Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU (79. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.905
Cevap
315
Favori
128.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
63 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7778798081
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mythogenic

    bugunku mahsul

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

    Elinize sağlık, içi iyi kıvamda. Herkesin sevebileceği kıvamda.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • sagolun, bu arada mesajiniza cevap verdirmedi tel. no kayit etmedigim icin, tava 4kg civarinda ediyordur diye dusunuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • acil düz tava ararken şu ürüne denk geldim

    her yerde 160 lira üstü burada kuponla beraber 90 liraya geldi

    3 kez kullandım başarılı buldum.3 kg nin üzerinde kolay temizlenen bir ürün olmuş

    https://urun.n11.com/tencere-ve-tava-setleri/lava-kizartma-tavasi-ahsap-kulplu-28-cm-kirmizi-P163962627
  • bu arada umarim tavaya ilk yikama fahil deterjan surmemissinizdir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir de döküm tencere bakıyorum ama tencereyi emaye kaplı mı alsam bilemedim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rambetiko

    Arkadaşlar tarif yazın biraz da. En güzel et nasıl pişmeli? Biri marine yap diyor biri gerçek tadı için yapma diyor. sizler ne dersiniz?

    Yüksek kalite et ise marineye ihtiyaç yoktur bence, hatta yapılmasa daha iyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Websiteme gelen bazı sorular çok güzel oluyor,tam nokta atışı,zorlayıcı ve detaylı açıklama yapmadan anlatılamayacak şeyler.

    Öyle olanları burada da paylaşıyorum ki herkes faydalansın.

    Soru;

    merhaba;
    seasoning tavada yağın zamanla polimer bir yapıya sahip oldugunu ve bu sekılde koruma katmanı olusturdugunu söylediniz.. polimerin gıda ile teması sakıncalı değilmi , bir nevi plastık gibi.. teflondan farkı yok ozman.. emaye kaplamanın cam bazlı oldugunu duydum.. bana daha saglıklı ve uzun ömürlü gibi geliyor..

    Cevap;

    xx Bey Merhabalar,

    Güzel ve teknik sorunuz için teşekkür ederiz.Bu bağlamda "POLİMER" sözcüğünü biraz açalım;Polimerin anlamı monomerlerin zincir olarak bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.DNA'mız buna en önemli örnek olarak verilebilir.Protein de bir polimerdir mesela,Dolayısıyla her polimer plastiktir diyemeyiz.Polimeri burada kullanma amacım oluşan bu katmanın polimerler gibi birkaç yapıtaşının tepkime ile bir araya gelerek yeni bir madde oluşturması sebebiyleydi.Burada ısı ile tepkimeye giren yağ,yanarak yağ halini kaybetmekte,yağ içerisinde bulunan serbest radikalleri salmakta ve zincir halde yeni bir madde oluşturmaktadır.Oluşan bu polimer benzeri katman,atmosfer koşullarına dirençli yani nem/su’ya karşıyı koruyucu bir katmandır.Bu kimyasal değişimi açıklamak adına polimer kelimesini kullandım.Kullanılan yağın iyot değeri ne kadar yüksek ise bu katman o kadar sıkı olur.Bu sebeple ham dökme demir ürünleri yağ ile kaplarken yani “seasoning” yaparken çoğunlukla iyot değeri yüksek olan keten tohumu yağı ya da soya yağı kullanılmaktadır.Dolayısıyla doğal yağlar/maddeler kullanılmaktadır.

    Yani ne kadar fazla iyot o kadar molekül,ne kadar molekül ,o kadar yoğun ve sağlam bir zincir katman diyebiliriz.

    Ham dökme demir ürünlerin kullanımı ülkemizde giderek artmakta,ben de bu işin öncülerinden olarak ısrarla anlatmaya ,bilgilendirmeye devam edeceğim.Bu ürünlerle ilgili youtube kalanımda da paylaştığım Canan Karatay ve ağır metal zehirlenmesi videolarını izleyebilirsiniz.





    Teflon ise bir markadır,ürün adı değildir.Kağıt mendile herkesin Selpak demesi gibi oturmuş bir kavram olmuştur.Teflonun ticari adı “Floropolimer”dir.En sık kullanılan çeşidi de herkesin bildiği “P.T.F.E (Polytetrafloretilen)” türüdür.Tamamen sentetiktir yani doğal olmayan,insan yapımı kimyasal bir bileşen.Flor gazı ve karbon atomlarının birleşimiyle oluşan bir polimerdir.Kolay anlaşılması açısından Teflon kelimesi üzerinden konuyu anlatmak gerekir ise,yapımında kullanılan PFOA(Perflorooktanoik Asit) insan sağlığına zararlıdır.Şu sıralar bu tehlikeden dolayı PFOA-Free ürünler çıkmaya başladı ancak teflonun uygulandığı alüminyum da sağlığımıza zararlı,iş sadece teflon kaplama ile bitmiyor.

    Teflon 250derecelerde bozulmaya,350derecelerde ise çözünmeye başlar.Bu sebeple günümüzde “YAPIŞMAZ DÖKÜM TAVA/TENCERE” kullanılarak yapılan –özellikle mühürleme işlemleri- kesinlikle çok tehlikelidir.
    Kullanıcılar etiket yazılarına ve uygun fiyat olmasına aldanarak “SERAMİK,GRANİT,TEFLON” kaplı “ALÜMİNYUM DÖKÜM” ürünleri “DÖKME DEMİR” zannetmekte ve bu tavaları ocak üzerinde aşırı derecede ısıtıp mühürleme yapmaktadır.Teflon kaplı ürünler kesinlikle boş olarak ocak üzerinde kızdırılmamalıdır,yemek pişirilmemelidir.

    Emaye ise inorganik maden tozlarının,Nikel kaplı (Nickel Flashing) alüminyum,çelik,demir vs. yüzeylere püskürtülmesi ile oluştur.İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.Bu sebeple sağlık açısından güvenle kullanabilir.Uzun ömürlülük konusuna ise katılmayacağım çünkü bana gelen sorular ve internetteki kaynaklarda gördüğüm kadarı ile -özellikle demir ürünlerde- aşırı derecede deformasyon mevcut.Kimi ürünler yer yer paslanmış kimisinde ise emayeleri atmış.Çünkü emaye kalitesi/işçiliği önemli olduğu kadar yüzey kalitesi de önemli.Stabil olmadığı zaman bu tür problemler olabiliyor.Onlar olmasa bile kullanım aşamasında çarpma,çizilme,sürtme ile bile zarar görebiliyor,aşınabiliyor.Telle temizleyemiyorsunuz,hatta süngerin yeşil olan sert kısmı bile önerilmiyor.

    Sağlık konusunda tabiki emaye kaplama için kötü konuşulmuyor,güvenle kullanın.Ancak ham dökme demir ürünlerinin artısı,pişen yemeğe az da olsa demir geçişi sağlaması.Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve hatta pişen yemeğin içine atılabilen demir külçeler bile satılmaktadır.Bu konuda çok uzun bir araştırma yapıp şu sayfada kaynakları ile beraber yayınlamıştım,okumanızı tavsiye ederim.

    https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Kimya ya da maden mühendisi değilim,bu yorumlar tamamen kişisel araştırma ve çalışmalarım sonucu edindiğim bilgilerdir,hatalı bir yorum var ise lütfen müdahale edin,düzeltelim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 17 Kasım 2017; 14:5:36 >




  • https://forum.donanimhaber.com/lava-ahsap-standli-dokum-tava-49-90-carrefour--129929374



    Ürün hakkında yorumları alalım. Lava ahşap standlı 26x32 49.90

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tavanin zemininin 1cm veya 5mm olmasi neyi degistirir? 1cm daha iyi diyebilir miyiz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hemen tava alıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lodge tavaların 30 cm olanları yok mu acaba? Düz olanlardan istiyorum.
    10.5 inch 26 cm yapıyor. Biraz küçük değil mi 26 cm? Yanyana 2 steak pişer mi?

    Bu arada almanya amazon.de ile amazon.com arasında çok fazla fiyat farkı var sebebi ne ki?

    amazon.com kargo ücreti ile bile daha ucuza geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerasuslu -- 20 Kasım 2017; 14:50:51 >
  • İlk defa döküm tava almaya niyetlenen biri olarak sorularım olacak

    1- 26*32 olanın yarısı (muhtemelen) 16cm kısmı ızgara şeklinde. bu durumda 26*26 olanı daha iyi olmaz mı?

    2- 30 cm lik yuvarlak ocaklar için daha uygun değil midir?

    3- Birde bu ürünler emaye kaplı mı ? değil mi?



    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-yuvarlak-izgara-tava-30-cm--p-30027273?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-izgara-tava-26x26-cm-p-30168664?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-ahsap-standli-bolmeli-tava-26x32-cm-p-30176720?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ._. ._. ._.

    tavanin zemininin 1cm veya 5mm olmasi neyi degistirir? 1cm daha iyi diyebilir miyiz?

    1cm lik taban kalınlıgı olan bir tavadan 4 tane alırsanız,iyice kızdırdıktan sonra her odada kalorifer peteği niyetine akşamdan sabaha kadar ısıtabilirsiniz sanırım:D

    Şunu değiştirir;
    çok ince olursa daha çabuk ısınır ancak,ısıyı uzun tutamaz,üzerine yemek konunca çabuk soğur,ayrıca yamulur,çabuk kırılır.
    Karbon-çelik wok tavalar gibi bir işlevi olur.Japonlar 1,5mm'lik tava yapmış,karbonçelikler varken ne gerek anlamadım.


    Çok kalın olursa geç ısınır,geç soğur ,ateş ortadan yayıldıgı için ortalar mordor gibi cehennem ateşi olurken,kenar ve yanlar kışın akdeniz sahilleri gibi hafif serin kalır.Heryeri ısıtayım derken bu sefer ısı dengesizliği olur,yemeğinizin bi tarafı kömür bi tarafı az pişmiş olur.Çok ağır olur yerinden kalkmaz,geç soğuyacağı için temizliği gecikir,soğumasını beklersin.Yemek sonrası çay içerken temizlik can sıkar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 21 Kasım 2017; 13:40:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: u_g_o_189

    İlk defa döküm tava almaya niyetlenen biri olarak sorularım olacak

    1- 26*32 olanın yarısı (muhtemelen) 16cm kısmı ızgara şeklinde. bu durumda 26*26 olanı daha iyi olmaz mı?

    2- 30 cm lik yuvarlak ocaklar için daha uygun değil midir?

    3- Birde bu ürünler emaye kaplı mı ? değil mi?



    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-yuvarlak-izgara-tava-30-cm--p-30027273?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-izgara-tava-26x26-cm-p-30168664?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    https://www.carrefoursa.com/tr/lava-ahsap-standli-bolmeli-tava-26x32-cm-p-30176720?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    her üründe olduğu gibi dökme demir gereçlerde de ihtiyaca göre onlarca tip mevcut.
    Siz ne yapacak,nasıl yapacaksanız,kişi sayınız ve maddiyatınıza göre size uygun olanı alacaksınız.

    Yani başkasının mantığı sizinkine tamamen ters olabilir,yanlış yönlendirebilir.

    1-Yanda et mühürlerken,düz kısımda sebze sote yapmak içindir,yada köfte mühürlerken,ekmeği kızartmak gibi işe yarar,komple ızgarada sote yapamazsınız,yaparsanız da uğraşırsınız.

    2-26cmden sonrası ateş üzerinden uzaklaşacağı için dengesiz ısı dağılımı oluyor ve yan gözdeki tava-tencereyi dışarı iteceği için kullanımı kısıtlı.26cm sonraki çaplar,diğer gözdeki ürünler için sıkıntı çıkarıyor.Aynı anda yanyana ya da üstte birşey kullanamıyorsunuz.Yarısı ateşin dışında kalıyor.

    3-Lava da emayesiz ürün yoktur.




  • 1-) Kasaptan aldiginiz eti pisirmeden once yikiyormusunuz?

    2-) Eti ort. 4 dk pisiriyorum suyunu salmis ve kurumus oluyor, neden?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Scorpion28

    1-) Kasaptan aldiginiz eti pisirmeden once yikiyormusunuz?

    2-) Eti ort. 4 dk pisiriyorum suyunu salmis ve kurumus oluyor, neden?

    Et asla yıkanmaz. Peçete ile kanı varsa sarıp sarmalayıp alınır. Zeytinyağ ile güzelce yedirdikten sonra tavaya atarsın. Ama et kalitesi çok çok önemli, ben dolaşarak hiç iyi et bulamadım.

    Damak zevkinize, tava sıcaklığına ve etin türüne ebatına göre değişir. Ben kalın kesilmiş bir eti 2+2 pişiriyorum, fazla tuttu mu, et kuruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alfredo -- 20 Kasım 2017; 21:06:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir de tavuk ozellikle pirzola tavuk pisirirken kac dakla pisirirsem pisiriyim ici ciğ kaliyor 6+6 pisiriyorum disi karariyor ama ici cig gibi oluyor? Ne yapmam lazim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Scorpion28

    Bir de tavuk ozellikle pirzola tavuk pisirirken kac dakla pisirirsem pisiriyim ici ciğ kaliyor 6+6 pisiriyorum disi karariyor ama ici cig gibi oluyor? Ne yapmam lazim?

    Bizim tavalar tavuğu kurutuyor gibi geliyor bana, o yüzden çok hoşuma gitmiyor. Ben tavuğu en iyi haşlama seviyorum, içine patateste atıyorum, hem sağlıklı hem lezzetli. Aşağıda örnek foto

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Scorpion28 kullanıcısına yanıt
    kapaklı ızgara lazım ...
    https://forum.donanimhaber.com/elektrikli-izgara-tavsiyesi-2017--78705928#78705928

    @Scorpion28
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alfredo

    quote:

    Orijinalden alıntı: Scorpion28

    1-) Kasaptan aldiginiz eti pisirmeden once yikiyormusunuz?

    2-) Eti ort. 4 dk pisiriyorum suyunu salmis ve kurumus oluyor, neden?

    Et asla yıkanmaz. Peçete ile kanı varsa sarıp sarmalayıp alınır. Zeytinyağ ile güzelce yedirdikten sonra tavaya atarsın. Ama et kalitesi çok çok önemli, ben dolaşarak hiç iyi et bulamadım.

    Damak zevkinize, tava sıcaklığına ve etin türüne ebatına göre değişir. Ben kalın kesilmiş bir eti 2+2 pişiriyorum, fazla tuttu mu, et kuruyor.

    Ankara'dan heryere kargoları var,tavsiye ederim çok iyiler.Fiyatları da uyfun.Etler Konya ve Aksaray'danmış.



     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU



    Dry aged tbone kesti az önce canlı yayında 80Tl idi fiyat yanlış hatırlamıyorsam,muhteşem marbling'i vardı.İstanbulda o et 120TL.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 7778798081
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.