Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU (63. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.910
Cevap
308
Favori
131.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
64 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6162636465
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dr.katil

    Hocam eve gidince fotoları paylaşırım.

    Biri 26x32 saplı grilli kare lava.
    Diğeri de hecha nın yuvarlak düz tabanlı tavasından var. 2 si de emaye kaplı.

    Özellikle hechadan çok memnunum.

    Kenardaki kısımda emaye olmaması hata değil, saf demir ile emayenin sıcaklık değişimlerinde farklı genleşme katsayı göstererek oluşabilecek stresleri ve çatlakları engellemek için tampon bölge olarak bırakıyorlar.

    Bunun dışında önceleri her ne kadar saf döküm tava arayıp bulamamış olsam da şu anda almış olduğum emaye tavalardan hiç pişman olmadım.

    Hatta 1 2 kullanım sonrası ilk heyecan geçince tuzla ovmak seasoning gibi işlemlerle uğraştırmayıp sünger-deterjan ikilisiyle kolayca temizlenebildiği için çok daha kolayıma geldi diyebilirim.

    :)Size bunu kim söyledi bilemiyorum ama kılıfına güzel uydurmuş ,demek ki yıllarını bu işe veren üretici tanıdıklarım bana hep yalan söylemiş..
    Ayrıca dünya devi Staub ve Le Creuset de bu teknolojiye daha ulaşamamış demek ki vay arkadaş çok enteresan.

    Çelik ve döküm demir ürünlere yapılan emaye kaplama zaten demirin ya da çeliğin genleşme katsayısına uygun reçete ile hazırlanan bir Frit'tir.Dolayısıyla ürüne göre ve ısıya göre o da genleşir ya da büzüşür.

    Tek bir soru soracağım,elinizde kocaman bir tava,26-28 cm geniş bir taban ve yaklaşık 5 cm yüksekliği olan yan çerçeveleri var.
    Genleşme, ısının en son ulaştığı ve max 2-3mm kalınlıgında olan tepe uçlarında mı olur,yoksa direk ısının vurdugu ve en çok ısındığı tabanda ya da tabandan sonra ilk ısınan yan duvarlarda mı?

    Demir döküm tavanız heryerinden eşit oranda genleşirken,neden sadece en ince ve en yüksek noktayı emayesiz bırakmışlar?
    Yüksek ve devamlı ısıya maruz kalan taban ne olacak bu durumda :D

    Ayrıca bence emaye ,ham dökümden çok daha zahmetli ve itina isteyen bir tercih, mesela şu notlar lava sitesinden.Yazmış Allah yazmış.Bebek gibi itina gösterin diyor resmen,halbuki ham yada toprak ürünlerde böyle bir dert yok.Tavayla bütünleşmiş yemekler kalsa ve çıkmasa bırakın mutfak telini matkapla,zımpara makinesiyle bile temizleyebilirsiniz mesela,bir yere çarptınız ay emayem çatladı patladı derdi yok vs. Ayrıca kaynatınca gayet güzel çıkıyor tüm kalıntılar,ben hiç tuzla ovmadım,en kötü telle girişmişimdir.

    Mesela en son kamp ateşinde tavamla bir güzel menemen yaptım,indirim kaldırdım yere bıraktım,altı taş toprak oldu,ordan aldım ahşap masaya koydum,banamısın demedi.
    Evde yaptıgımda yine rahatça istediğim şeyle temizliyorum,gerekirse mutfak teliyle kazıyorum,servis spatulası ile büyük hamburger köftelerini rahatlıkla çeviriyorum,metal kaşıkla karıştırabiliyorum rahatça vs..

    Neyse siz yine bildiğiniz gibi yapın tabi,ben de bildiklerimi paylaştım insanları bilgilendirmek için..




    Lava döküm demir ürünlerle evde lezzetli yemekler pişirdikten sonra, bu ürünleri nasıl temizleyeceğiniz konusu aklınızda soru işaretleri yaratıyorsa size birkaç ipucu vereceğiz. Döküm Demir ürünleri kullandıktan sonra, sıcak sabunlu suda yıkamadan önce her zaman birkaç dakika tencereyi soğutun. Tamamen durulayın ve kurutun. Emayede ısı şoku hasarı oluşabileceği için, sıcak tencereyi soğuk suyla DOLDURMAYIN ya da soğuk suya sokmayın. Eğer yemek artığı varsa, tencereyi ılık suyla doldurun ve 15–20 dakika suda beklemeye bırakın, ardından her zamanki gibi yıkayın.
    • Naylon ya da yumuşak zımpara petleri ya da fırçalar inatçı lekeleri çıkarmak için kullanılabilir. Metalik petleri ya da sert aşındırıcı temizlik maddelerini KULLANMAYIN, çünkü bunlar emayeye ve cilalı süslere zarar verecektir.
    • Siyah emaye pişirme yüzeyleri, zamanla metal yüzey küfü (kahverengimsi film) üretecektir. Bunları temizlemeye ÇALIŞMAYIN, çünkü bu pişirme performansını arttırır.
    • Entegral demir döküm, fenolik sapları ya da paslanmaz çelik kapak tutma kulpları olan tüm tencereler, bulaşık makinesinde yıkanabilir, ancak sürekli bulaşık makinesinde yıkamak emaye kaplamanın matlaşmasına neden olabilir. Bu zararlı değildir ve performansı azaltmaz. Bulaşık makinesi kullanırken, kapağı açmadan önce devri tamamlamasını bekleyin. Bu, tencerelerin tamamen kurutulmasını sağlayacaktır. Ahşap saplı tencereler bulaşık makinesinde yıkanmaz.
    • Ürününüzü bulaşık makinesinde yıkadığınızda çeşitli deterjandan kaynaklanan lekeler ve renk atmaları olabilir. Bu tip hasarlar garanti kapsamında değildir.
    • Nemliyken tencereleri asla bir kenara koymayın. Tencereleri kuru dolapta ya da mutfak buharından uzak havadar bir yerde saklayın.
    • Tencereleri düzenli olarak kontrol ederek ve tekrar sıkarak, tüm sapların ve kapak tutma kulplarının sıkı olmasını sağlayın.
    • LAVA emaye döküm demir tencere ve tavalar son derece dayanıklıdır, ama eğer kazara düşerse ya da sert bir yüzeye çarparsa zarar görebilir.





  • Döküm tava olduğu için her yeri eşit ısınıp genleşmekte.

    Tavanın iç yüzeyindeki emaye ile dış yüzeyindeki emayenin birleşip demiri içine hapsetmesi, sıcaklık artışında demirin daha fazla genleşip kendini sarıp sıkıştıran emayeyi çatlatmaması için bırakışmış boşluk, bana sorarsanız bir "kılıf" değil de basit bir fizik kuralı gibi duruyor.

    26 cm lik tavadaki genleşmeyi 2-3 mm lik yer mi koruyacak demişsiniz.
    Genleşme stresinin ufak da bir yerden boşaltılması önemli.

    Nitekim yerlere döşenen 40 cm lik 50 cm lik karoların arasına da 3 mm lik derz boşlukları koyarlar.

    Sorduklarınızı bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalıştım.Aslına bakarsanız mühendis değilim. Emayeyi tercih etmemin sebebinin de teknolojisi ya da üretim tekniğiyle hiç ilgisi yok.

    Kendi halinde naçizane bir kullanıcı olarak bana kullanımı daha kolay görüldü. Tel kullanmamı gerektirecek kadar sert bir yapışmam hiç olmadı.

    Diğer kirler de, adeta bir bardağı deterjan ve sünger ile yıkar gibi yıkamak çok kolayıma geliyor.

    Bahsettiğiniz kadar narin bir bakıma da ihyiyaç duymuyor.Gene taşın toprağın üzerine koyabilir, ahşap masaya koyabilirsiniz.

    Kuyruk yağı, kanola yağı, keten tohumu yağı gibi tütme noktası yüksek yağlar bulup birkaç ayda bir tavayı bunlarla kaplayıp yüksek sıcaklıkta fırınlama işinden beni kurtardığı için emayeyi tercih ettim.

    Emayenin kullanım kolaylığı avantaj oluştururken saf demir dökümün de tek fark olarak kandaki demir değerleri düşük kişilere faydası avantaj olarak görünüyor.

    Sonuç itibariyle emaye kaplamalı tavayı yerin dibini sokmaya ya da ürettiğiniz saf döküm tavalarla kıyaslama yapmaya gerek yok.Yerli üretim saf demir döküm tava üretiminize saygı duyuyor ve gönülden destekliyorum.Ancak emaye kullanan ve bundan son derece memnun olan biri olarak emayeye sürekli çamur atmanız doğru değil.Ürününüz beklentileri karşıladığı sürece zaten kendini sattıracaktır. Her kullanıcının beklentileri farklı olduğu için tercihlerini buna göre yaparlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr.katil -- 12 Kasım 2016; 9:27:00 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kandaki demir değeri düşük olan demiri besinlerden alması gerekir. Tavadan demir alındığını da ilk defa duyuyorum. Madem öyle demir eksikliği olan yemeklere demir tozu katsın.
  • @dr.katil

    Fikir belirtmek,bilgi paylasmak camur atmak ise kimse forumlarda bilgi paylasamayacak demektir ki ben sitemde ve bu konuda, yarim sayfa hangi kaplamasiz markalari nereden nasil bulabileceklerini detaylica yazdim.Onu kotuleme ,bunu goklere cikarma mantiginda olsaydim oyle bir yazi kaleme almaz,sadece kendi adimdan bahsederdim.

    Ayrica ben bu urunlerle tanistiktan beri (yaklasik 10 ay)herkese tavsiye ediyor ve iyi yanlarindan bahsediyorum,ama yerli uretim fikri
    Sadece 2 aylik bir mevzu ve hobi olarak yaptigim bir is,fabrika falan da kurmadim,piyasaya yeni bir oyuncu olarak girip rekabet falan da etmeyecegim,neyse ya.

    Konuyu acan ve daha sonra kendisine yapilan haksizliklar(sucu:kullandigi tavanin ismini yazmasi) sonrasinda yaziyi kaldiran arkadasi simdi daha iyi anliyorum.

    Bu saatten sonra ham dokum urunler vs.ilgili tek bir yazi yazmayacagim bu konuya,isteyenler ozelden istedigi soruyu sorabilir,tesekkurler.

    @K4TL14M

    Dediginiz zaten yillardir yapiliyor.

    http://www.luckyironfish.com/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: K4TL14M

    Kandaki demir değeri düşük olan demiri besinlerden alması gerekir. Tavadan demir alındığını da ilk defa duyuyorum. Madem öyle demir eksikliği olan yemeklere demir tozu katsın.

    Bu aydınlatıcı bilgi için teşekkürler aynştayn kardeş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam yazdıklarınızdan keyif alanlara haksızlık edersiniz buraya mesaj atmayıp/paylaşım yapmamak ile.

    Bu arada yerli üretim için son durum nedir verelim artık siparişleri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk mesajı özel mesaj ile iletebilecek bir arkadaş var ise yardımcı olabilir mi? Teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dr.katil D kullanıcısına yanıt
    Emaye konusuna sadece temizlik olarak bakmışsınız hocam, hiç emaye kaplamalı ile ham döküm tavada lezzet farkı olacağını düşündünüzmü?

    Ben burada yazılanları okudum ve ham döküm tavanın daha lezzetli olacağını düşündüm. Bizim buralarda kiremit tavalarda (bunlar toprak yapılıyor haliyle ve ilk pişirmede kuyruk yağıyla işlem yapılır) fırında pişirilen tava (et domates biber bulunan karılşım) olur lokantalarda, mesela o kiremitlerde uzun süre kullanılanların içleri simsiyah olur ve onda pişen çok lezzetli olur. Ben bunların içi kaplanmış olanını satın aldım ( simli diye satılıyor parlak bir yapısı var) aynı lezzeti hayatta alamadım. Sizin emayenin bu siyah katmanın oluşmasına engel olacağını ve lezzet olarak saf dökümle aynı olmayacağını düşünüyorum.

    Ben böyle olacağını düşünerek kaplamasız döküm aldım, beklentim lezzetli olması demir umrumda değil (varsa öyle bir artısı) 3-5 kg lık tavayla ne uğraşayım yoksa temizliği dert kullanması dert ama herşey damak tadı için

    İyi akşamlar. Ha unutmadan arkadaşı takip ediyor olsaydınız bu şekilde konuşmazdınız.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu hobiye girmeden önce aylarca ham döküm tava aradım daha önce de söylediğim gibi.

    İşin aslı ham dökümü bulamadığım için biraz da bakımının kolaylığı işime geldiği için emaye kaplamalı aldım.

    Anlatmaya çalıştığım, ikisinin yeri farklı. Kullanıcı beklentileri çok farklı. Her 2 tavanın farklı avantajları var.Ama emaye kaplamalı tava kullan biri olarak söylüyorum ki emayeye fazla haksızlık edildiğini düşünüyorum.

    Tad mevzusunu bilmiyorum. Kıyaslama yapma şansım hiç olmadı.

    Amacım kimseyi kırmak ya da foruma küstürmek değil. Bilakis youtube videolarınızın tamamını zevkle izledim.Fajita yapmayı hiç düşünmemiştim. Bir tarafım hataylı biri olarak "döküm tavada künefe" videosunu şaşırarak izledim.Ellerinize sağlık.Ben şahsen lezzetli paylaşımlar yapmaya devam etmenizi tercih ederim.

    Sadece içimden gelen bir eleştiriyi belirttim. Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mcse2k3 takipteyim. Bizim toplum böyle malesef, devam ederseniz seviniriz. Çünkü bu piyasada illa ki birşeyler yanlış gidiyor dediğinde taşlanmaya başlarsın. Bu forumda öyledir.
  • arkadaşlar temizlenmesi kolay fiyatı çok pahalı olmayan bir demir döküm tava almak istiyorum öneriniz ne olur acaba ?
    urun.n11.com
    Tava Çeşitleri & Modelleri - n11.com
    http://urun.n11.com/tava/sinbo-sp-5215-cift-tarafli-dokum-tava-P101709269
    urun.n11.com
    Demir Döküm 26 Cm Kare Grıll Tava Korkmaz A-1472 Casterra - n11.com
    http://urun.n11.com/tava/demir-dokum-26-cm-kare-grill-tava-korkmaz-a-1472-casterra-P121989006
    www.hepsiburada.com
    Lava Döküm Izgara Tava 26X32 Cm. Metal Saplı Fiyatı
    http://www.hepsiburada.com/lava-dokum-izgara-tava-26x32-cm-metal-sapli-p-MTLVPGT2632K0B



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fensinn -- 13 Kasım 2016; 15:51:8 >




  • fensinn kullanıcısına yanıt
    Alacaksan lodge al. Lodge dışındakilerin hepsi emayeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fensinn kullanıcısına yanıt
    Kolay temizlik ilk tercihinizse kesinlikle düz tabanlı bir tava öneririm. Son linkteki tavaya sahibim. Izgaralı modeller temizliği iyice güçleştiriyor. Zaten ızgaranın et tavuk ya da balık üzerinde estetikten başka bir işlevi yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dr.katil D kullanıcısına yanıt
    Tadını konusunda aynı mı yani hocam ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SudaEriyenAspirin kullanıcısına yanıt
    Emayenin yıkanması daha pratik hocam bulaşık makinesinde yikaniyr

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fensinn kullanıcısına yanıt
    Ben de silver marka küçük emaye tava da var, Çocuğa teflon tava kullanılmasın diye almıştım. Kitapçığında "bulaşık makinesinde yıkanabilir ama tavsiye edilmez" diye yazıyordu.

    Yapışmazlık konusunda Lodge ham dökme demir tava kesinlikle emaye kaplamalı olana göre daha başarılı.

    Ben Lodge marka ham dökme demir tavsiye ederim. Linklerdeki ürünlerdense Sinbo'yu kesinlikle tavsiye etmem. Dökme demiş ama %99.9 dökme alüminyumdur o, dökme demir değil. Granit demesine de aldanmayın, bildiğiniz teflondur aslında. Amatörlük, cahillik diyelim, 1-2 sene önce aynısından Korkmaz marka olanından almıştım, artık kullanmıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    Ben de silver marka küçük emaye tava da var, Çocuğa teflon tava kullanılmasın diye almıştım. Kitapçığında "bulaşık makinesinde yıkanabilir ama tavsiye edilmez" diye yazıyordu.

    Yapışmazlık konusunda Lodge ham dökme demir tava kesinlikle emaye kaplamalı olana göre daha başarılı.

    Ben Lodge marka ham dökme demir tavsiye ederim. Linklerdeki ürünlerdense Sinbo'yu kesinlikle tavsiye etmem. Dökme demiş ama %99.9 dökme alüminyumdur o, dökme demir değil. Granit demesine de aldanmayın, bildiğiniz teflondur aslında. Amatörlük, cahillik diyelim, 1-2 sene önce aynısından Korkmaz marka olanından almıştım, artık kullanmıyoruz.

    çok teşekkürler hocam araştırayım lodgeyi
  • http://dokumcubaba.com/yerli-ham-demir-dokum-urunler-uretim-sureci/

    09.11.16 İTİBARİ İLE aşamalar RESİM olarak paylaşılmış, linkin aşağısında
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akabey_55



    http://dokumcubaba.com/yerli-ham-demir-dokum-urunler-uretim-sureci/

    09.11.16 İTİBARİ İLE aşamalar RESİM olarak paylaşılmış, linkin aşağısında

    Haber için teşekkürler hocam. Hemen bakıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dölümcübaba ilk satışlarınız ne zaman başlayacak acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 6162636465
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.