Şimdi Ara

Soğutma suyunu değiştirmeliyimiym ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Mesai çıkışı iş yeri otoparkında Japoncu arkadaş geldi ve kaputu açmamı söyledi.

Ben kabul etmedim zira mesai çıkışı olduğundan millete "Beşinci arabası da hurda çıktı" dedirtmek istemedim.

1 km arkadaşla beraber gittik sonra ıssız bir yol kenarında sote bir yere çektik.

Yeni radyatör kapağına rağmen fan çerçevesinin üzerinde yeşil sıvı birikintisi vardı.

Arkadaş radyatöre motor bloğundan su getiren kalın hortumu kontrol etti "Bu normalinden daha sert" dedi ve daha kuvvetli sıkınca hortumun motor bloğuna giren yerden sıvı aktıgını gördü.

"Sanayi şurası benim ustaya gidelim" dedi ve sanayi ustasına gidip durumu anlattık. Ustaya gelir gelmez radyatörün altındaki zeminde minik bir birikinti olustu kısa sürede.

Usta "Kelepçe gevşek sorun kapakta değil" dedi anahtarla ana hortumun kelepçesini sıktı.

Arkadaş hortum neden bu kadar sert diye sorunca Japon otomobillerinden diğerlerinden daha fazla soğutma sistemi basıncına sahip olduğunu, sertliğin normal olduğunu söyledi.

Hazır bulmusken ustaya sübap ayarına rağmen sabah benzinde zor çalışmayı sordum direkt benzin pompası dedi. Sabah gittiğim LPG yetkili serviste aynısını söylemişti.

25 km yol yaptım sızıntı yoktu ama yarın eksilen sıvıyı tamamlayacağım yeşil antifrizle...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Antifriz zaman icerisinde bozularak korosif bir hal alir. Antifriz sogutucu oldugu gibi yaglayicidir da.

Antifriz nedeniyle korozyona ugrayan parcalar metal aksam, devirdaim pompasi, yag sogutucusu, egr sogutucusu ve radyator rekorlaridir.

Bunlarin yani sira bozulan antifriz de asidite orani yukselir. Bu da zamanla sogutma hortumlarinin elastik yapisini bozar.

Hortumlar elastikiyeti azalinca titresim gordukce baglanti noktalarindaki kelepceleri gevsetir. Ayni zamanda gevreme yapar. Sok tak gibi durumlarda kilcal catlamalar yaparak basinc ile calisan sogutma sisteminde terleme yapar. Ve damlatma yapar.

Bunlara sogutma sivisinin ulastigi kapak contasi ve yag sogutucusundaki contalar da dahildir.

Antifriz sivisini degistirmemek veya azalan antifriz sivisina muslukl suyu koymak, renkleri ayni olsada farkli sivilari birbirine karistirmak olunsuzluklari arttiracaktir

Normal bir sistemde 1.6 binek bir arav icin 6 litre ile 8litre arasinda sogutma sivisi vardir.

Gordugumuz bidon yedek sogutma sivisi genlesme tankidir. 1.5 ile 2.5litre sivi barindirir. Eger uygunsa buraya eklemek istiyoraaniz saf su aku suyu koymaniz yeterlidir.

Sorunsuz bir sogutma sistemi kayip yasatmaz. Eger kayip varsa radyator sivisini bozmayan wurth wynns gibi urunler kullanarak kaybi azaltabilirsiniz.

Antifriz hic bir yeri delmez. Ancak zaman icerisinde korozyona ugramis bolgelerde yeni antifriz daha dogru olarak basinc ile calisacagi icin bu bolgeler sorun yaratabilir.

Daha uzun omurlu sogutma sistemi icin "evans" gibi susuz sogutma sistemlerini arastiriniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: NextMove

Antifriz zaman icerisinde bozularak korosif bir hal alir. Antifriz sogutucu oldugu gibi yaglayicidir da.

Antifriz nedeniyle korozyona ugrayan parcalar metal aksam, devirdaim pompasi, yag sogutucusu, egr sogutucusu ve radyator rekorlaridir.

Bunlarin yani sira bozulan antifriz de asidite orani yukselir. Bu da zamanla sogutma hortumlarinin elastik yapisini bozar.

Hortumlar elastikiyeti azalinca titresim gordukce baglanti noktalarindaki kelepceleri gevsetir. Ayni zamanda gevreme yapar. Sok tak gibi durumlarda kilcal catlamalar yaparak basinc ile calisan sogutma sisteminde terleme yapar. Ve damlatma yapar.

Bunlara sogutma sivisinin ulastigi kapak contasi ve yag sogutucusundaki contalar da dahildir.

Antifriz sivisini degistirmemek veya azalan antifriz sivisina muslukl suyu koymak, renkleri ayni olsada farkli sivilari birbirine karistirmak olunsuzluklari arttiracaktir

Normal bir sistemde 1.6 binek bir arav icin 6 litre ile 8litre arasinda sogutma sivisi vardir.

Gordugumuz bidon yedek sogutma sivisi genlesme tankidir. 1.5 ile 2.5litre sivi barindirir. Eger uygunsa buraya eklemek istiyoraaniz saf su aku suyu koymaniz yeterlidir.

Sorunsuz bir sogutma sistemi kayip yasatmaz. Eger kayip varsa radyator sivisini bozmayan wurth wynns gibi urunler kullanarak kaybi azaltabilirsiniz.

Antifriz hic bir yeri delmez. Ancak zaman icerisinde korozyona ugramis bolgelerde yeni antifriz daha dogru olarak basinc ile calisacagi icin bu bolgeler sorun yaratabilir.

Daha uzun omurlu sogutma sistemi icin "evans" gibi susuz sogutma sistemlerini arastiriniz.

Yıllık değiştirmek gerekir mi yoksa 150 bin km de fln mı değiştirmek gerekir tam bilginiz var mı ?

• Piyasadaki cogu sogutma sivisi 3 sene ve 5 sene arasinda degisimi istenir.

Km cinsinden ise, triger kayisi degisimi esnasinda sogutma sivisinin degisimi de tavsiye edilr.

3 senede bir ben degistiriyorum eger aracim 200.000lere geldi ise sertlesen hortumlari da yenileriyle degistiriyorum.

Sistemin icinde su oldugu surece bakim yapilmasi gerekli, yatan arabalarda sogutma sivisi daha buyuk problem haline geliyor. Az kullanilan veya yasli arabalarda Evans susuz sogutma sivilarinin kullanilmasini bir arastirmanizi tavsiye ederim.

• 10w40 yarı sentetik motor yağı yerine 0w30 tam sentetik motor yağı nasıl daha iyi koruyorsa kalite açısından daha iyi bir antifriz de diğerinden iyi korur. Yapıları açısından hem birinci sınıf koruma hem milyon km dayanıklılık sağlayabilen antifrizler vardır. Rengine değil standartlarına bakılmalıdır. Pembe turuncu gibi yeni nesil antifrizler genelde kalitelidir.

Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.