Şimdi Ara

SONAR'ın Mart 2015 Siyasi Eğilimler Araştırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SONAR’ın son anketinden çıkan çarpıcı sonuç: "400 vekil hayal, AK Parti 276’yı bile bulamıyor"

SONAR Araştırma Şirketi sahibi Hakan Bayrakçı’nın son hazırladığı “Mart 2015-siyasi eğilimler ve gündem araştırması”ndan dikkat çekici sonuçlar çıktı.

12 Haziran 2011 Genel Seçim sonuçlarını yüzde 1’lik yanılma payıyla doğru tahmin eden, 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de bilen SONAR’ın son anketinde şu sonuçlar yer aldı:

AKP yüzde 40, CHP yüzde 27.1, MHP yüzde 18, HDP 10.1, Vatan Partisi 3 ve diğer 1.8. Ankete göre AKP 243, CHP 133, MHP 116 ve HDP de 58 milletvekili çıkarıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde düzenlediği mitinglerde “400 vekil verin başkanlık sistemini getirelim” isteği de bu ankete göre hayata geçemiyor. Yani, AKP hayalini kurduğu tek başına iktidar için gerekli olan 276 sayısını bulamıyor.

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÇIKAN SONUÇ

SONAR bu sonuçlara, dört ayda bir “yüz yüze anket yöntemi”yle ulaşıyor. Çalışma, farklı ekonomik ve demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet ve il/ilçe/belde kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş 3 bin kişiyle gerçekleştiriliyor.

Saha çalışmasından dönen anketlerin kontrolü yapıldıktan sonra, döküm ve kodlama işlemleri tamamlanıyor ve anketler bilgisayar analizine tabi tutuluyor.

Bilgisayar analizinden sonra da veriler tablo haline getiriliyor. Yine kararsızlar ve oy kullanmayanlar dağıtılmadan alınan sonuçlara göre AKP yüzde 36.2, CHP yüzde 24.5, MHP 16.3, HDP 9.1, Vatan Partsisi 2.8, Diğer 1.6 ve kararsızlar yüzde 9.5.

HDP baraj altında kalırsa…

SONAR’ın anketindeki diğer bir çarpıcı sonuç da ‘HDP baraj altında kalırsa’ bölümü. SONAR, eksi-artı 1.7 yanılma payını hesap ederek şu sonuçlara ulaşmış:

AKP yüzde 41.7, CHP yüzde 26.6, MHP yüzde 18, HDP 9.1, Vatan Partisi 3.2 ve Diğer 1.4. Bu oranlar ışığında yapılan simülasyon sonucuna göre de milletvekili sayısı, AKP: 274, CHP: 148, MHP: 128 ve HDP:0.

HDP’nin barajı geçememesi halinde de AKP yüzde 41.7 oranı ile 276 vekil sayısın tutturamayabilir ya da kıl payı 276’yı geçebilir.

SONAR’ın anketinde “Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönmesi ve milletvekili adayı olmasını olumlu buluyor musunuz?” sorusuna da halkın yüzde 53.2’si “Olumlu buluyorum” yanıtını vermiş.

“Hayır olumsuz buluyorum” diyenlerin oranıysa yüzde 30.6. Fikri ve cevabı olmayanların sayısı da yüzde 16.2. SONAR’a göre, seçimlerdekine benzer bir oy pusulası kullanıldığında karasız cevapları daha düşük çıkıyor.

• Vatan partisi abartı olmuş akp %43 chp %26 mhp %16 deseydi daha inandırıcı olurdu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ziel34

Vatan partisi abartı olmuş akp %43 chp %26 mhp %16 deseydi daha inandırıcı olurdu.

O halde adamların hiç araştırma yapmasına gerek yok gerçekçi olacak bi rakam sallasınlar kafadan millette inansın
  • quote:

Orijinalden alıntı: iamburak

quote:

Orijinalden alıntı: ziel34

Vatan partisi abartı olmuş akp %43 chp %26 mhp %16 deseydi daha inandırıcı olurdu.

O halde adamların hiç araştırma yapmasına gerek yok gerçekçi olacak bi rakam sallasınlar kafadan millette inansın

Güvenmiyorum artık bu şirkete 2 ay öncede anadolu partisini %7 gösteriyordu

• Hiç bir zaman anketlere güvenilmez arkadaşlar
  • Şayet akp anketteki gibi bir sonuç alırsa, bi daha toparlanamaz ve düşüşe geçmeye devam eder

• İşçi partisi çok çok abartı olmuş. Tahminimce Akp de yüzde 45 gibi bir oran alır maalesef yine akp olacak başımızda

not:
    Bu yorumu okuyanlar ismimi ve yorumumu kaydetsinlerde sonra başka konularda avatarımı görüp beni akp li yapmasınlar bi zahmet bıktırdınız artık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Allahın Kulu

İşçi partisi çok çok abartı olmuş. Tahminimce Akp de yüzde 45 gibi bir oran alır maalesef yine akp olacak başımızda

not:
    Bu yorumu okuyanlar ismimi ve yorumumu kaydetsinlerde sonra başka konularda avatarımı görüp beni akp li yapmasınlar bi zahmet bıktırdınız artık

Devlet malından bir hırka bile aşıran, savaşta ölse bile şehit olmaz... (Hz.Muhammed S.A.V)

• Harbi çok komik anket.Akparti seçmeni bu ankete göre Chp ye kaymış.Mhp falan olsa neysede Chp nedir?
    Kocaman bir YAV HE HE

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 30 Mart belediye seçimleri öncesi Sonarın sahibi tv de izmirde CHP 31 de 31 yapar 2yerde AKPARTİ ile çekişebilir demişti ahaberde sevilay yükselir yüzdeyüz siyaset programında.Sonuç 30 Mart İzmir 22 ilçe CHP ,7ilçe AKP ,2 MHP kazandı.Yani 31 de 22 yaklaşık%33 hata.Zavallı aç tavuk kendisini buğday ambarında görürmüş.
  • Sonarın 1 ay önceki tahmininde anadolu partisi yüzde 7-9 civarı bir oy almıştı.Tamamen uydurma bu sonar.
  • Bu millet duzelmedikçe akp gider apk gelir
  • quote:

İşçi partisi çok çok abartı olmuş. Tahminimce Akp de yüzde 45 gibi bir oran alır maalesef yine akp olacak başımızda

not:

Yanlış anlamayın hocam ama neden?
    Gerçekten merak ettim.
    Çünkü dindar olan herkes istisnasız akpyi savunuyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Howard88

30 Mart belediye seçimleri öncesi Sonarın sahibi tv de izmirde CHP 31 de 31 yapar 2yerde AKPARTİ ile çekişebilir demişti ahaberde sevilay yükselir yüzdeyüz siyaset programında.Sonuç 30 Mart İzmir 22 ilçe CHP ,7ilçe AKP ,2 MHP kazandı.Yani 31 de 22 yaklaşık%33 hata.Zavallı aç tavuk kendisini buğday ambarında görürmüş.

Chp izmir'de 31 çeker demişti hatta

• quote:

Orijinalden alıntı: CLOVEL

quote:

not:

Yanlış anlamayın hocam ama neden?
    Gerçekten merak ettim.
    Çünkü dindar olan herkes istisnasız akpyi savunuyor.

Hocam akp nin bana göre kesinlikle dinle alakası yok. Yaptıkları iş dini kullanarak oy toplamak.
    Musluman bi partiyse sözde o zaman bu israfları yapmaması lazım o saraymış makam araçlarıymış falan. Emin olun o makam araçları yerine çok daha kotu araçlar kullanılıp o aradaki fark hasta insanlara yardım amaçlı kullanılsa ülkenin itibarı daha çok artar en basitinden senin halkının bir kısmı hasta aç onlara bakacaksın ilk . Diyaneti de ele alalım 1600 lira fark var bu sene sen musluman partiysen her turlu kolaylığı sağlaman lazım bunlar nereden kar yaparız diye düşünüyorlar zaten ses kayıtlarına hiç girmeyeceğim akp li vekillerin sözlerine felan ben ağzıma almaya korkuyorum onları

• Sizin anlattiklariniz yine kucuk bir kismi.
    Musluman hirsizlik yapmaz, yalan soylemez, iftira atmaz, hakaret etmez, emanete hiyanet etmez, israf etmez, adam kayirmaz, dini cikarlar dogrultusunda kullanmaz..... Say say bitmez..

• quote:

Orijinalden alıntı: Ordan Geçenbay

Harbi çok komik anket.Akparti seçmeni bu ankete göre Chp ye kaymış.Mhp falan olsa neysede Chp nedir?
    Kocaman bir YAV HE HE

MHP'nin oyu %5 artış göstermiş. AKP de %45'ten %40'a inmiş. Burada AKP'den MHP'ye kayma var CHP ne alaka? CHP sadece baraj dışı partilerden aldığı oyla anca 2 puan artabilmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: iamburak

quote:

Orijinalden alıntı: Ordan Geçenbay

Harbi çok komik anket.Akparti seçmeni bu ankete göre Chp ye kaymış.Mhp falan olsa neysede Chp nedir?
    Kocaman bir YAV HE HE

MHP'nin oyu %5 artış göstermiş. AKP de %45'ten %40'a inmiş. Burada AKP'den MHP'ye kayma var CHP ne alaka? CHP sadece baraj dışı partilerden aldığı oyla anca 2 puan artabilmiş.

Anadolu partisine ve Hdp ye Chp den kayma yokmu.Onlar oraya gidince Chp nin oylari azalmazmi?Aksine artiyor.Ayrica Bbp ve Saadet silinmis görünüyor.Nerede bu oylar?
    Bir ay önce. 7-8 olan parti nadil bir ayda 3 oluyor.Sacma sapan bir anket sirketi.Hiçbir anket şirketine güvenmem ben.En büyük ve doğru anket secim günleri olur.Gerisi fasa fiso.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• yalan
  • Şu baraj kalksada herkes istediği gibi oy kullansa . Bence hemen hemen buna yakın sonuşlar alırız .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.