Şimdi Ara

AYT Matematikte Sık Kullandığım Yollar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
70
Favori
3.962
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
44 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar arkadaşlar.Ayt mat netleri 345,apotemi,orijinal gibi denemelerde 37-38+ olan birisi olarak bu aralar çevremde ve forumda ayt matematik hakkında sıkıntı yaşayan çok kişi görüyorum ve yardımcı olmak için tek tek özelden yazmaktansa tek bir konuda birleştireyim dedim.Denemelerde çok sık kullandığım hareketler var ve bunları hemen hemen her soruda kullanıyorum.Okuduğunuz zaman direkt uygulamaya geçemeyebilirsiniz,hatta geçemeyeceksiniz muhtemelen fakat bir şans verin.Dediklerimi okuyup yapamadığınız bir soruya bir de bu şekilde bakmaya çalışın.Pratik yapa yapa oturacak zaten.Tekrardan söylüyorum yazdığım şeyler ''her soruyu garanti çözdürecek taktikler'' gibi bir şey değil.Beni cevaba götüren sık kullandığım yollar.Yazıya başlayalım.

    Matematik kısmı

    1-İlk sorular bilerek hata yaptırmaya uğraşır.Kendine sürekli geri bildirim yaparak çözersen 10-15 saniye kaybedeceksin fakat 1 netten olmayacaksın.Örneğin soruyu çözdükten sonra ''Ne yaptım,neyi buldum,neyi istiyor,neyi işaretledim?'' gibi.Bu bahsettiğim tyt tarzı sorular için geçerli.
    2-Fonksiyon soruları çoğunlukla 2 fonksiyon ve birbirlerine göre durumlarını yorumlamaktan geçiyor,diğer soru tipi ise indirgemeli dizi mantığı yatan fonksiyon soruları.İlk soru tipinde fonksiyonların bulunduğu bölgeler soruyu çözdürüyor.Eşitsizlik soruları ve bunun gibi grafik sorularının mantığı aynı.Bir aralık seçip oraya dikey bir doğru atarsanız çoğu şey açıkça görünür.Bu soruları bitirdikten sonra işaretlediğiniz şıktaki aralıktan bir sayı mutlaka deneyin.2. soru tipi iste değişkenleri bir tarafa sabitleri bir tarafa toplarsanız rahat yapılabilecek sorular.
    3-Logaritma sorularında aynı cinsten yazma,dizi sorularında ilk terim cinsinden yazmanın çözdürmeyeceği soru sayısı çok az.
    4-Polinom sorularında sakinlik ve değerleri teker teker yazmak önemli.Polinom sorularında kökleri ve kalanı yazıp polinomun katsayısını unutuyor olabilirsiniz(P(x)=a.(x-b).(x-c)+k'daki a'dan bahsediyorum)buna dikkat edin.
    5-İkinci derece denklemde ne var ne yok ortaya koyun denemediğiniz yol olmasın.İlla ki çıkacaktır,deltaya gitmekten çekinmeyin.
    6-Çoğu parabol sorusunda tam kareye çevirmek kolaylık sağlayacaktır,soruyu tepe noktası üzerinden götürmeye çalışın.
    7-Permütasyon,kombinasyon,olasılık benim de sıkıntı konularım.Genelde yanlış geliyorsa 3 sorudan 1'i kaçıyor.Burada taktiğim düşündüğüm şeyleri kağıda yazmak oldu.Üşenmeyin yazın cümle cümle.Diğer önemli şey ise herkesin bildiği şey,tüm durumlar-istenmeyen durum soruların çoğu buradan çok kolay çıkıyor.
    8-Edit 1:Eğer iki tarafta da aynı değişken varsa sadeleştirmeyin.Her zaman doğru çıkmayabilir,yaptığınız şey denklemi sağlayan bir kökü götürmek olabilir.İki değişkeni de aynı tarafa alıp paranteze almak,hep kullandığım güvenilir bir yoldur.
    Basit olarak : (x-4).(x+3)=(x-4) bu denklemi çözerken (x-4)'ü sadeleştirirseniz 4 kökünü götüreceksiniz.
    Tavsiye edilen : (x-4).(x+3)-(x-4)=0 -> (x-4)(x+3-1)=0 -> (x-4)(x+2)=0

    Geometri
    1-Trigonometriden başlamak gerekirse tanjant en yakın arkadaşınız olsun.Trigonometride çoğu şekilli soruda özdeş açıları dağıtıp tanjant oranı yaptıktan sonra soru bitiyor.
    2-Birim çemberi avucunuzun içi gibi bilin.
    3-Toplam fark yarım açı formülleri hakkında bir tavsiyem yok.Soru çözüp bol bol pratik yapın,toplam formülü olarak tan-cot'da tanjantı ezberleseniz yeter.Gerekmedikçe sinüs cosinüs toplama girmeyin işlem hatası yapılabiliyor,tanjant toplam kullanabiliyorsanız kullanın,daha kolay ve daha güvenli.
    4-Trigonometrik denklemlerde kaç kök vardır gibi sorularda genelde paydayı 0'layan ve sağlamayan en az bir kök bulunuyor.Bulduğunuz kökleri deneyin,olmazsa bile kaybedeceğiniz süre max 20 saniye.
    5-Trigonometrik denklemlerde tavsiye edeceğim diğer şeyi Apotemi'de görmüştüm.Kaç farklı kök vardır sorularında geçerli olan taktik dik koordinat sistemini çizip 2π'lik çemberler çizmek.Bunu aratın,bilmeyenler için bulabilirsem buraya link atarım.
    6-Üçgende katlama sorularında katlanılan kısım sabitse açı taşıma,paralellik,z kuralı gibi şeyler çoğu zaman soruyu çözdürüyor.Katlamalarda katlanılan kısımla başka bir kenar eş olabilir o yüzden kenarları belirtmeyi unutmayın ve özel üçgenleri su gibi bilin.Geometri sorularında kilitlenirseniz açı sallamayı/uzunluk sallamayı deneyin.Bir zamandan sonra sayılar tanıdık geldiğinden tahmininiz doğru çıkıyor.
    7-Dörtgenlerde alan sorularında üçgenlerde kullanılan,yükseklik aynı ise tabanları oranları alan oranıdır kuralı,köşegenin paralelkenarın alanını 2'ye bölmesi ve en önemlisi kelebek benzerliği sorularda kullandığım teknikler.Bir tane daha var ama onu cümle ile anlatabileceğimi sanmıyorum :D.Foto eklerim sanırım.
    8-Çokgenlerde 360/n dış açıyı veriyor,bulduğun dış açıyı 180'den çıkarınca iç açıyı buluyorsun.Bu sorularda fazla zorlamıyorlar zaten,beşgen ve altıgene hakimseniz çok rahat halledersiniz.
    9-Çember sorularında merkezden gelen dikler,teğete indirilen dik,kirişe indirilen dik,öklid ve biraz kuvvet soruları çözdürecektir.Bu kısımdan sorular zorlayıcı olabiliyor,yeni teknikler öğrenmeye bakın.Bir de korsan çember olarak adlandırdığım bir soru tipi var,1 noktadan çıkan 3 doğru parçası görüyorsanız çemberi çizin,gerisi gelecektir:)
    10-Analitik geometride en çok yaptığım hareket tanjant aşığı biri olarak yine eğimden gitmek.Eğimi ve noktası bilinen doğru denklemini yazınca soruların çoğu geliyor.Çizmeli sorularda nasıl bir tavsiye veririm bilmiyorum,en son 11'de analitik çalışmıştım,zor sorularla uğraşmak bir daha çalışmamı gerektirmedi.Dönüşüm geometrisinin bazı ezber formülleri öğrenilmeli bence,benim gibi 50 saat simetri alıp dik kesişen doğruların eğimi... uzun yollara girmeyin kısaca ezberleyin.
    11-Analitik geometride dörtgen,kare gibi şekiller görüyorsanız üçgen benzerliği aramaya başlayın.
    12-Katı cisimde silindir,koni ve küreye iyi çalışın genelde bu kısımlardan soruluyor.Karınca yürütme sorularında pratik yapmak önemli,soru çözüm izlerseniz faydasını görürsünüz diye düşünüyorum.

    Şimdilik bu kadar,aklıma bunlar geldi.Son olarak yazıyı şunu söyleyerek bitirmek istiyorum.Ben 9-10'da sıkı çalışıp bu netlere rahat ulaşan biri değilim.9'da matematikten kaldım,10.sınıfta da geometriden.11 de çalışmaya başlayan biri olarak ilk tyt matematik netim 9'du.Sürekli pratik yaparak ve akıllı şekilde çalışarak TYT'yi 36+ AYT'yi 37+ nete çekebildim.Matematikte yüksek net yapan herkes en baştan beri çalışmıyor.Şu kalan günlerde 20 netten 40'a çıkarırsınız rahat olun demiyorum fakat eksiklerinize yönelip zamanı iyi yönetirseniz 6-7 net artırmak işten bile değil.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir,zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler,iyi çalışmalar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi konstantinosubukenadam -- 31 Mayıs 2020; 23:29:23 >







  • Hocam duruma göre değişiyor,o an ne hissettiğime bağlı.Bazen ilk sorular ağır oluyor uğraştırıyor.Kolaya benzeyen soruları çözüyorum.Bazen dümdüz gidiyorum.Fakat bir kaç şey söyleyebilirim.Ben sayısaldan ea'ya geçmiş biriyim.Sayısaldayken de Eşit ağırlıkta da matı 2. sırada çözerim.Sayısal zamanımda matı çözerken dalıp gidiyordum ve az bir süre kala fene geçiyordum.Fen netlerim normalden 7-8 net aşağı geliyordu.Fenden başlamayı denedim,kısa zamanda fen bitti ve aklım tazeyken çözdüğüm için sakin sakin doğru yorumlar yaparak arkamda hata bırakmadan ilerledim.Matematiğe geometriyi çözdüm,sonrasında lti,12. sınıf konuları,11.sınıf konuları ve ilk sorular derken sınav bitti.Bu sistemi uygulamaya geçtiğimde netlerim bir anda 7-8 net arttı yani çok önemli çözeceğiniz sıra,çözerken nasıl hissettiğiniz ve bu kesinlikle kişiden kişiye göre değişen bir durum.Belki size matematikten başlamak çok daha iyi hissettirecektir.
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faydalı up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam mesela ayt matı nasıl çözüyorsunuz önce 40 sorudan kolay soruları yakalayıp diğerlerini boş bırakıp turlaya turlaya mı çözüyorsunuz yoksa 1 den itibaren allah ne verdiyse mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mathildarossa

    hocam mesela ayt matı nasıl çözüyorsunuz önce 40 sorudan kolay soruları yakalayıp diğerlerini boş bırakıp turlaya turlaya mı çözüyorsunuz yoksa 1 den itibaren allah ne verdiyse mi
    Hocam duruma göre değişiyor,o an ne hissettiğime bağlı.Bazen ilk sorular ağır oluyor uğraştırıyor.Kolaya benzeyen soruları çözüyorum.Bazen dümdüz gidiyorum.Fakat bir kaç şey söyleyebilirim.Ben sayısaldan ea'ya geçmiş biriyim.Sayısaldayken de Eşit ağırlıkta da matı 2. sırada çözerim.Sayısal zamanımda matı çözerken dalıp gidiyordum ve az bir süre kala fene geçiyordum.Fen netlerim normalden 7-8 net aşağı geliyordu.Fenden başlamayı denedim,kısa zamanda fen bitti ve aklım tazeyken çözdüğüm için sakin sakin doğru yorumlar yaparak arkamda hata bırakmadan ilerledim.Matematiğe geometriyi çözdüm,sonrasında lti,12. sınıf konuları,11.sınıf konuları ve ilk sorular derken sınav bitti.Bu sistemi uygulamaya geçtiğimde netlerim bir anda 7-8 net arttı yani çok önemli çözeceğiniz sıra,çözerken nasıl hissettiğiniz ve bu kesinlikle kişiden kişiye göre değişen bir durum.Belki size matematikten başlamak çok daha iyi hissettirecektir.




  • up hocam bir de şu hangileri kesinlikle doğrudur sorularında ne yapıyorsunuz bir de dikkat hatalarını en aza nasıl indirgeyebiliriz şimdiden teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: osymdecayciyim

    up hocam bir de şu hangileri kesinlikle doğrudur sorularında ne yapıyorsunuz bir de dikkat hatalarını en aza nasıl indirgeyebiliriz şimdiden teşekkürler
    Hocam o sorulara değinecektim unutmuşum.1,2,3 soruları ve kesinlikle doğrudur sorularında öncülleri çürütecek örnek bulmaya çalışın.Bunu genellikle yukarıda ''x ve y tam sayıdır'' gibi bilgilere uymayan sayılarla deneme yaparak sağlayabilirsiniz,yukarıda yazan bilgi fonksiyonlar ve bunun gibi sorular için çok önemli.Ve o sorularda değişkenlere sayı vermeyin,sonucu xy cinsinden bulmaya çalışın çünkü o sonuç sadece verdiğiniz sayı için geçerli olabilir.Basit bir örnekle izah etmem gerekirse '' x.y>0 '' önermesinde x=+,y=+ ya da x=-,y=- değildir,x ve y aynı işarete sahip sayılardır gibi genel bir yargıya ulaşmak kesinlik soruları için çözüm olabilir,ben böyle yapıyorum.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yararlı konu bir taktik de benden demis trigonometrik denklem soruları da tanjanta goturmeye çalışın çözmesi kolay olur. Ayrıca logaritmada cinsinden yazma sorularında en çok hangi rakamı görüyorsanız onun cinsinden deneyin. Parabolde soru çıkmazsa türeve gidin. Üçgende alan sorularında da hicbir şey yapamazsanız gördüğünüz 2 kenarı çarpıp ikiye bölün bazen çıkıyor. +25 yapan adama yararı olmaz ama 10-15 net yapmak isteyenlere umarım yararı olur biraz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • çok teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Friedrich Schiller

    Yararlı konu bir taktik de benden demis trigonometrik denklem soruları da tanjanta goturmeye çalışın çözmesi kolay olur. Ayrıca logaritmada cinsinden yazma sorularında en çok hangi rakamı görüyorsanız onun cinsinden deneyin. Parabolde soru çıkmazsa türeve gidin. Üçgende alan sorularında da hicbir şey yapamazsanız gördüğünüz 2 kenarı çarpıp ikiye bölün bazen çıkıyor. +25 yapan adama yararı olmaz ama 10-15 net yapmak isteyenlere umarım yararı olur biraz
    Katkınız için teşekkürler hocam
  • Çok güzel olmuş elinize sağlık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam hangi kaynakları kullandınız?
    Konu anlatım kısmını nasıl hallettiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de merak ediyorum bunu. 37-38 cok basarili.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kendisini az çok tanıyorum Edb-Sos'u 35+ olsa ilk 100'e çekebilir. DH'da pek tanınmıyor olabilir lakin Matematiği 38-40 arasında verdiği taktikler boş taktikler de değil. Teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    Hocam siz de boyle bir matematik konusu acmayi dusunuyor musunuz? Yanilmiyorsam siz de iyi isler yapiyordunuz matematikte. Esit agirlik denemelerini incelediginiz konuyu biliyorum fakat matematik seruveninize dair bir konuya rastlamadim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de ekleyeyim eşitsizliklerdr kök(içini eksi yapan) ve logaritma y tabanında x icin y=1 veya 0 yapan değerlere ve 0 dab küçük değerlere dikkat edin. X. (x-a) /x(x-b) gibi değerler paydanın 0 olamayacağına dikkat edin(bunun trigonometrik versiyonları da bazen kasıtlı olarak sadeleştirmeler sonucu elde ettiğiniz değer ilk durumdaki paydayı 0 layabiliyor dikkat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.