Şimdi Ara

Son yılların en çok bilim insanı yetiştiren ülkesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
2.951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet; hafta içinde gazeteler arası yaptığımız gezintide ülkemiz adına inanılmaz mutluluk verici bir haberle karşılaştık. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin yetiştirdiği bilim insanı sayısı son 8 yılda tam %107 oranında artış göstermiş. Ve bu tabloya göre de bilim insanı artış hızında Avrupa'da ilk sıraya yükselmişiz.

Açıklamanın anafikri şu şekilde:

Küresel mali krize rağmen uzun vadeli kalkınma stratejilerini uygulama konusundaki kararlılığından taviz vermeyen Türkiye; toplumsal, ekonomik ve siyasi hedeflerini belirlerken önemle dikkate almaya başladığı bilim ve teknoloji alanına yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladı.

Devamında, ülkemizin çok uluslu araştırma programlarına katılım ve Avrupa Araştırma Alanı ile bütünleşme çalışmaları çerçevesinde bilim ve teknoloji alanında çok yönlü bir strateji izlemeye başladığını, TÜBİTAK'ın çabalarının artarak devam ettiğine değinen ABGS'nin vurguladığı bazı noktaları altbaşlıklar ayrıca aktarmakta fayda var.

Şöyle ki:
    * İçinde bulunulan küresel mali krize rağmen, GSYİH'den (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) Ar-Ge faaliyetlerine aktarılan kaynak her yıl düzenli bir şekilde arttrılmış.
    * Ar-Ge'ye ayrılan bu kaynağın artış hızında 23 AB üyesi ülkeyi geride bırakarak, 5. sıraya yükselmişiz.
    * Bu kaynaklar içinde özel sektörün payı ise 2004'te %23 iken 2008 itibarı ile %41'e çıkmış.
    * Avrupa ile Japonya arasındaki araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin koordinasyonu görevi bize verilmiş. (Kaçımız biliyorduk acaba bunu?)

Ve son olarak da; haberimizde hiç bir satıra siyaset bulaştırmamaya azami özen gösteriyor ve hep bir ağızdan diyoruz ki:

Çok güzel gelişmeler bunlar :)

Kaynak Anadolu Ajansı; google'a 'Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Türkiye %107' yazıp arama butonuna basarsanız görebilirsiniz

• Hindistan'ın durumu ne?
  • birde su basimizda ki oss belasi kalksa dunya o zaman gorsun turkiyede ki bilim adami sayisini
  • quote:

Orijinalden alıntı: jokerwill

birde su basimizda ki oss belasi kalksa dunya o zaman gorsun turkiyede ki bilim adami sayisini

Katılıyorum, çünkü şöyle bir şey var, adamın diğer dersleri çok iyi değildir ama fiziğe ilgisi ve yeteneği vardır, bu adamı o alanda değerlendirebilirsiniz fakat adam sınavı veremediği için sizin o adamdan haberiniz bile olmaz. Bu söylediğim öyle yüzbinlerce kişi için geçerli olmayabilir ama yine de sınav olayı kalksa iyi olur, fakat bir durup düşündüğümüzde sınav yapmadan da olmaz, öğrenci nüfusu çok fazla, Avrupada'ki sistemi getirmek zor olabilir. Ama ben hala bir yolu olabileceğine inanıyorum.

Haber ise sevindirici tabii ki.
  • Hindistan aldı başını gidiyor ama orada bize göre açtan da öte olan çok büyük bir nüfus var. Çinde öyle zaten az bir süre sonra dünyanın en büyük ekonomik gücü olacak ve ABD'yi de geçecek. Yakından inceleyincede bakıyorsunuz nüfusun büyük çoğunluğu sefalet içinde. Tabi Çine gidip gelen birinin söylediği ilk şey ben böyle gelişmiş bir ülke ne Avrupada ne de başka bir yerde gördüm oluyor. Nereye ve nereden baktığımızla değişiyor. Tabi bu ülkemiz içinde geçerli. Mesela yukarıdaki güzel habere birde bu taraftan bakarsak;

Kardeşim merakla KPSS sınavının sonucunu bekliyor. 2 yıldır uğraşıyor, bakalım bu sene başarabilecek mi? Öğretmen diploması var ama öğretmen olarak atanamıyor. Her şey güzel ama şu sınavlarda olmasa gerçekten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Swamplord

quote:

birde su basimizda ki oss belasi kalksa dunya o zaman gorsun turkiyede ki bilim adami sayisini

Katılıyorum, çünkü şöyle bir şey var, adamın diğer dersleri çok iyi değildir ama fiziğe ilgisi ve yeteneği vardır, bu adamı o alanda değerlendirebilirsiniz fakat adam sınavı veremediği için sizin o adamdan haberiniz bile olmaz. Bu söylediğim öyle yüzbinlerce kişi için geçerli olmayabilir ama yine de sınav olayı kalksa iyi olur, fakat bir durup düşündüğümüzde sınav yapmadan da olmaz, öğrenci nüfusu çok fazla, Avrupada'ki sistemi getirmek zor olabilir. Ama ben hala bir yolu olabileceğine inanıyorum.

peki basina boyle bir sey gelmis adamin bu memlekete bu sisteme edecegi kufur degilde nedir peki ?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: The Swamplord

quote:

peki basina boyle bir sey gelmis adamin bu memlekete bu sisteme edecegi kufur degilde nedir peki ?

Çok haklısın dostum, devlet o tek kişiyi bile gözetmelidir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Her üniversitenin kendi sınavını yaptığı bir sisteme geçebilsek ahh ahh
  • yanlış. hani nerde bilim ? var mı sizin oralarda bilim. o kdr çoksa kullansınlar. yetiştirmek önemli değil. ülkende tutup kullanmak önemli.. amerika için yetiştiriyorsan yararı değil zararı olur geniş vadede...
  • Rektörlerin son yıllarda siyaset değil işini yapması, devletin buna sağladığı ödenek ve teşvik takdire şayan.

Bencede bir insanın her dala kabiliyeti olamyabilir.Kimisinin edebiyat kimisinin fen.Umarım sınav sistemide düzeltilir ama zor görünüyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 7 Ağustos 2010; 17:14:55 >
  • Arkadaşlar önemli olan sayısı değil kalitesidir.Bu ülkede doç. ve prof. ünvanları bilgi seviyesine göre değilde siyasi görüşe göre dağıtıldığı sürece boş küme yetiştirmede 1. oluruz.
  • insanlar iş bulamazsam akademisyen olurum diyip oluyolar sonra türkiye bilim adamı yetiştirmiş oluyor ama bilim yok sadece adamı var
  • Bu duruma yok kalitelisi mmühim olan ,sayısı değil veya şu sebeplerden arttı ama bilim yok diyen arkadaşları anlamıyorum

Bu işin bir yerinden başlamaktır mesele. Sen kaliteli olmayacaksan akademik kariyer yapma lütfen mi diyeceksiniz ?
  • İlk ters cevabı ben vermeyim demiştim, forumda adım zaten çıktı ters cevap verir diye! Başkaları tamamlamışlar! Bizim Bilimadamı yetiştirmemiz Özal zamanında Avrupa Birliğine üyelik için hızla nüfusun belli bir oranına araba ehliyeti verme işlemine benziyor, dağıtılan ehliyetler yüzünden yollar o sıralarda kan gölüne dönmüştü!
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

İlk ters cevabı ben vermeyim demiştim, forumda adım zaten çıktı ters cevap verir diye! Başkaları tamamlamışlar! Bizim Bilimadamı yetiştirmemiz Özal zamanında Avrupa Birliğine üyelik için hızla nüfusun belli bir oranına araba ehliyeti verme işlemine benziyor, dağıtılan ehliyetler yüzünden yollar o sıralarda kan gölüne dönmüştü!

bunun ozalla sununla bununla bir alakasi yok bu memlekette torpil olayi oldugu surece hak etmiyenler hak edenlerin onune geciceklerdir
  • quote:

Orijinalden alıntı: mertblade

insanlar iş bulamazsam akademisyen olurum diyip oluyolar sonra türkiye bilim adamı yetiştirmiş oluyor ama bilim yok sadece adamı var

evet malesef öyle. Ama gerçekten akademisyen olmak isteyenlerde saygın duruma gelebiliyorlar. Türkiye olarak bir potansiyelimiz var aslında. Bunu iyi kullanırsak gerçekten güzel bir konuma gelebiliriz.
  • ya ben bilim adamı olmak istiyorum dedim ciddi ciddi fizik okuyacaktm,ama izin vermediler...
    bi kere ülkede o alanlara yönlendirme yok, olsa ne olucak gerçi okudun mezun oldun sonrasında bile bu insanları tatmin edecek maddi manevi destekler yok..
    bi tübitak.. o da kaç fizik,kimya,biyoloji mezununu işe alabilir ki?
    bütün hevesim hayallerim kursağımda kaldı,hiçbirini gerçekleştiremeyecgm,blki de sırf türkiyede yaşadığım için, umarım yakın zamanda daha da gelişiriz bu alanlarda da ben bölüm okuyacağım diyen hevesli ve zeki insanların önü kesilmez..
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

İlk ters cevabı ben vermeyim demiştim, forumda adım zaten çıktı ters cevap verir diye! Başkaları tamamlamışlar! Bizim Bilimadamı yetiştirmemiz Özal zamanında Avrupa Birliğine üyelik için hızla nüfusun belli bir oranına araba ehliyeti verme işlemine benziyor, dağıtılan ehliyetler yüzünden yollar o sıralarda kan gölüne dönmüştü!

neommy öyle demeyin, 4 sene içerisinde bu ekonomik ve bilimsel atılımla(!) bütün istatistiklerin dibine vururuz.
  • Tamamen traş, tamamen görüntü... Biraz makale okuyun, ne kadar fıss makalelerle ne kadar çok ünvan dağıtılıyor bir bakın sonra düşünün.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rimush

Arkadaşlar önemli olan sayısı değil kalitesidir.Bu ülkede doç. ve prof. ünvanları bilgi seviyesine göre değilde siyasi görüşe göre dağıtıldığı sürece boş küme yetiştirmede 1. oluruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 8 Ağustos 2010; 7:44:02 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.