Şimdi Ara

Sony NEX 5N Aldım. Yeniyim, YARDIM İSTİYORUM ! :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, bu zamana kadar hep Iphone ile video-fotoğraf çekimi yaptım. Gayette yeterliydi. Ama işi dahada profesyonelleştirmek için, DSLR makine almaya karar verdim. Canon 650D, 600D, Sony A6000 filan bakarken, kısmet Sony NEX 5N'e çıktı.

    Daha bugün aynasız Sony NEX 5N aldım. Öncelikle sizden yardım istiyorum. Makine çok karışık geldi, bir sürü ayar, menü var. Gece modu, el titremesini önleme, portre, manzara, gece düşük ışık, ortam ışığı, macro vs vs... Gerçekten fotoğraf çekerken bunların çok yararı oluyor mu, her ortamın kendine özel ayarı olmak zorunda mı? Çok ince detaylar var, white balance, auto focus modları, bir sürü mod. Her mod'da bir birini etkiliyor. Bunlar zamanla öğreniliyor mu..? :) Şu anda biraz o bana bakıyor, ben makineye bakıyorum..

    Lens nasıl kullanılır, manual focus nasıl yapılır, lens temizliği nasıl yapılır, sensörüme, lensime nasıl temiz bakabilirim? Kafamda deli sorular... :)

    Uzun zamandır DSLR makine kullanan, tecrübesi olan arkadaşlardan yardım istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim, neler yapmalıyım, neler yapmamalıyım? Yardımcı olan, olmayan herkese şimdiden çok teşekkür ederim, herkese iyi akşamlar !







  • Lensi takın ve bir daha çıkarmayın, bu sayede lens ve sensör temizliğiyle uzun süre uğraşmamış olursunuz.

    Makineyi Auto moduna alın ve eliniz alışıncaya kadar bu şekilde kullanın, yavaş yavaş diyafram öncelikli mod a geçiş yaparsınız.

    https://www.youtube.com/user/kutaykosem

    Bu linkteki videoları vakit buldukça izleyin.

    Makineyi nereden ve kaça aldığınızı öğrenebilir miyim.
  • Kullanım kılavuzu var ise bir çok sorunun cevabı var. Genellikle o gecem modu falan gibi şeylerde otomatik ayarlar vardır acemi kullanıcılar için kullanışlı olabilir. Siz kendiniz ne istediğinizi nasıl yapılacağını öğrendikçe bu oto modlara ihtiyaç duymazsınız pek fazla. Gece modu ve düşük ortam ışığı modlarında tahminim o ki makina titrek foto çekmesin acemi kullanıcılar diye ISO'yu arttırıyordur. Sonra bu modlarda çektiğiniz fotoğraflar "Niye net değil, kumlu böyle falan" gibi soru gelir ise aklınıza bilin ki işte bu oto modlardaki hazır ayarlardandır. Makinada yüklü bir program gibi düşünün. Beyin yok yapay zeka falan sıfırdır bunlarda ! Üretici acemi kullanıcılara kolaylık olması açısından işte bu gibi şartlarda ve genellikle de kit lens ile en iyi fotoğraf çekim ayarlarını makinaya yazarlar. Kullanıcı (siz) bu modlardan birisini seçersiniz ve makina programdan okur,
    Örneğin "Gece düşük ışık" seçtiğinizde,
    Programda şu yazıyor olabilir - ISO'yu 1600 yap. Diyaframı F3.5 yap. Makina anında yapar ve sizin fotoğrafı çekmenizi beklemektedir.
    Çektiniz ve yakından bakınca fotoğrafa şöyle bir durum gördünüz
    Sony NEX 5N Aldım. Yeniyim, YARDIM İSTİYORUM ! :)

    Aslında makinayı kullanmayı ve fotoğraf çekmeyi bilen kişi bu durumun olmamasını sağlayabilir. Olay elbette ki koşullara bağlı olmakla birlikte ISO ayarını düşürmek ile çözülebilir kabaca. Bunun makinanızda neresinden ve nasıl yapılacağı kullanım kılavuzunda yazar.

    Bunu yaparsanız tabi diğer etkenler de değişir. ISO'yu düşürürsek gece düşük ışıklı ortamlarda enstantane(perde hızı) da düşer. Neticesinde makinayı elde ne kadar sağlam tutarsak tutalım fotoğraf vücudumuz ve elimizin en ufak titremesi ile titrek-bulanık ama yukarıdaki gibi kumlu olmayan bir fotoğraf verir. İşte bunun da önüne geçmek için tripod denen yardımcı araç var. Tripod yoksa bir masa vs. üzerine konularak da makinanın sallanmaması-titrememesi sağlanabilir böyle durumlarda.

    Çektiğiniz fotoğrafları çekerken ekranda gördüğünüz değerlere bakın (F3.5, F5.6, F9 vs gibi, 1/200, 1/1000, ISO 100, ISO 800 vs). Çekim sonrası bilgisayarınızda exif bilgilerini de görebileceğiniz bir program kullanın ve her zaman bir de çekim sonrasında exif bilgilerine hep bakın. Zamanla bu değerlerin birbirini nasıl etkilediğini görerek öğrenirsiniz. Eğer bir de kendiniz aynı kareyi F3.5 , F5.6, F11 gibi değerler ile çeker farklılıkları incelerseniz yine birşeyler öğreneceksiniz.

    Bu uzun bir yol olabilir. Okuyarak bunları daha hızlı öğrenebilirsiniz de belki. Örneğin,
    https://ysmnkrl.wordpress.com/rehber/fotograf-makinenize-hukmedin-ileri-cekim-modlari-p-a-s-m/

    Tabi kullanım kılavuzu ilk ve en önemli kaynaktır bence. Çünki okuduğunuzu makinanızın üzerinde nereden ve nasıl uygulayacağınız kullanım kılavuzunuzda size gösterilmektedir. Hatta kullanım kılavuzu bundan çok daha fazla bilgi de içerir.Ben temel fotoğrafçılığı bu ayarları ve ne zaman nerede gerektiğini kullanım kılavuzu + kendi kullanım deneyimlerimle öğrenmiştim.
    Sonuçta yapacağınız 3-4'er farklı foto çekip bakmak.
    Mesela koyun masaya bir obje. A moda alın ve çekin onu F3.5, F5.6 ve F11 ile sonra bakın bu 3 fotoğrafta görsel olarak ne farklılıklar var. Exif bilgisinden de F değerini değiştirdiğimde başka neler değişmiş ona bakın.
    Aynı şeyi yine A modda F3.5 sabit olarak bu sefer , ISO 100, 400 ve 1600 ile fotoğraflayın görsel sonucuna bakın farklar ne, bir de exif'e bakın ISO'yu değiştirdiğinizde neler değişmiş ?

    Makina aslında bakmasını bilene her şeyi anlatır, bir nevi konuşur sizinle :)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.