Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (477. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15.415
Cevap
553
Favori
1.273.804
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 475476477478479
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: CSB yazmayan adam

Mantikli bir bakis acisiyla bakarsak, sade yag sadece suyu ucurulmus tereyagidir, nasil yapildigini biliyorum. Tereyagini isitip kurutuyorlar sonra sogutuyorlar alin size sade yag. Burda kimyasi ne kadar degisebilir ki? Ama smoke pointlerde cok fark var diye gosteriliyorsa, demek ki aslinda bu smoke point yagin yanmamasinda bir olcut olarak gosterilemez. Belki tereyaginin icindeki bir miktar olan sut proteinleri vs. yaniyordur ki bunlar ne kadar olabilir tereyaginin icinde? Oldukca dusuktur ve ihmal edilebilirdir muhtemelen. Ayni sekilde mesela zeytinyagi filtresizse, icindeki zeytin parcalari ve baska maddeler de yaniyor olabilir. Ben sadece mantikli olani soyluyorum. Onemli olan yagin icinde cok az bulunan ekstra maddelerin yanmasi degil yagin kendisinin yanmamasi. Zaten yanilmiyorsam cok az bir kismi zaten yaniyor her yagda.

Alıntıları Göster
    tereyağını ısıtyorlar tamam da kurutma işini sizden duydum ilk....ayrıca süt proteinleri az da değildir.Ben bilimsel yönünü bilmem ama kızartma esnasında en çabuk yanan yağlardan olduğunu bilirim....Hayvancılıkla geçinen bir evde büyüdüm....Evde tereyağından başka bir şey kullanılmazdı

• Nova Vera öğlen teslim edilmiş. 9 günde!!! neyse eve geçince yorumlarımı yazarım. Gurme değilim sadece kendi deneyimimi paylaşacağım.
  • ilonsahiden kullanıcısına yanıt
    Sade yağ, tereyağın daha kuru hali o kadar. Tereyağında yağ olmayan maddeler en fazla %10 filandır, su, protein vs. Duman yapan kısım da budur muhtemelen. Bu ihmal edilebilirdir. %5-10 luk bir kısım yanıyor diye tereyağı yanıyor demek saçma. Sade yağ yapılana kadar muhtemelen bu maddeler yanıyor ve geriye yanacak bir şey kalmadığı için smoke point yüksek çıkıyor. Yani bu kadar açık değil mi bunu nasıl görmezsiniz? Dolayısıyla bence tereyağı gayet dayanıklıdır, smoke point yanıp yanmama konusunda kesin bir anlam ifade etmez duman çıkarıp çıkarmamasıyla ilgilidir. Önemli olan kimyasal bağlar, yağın kimyasal yapısı vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 30 Ekim 2019; 16:1:34 >
  • quote:

Sade yağ, tereyağın daha kuru hali o kadar. Tereyağında yağ olmayan maddeler en fazla %10 filandır, su, protein vs. Duman yapan kısım da budur muhtemelen. Bu ihmal edilebilirdir. %5-10 luk bir kısım yanıyor diye tereyağı yanıyor demek saçma. Sade yağ yapılana kadar muhtemelen bu maddeler yanıyor ve geriye yanacak bir şey kalmadığı için smoke point yüksek çıkıyor. Yani bu kadar açık değil mi bunu nasıl görmezsiniz? Dolayısıyla bence tereyağı gayet dayanıklıdır, smoke point yanıp yanmama konusunda kesin bir anlam ifade etmez duman çıkarıp çıkarmamasıyla ilgilidir. Önemli olan kimyasal bağlar, yağın kimyasal yapısı vs.
    Bu işin sencesi bencesi olmaz, bilimsel karşılaştırmalı birkaç araştırma paylaşın lütfen iddianızı destekleyecek.
    Bakın, yağın kimyasal yapısı tek başına bir anlam ifade etmez. Bunu incelemek için o yağdaki yağ asitleri oranlarını öncelikle bilmemiz gerekiyor. Sadece zeytinyağında bile kaç farklı yağ asidi olduğunu biliyor musunuz?

Bunun yanında yağlarda genel olarak 200 derecenin üzerine çıkıldığında ortaya çıkan toksik-karsinojen madde miktarlarını incelemek lazım. Bu da sadece yağın kimyasal yapısı ile ilgili değil. O yağın içinde bulunan organik bileşenler, farklı oksidanlar, proteinler giriyor burada devreye. Ve bu bahsettiğim yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan toksik olarak adlandırılan elementler öyle yüzde beş on ile konuşulmuyor, mikrogram - µg - mertebesinden bahsediyoruz ki bir mikrogram gramın milyonda biridir.

Sonuç olarak sadeyağ'ı tereyağının işlenmiş - rafine edilmiş hali olarak ve bahsettiğim kontaminantlardan ayrılmış olarak düşünmek burada yanlış değil. Fakat tereyağı ocağımızda fazla sıcakta iki dakika fazla tuttuğumuzda bile yanıyorsa bu kontaminantları konuşuyor olmamız gerekiyor.

Kimsenin tereyağını kötülediği yok, sıcağa karşı daha narin bir yağ, seve seve kullanıyoruz fakat öyle yanmaz, çok dayanıklıdır demek falan da biraz yanlış yönlendirmek oluyor. Kimseyi yanmaz diyerek göz göre göre yanan ve bu sırada akrilamid oluşturan bir gıda ürünü ile tehlikeye atmayalım lütfen.

• ozguruzden kullanıcısına yanıt
    Yanma derecesi 240 ile gösterilen extra light zeytinyağı hangi kategoride yer alıyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozguruzden

Bu işin sencesi bencesi olmaz, bilimsel karşılaştırmalı birkaç araştırma paylaşın lütfen iddianızı destekleyecek.
    Bakın, yağın kimyasal yapısı tek başına bir anlam ifade etmez. Bunu incelemek için o yağdaki yağ asitleri oranlarını öncelikle bilmemiz gerekiyor. Sadece zeytinyağında bile kaç farklı yağ asidi olduğunu biliyor musunuz?

Bunun yanında yağlarda genel olarak 200 derecenin üzerine çıkıldığında ortaya çıkan toksik-karsinojen madde miktarlarını incelemek lazım. Bu da sadece yağın kimyasal yapısı ile ilgili değil. O yağın içinde bulunan organik bileşenler, farklı oksidanlar, proteinler giriyor burada devreye. Ve bu bahsettiğim yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan toksik olarak adlandırılan elementler öyle yüzde beş on ile konuşulmuyor, mikrogram - µg - mertebesinden bahsediyoruz ki bir mikrogram gramın milyonda biridir.

Sonuç olarak sadeyağ'ı tereyağının işlenmiş - rafine edilmiş hali olarak ve bahsettiğim kontaminantlardan ayrılmış olarak düşünmek burada yanlış değil. Fakat tereyağı ocağımızda fazla sıcakta iki dakika fazla tuttuğumuzda bile yanıyorsa bu kontaminantları konuşuyor olmamız gerekiyor.

Kimsenin tereyağını kötülediği yok, sıcağa karşı daha narin bir yağ, seve seve kullanıyoruz fakat öyle yanmaz, çok dayanıklıdır demek falan da biraz yanlış yönlendirmek oluyor. Kimseyi yanmaz diyerek göz göre göre yanan ve bu sırada akrilamid oluşturan bir gıda ürünü ile tehlikeye atmayalım lütfen.

Alıntıları Göster
    Yazdiklarinizi biliyorum ama duman cikmasi yaniyor anlamina gelmeyebilir her zaman. Yaniyorsa bile cok az miktardaki baska maddeler yaniyor olabilir. Zaten tereyagindan cikan dumanin cogu sudur. Doktor Mercola tereyagi kullanabilirsiniz demisse zaten olay bitmistir. Ben o kadar ketojenik diyet doktorlarindan hic boyle bir sey gormedim duymadim. Bunca doktordan demediyse Amerika yı yeniden keşfetmeye gerek yok, demek ki sorun yoktur demektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 30 Ekim 2019; 18:50:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Nova vera ayvalık erken ahsat 2019 5 lt almistim 220 tlye. Tadina baktim. Daha cok geniz yakıyor oncekine gore. Lezzeti yine cok güzel. Ama Ben 500 ml. Olani daha cok begenmistim. Onu da belirteyim.

• cevahiroglu C kullanıcısına yanıt
    Bu yıl nispeten var yılı kabul ediliyor, ürünlerde kalite artar diye tahmin ediyorum. Güzel girdik sezona, diğer firmalaların da katılımıyla daha iyi olur inşallah. Tabi ki maliyetler düşündürücü ama kaliteli ürün için tasarruf yapacağız. Sofralık amaçlı işlenmemiş zeytin alıp onu da çizecek, yuvarlayacak ve çuvallayacağız inşallah. Geçen yıl ki zeytinler daha tarlada iken kötüydü, bilhassa zeytin sineğinden dolayı. Salamura yaptığımız zeytinler de kötü oldu, eridi. Kuralım, görelim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Yazdiklarinizi biliyorum ama duman cikmasi yaniyor anlamina gelmeyebilir her zaman. Yaniyorsa bile cok az miktardaki baska maddeler yaniyor olabilir. Zaten tereyagindan cikan dumanin cogu sudur. Doktor Mercola tereyagi kullanabilirsiniz demisse zaten olay bitmistir. Ben o kadar ketojenik diyet doktorlarindan hic boyle bir sey gormedim duymadim. Bunca doktordan demediyse Amerika yı yeniden keşfetmeye gerek yok, demek ki sorun yoktur demektir.

Alıntıları Göster
    tereyağından çıkan dumanın çoğu sudur demişsiniz ama o duman sandığınız şey buhar olmasın sakın. tereyağının içerisinde ortalama %10-15 arasında su vardır ve yağ ısıtıldığında dumanlanma noktasına gelmeden tereyağı içerisindeki su buharlaşmaya başlar zaten. dumanlanma noktasında ise yağın yanmasından kaynaklı duman çıkmaya başlar(buhar değil). buhar fiziksel bir dönüşümdür duman ise kimyasal bir dönüşümden kalan artıktır

• Bu terim aşırı rafine edilmiş zeytinyağı anlamına geliyor, türkçede tam karşılığı yok.
  • Açıkçası konu biraz bence garip ve ilgisiz şeyler tartışılr hale geldi.
    Referans aldığımız noktaları doğru seçip konuşmak lazım.

Ketojenik diyet hiç de sağlam bir referans noktası değil bu arada, tavsiye edeni olduğu kadar etmeyeni ve kabul görmeyeni de var (her diyet yöntemi gibi)

Benim itirazım arkadaşın "tereyağı en dayanıklı yağdır" savınadır, öyle olmadığı bir gerçek.

Bir yağı değerlendirirken ne zamandan bu yana içindeki suyu, proteini, oksidanı, yağ fazı ayrı ayrı değerlendiriyoruz?

Nasıl ki filtre edilmemiş bir zeytinyağını yüksek sıcaklıklara çıkarırsak sorun yaşarsak, tereyağında da aynı durum mevcut.

Yok suyu çıkıyor, yok süt proteini yanıyor falan gibi bir ayrım anlamsız oluyor. Sen bir kaşık tereyağını ocağa koyunca hepsini birden koyuyorsun. Ben soframa konulan ürünü kullanırım, ah ocağa attım, yağın şurasından buhar çıktı gibi ayrımlar anlamsız geliyor.

Oluşan mikro gram ölçeğindeki karsinojen, toksik, akrilamid, glisidil esterleri, 3-MCPD, 2-MCPD bileşenlerinden bahsediyorum, suyu buharlaşıyor, buyu yanıyoru konuşuyoruz. Bilimsel kavramlara bilmemne doktor böyle dedi kıvamında yaklaşımları kabul etmiyorum. Canan Karatay'da çaya tereyağı atın diyor mesela...

Neyse, zeytinyağı konuşmaya devam edelim bence, isteyen tereyağında deep fry yapsın, kendi sağlığı da, yanlış bilgileri görmeye dayanamıyorum, çenemi tutamıyorum işte onu da hoş görün :)

• gatila G kullanıcısına yanıt
    zetay 2019 haziran premium 2lt lik almistim, nova vera memecik 500ml erken hasat ile kiyaslayabilirim. ne kadar dogru bir kiyaslama bilemem ancak zetay bariz bir sekilde daha cok begendim: aroma ve tad bakimindan.

• Askaparta kullanıcısına yanıt
    Nasıl aldınız sürekli HATA VERİYOR sitesi.Aradım ,döneceğiz dediler dönen olmadı.Ben de özgün yağlarını tercih ettim.Bir amatör olarak bu işten birşey anlamadım,fiyatı 17 tl ye de yağ var 75 tl ye de.Bu kadar fiyat farkı normal değil bence.
  • spiderman07 S kullanıcısına yanıt
    Site üzerinden almak bu aralar zor, kimse alamadı sanırım. En kısa yolu, WhatsApp üzerinden müşteri temsilcisiyle görüşüp iban numarasına transfer yapmak.
    Hepimiz amatör olarak yola çıktık. Üretici ve tüketici burada buluşarak tecrübe ve tekniği paylaşarak bir şeyler öğrendik. Üstadlarla hasbihal ederek ve butik zeytinyağıyla tanışarak gerçek zeytinyağının keyfine vardık, yıllarca yağlı şerbet içtiğimizi farkettik. 17 liraya soğuk sıkım sızma zeytinyağı çok zor. Maliyeti bile karşılamaz. 75 lira da markalaşmanın durumundan faydalanma. Biz arada geziyoruz, burayı takip ediyoruz, bütçemize göre kaliteli zeytinyağı tüketiyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Askaparta -- 31 Ekim 2019; 7:17:31 >
    Sitesinde filtresiz olduğu belirtilmemiş, diğer seçeneklerde filtreli filtresiz yazıyor ama hervana da bir ibare yok ? Ben filtreli diye aldım (alabildim mi odq muamma ama) filtresiz ise kötü :(

Whatsapp derken ? Hamgi numaraya yazdınız ?

• sarpuli kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi üzerinde bilgi yok ama ürün filtresiz.

• Korudağ dan axess ile sipariş verebildim, garanti bankası kartları ile günlerdir uğraşıyorumdum ve olmuyordu... Sistemleri çok çiğ uğraşmak lazım... Tadına bakacağız artık...

• quote:

Orijinalden alıntı: sarpuli

Korudağ dan axess ile sipariş verebildim, garanti bankası kartları ile günlerdir uğraşıyorumdum ve olmuyordu... Sistemleri çok çiğ uğraşmak lazım... Tadına bakacağız artık...
    birkaç gün önce tr'ye yönelik bir siber saldırıdan bahsedilmişti. garanti bankasının da ismi geçiyordu. sorun satıcıdan değil de bankadan kaynaklanmış olabilir.

• abdullah sancak A kullanıcısına yanıt
    Yok hocam kartı online offline kullanıyorum. Sadece korudağ da sorun yapıyor...

• 
Sayfa: önceki 475476477478479
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.