Şimdi Ara

Sony Handycam Kameradan TV kalitesinde kayıt yöntemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sony HandyCam DCR-HC23 kameram var. kamerayı scart kablo ile televizyona (eski tip 37 ekran) bağladığımda kaydettiğim görüntüleri süper görüntü ve ses kalitesiyle izleyebiliyorum.

Fakat bilgisayara USB üzerinden bağlayıp görüntüleri aktardığımda berbat görüntü kalitesi oluyor. Bunu araştırdım biraz ve bilgisayara aktarım sırasında görüntünün sıkıştırılmasından dolayı görüntünün kötüleştiğini öğrendim. benim için aktarım yaparken önemli olan kalitedir. bu nedenle videoyu sıkıştırmadan aktarmayı denedim. çok büyük dosya boyutu (80 gb civarı) olmasına rağmen hala görüntü kaliteli değildi. hatta televizyondakinin yarısı bile değildi...

Ben bu görüntüleri televizyondaki gibi kaliteli olarak nasıl bilgisayara aktarırım diye düşünürken aklıma bir fikir geldi. şu sıralar oldukça popüler olan NMT medya player cihazlarının bazılarının televizyondan kayıt özelliği var. bu cihazlar televizyondaki görüntüyü içindeki HDD üzerine yüksek kalitede kaydedebiliyorlarmış. bu kayıt cihazlarının arkasında scart girişleri gibi kirmizi sari beyaz renkte yerler var sanırım buradan scart kablo ile televizyona bağlantı yapılabiliyor değil mi?

ben kamerayla bu kayıt cihazını televizyona birlikte bağlayabilirsem kaliteli kayıt yapabilirim diye tahmin ediyorum.

Tabi bu durumda bir başka sorun cıkıyor. televizyonda tek scart girişi var ve ona kamerayı bağlıyorum. eee NMT yi nereye bağlayacağım? derken scart çoklayıcı adaptörlerden haberim oldu. Bu adaptöre kamera ve kayıt cihazını taksam kameradan görüntüyü oynattığımda aynı anda kayıt yapabilir miyim?

bir de yeni lcd televizyon almayı düşünüyorum. bunların bazılarında çift scart var. çift scartlı bir tv alsam nasıl olur?

offf cok uzun oldu biliyorum. kusuruma bakmayın bu tür konularda çok bilgili sayılmam. umarım derdimi anlatabilmişimdir.

• Bilgisayarda görüntülerin kalitesiz görünmesinin bir nedeni de, Bilgisayar ekranın televizyondan daha yüksek çözünürlüğe sahip olmasıdır...Bunu bariz olarak fark etmek için Handycam'i HD Ready veya Full HD bir Televizyona bağlayın orada da farkedebileceğiniz üzere görüntü çamur gibi olacaktır 37 Ekrana göre...
  • Elinizdeki kameraya ait video görüntülerini kaydetmek için bir bilgisayar ve bilgisayarda firewire (diğer adı IEEE1394) kartı olmalı bir de firewire bağlantı kablosu olmalı.Bu bağlantı bir yıl öncesine kadar bütün laptoplarda vardı ama şimdilerde satılanlarda pek göremiyorum.En üst düzey modellerde görüyorum artık sadece.Masaüstü bilgisayarlar için ise bu kart ayrıca bilgisayar donanımı satanlardan alınıp takılabilir.Ayrıca bazı anakartlarda bütünleşik olarak bulunabiliyor.

Daha sonra bunun üzerinden bilgisayar ve kamera bağlanıp görüntüler kameranın yanında gelen yazılımı ve ya movie maker gibi bir program yardımı ile capture denen yakalama işlemi ile bilgisayara ham avi dosyası olarak kaydedilir.(ben adobe premiere kullanıyorum)Böylece kasetteki orijinal görüntü aynı kalitde bilgisayara aktarılmış olunur.USB üzerinden aktarımda ise görüntü sıkıştırılarak ve ileri derecede kalite kaybına uğrayarak kaydedilir.

Firewire kablosu ve kartı ile bilgisayara aktarılan video klipleri herhangi bir DVD yazma programı ile DVD-video haline getirilebilir.Nispeten orijinale yakın görüntü elde edilir.Ancak bu da bir miktar sıkıştırılmış bir görüntüdür.

Ham avi dosyaları Movie maker ile ya da herhangi bir video convert yazılımı ile mesela xilisoft video converter,total video converter vs. ile wmv,divx,mp4,mov,h.264 gibi formlara dönüştürülüp saklanabilir.Bilgisayarda ya da video oynatma aygıtları ile TVde izlenebilir.

Scart üzerinden kaydeden cihazları bilmiyorum.Ama sizin kameranız TV'ye scart üzerinden bağlanıyor.Bu kayıt cihazı da sanırım antenden ve ya uydu receiverden scartla gelen görüntüyü kaydedebiliyorlar.Aynı yoldan kamerayı doğrudan buna bağlayıp kaydedebiliyorlarsa iyi.Arada televizyon olmasına gerek yok sanırım.Bunlar da kendi yazılımı ile görüntüyü sıkıştırarak kaydediyordur mutlaka.Orijinal kasetteki kalite olmaz.O sadece firewire aktarım ile olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: LokmanHekim

Elinizdeki kameraya ait video görüntülerini kaydetmek için bir bilgisayar ve bilgisayarda firewire (diğer adı IEEE1394) kartı olmalı bir de firewire bağlantı kablosu olmalı.Bu bağlantı bir yıl öncesine kadar bütün laptoplarda vardı ama şimdilerde satılanlarda pek göremiyorum.En üst düzey modellerde görüyorum artık sadece.Masaüstü bilgisayarlar için ise bu kart ayrıca bilgisayar donanımı satanlardan alınıp takılabilir.Ayrıca bazı anakartlarda bütünleşik olarak bulunabiliyor.

Daha sonra bunun üzerinden bilgisayar ve kamera bağlanıp görüntüler kameranın yanında gelen yazılımı ve ya movie maker gibi bir program yardımı ile capture denen yakalama işlemi ile bilgisayara ham avi dosyası olarak kaydedilir.(ben adobe premiere kullanıyorum)Böylece kasetteki orijinal görüntü aynı kalitde bilgisayara aktarılmış olunur.USB üzerinden aktarımda ise görüntü sıkıştırılarak ve ileri derecede kalite kaybına uğrayarak kaydedilir.

Firewire kablosu ve kartı ile bilgisayara aktarılan video klipleri herhangi bir DVD yazma programı ile DVD-video haline getirilebilir.Nispeten orijinale yakın görüntü elde edilir.Ancak bu da bir miktar sıkıştırılmış bir görüntüdür.

Ham avi dosyaları Movie maker ile ya da herhangi bir video convert yazılımı ile mesela xilisoft video converter,total video converter vs. ile wmv,divx,mp4,mov,h.264 gibi formlara dönüştürülüp saklanabilir.Bilgisayarda ya da video oynatma aygıtları ile TVde izlenebilir.

Scart üzerinden kaydeden cihazları bilmiyorum.Ama sizin kameranız TV'ye scart üzerinden bağlanıyor.Bu kayıt cihazı da sanırım antenden ve ya uydu receiverden scartla gelen görüntüyü kaydedebiliyorlar.Aynı yoldan kamerayı doğrudan buna bağlayıp kaydedebiliyorlarsa iyi.Arada televizyon olmasına gerek yok sanırım.Bunlar da kendi yazılımı ile görüntüyü sıkıştırarak kaydediyordur mutlaka.Orijinal kasetteki kalite olmaz.O sadece firewire aktarım ile olabilir.

@LokmanHekim,
    cevap için çok teşekkür ederim. süper bir cevap olmuş. özellikle benim gibi pek teknik bilgisi olmayanların bile anlayacağı türden :)

firewire araştırdım ama sanırım bunun birkaç çeşidi var. 9 pin 6 pin falan diyor. benim kameraya uyacak hangisinden bulmam gerekiyor? mümkünse masaüstüne alacağım kart ve arada kullanacağım kablonun linkini verebilir misiniz?

tekrar teşekkürler eksik olmayın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrXL -- 27 Ocak 2011; 2:38:28 >

• Rica ederimDilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışıyorum.
    İki tipi vardır.6pin ve 4pin.

4 pin olanlar ince uçlu olanlardır.Laptoplarda ve kameranızda bu tip giriş bulunur.Masaüstü bilgisayara takılan kartlarda hem 6 pin hem 4 pin giriş bulunur.6 pin olan büyüktür.USB girişine benzer.
    Kartlar heryerde bulunmaz.OEM bilgisayar parçası satan yerlerde bulunabilir.6pin ve 4 pinli firewire kabloları pek çok yerde bulunur.
    örnek kart linki:
    http: //www.data.com.tr/produce_detail.asp?pid=1630 (http: den sonraki boşluğu iptal edin)
    bu 4*4 pin kablo
    http: //www.vatanbilgisayar.com/digitus-ak-1394-1844-ieee-1394-kablo-1.80-mt-4--4-erkek/productdetails.aspx?I_ID=3846
    bu da 4*6 pin kablo
    http: //www.vatanbilgisayar.com/s-link-slx-353-s-link-slx-353-ieee1394-64-pin-1.5m-cablo/productdetails.aspx?I_ID=37657

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 27 Ocak 2011; 21:23:48 >

• @LokmanHekim
    Tekrar teşekkür ederim kartı da kabloyu da dün itibariyle aldım. ilk denememi de yaptım. Aktarım kalitesi gerçekten güzel. Önceden USB üzerinden deniyordum pek güzel olmuyordu. Firewire üzerinden kalite mükemmel olmasa bile USB'ye göre cok cok daha güzel.

1 saatlik kasedin tümünü capture edince 13 GB'lik bir dosya oluyor. demek bunda da bir sıkıştırma olayı söz konusu. Neyse bu 13 GB lik dosyayı render ederek mp4 falan yapmaya çalışıyorum. aşağıdaki ayarları kullanarak güzel sonuçlar elde edebiliyorum, dosya boyutu da epeyce küçülüyor fakat render süresi çok fazla. capture edilmiş ham görüntünün süresi ne kadarsa yaklaşık olarak onun 3 - 3.5 katı sürede ancak render bitiyor. yani 20 dk lik bir bölümü 68 dk da falan bitiriyor. bu süre epey uzun geldi bana. acaba ayarlarda gereksiz şeyler mi kullanıyorum. kullandığım ayarlar şunlar

boyut : 720 x 480p
    bitrate: 4.000.000
    frame: 29,970
    format: mp4

bu ayarlarla güzel sonuç alıyorum ama dediğim gibi çok uzun sürüyor. gereksiz yere yüksek tuttuğum, kaliteyi cok etkilemeyecek bişey var mı bunlarda? veya sizce nasil ayarlansa daha güzel olur? video süresince veya az daha fazla sürede render etse güzel olur da 3-4 kat süre beklemek sıkıyor insanı. önerebileceğiniz farklı format ve ayarlara da açığım.

Bu arada dün televizyonumu da yeniledim Philips 32" 7695 aldım. Bunun için 1920 çözünürlük deneyeyim dedim ama uğraşılacak gibi değil o :)) 720 x 480 öyle programda hazır çözünürlüktü değiştirmedim. illa 16:9 oranlarında mi yapsam ki?

yine fazla uzattım galiba :(
    bunları öğrenebileceğim makale linki falan da işimi görür aslında :) her seferinde balık istemektense balık tutmayı öğreneyim :D

şimdiden cevaplar için teşekkürler. iyi forumlar...

• Kameranız NTSC mi PAL mi?
    PAL ise boyut 720*576 ,frame 25 olmalı.

NTSC ise yukarıda verdiğiniz değerlerde olabilir.Sıkıştırma süresi kullandığınız bilgisayarın işlemci ve RAMi ile ilgili.Tabii kullanılan yazılım ve sıkıştırılan format da sonucu etkileyebiliyor.Eğer Videonuz PAL ise ve yukardaki değerleri kullanıyorsanız işlem bundan dolayı da uzuyor olabilir.WMV sıkıştırması biraz uzun sürüyor bende de ama mp4 ve xvid,divx sıkıştırmaları daha kısa sürüyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sony Android Tv ve Digitürk 4K
    3 yıl önce açıldı
    Sony Playstation HD Kamera
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.