Şimdi Ara

ssd disk güncelledim yardıma ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bir sorunum var, yardımcı olabilirseniz sevinirim. asus zenbook ux32vd-r3001 ultrabook aldım. alınca 8gb ram ve 128 gb ssd güncellemesi yaprım. ssd yi takmadan önce mevcut 500 gb hdd sini acronis programı ile klonladım. bilgisayar direkt olarak ssd yi takınca sorunsuz açıldı. ancak bilgisayarıma girdiğimde c ve d den oluşan iki hdd oluşturmuş. bunlardan birincisi os (system) sürücü olarak geçiyor ve 41.3 gb lık toplam alanın sadece 3,06 gb ı boş durumda. diğer d sürücüsünün ise 52.5gb lık toplam alanının 42.5 gb lık alanı boş. c sürücüsü neredeyse dolmuş vaziyette, yçönetimsel araçlardan iki diski birleştireyim dedim ama buna izin vermiyor.

ilk sorum: bu iki diski nasıl birleştirebilirim?
    ikinci sorum: d sürücüsünde 52.5 gb ın 42.5 gb ı boş gözüktüğü halde içine girdiğimde boş gözüküyor dolu olan kısımda ne var?
    üçüncü sorumsa: bilgisayarda bulunan 24 gb lık dahili ssd yönetimsel araçlarda gözüktüğü halde ben neden bu alanı görüp kullanamıyorum?

yönetimsel araçlardan disk yönetimine girdiğimde karşıma şunlar çıkıyor:
    Disk 0: 200MB Sağlam (EFI Sistem Bölümü), OS (C:), DATA (D:), 25,00 GB Sağlam (Kurtarma Bölümü)
    Disk 1: 4,00 GB Sağlam (OEM Bölümü), 18,36 GB Sağlam (Birincil Bölüm)

• notyetktu kullanıcısına yanıt
    öncelikle acronis kullanmana gerek yoktu. asusun kendi aracı olan asusbacktracker programı ile recovery bölüntülerinin imajını tekrar bir diske aktarabilecek şekilde alabilirsin. hani win 8 öncesi kurtarma amaçlı 3-5 dvd oluluşturuluyordu ya onun gibi birşey. (artık win 8 önyüklü pcler kurtarma DVDsi oluşturmaya izin vermiyorlar.)tek fark dvd yerine bir usb yada harici bir hdd ye oluşturmak. bu program ile recovery imajlarını aldığında ve bu imajı ssd ye yüklediğinde ssd nin kapasitesi az olduğundan asusbactracker ssd yi ikiye bölmeyecektir. zaten ssd yi bölmek, bölüntünün doluluğunu arttıracağından ve ssd lerde de doluluğun fazla olmasının performansa negatif etki edeceğinden önerilmez. acronisin ssd yi bölmesinin nedeni, sen hdd imajını alırken hdd de c ve d olarak iki bölüntülü olduğundan ve sen hdd deki tüm partitionların imajını aldığından kaynaklanıyor. ssd ve hdd kapasiteleri farklı olduğundan partitionlar uyuşmaz. yani diyelim hdd de C 250gb D250gb =500 ssdnin toplam kapasitesi zaten 120gb. acronis bunu ayarlayamaz.

öncelikle ister ssd takılı iken ister hdd takılı iken( kurtarma bölüntüsü SSD de varsayıyorum) buradan faydalanarak kurtarma bölüntünün imajını al. ve sakla. imajı almayı ve geri yüklemeyi orada anlattım.http://forum.donanimhaber.com/m_80999302/tm.htm

ha ben diski birleştirip acronis imajı ile devam edecem bunlara gerek yok dersen(ben asusbacktracker ı tavsiye ederim)...ilk soruna cevaben ;

yönetici hakları ile bir komut istemi aç. oraya
    diskpart enter
    list disk enter
    select disk 0 enter
    list partition enter
    select partition ? enter ( soru işareti yerine D sürücüsünün rakamını gireceksin.kapasitesinden anlarsın. yalnışlıkla 25 gb lık kurtarmayı silme sakın. disk yönetimi resmi
    olsa daha iyi olurdu.)
    delete partition override enter. şimdi D nin silinmesi gerekir. tekrar disk yönetimini aç C ye sağ tıkla birimi genişlet de.

ikinci sorun için; önemli bişey yoktur.

üçüncü sorun içinse; 24 gb lık sandisk U100 ssd ( muhtemelen bu var), msata girişli, anakarta gömülü SSD dir. sistemin hızlı çalışabilmesi için expresschace teknolojisi ile bellekleme için kullanılır. Windows her iki diski tek disk gibi görür ve bilgisayarı kullandıkça sık kullanılan uygulamaları ve sistem dosyaları SSD ye kaydedilir. böylece açılış ve bilgisayar kullanımı hızlanmış olur.
    ama hddyi alıp SSD taktığın için bu 24gb lık diske gerek kalmıyor. SSD yi SSD ye bellekleme mantıksız olur değil mi? yukarıda HDD deki D yi silme yöntemini uygulayarak 24 gb lık SSD yi silerek depolama olarak kullanabilirsin. ben öyle yapıyorum.

umarım faydalı olabilmişimdir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi özgürluk allaha kulluktur -- 13 Kasım 2013; 22:32:53 >

• öncelikle üşenmeyip cevapladığınız için çok teşekkür ederim. bilgisayarı 2. el almıştım ve alıncada ram ve ssd güncellemesi yaptım. soruma kısa zamanda bir cevap alamayınca da bilgisayarı ssd taktıktan sonra recovery yaparak yeniden windows yüklediğimdeotomatik olarak ssd yi kendisi birleştirdi. yani sorularımın biri bu şekilde halloldu. gömülü olan 24 gb lık ssd ninde 4 gb ı oem geri kalan 18 gb ı da farklı gözüküyordu bu 18 gb lık alanı silip yeniden oluşturduğumda da kullanılabilir alan olarak gözüktü. diğer sorumda bu şekilde halloldu. ancak ssd nin 25 gb ı recovery olarak kullanılıyor. ama o bahsettiğim 10gb lık alanın ne olduğunu hala çözemedim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.