< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackLead -- 29 Mayıs 2017; 14:50:39 > |
Sporda Gene Fenalaştım,Ne yapmalıyım?

-
-
Hocam iki seçenek var. Birincisi biraz hızlı giriş yapmış olabilirsiniz spora İkincisi de beslenme önemlidir. Enerjiniz bitmiş olabilir. Bu bana da olmuştu. Olan gün çok iyi beslenememiştim bir de en çok efor sarf ettiğimiz bacak günüydü. Son harekette gözüm kararmıştı ve soğuk soğuk terlemiştim :) Ancak benim ki beslenmeden kaynaklıydı. :) -
Kan şekeri ile alakalı. Spora başlamadan önce bir dahiliye uzmanı ile durumu görüşüp kan testi VS yaptırın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynı şey yıllar önce bana da olmuştu. Aç karnına gittiğin için olmuştur. spordan 1,5-2 saat önce güzel bir yemek yiyip git o zaman hiçbir şey olmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Flying Dutchman -- 29 Mayıs 2017; 19:26:10 > -
En başta geçmiş olsun.
Kalbin kan pompalama gücü, dolaşım sisteminin bunu kaldırma gücü, insülin-şeker dengesi- oluşan laktik asitin temizlenme hızı, vücut ısısı vs. bir sürü değişken var genel sağlık ile ilgili.
Doktor değilim sadece 2-3 yıllık bir sporcu olarak gördüğüm kadarı ile yanlış yaptığınız şey:
Uzun süreli bir kardiyo yapıp sonra ağırlığa geçmek.
Bence bir insanın kardiyo dan sonra ağırlığa geçmesi komple yanlış zaten.
Ağırlıktan sonra kardiyoya geçilir. Sporda amacımız, kaslarımız gelişsin yağlarımız gitsin, genel sağlık düzeyini artıralım olduğuna göre,
1.Kas geliştirmek için glikozu ve oksijeni ağırlık çalışmasında kullanmak/harcamak
2.Bu şekerden gelen enerji azaldıktan ya da bittikten sonra yağ yakımının devam etmesi içinde kardiyo (ve kardiyovasküler sistemin gelişmesi için)
Bu ikisini ters yapmanın ya da birini çok yoğun diğerini hafif yapmanın zararı tabi ki olacaktır.
Tavsiyem önce ağırlık çalışması, sonra hafif tempo (ya da 110-120 nabızlarda kardiyo)
Bence iyi yapılan spordan sonra kardiyo bile olmazsa olmaz değil ama kardiyo da yardırıp sonra ağırlık çalışması mantıklı değil.
Birde bioritm denen birşey vardır. Mesela ben 10dk depar atmakta çok zorlanırım, fakat müzik ile yavaştan adım adım hızlıya yedirerek tempo artırarak belki 1 saat bile yoğun koşu yapabilirim. Bu bioritmi yakalamak önemlidir. Özellikle bazı spor salonlarında arka fon müziğinde bayanlara tempolu bisiklet dersleri olur. Ondaki bir gibi etki ile saatlerce bile kardiyo yapılabilir.
Birde ekleme yapayım, kan şekerinin ani düşmesine karşın lifli gıda yediğiniz sürece ve meşrubat içmediğiniz sürece asla öyle ani düşmeler çıkmalar olmayacaktır.
Ben meşrubat 3-4 yıldır içmiyorum. Bu içmediğim süre zarfı içinde açlıktan geberirken ölümüne çalışsam dahi böyle ani ayılma bayılmalarım olmamıştır.
Şekerse şeker, tatlıysa tatlı problem değil. Tek sıkıntı meşrubat. tatlı içecek bence tüm toplum sağlığı için bile yasaklansa gıkımı çıkarmam. Bence sigaradan daha zararlı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 29 Mayıs 2017; 23:39:54 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ihtiyarjedi
En başta geçmiş olsun.
Kalbin kan pompalama gücü, dolaşım sisteminin bunu kaldırma gücü, insülin-şeker dengesi- oluşan laktik asitin temizlenme hızı, vücut ısısı vs. bir sürü değişken var genel sağlık ile ilgili.
Doktor değilim sadece 2-3 yıllık bir sporcu olarak gördüğüm kadarı ile yanlış yaptığınız şey:
Uzun süreli bir kardiyo yapıp sonra ağırlığa geçmek.
Bence bir insanın kardiyo dan sonra ağırlığa geçmesi komple yanlış zaten.
Ağırlıktan sonra kardiyoya geçilir. Sporda amacımız, kaslarımız gelişsin yağlarımız gitsin, genel sağlık düzeyini artıralım olduğuna göre,
1.Kas geliştirmek için glikozu ve oksijeni ağırlık çalışmasında kullanmak/harcamak
2.Bu şekerden gelen enerji azaldıktan ya da bittikten sonra yağ yakımının devam etmesi içinde kardiyo (ve kardiyovasküler sistemin gelişmesi için)
Bu ikisini ters yapmanın ya da birini çok yoğun diğerini hafif yapmanın zararı tabi ki olacaktır.
Tavsiyem önce ağırlık çalışması, sonra hafif tempo (ya da 110-120 nabızlarda kardiyo)
Bence iyi yapılan spordan sonra kardiyo bile olmazsa olmaz değil ama kardiyo da yardırıp sonra ağırlık çalışması mantıklı değil.
Birde bioritm denen birşey vardır. Mesela ben 10dk depar atmakta çok zorlanırım, fakat müzik ile yavaştan adım adım hızlıya yedirerek tempo artırarak belki 1 saat bile yoğun koşu yapabilirim. Bu bioritmi yakalamak önemlidir. Özellikle bazı spor salonlarında arka fon müziğinde bayanlara tempolu bisiklet dersleri olur. Ondaki bir gibi etki ile saatlerce bile kardiyo yapılabilir.
Birde ekleme yapayım, kan şekerinin ani düşmesine karşın lifli gıda yediğiniz sürece ve meşrubat içmediğiniz sürece asla öyle ani düşmeler çıkmalar olmayacaktır.
Ben meşrubat 3-4 yıldır içmiyorum. Bu içmediğim süre zarfı içinde açlıktan geberirken ölümüne çalışsam dahi böyle ani ayılma bayılmalarım olmamıştır.
Şekerse şeker, tatlıysa tatlı problem değil. Tek sıkıntı meşrubat. tatlı içecek bence tüm toplum sağlığı için bile yasaklansa gıkımı çıkarmam. Bence sigaradan daha zararlı.
hocam şimdi bende bütün kilo fazlalığı göt,göbek,meme kısmında toplanmış.Ben de ilk amacımı kilo vermeye yoğunlaştırmak istiyorum kastan ziyade.
Önümde zaten koca yaz var , ilk yarısını kilo vermeye yönelik-diğer yarısını da kas geliştirmeye yönelik yapmak istiyorum
Şimdi kilo kısmını çözmek için ne yapmak lazım?Koşu bandı ve bisiklet buna yardım sağlar mı? Ya da sadece koşu bandında 4-5 km yürüyüş veya hafif tempo koşuş kilo vermeye işe yarar mı?
Zaten daha vucüt olarak çok alışamadım ağırlıklara falan en azından 1 aylık bir kardiyodan sonra başlarım diye düşünüyorum ağırlıklara
-
Bende fazla yemeden gitmistim bir kere. Az kalsin bayiliyodum tam bitmeye yakin gozum karardi icim bulanir gibi oldu sekerlo cay ictim hocaya diyip 15 dk ya kendime geldim.
Bugum yine kotulendim hafif yemek yiyip gittik bugun iftardan sonra ama 2 haftadir spor yapmamistim bugunde sona dogru hafif kotulendim ayagi kalkinca daha kotu oluyodum comelince duzeliyodum.
Bu yemek ile pek alakasi yok kan sekeri dedigimiz gibi dusuyor vucudu cok yorunca hele ara verip..enerji kaybedioz galiba bu anlamadim
Bisiklet-Koşu-tırmanma aleti vs. bu tip kardiyo aletlerinin ortak noktası hep bacak kaslarıdır. Sebebi de bacak kaslarının vücuttaki en büyük kas grubu olmasıdır.
Ama herhangi bir ağırlık-direnç-stress karşısında yapılmayan sadece koş babam koş ter dök türü bir çalışma olduğu ve genel nabzı 130-140 lara çıkarıpta vücuttaki yıkımı artırdığı için (sadece yağ değil kas yıkımıda) pekde öyle verimli değil.
Genelde spor salonlarının uyguladığı ve insanların kandığı en büyük yanılgı budur: 20dk'da bir alet değiştirip saatlerce ter dökmek. Tek kaybedilecek şey: Su,elektrolit,azıcık yağ ve kas..
En verimli yöntem tüm vücudun çalışacağı ve kasların aktive edilerek uyandırılacağı çalışma yöntemidir. Hem daha zevklidir, hem daha çok motivasyon verir, hem daha kolaydır, hem daha verimlidir, hem hormonal denge için daha yararlıdır vs vs.
Bence tümleşik hareketler yaparak çalışmak hem yüksek kalori yaktırıp hem de kasları büyütecektir. Kaslar büyümese bile sırf şişme-inme gibi durumlara geldikler için biçimsel formlarını olması gerektiği gibi alıp ilüzyon olarak bile sizi daha iyi gösterecektir. O bile olmasa her haliyle daha fazla kalori yaktıracaktır.
Squat-Bench Press- Barbell Row- Deadlift- Overhead Press gibi tümleşik hareketlerin üzerine kurulu bir başlangıç programı ile daha çok verim alırsınız.
Tek başına kardiyo zaman kaybıdır. Spor ya da spor+kardiyo yapın bence.
Spor hocaları genellikle 20şer dk 4-5 tane alet gösterirler kilolu insanlara (emin olun kendileri kilolu olsa imkanı yok o aletleri kullanmazlar salak değillerse) Siz spor yapın. Hayatı boyunca market torbası dışında bir ağırlık deneyimi olmayan insanın kaslarını uyandırmak yerine gidip şurada saatlerce koş diyen kişi bence spor hocası bile olmamalı ama malesef böyle durum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 30 Mayıs 2017; 0:19:59 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ihtiyarjedi
Bisiklet-Koşu-tırmanma aleti vs. bu tip kardiyo aletlerinin ortak noktası hep bacak kaslarıdır. Sebebi de bacak kaslarının vücuttaki en büyük kas grubu olmasıdır.
Ama herhangi bir ağırlık-direnç-stress karşısında yapılmayan sadece koş babam koş ter dök türü bir çalışma olduğu ve genel nabzı 130-140 lara çıkarıpta vücuttaki yıkımı artırdığı için (sadece yağ değil kas yıkımıda) pekde öyle verimli değil.
Genelde spor salonlarının uyguladığı ve insanların kandığı en büyük yanılgı budur: 20dk'da bir alet değiştirip saatlerce ter dökmek. Tek kaybedilecek şey: Su,elektrolit,azıcık yağ ve kas..
En verimli yöntem tüm vücudun çalışacağı ve kasların aktive edilerek uyandırılacağı çalışma yöntemidir. Hem daha zevklidir, hem daha çok motivasyon verir, hem daha kolaydır, hem daha verimlidir, hem hormonal denge için daha yararlıdır vs vs.
Bence tümleşik hareketler yaparak çalışmak hem yüksek kalori yaktırıp hem de kasları büyütecektir. Kaslar büyümese bile sırf şişme-inme gibi durumlara geldikler için biçimsel formlarını olması gerektiği gibi alıp ilüzyon olarak bile sizi daha iyi gösterecektir. O bile olmasa her haliyle daha fazla kalori yaktıracaktır.
Squat-Bench Press- Barbell Row- Deadlift- Overhead Press gibi tümleşik hareketlerin üzerine kurulu bir başlangıç programı ile daha çok verim alırsınız.
Tek başına kardiyo zaman kaybıdır. Spor ya da spor+kardiyo yapın bence.
Spor hocaları genellikle 20şer dk 4-5 tane alet gösterirler kilolu insanlara (emin olun kendileri kilolu olsa imkanı yok o aletleri kullanmazlar salak değillerse) Siz spor yapın. Hayatı boyunca market torbası dışında bir ağırlık deneyimi olmayan insanın kaslarını uyandırmak yerine gidip şurada saatlerce koş diyen kişi bence spor hocası bile olmamalı ama malesef böyle durum.
hmm anladım hocam saolun bilgiler için ,baya bir aydınlattınız spor konusunda
-
Yuruyus bandi ile 3 gun vucut spora hazirlanmaz. Bisikletde sırt gogus triceps calismaz.
Yapacagin sey her hareketi en az kilo ile, gucub yetmiyorsada boş yapmak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi birkuşgibi -- 31 Mayıs 2017; 8:30:55 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Arkadaşlar yukarıda işin idman kısmını anlatmışlar. Bende beslenmeden bahsediyim. Şimdi bir kere yağ yakımı istiyorsan işin sırrı beslenme. Tabi kas olarak kilo alırkende beslenme önemli ama yağ yakarken daha da önemli. Bir kere bence kalori say fakat üstün körü değil. Yani şu kadar tabak pilavla falan bu işler olmaz. O pilavda ne kadar pirinç var ne kadar yağ var çiğ halleri ile hesaplanması lazım. Kendine bir beslenme programı yapmalısın ve bazal metebolizmanın en fazla 300 kalori üstüne kadar düşürmen lazım kaloriyi. Kalori saymadan ben az yerim dersen olmaz. Bazal metabolizmanın altına düşersen hızı yavaşlar ve yağ yakımı iyice zorlaşır. Eğer yapabiliyorsan kendi yemeğini kendin yap. Şimdi evde anne yemekleri çok güzeldir ama bizim insanımızın beslenmede yaptığı en büyük hata yemekleri çok yağlı yapmak. Sen bir tabak pilav bile yesen içindeki yağ dolayısıyla dünyanın kalorisini alıyorsun. Ve bence karbonhidratı kesme almaya devam et yağı kontrollü ye ve en önemlisi şekeri kes daha da önemlisi bol su iç günde 3 4 litrenin altına düşme.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bana da benzer şekilde oluyordu
işin mantığı beslenme + yanlış programlama
kendim program yazdığım dönemlerde 5x5 deadlift olan gün vardı deadliftten sonra fenalaşıyordum bayılıcak gibi oluyordum fazla geliyordu hele ki o gün beslenmem yetersiz ise aman allahım ayakta durucak halim kalmıyordu sonra işin mantığını çözüp değiştirdim yanlışlarımı şuanda bi şeyciğim yok mesela
Genel bi sağlık probleminizin olmadığını varsayarak şunları söylemek istiyorum;
Lifli ve kaliteli gıdalarla beslenip kendinizi spora bir güzel hazırlayın. Mümkünse spordan 2 saat öncesinde yemek mevzusunu kapatmış olun.
Kahvaltıda yulaf ezmesi olmazsa olmazdır. Tüketmiyorsanız mutlaka tüketin. Alternatif kahvaltı olarak da yumurta, peynir gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Kendi damak tadınıza göre bi tarif uydurursunuz zamanla. Kaliteli çerezler (kavrulmamış kaju,badem, ceviz, fındık(çiğ)) tüketin mutlaka. Abartıp hepsinden bir avuç alayım da demeyin. Lifli gıdalar ve karbonhidratlar sizi spora güzel hazırlar ve enerjiniz yeter diye umuyorum. Ama bu olayı abartıp da ne de olsa spor yapıyorum deyip her gıdayı tüketmeyin. Bir an önce kilo vermek istiyorsanız Full cardio yapın. Ama ağırlık kaldırmanızı da öneririm ben. Önce biraz ısının, sonra ağırlık antrenmanınızı yapın, bitişte de koşu bandını kullanıp yağ yakmaya devam edin.
Ağırlık antrenmanınızı kafanıza göre yapmayın sakın. Bi o alete geçeyim, bi buna... Öyle antrenman yapacağınıza evde g*t büyütün daha iyi. Kendinize güzel bir program bulup bilinçli bir şekilde hareketlerinizi yapın. Vücudunuzu ve kendinizi tanıdıkça her şey daha da kolay olacak.
Kendinize olan güveninizi bitirmeyin. Sizde bir problem yok. Sadece izlediğiniz yol sizi bitkin hâle düşürdü. İyi çalışmalar.
-
Dün bütün ekmeğin arasına 200 gram kavurma doldurup 2 bardak ayranla yeyip yarım saat sonra spora gittim. Spor salonunda da 10 dakika yürüdüm sonra ağırlık antrenmanlarıma geçtim tabi bu esnada susadığım için 1 litre de su içtim. Antrenman sonuna doğru mide bulantısı göz kararması oldu hemen salondan çıkıp arabaya yığıldım. 15 dakika sonra kendime gelebilirdim. Nefes nefese kaldım ve soğuk soğuk terledim. Şimdi spora gitmeye korkuyorum yaşım 38 ve spora başlayalı henüz 1 ay oldu. Sebebi tansiyon mu yoksa şekerim mi düştü anlayamadım bilen varsa sevinirim
Antrenmandan en az 2 saat önce yemeği kesmelisin. Hatta ben uzun süre açlık sonunda antrenman yaptım. Performansta bir düşüş olmuyor. Antrenman öncesi yemek yemeden olmuyor diyorsan kolay sindirebilecek ürünler tercih edebilirsin.
Ben aç karnına kendimi iyi hissetmiyorum diyorsan şöyle bir örnek vereyim:
Antrenmandan 2-3 saat önce (daha büyük öğün):
- 100-150 gr ızgara tavuk göğsü
- 1 su bardağı haşlanmış kinoa veya beyaz pirinç
- Buharda pişmiş sebzeler (brokoli, kabak)
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Su veya şekersiz bitki çayı
Antrenmandan 1 saat önce (hafif atıştırmalık):
- 1 muz veya 1 elma
- 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- su
Hızlı seçenek (30-60 dk önce):
- 1 ölçek whey protein (suda çözülmüş)
- 1 muz veya 2-3 adet hurma
- Su
Buradakiler taşa yazılı alman gerekenler değil. 120 kg bir sporcu için yetersiz olabilecekken 70 kg için ağır kaçabilir. Ben sadece aklında fikir oluşsun diye yazıyorum.
-
Öncelikle detaylı anlatım için teşekkürler peki spor sonrası aşırı bitkinliğimin sebebi sizce nedir bugün tam 1 ay oldu. Gün aşırı gidip bütün bölgeleri çalışıyorum ortalama 45 dakika 1 saat arası vakit geçiriyorum
sabah 2 yumurta lor peyniri ve fıstık ezmesi yiyyorum 1 dilim filede satılan proteinli ekmekle beraber
2 saat sonra spora gidiyor ve spor dönüşü 1 ölçek izole protein tozu alıyor ondan yarım saat sonra da yulaf proteinli süt muz ve kabak çekirdeğini karıştırıp yiyyorum
akşam da balık tavuk veya et yemeye gayret gösteriyorum. En kötü günümde kaşar ve tonbalıklı sandwich yapıyorum
85 kilogram ve 190 boyundayım. Bugün kendimi eve zor attım yorgunluk hala geçmedi bu beslenme şeklinde şekerimin de düşmesi zor gibi geliyor ne önerirsiniz acaba kendimi salonda fazla mı yoruyorum.
Hocam yeterli karbonhidrat ve yağ alıyor musunuz? Ey yumurta fıstık ezmesi varsa aşağı yukarı günlük ihtiyacınız olan yağı alıyorsunuzdur. tahmini 90 gram civarı yağ almanız lazım. Ama yukarıda yazılanlardan yeterli karbonhidrat almadığınızı düşünüyorum. 1 hafta boyunca bir kalori yüklemesi yapın. Normal beslenme düzeninize devam edin ama ek olarak pilav, makarna gibi yüksek karbonhidratlı bir yemek ekleyin. Ve toplam karbonhidratınızı günlük 400-450 grama tamamladığınıza emin olun. Ve 3 litre su içmeye çalışın. Büyük ölçüde enerjin toplanacaktır. Kilo almaya başlarsan ve eğer sende istersen burda günlük kalori ihtiyacını hesaplayalım, ona göre bir beslenme planı yaparsın. Ama boyuna göre tahminen söylüyorum kilolu gözükmüyorsundur. Yani kısa vadede alacağın 3-5 kilo sana zarar vermez. Biraz yüksek karbonhidratlı beslenmen sana asla zarar vermez.
Ayrıca haftada 3-4 gün gidiyorsun sanırım salona. 45 dakikada falan salonda kendini yoramazsın. Karbonhidrat alıp glikojen depoların dolu antrenmana gittiğinde emin ol 45 dakika sana yetmeyecek ve salonda geçirdiğin vakittende keyif alacaksın
-
Evet muhtemelen 450 gram karbonhidrat almıyorum daha fazla yemeye gayret göstereceğim gerçi proteinde en fazla 100gram civarı alıyorumdur kabaca hesaplarsam, çok iştahlı biri değilim. 38 yaşımdayım ilk defa spor yapmaya başladım muhtemelen o yüzden zorlanıyorum belkide.
her öğün kalori hesabı yapabileceğim önereceğiniz bir uygulama var ise takip edebilirim
Hocam yaşımız çok yakın. Yaşınızı geç diye düşünmeyin. Ve inanın bana beslenme bu işin en az %75'i.
Kalori takibi yapabileceğiniz bir telefon uygulaması var. Bende bu uygulamayı çok sık kullanıyorum. Uygulama adı FatSecret. Ücretsiz olarak her özelliğini kullanabilirsiniz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X