Şimdi Ara

SPI,I2C,USART,SERİ İLETİŞİM arasındaki fark nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
24.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar SPI,I2C,USART,SERİ İLETİŞİM arasındaki fark nedir?
    Pic 16f877 de hepsinden donanımsal olarak var fakat ben daha aralarındaki farkı bile bilmiyorum.Hepsine seri iletişim diyorlar ama birsi hafıza entegrelerinde biri bilgisayarla iletişimde yani farklı farklı işlerde kullanılıyor.Ama ben temelde ne tür farkları var bilmiyorum.
    Bu seri iletişim protokolleri hakkında ayrıntılı bilgi veya döküman verebilir misiniz?

Değiştirme:arkadaşlar elektrotekno üyeliği olan arakadşlardan rica etsemhttp://www.elektrotekno.com/archive/o_t__t_11781__ayrintili-pic16f877-ders-notu-116-sayfa.html sayfasındaki dökümanı paylaşabilirler mi?
    Bu döküman çok işime yarar.Tam istediğim gibi ayrıntılı olarak anlatıyor(muş)
    Bu dökümanı paylaşmak isteyen HAYIRSEVER ,YARDIMSEVER .... arkadaş ;
    Rapidden veya
    longbowman_03@yahoo.com adresime mail olarak veya
    noobsaibot_03@hotmail.com adresini ekleyerek msn'den verirse
    Çoooook mutlu olacağım.Ayrıca forum'a böyle bir paylaşım çok faydalı olur.
    Elektrotekno üyeliği olan arkadaşlardan bir duyarlılık bekliyorum.Lütfen böyle bir kaynağı saklamayın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strom -- 20 Temmuz 2007; 21:10:04 >

• strom yahoo da araştırırsan özellikle wikipedia da güzel açıklamalar var.
    tabii ingilizce ama biraz sözlük karıştırarak anlyabilirsin.
    birde bu iletişim tekniğini kullana entegrelerin datasheetlerinde de güzel acıklamalar oluyor.
  • SPI: SPI modu 8 bit uzunluğundaki verinin aynı anda senkronize olarak alınmasına ve gönderilmesine imkan tanır. SPI modunda haberleşme temel olarak 3 pin ile yapılır.

Serial Data Out (SDO) -> RC5/SDO
    Serial Data In (SDI) --> RC4/SDI
    Serial Clock (SCK) -->RC3
    Bu üçüne ek olarak slave modunda işlem yapmak üzere 4. bir pin kullanılır
    Slave Select (ss) ---->RA5

Görüldüğü gibi SPI modunda iletişşm iççn temelde 3 hatta ihtiyaç var. birinden data gönderiliyor,birinden data alınıyor ve birinden de iletişimin eş zamanlı olması içiçn saat sinyali gönderililyor.

I2C: Phillips şirketi tarafından geliştirilmiş. Güvenli veri transferi iççn iki hat kullanır.
    Serial Clock (SCL)
    Serial Data (SDA)

Aynı hat üzerine pek çok cihaz bağlanabililr ve tüm bunlar iki hat ile yapılır. Genelde master -slave olarak kullanılır. Yani bir master olur ve hattı yönetir diğer cihazları adresler. Multi-Master desteğide bulunmakta.

Haberlşeme şu şekilde olur.Master hatta start biti gönderir ve haberleşeceği slave cihazı adresler. 8 bitlik bir adresleme bilgisi kullanılır(başka birde 10 bit olnaı vardı yanlış hatırlamıyorsam) ilk 7 bit asres iiçn kullanılırken son bit okumamı yazmamı olacağını belirler. Slave cihaz da bunun üzerine bir kabul biti göndererk master a iletişişme hazır olduğunu söyler. iletişişm bittiğinde hatta stop biti gönderililr.

USART: USART modülü verilerin senkron veya asenkron iletişimi içiçn kullanılan ve belli bir protokol dahilinde işlem yapan bir birimdir. İki adet seri I/O modülünden oluşur. Seri iletişim arabirimi veya SCI olarka isimlendirilir. FULL DUPLEX veya HALF DUPLEX olarak çalışabilir. Verilerin seriden paralele veya paralelden seriye dönüştürü, eşlik bitleri ile hata kontrolü yapar.

16f877 kitabından özetlediğim bilgiler bunlar. İşişne yaramı bilmiyorum. Kitapta aslında biraz daha ayrıntıları ile anlatılmış. Çevresel donanımla haberleşirken (harici eeprom,sensörler, v.b) genelde i2c kullanılıyor. Ama uzun mesafe haberlşeme yada farklı donanımlar arasında haberleşirken (bilgisayar-pic haberleşemsi gibi) usart arabirimi kullanılıyor. genelde nette bulduğum kaynaklarda bu ikisinin sıklıkla kullanışdığını gördüm. SPI iççnse birşey diyemeyeceğim

http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Peripheral_Interface_Bus --------->SPI içiçn. Açıklayıcı şemalr da var.
    http://en.wikipedia.org/wiki/I%C2%B2C ----------> I2C içiçn. Açıklayıcı şemalar da var.
    http://en.wikipedia.org/wiki/UART ----------------------------------> UART için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 20 Temmuz 2007; 22:29:30 >

• Teşekkürler arkadaşlar.
    Elektrotekno konusunda da yardımlarınızı bekliyorum
  • arkadaşlar bu bahsettiğiniz notları indirebileceğim bir adres verebilirmisiniz acil lazım şimdiden çok teşekkürler
  • Serdar çiçek'in ccs c kitabını tavsiye ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.