Şimdi Ara

sosyalde takıldığım yerler !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

beşik uleması,
    kafes usulünün merkeziyetçi yönetime etkisi,
    iltizam ve mültezim hakkında bilgiler,
    coğrafyada hinterland ve ve kıta sahanlığı ne demek:
    mutlak nemi arttıran nedenler.

şimdilik bunlar hakkında bilgi eksikliklerim var.bildiklerinizi yazarsanız herkes yararlanmış olur.teşekkürler.

• Bide biri kiyi tiplerini aciklayabilirse cok makbule gecer yeni baslik acmayayim
  • mutlak nem = bağıl/maksimum nemdir.

sıcaklık arttıkça havanın kapasitesi yani maksimumu arttığı için mutlak nem düşer

mutlak nem %90 olan bi hava düşünün. %100 olduğunda yağış başlayacaktır dimi. ama sıcaklıklar birden arttığında havanın nem kapasitesi artar yani ilk başta 100lük kapasitenin 90ı dolduysa sıcaklık arttığında kapasite 200 olucak ama nem yine 90 olucak nem değişmez zaten bu sefer %45 e düşmüş oldu yani mutlak nem %90dan %45e düştü

sonuç olarak sıcaklık artarsa mutlak düşer

iltizam sistemin adı, mültezim iltizam yapan kişidir yani iltizam sisteminde topraklar açık arttırmayla satılmaya başlanmıştır. tımar sisteminin bozulduğu zamanlarda ortaya çıkmıştır bu.
    açık arttırmayı yapan (veya açık arttırmayla alan kişi) mültezim olmuş oluyor

ayrıca kıyı tiplerinin ne olduğunu bilmeye gerek yok fiyord ve skyer tipi kıyılar 'buzullar deniz seviyesine inmediğinden' türkiyede görülmez

enine ve boyuna kıyı tipleri de türkiye haritasına baktığınızda size göre boyuna görünen(yani ege) kıyılarda enine kıyı tipi vardır size göre enine görünen kıyılarda(akdenz karadenz) boyuna kıyı tipi vardır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TechN9ne -- 21 Mart 2011; 17:23:36 >

• Son denilen yanlış olmuş. Ege'de enine diğerlerinde boyuna kıyı tipi görülür.

Hinterland bir yerin art bölgesi demek. Hinterlandı geniş demek, art bölgesi geniş demek. Yani ticaret daha yoğun olabilir demek. Yani liman gelişir demek. Kıta sahanlığı ise kıyıdan itibaren ilk 200 metre derinliğe kadar olan bölge demek. Ege'de kıta sahanlığı fazla Karadeniz'de ise dardır. Ege'de kıyıya dik uzanan dağların denizin içine doğru da devam ettiğini göz önüne alırsanız, 200 metre derinlik daha ilerilerde karşımıza çıkmalı. Diğer açıklamalar üstteki mesajda yeterlice verilmiş.
  • ben de öyle yazdım zaten :)

sadece ufak bi akılda kalıcı yol ile yazdım karışmış :P
    türkiye haritasına baktığınızda şekil olarak ege yukarıdan aşağı yani boyuna gibi gözüküyo ya hep tersidir. Egede enine vardır.

Karadenz ve akdenzde de haritaya baktgnzda doğu batı yönünden enine uzanıyo ya onun da tersi yani akdenz ve karadenzde de boyuna kıyı tipi görülür
  • bağıl nem ile mutlak nemin yerini yanlış yazmışsın :)

birde marmarada ria'dan başka enine mi yoksa boyuna mı kıyı tipi var?sanırım enine orasıda.

birde cennet-cehennem mağarası mersinde yer alıyor.ama bir soruda şıklarda antalya veya adana bölümü yazıyordu.cevap adana bölümü demiş.mersin anatalya ve adana arasında değil mi zaten.bu soruda bana saçma gelmişti.

yorumlar için teşekkürler :)
  • Hocam bi yanlislik olmasin yazdiklarinizda ben sicaklik; mutlak nem ve maximum nemle dogru, bagil nemle ters orantili diye biliyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Matematikte çok zorlanıyorum
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • dalmaçya da türkiye'de akdeniz de görülüyor onu da bil hocam, zaten techn9ne ve crazy mafya özetlemiş
  • yanlışlık olabilir hocam şimdi farkettim
    bağıl= mutlak/maksimum olucak yani sıcaklık arttıkça bağıl azalıcak maksimum artacak işte
    mutlak nem dediğin o anki nemdir. Yani su buharı, buharlaşan miktar olmuş oluyor. Buharlaşan miktarı da sıcaklığı arttırarak arttırabilirsin.

Özetle sıcaklık bağıl ile ters, mutlak ve max ile doğru orantılıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TechN9ne -- 21 Mart 2011; 19:14:20 >
  • beşik ulemalığının temelinde yatan düşünce, alimin oğlu alim berberin oğlu berber oluyordu herkes baba mesleğinden devam ediyordu osmanlı'nın duraklama döneminde etkili olmuştur.
  • quote:

beşik uleması,
    kafes usulünün merkeziyetçi yönetime etkisi,
    iltizam ve mültezim hakkında bilgiler,
    coğrafyada hinterland ve ve kıta sahanlığı ne demek:
    mutlak nemi arttıran nedenler.

Beşik ulemalığı: Baban öğretmen olmuş olsaydı,sen direkman öğretmen olacaktın,eğitime görmeden yani.Bu yüzden faydalı bir şey değildir.

Kafes usulünün merkeziyetçi yönetime etkisi: Bu biraz yorum sorusu gibi,bilgiyi öğrenirsen yorumu düzgün yapabilirsin.Kafes usulü,şehzadelerin sancaklarda görev yapmalarının kaldırılıp,sürekli saray içinde eğitim görmelerini sağlamak için uygulanmıştır.Şehzadeler,halktan kopuk yaşadığı için toplumu iyi tanıyamamışlardır,etkisi olumsuz olmuştur.

İltizam ve mültezim: İltizam sistemini şöyle düşün.Her devlet haklından vergi toplar dimi?Ama nasıl toplar,taksit taksit,aylık olarak.Adamın biri çıkıyor devlete diyor ki,ben bu parayı peşin toplarım,ama şu kadarını kendime alırım.Devlette bunu kabul ediyor,böylece hazineye bir anda daha çok nakit para giriyor.İşte bu sisteme İltizam sistemi,bu parayı halktan toplayan kişilere de mültezim denir.

• Bu sene kıyı tipi gelebilir herkes baksın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TechN9ne

yanlışlık olabilir hocam şimdi farkettim
    bağıl= mutlak/maksimum olucak yani sıcaklık arttıkça bağıl azalıcak maksimum artacak işte
    mutlak nem dediğin o anki nemdir. Yani su buharı, buharlaşan miktar olmuş oluyor. Buharlaşan miktarı da sıcaklığı arttırarak arttırabilirsin.

Özetle sıcaklık bağıl ile ters, mutlak ve max ile doğru orantılıdır

sıcaklık artınca mutlak ve max. ikiside artıyorsa bağıl nasıl artacak

bu mantığa göre madde miktarı artarsa kütle ve hacim artar yoğunluk azalır gibi oldu.anlamadığım noktada burası.

bağıl=(mutlak/max.) sonuçta.

• benim de kafam karıştı iyice orantı kurmayalım da sana şöyle klasik bi örnekle açıklayayım;

100 kişilik sınıfın var bu senin maksimum nem'indir. 100 kişilik sınıfta 90 kişi var bu 90 kişi senin mutlak nem'indir 100 kişilik sınıfta 90 kişi varsa doluluk oranı %90dır yani bu da senin bağıl nem'in oluyor.

Şimdi sen tadilat yaptın sınıfı genişlettin 200 kişilik yaptın yani sıcaklık arttı hava genleşti genleşince hacmi ve nem alma kapasitesi arttı. Sınıf mevcudu değişmedi ama yine 90 kişi var sınıfta. Bu sefer 200 kişilik sınıfta 90 kişi olduğu için doluluk oranı %90dan %45e düştü dimi? Yani sıcaklık artınca nem alma kapasitesi artar ve bağıl nem azalır.

Bu benim verdiğim örnek sıcaklık artışına bağlı olarak buharlaşmanın OLMADIĞI bi yerde olan örnektir. Yani mutlak nem sabitti bağıl oranın sıcaklıkla orantısını öğrenmek için. Bunun dışında mutlak nem'i etkileyen diğer faktörler;
    sıcaklık(buharlaşırsa eğer)
    su yüzeyinin genişliği
    yükselti
    rüzgar
    okyanus akıntıları

sıcaklık arttıkça buharlaşabilecek bişi varsa buharlaşır ve mutlak nem artar ama yoksa mutlak nem sabit kalır.

Su yüzeyinin genişliği, yani temas yüzeyi ne kadar çoksa buharlaşma o kadar artar yani mutlak nem o kadar artar.

Yükselti de her 100metrede bi 0,5derece sıcaklık azaldığı için yüksek yerlerde alçak yerlere göre mutlak ve maksimum nem düşüktür

rüzgar ve okyanus akıntıları da sıcaklığı etkileyeceğinden sıcaklığa göre buharlaşma miktarı olarak düşünebiliriz umarım şimdi oturmuştur her şey

• teşekkürler bakıyorum tekrar :)

müsadere ne demek ne işe yarar?
  • Müsadere, devlet memurları öldükten veya görevinden ayrıldıktan sonra mallarının ellerinden alınmasıdır.

Diye biliyorum. :D
  • Doğru, ayrıca müsadere usülüne II. Mahmut döneminde son verildi diye biliyorum, Tanzimat dönemi de olabilir.
    Bu da Osmanlı Devleti'nde özel mülkiyet anlayışının biraz daha geliştiği şeklinde yorumlanır sorularda genellikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recplayer -- 22 Mart 2011; 21:50:37 >
  • bunun merkezi otoriteye etkisi hiç yok o zaman :) soru mantığına göre.
  • birde haliç tipi kıyı ülkemizde görülmez haliçi görünce zıplıyoruz da söyliyim dedim

edit :düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackeye34 -- 23 Mart 2011; 1:35:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: blackeye34
    birde haliç tipi kıyı ülkemizde görülmez o buzulların olduğu kıyılarda görülür haliçi görünce zıplıyoruz da söyliyim dedim

Buzulla halicin ne alakasi var yav halic okyanusa kiyisi olan yerlerdeki gel-gite bagli bir sey degil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cwr -- 23 Mart 2011; 1:31:23 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.