği ortadoğu ülkesini Türkiye üzerinden vurabildiği için
    b - Bir çok altın ve diğer meden yataklarına Türkiye'de (ABD) çökebildiği için
    c - İsrail ve katar gazını Türk kıta sahanlığından avrupa'ya (ABD) sorunsuzca taşıyabileceği için
    d - Kıbrıs Türk sahasında Mısır ile (abd) israil 5. bögelde gaz araması yapabildiği için
    e - Trakya ve Güneydoğu anadolu KAYA GAZI ve KAYA PETROLÜ yataklarının işletmesini Amerika'ya verdiği için?
    f - hepsi

hayır sonra malum kitle kendisi anti amerikan anti israil oluyor

ama biz amerikan sevicisi oluyormuşuz?

solcuların da anlaması için Çe'nin bir sözü ile genel sorayım : Bayram değil seyran değil, düşmanın amerika seni neden öpüyor?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Buna 2 tane Datum çok amaçlı mini denizaltı koyacaksın sonra herkes korksun Sat’lar nereden çıkacak ne görev yapacak diye.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    6 tane denizaltı Reis sınıfı denizaltı alman dizaynı. Bizim yaptığımız ufak değişiklikler var.

1. Denizaltı neredeyse tamamen alman malı Türkiye üretim.

Sonraki her denizaltıda parça parça yerel tasarım üretim ile değiştirdik.

Son denizaltı bayağı bayağı Türk oldu. Yerli Çelik son bir kaç denizaltıda kullanılıyor.

O yüzden hem yerli Çelik deniyor hem anlaşma yapılıyor. Sonuçta bayağı aldık yapamazsakta almaya devam edecektik.

Öğrendiğimiz ile Milden’i tasarladık sıfırdan onu yapacağız şimdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 20 Mayıs 2025; 16:32:47 >
  • gun kullanıcısına yanıt

çok iyimser yaklaşım buldum.

peki şöyle sorayım:

2022 ve 2023 yıllarında ortalam 500 milyon euroluk biz isveç'ten neyin çeliğini , özel işlenmiş metallerini aldık?

veya yine benzer oranda 350 milyon euroluk norveç'ten keza çelik yine özel işlenmiş demirler...

bu işin hollanda'sı ingiltere'si avusturyası vs vs?

ülkende madem çelik çıkıyor ve ileri işçilikle yapıyorsun...

bunları neden alıyorsun?

Bu Çelikler evdeki tencere çeliği değil bayağı özel denizcilik ve hatta deniz altı çeliği belli basınca dayanıyor. Dünyada ihtiyaç az olduğu için bir iki ülke üretiyor herkes mecbur oradan alıyor.

Bu arada iyimser değil savunma sanayi uzmanlarının verdiği bilgiler bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 20 Mayıs 2025; 17:13:51 >

işte ben de bundan söz ediyorum. yerli milli algısından öteye gidemiyor.

mesela bu sert matelleri işleyen o yapay elmasları nasıl yapabiliyorlar? 3000 derece ve yüzlerce ton basıncı 3cm küp içinde biriktirilen karbonlara uygulayarak. bunu çözebilen iki ülke var. biri amerika diğeri çin.

yahu fransa geçen günlerde amerika'ya f35'leri iptal edicez dedi. amerika ne dedi? çok hassas rafael uçaklarının parça teminatını keseriz.

umarım açıklayıcı olmuştur.

yani yerli milli lazer cnc yaptım diyip de içinde siemens lazer motorları alman yazılımlarının kullanılması olayı gibi buluyorum.

ekleme: bundan 3-4 ay önce bir uzmanla ben de bir sosyal medya platformu üzerinden yazışabilmiştim.

bu Avrupa'nın en küçük gece görüş kamerasını ürettik vs 300gr vs. bende merak ettim ve sordum : gece görüş için kullanıdığınız çip nedir?

arkadaş bana "gece görüşte ne çipi kardeşim" yazmıştı "uzman".

yahu çipin mantığını bilmeyen "uzman". Çip ne yapar? bir girdiği belirli işleme tutar ve sonuçlandırarak bitirir. 3 işlemli en basit. adamın çipin varlığından haberi yok.

en sonunda gece görüş sensörleri diyince söyledi. sony sesörleriymiş.

işte ülkemin uzmanı da bu kadar. torpilli miydi? bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 20 Mayıs 2025; 17:23:58 >

Endüstriyel dünyada her şeyi üretmenin imkanı ve mantığı yok. Koskoca ABD bile bırak parça üretmeyi İtalyan fırkateyni satın alıyorsa ve bunu dert etmiyorsa sizde bazı şeyleri dert etmemeyi öğrenmeniz gerekiyor. Bu arada artık o yapılmaz bu yapılmaz diye bir şey yok yapılır ama zaman alır maliyetli olur değmez mantığı ile herkes gibi ambargo olamayacak şeyleri satın almayı dert etmemek gerek.

Çelik bir risk olarak görmüşler ki üretmeye kalkmışlar o çeliği üreten ekipmlarda da risk görürlerse onuda yaparız sorun değil ama işte zaman kaybı ve maliyet. Bunu buradan biz karar veremeyiz mecbur güvenmek zorundayız. Hatada yapabilirler mesela Altay’da olduğu gibi ama yapacak bir şey yok arada bir olanıda olur böyle şeyler demek gerek.

Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu

Amerika'nın italya'dan gemi alması yani savaş gemisi, silah yapamadığı için mi? yoksa diğer eteklerinde gezenlere pazar kazandırmak için mi?

hayır yani verdiğin örneğin durumu açıklayan bir tarafı.

İphone bir amerika malıdır. Amerika'da tasarlanır, amerika'da prototip olarak işlenir ve çin'de fason iş gibi ürettirilir.

işte bu durum ancak senin bahsettiğin yerli milli olayını açıklar. amerika, daha alt pazarlara ve nato bünyesinde silahlanma hızını arttırmak için Türkiye ve Kore gibi ülkere direkt ve indirekt olarak teknoloji/lisans aktarımı sağlıyor.

bu yerli milli yapmıyor ve "yaparız" demekle olmuyor. yani

yani bu konu hakkında bilgisi olmadan insanın yaparız demesi trajedi kendi açımdan.

yahu memlekette wind tunnel yoktu ama iha siha miha yaptık vs. buna inanabilirsin ama ben inanmam. bunun Aerodynamik olarak ne anlama gelediğini bilmeyen biri ile ben yerli milli uçak göçek muhabbetine bile girmek istemem.

yok yani yok. yerli milli sadece hükümetin uydurduğu palavra. amacı bundan nemalanmak. bak yukarıda yazdım. asıl sorman gereken: Amerika neden peki Türkiye'yi kore gibi bir üsse çevirdi? seçenekler yukarıda.

Bence araştırmadan konuşma istersen. ABD’nin aldığı fırkateyn teknoloji aktarımı filan değil.

Bildiğin İtalyan tasarımı, İtalyan yapımı fırkateyn. Abd kendi şirketlerinin Akdeniz bölgesi için iyi bir tasarım çıkartamaması üzerine bu kararı aldı.

Kendileri okyanusa alışkın aynı şekilde denizaltıda da havadan bağımsız tahrik sistemine sahip nükleer denizaltı yapmayı bilmemeleri gibi .

Yerel ihtiyaçlar ABD’nin kullanmayacağı ürünler büyük alıcı bulabiliyor. Biz buralara hitap ediyoruz.

TB-2 mesela ABD’nin asla kullanmayacağı bir şey. Zira çok yüksekten çok uzağa uçamıyor çok yük taşımıyor. Biz ise küçük ve orta büyüklükteki ülkelerde iç sorunları kontrol etmek için ucuz şekilde deli satıyoruz.

Savaşta feda edilebilir oluncada çok işe yaradığı görüldü.

Bu dronelar dev rüzgar tüneli olamadan yapılır zira yavaş uçuyorlar sesten hızlı değiller, yazılımlar çok gelişti. Ancak jet motorlu bir üründe hele hele ses hızını aşacaksa tünel doğrulama için gerekli.

Milli ve yerli palavra değil 7,5 milyar dolara boşuna çıkmazdık. Ordunun ihtiyaçlarının %75’ini kendimiz üretiyoruz. Tabii %25 gelmez ise yine bir savaş durumunda zorlanırız. Ancak bu tüm ülkeler için geçerli günümüz dünyasında.

abd teknoloji aktarıyor mu yazmışım ? ne yazdığımı bir daha oku lütfen. keza amerika'nın zaten herhangi savaş gemisien karşı kıyılarını korumasına gerek yok. malum pasifil veya atlantik üzerinde amerikan kıyısına 800km mesafeden önce geminle amerikalılara bildirmelisin.

Amerika orta mesafede benzer droneları kullandı. bizim damadın kore üzerinden Türkiye'ye gelen ihaların ilk atasını amerika körfez savaşında kullanmış olduğunu biz medyadan öğrenmiştik. sene 1991 yılında.

havada uçuracağın şeylerin tünel testlerini yaparsın. tabi damadın IR ışımalarını algılayabilen gözleri varsa bu durum değişir.

son olarak:

Bir başkanın malının üstüne kendi plastik kalıbını koymak onu yerli milli yapmaz.

Hocam çok güzel açıklamışsın ama o adam bu anlattıklarını anlamaz,

onlar yerli ve milli deyince olmasını bekledikleri şey şu : "dünyadaki tüm tasarımlardan farklı ve %100 en ufak cıvatasına kadar sen yapacan:)"

Senin aşağılamana imkan sağlamak istemiyorum. Zaten istesende güneşi balçık ile sıvayamazsın o yüzden cevap vermeyeceğim daha. Yazmazsanda sevinirim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

hakaret iddana karşı cevap hakkım olduğu için yazıyorum. iş damatta değil. buyur 2010 yılından haber. muhtemelen 2009 da Amerika, pakistan'a da bu drone üretim teklifinde bulunmuştu.

yani damat neden hakaret olsun? bir gecede cahil kaldık diyen birisi kendisi.

ben idda etmiyorum, sadece gördüklerimi edindiklerimi gösterek fikirlerimi belirtiyorum. bunu ben de yaparım. dediğim gibi, her şeyi güney kore'den 3-4 sene sonra yapmamız da ilginç tesadüf.

son olarak : amerikan çöplerini övemem. bir gün kendin birşey üretebilecek kapasiteye gelirsen, çin'e çöktükleri gibi çökerler. yani düşmanın sebi öptüyse ben bunu normal karşılamam.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.