Şimdi Ara

Smalltalk vs Python

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sadece HTML5 ve CSS3 bilenler öğrenmeye hangisinden başlasa mantıklı olur?

    Smalltalk daha kolaymış. Bu web sitesi smalltalk öğretiyor. Kampanya vardı, 89 dolarlık paketi 19 dolara aldım. https://marvelcoder.com/dap/docs/products/learn-coding-fast.html

    Fikirleriniz nedir?



  • Yav siz şaka mısınız, yoksa gerçek mi? Hiçbir şey bilmeden şaak çıkardın19 doları dayadın mı bunlara gereçekten? abi ne bol para varmış sizlerde be.. açayım bir kurs, yazayım bir e-kitap biraz da bana para gönderin yav

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Python'dan daha kolay dil arıyorsanız programlamaya başlamayın. O zor bu zor derseniz hiçbir alanda başarı elde edemezsiniz hocam. Üstelik smalltalk ne ya? Onlarca programlama dilinin arasından en bilinmeyen, en kullanılmayan dillerden biri olsa gerek ki piyasada smalltalk kullanan veya bileni arayan 1 şirket dahi yok. Üstelik bu kursa 120 tl vermekte gerçekten ayrı bir saçmalık.
  • Hocam mevcut cok fazla eğitim var zaten youtubede
  • Smalltalk 1990'larda C/C++'dan sonra en yaygın kullanılan sistem olarak gözüküyor, Internetteki belgelerde. Yani öğrenmek ilginç bir deneyim olabilir fakat gerçek hayatta işine yarayabilmesi için güncel bir dil de bilmen gerekli. Eskiden çok yaygın olan dilleri öğrenmeye ilgin varsa Perl'e de bak. Perl'in Smalltalk 'tan farkı günümüzde hala kullanılması.
  • SmallTalk gelecegi parlak bir dil. Ayrica object-oriented paradigmasinin hakkini sonuna kadar veriyor. Makul bir yatirim. Bogazici Universitesinde SmallTalk uzmani hocalar var, yolunuz duserse tavsiye ederim, akademik olarak da ilerleme imkani sunar.
    COBOL da ayrica gelecege umutla yukselme imkani veren bir dil. Yakin zamanda pek cok mainframe sistemde COBOL sesleri yukselecege benziyor.
    Son olarak da C++ 'in 3 vakte kadar pabucunu dama atacak olan D programlama dilini herkesin ogrenmesini tavsiye ediyorum. Rust zaten cok geride kaldi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HTML5 ve CSS3 için youtube da eğitimlere baktım ama hiç beğenmedim. Sonra aşağıdaki siteden daha kolay öğrendim.
    https://bilgeis.net/tr/courses/category/17/web-tasarim-araclari

    Smalltalk ile ilgili yazılan aşağıdaki cümle dikkatimi çekti.

    "Most Productive — In the seminal 2013 paper published by Namecook Analytics, discussed are the use of function points for evaluating development productivity, quality, risks and economic value. Findings show the number of coding months to create a 1,000 function point program: Smalltalk: 21 months, Ruby: 46, C#: 51, Java, C++, Python and PHP: 53, and 71 months for JavaScript. This analysis rates Smalltalk productivity at 3.5x of JavaScript, and 2.5x of other popular languages. Smalltalk is the secret weapon of select developers."

    Bir de Pharo dili varmış.
    http://blog.journeythatcounts.nl/posts/struggling-with-smalltalk-and-pharo.html




  • ÖzgünK kullanıcısına yanıt
    Pharo, Smalltalk'un her sistemde (Windows, Linux, macOS) sorunsuz çalışabilmesi için derlenmiş Smalltalk sistemi.https://pharo.org/download 'dan indirip denedim, sorunsuz çalıştı.

    Capers Jones un Function Point Metrics 2017 çalışmasında Smalltalk FP per Month rakamı cok iyi gözüküyor. C 5.02, Javascript 9.02, Java 10.40, ASP.NET'in 17.66 olduğu listede Smalltalk 19.19 ile hepsinin üstünde FP'ye sahip. Smalltalk benzeri denilen Obj-C 'yi 2011 'de biraz kullanmıştım, çok kısa kodlarla birçok iş yapıyordu, hala aklımdadır. Apple'ın OS X ve iOS'da o kadar başarılı olmasının sebebi Obj-C'dir; Apple sonradan Swift'e geçti fakat Obj-C hala daha kullanılıyor, yani bazen yeni daha iyi anlamına gelmeyebiliyor :)




  • Fortran tüm dillerin atasıdır, C dili bile ondan esinlenir. İleri düzey matematik hesaplamaları yapılır. Autocad bile Fortran kullanır. Robotikte kullanımı yaygındır. CSS4 çıkacak ileride, onunla birlikte bulut üzerinde yapay zeka uygulamaları geliştirebilirsin. CSS programlama önemli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Bir ayrıntıyı gözardı ediyorsun: Arkadaş öncelikle Function Point per Month / FPpM değeri en yüksek dil olduğu için Smalltalk 'u öğrenmek istiyor. C'nin FPpM 5.02, Fortran'ın 5.89 Smalltalk 'un 19.89

    Ve dahası Smalltalk derleyici ve IDE'si güncel; indirdiğim derleyici Ocak 2019'da güncellenmiş, SP'i olmayan Windows'a kurduğumda ilk tıkta sorunsuz çalıştı.
  • Fakat Fortran'da Productivity Coefficient per se/PCps değeri en yüksektir. Apollo 11 seyrüsefer bilgisayarında da Caltech Fizik araştırmaları süper bilgisayarlarında da Fortran kullanılır. SP olmayan Windows güvenlik riskleri taşır, bir ürünün SP siz işletim sisteminde kurulabilmesi bir erdem değil, aksine bir zaafiyettir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Fortran teknisyenlerin kullandığı bir dil. Smalltalk ise Apple'ın 20 yıl resmi dili Obj-C, Java ve Ruby 'nin ortaya çıkmasını sağlayan bir tasarım harikası; kaynak:https://everything2.com/user/werejackal/writeups/Smalltalk

    Windows 7 'de SP'siz kurulmasını ise şu sebepten örnek verdim: Python 3.5 kurmak istediğimde SP1 gereklidir dedi. Fakat SP1 kurulu bilgisayarına da Python 3.5 kuramayan bircok kişi var. Bazı kişiler KB2999226 güncellemesi istediğini yazmış. Böyle cok bağımlılık gerektiren program pek iyi degildir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: def init

    Python'dan daha kolay dil arıyorsanız programlamaya başlamayın. O zor bu zor derseniz hiçbir alanda başarı elde edemezsiniz hocam. Üstelik smalltalk ne ya? Onlarca programlama dilinin arasından en bilinmeyen, en kullanılmayan dillerden biri olsa gerek ki piyasada smalltalk kullanan veya bileni arayan 1 şirket dahi yok. Üstelik bu kursa 120 tl vermekte gerçekten ayrı bir saçmalık.
    Ruby pythondan kolay :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mephalay

    SmallTalk gelecegi parlak bir dil. Ayrica object-oriented paradigmasinin hakkini sonuna kadar veriyor. Makul bir yatirim. Bogazici Universitesinde SmallTalk uzmani hocalar var, yolunuz duserse tavsiye ederim, akademik olarak da ilerleme imkani sunar.
    COBOL da ayrica gelecege umutla yukselme imkani veren bir dil. Yakin zamanda pek cok mainframe sistemde COBOL sesleri yukselecege benziyor.
    Son olarak da C++ 'in 3 vakte kadar pabucunu dama atacak olan D programlama dilini herkesin ogrenmesini tavsiye ediyorum. Rust zaten cok geride kaldi.
    Umarım trolldür.
  • def init kullanıcısına yanıt
    O mesaj trol. Fakat konu sahibinin kararını etkilemez. Bu arada 19 dolara 1900 dolar muamelesi yapılması da garip.
  • @revivo72
    @def init
    @mahoni_38
    @seyfi84

    Troll olduğunu D programlama dili yazana kadar anlamadım.

    Python ile ilgili Türkçe kaynak çok ama Smalltalk ile ilgili yok gibi.

    Youtube da SmallTalk ile ilgili İngilizce eğitim videoları da eski. Yeni video hiç yok. Neden acaba?

    Satın aldığım 19 dolarlık kursun başlıklarına aşağıdaki resimden bakabilirsiniz.
    https://www.photobox.co.uk/my/photo/full?photo_id=501647947147



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÖzgünK -- 22 Ocak 2020; 23:27:32 >
  • ÖzgünK kullanıcısına yanıt
    Smalltalk eski bir dil old için YT'da cok yeni video olmaması normal. Ancak yine de hiç yok değil, örneğin baxtyeFVn3w ID'li "What Functional Programming can learn from Smalltalk" videosu Kasım 2018'da yayınlanmış.

    Smalltalk ile bir Hello World yapmak üzere Pharo'yu açtım bir anda kendimi sınıf oluşturup metod tanımlarken buldum! Gerekli olan herşeyi GUI halinde hazırlamışlar. Bir diger ilginçlik de yazdığın kodun sadece bir satırını çalıştırmak istedin diyelim, o satırı seçip sağ klikte "Do It" seçince (veya ctrl-D ile) sadece o satırı çalıştırabiliyorsun, böyle birşey Python ve Ruby gibi dillerde dahi yok.

    Smalltalk vs Python
    Smalltalk @ Pharo

    Görüldüğü gibi kendime yeni bi sınıf oluşturup metod yazdım. Fakat sınıf ve metodu sadece altta çıkan kutuda sınıf ve metod adını yazarak, metod içeriğini de tek satır olarak yazdım. Yani toplam 3 satırda bu sınıflı metodlu program yazmış oldum! Aynı yapıdaki program Java'da 13 satır. Function Point per KLOC (Kilo Lines Of Code) denilen olay da bu zaten. Smalltalk da birşeyi şeyi cok daha az satırda yapabiliyorsunuz.

    Smalltalk vs Python
    Java @ Emacs




  • Quora diye bir site var, orası tam senlik... soru soruyorlar, cevap veriyorsun, upvote ederler, profil sayfan olur, senin gibi programcılık sorularına cevap döşeyen bir sürü eski yazılımcı var, onlarla yarışırsın. Buralarda harcanma, ingilizcen varsa

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Smalltalk çalışacaksan ilk gideceğin site Squeak.org , Pharo oradan alıp kopyalıyor hepsini. Onun documentation linkine tıkla, ve incele. En önemli iki kaynak 1.) Ağustos 1981 tarihli Byte magazine 2.) Smalltalk-80, The Blue Book. Bunların ikisi de birer klasiktir, Her ikisi de ücretsiz erişime açık. Rasgele sitelere gidip para bayılmayın, video seyrederek öğrenilmez bu işler okuyarak öğrenilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.