yıllardır pc kullanırım ve toplarım ama hiç sıvı soğutma kullanmadım, bunun sebebi mali kaygılardan çok sistemin içinde dolaşan bir sıvı fikrinin pek hoşuma gitmeyişi idi. Ancak son dönemde incelediğim kasalarda gördüğüm çift veya üç radyatörlü sıvı soğutmalar hem görsellikleri hemde sistem performansına sağladığı katkılar sebebiyle ilgimi çekmeye başladı ama cevabını net olarak bulamadığım bir soru var ; sıvı soğutma sızdırmazlık olarak güvenilirmi ? bu konuda firmalar garanti veriyormu ? veriyorsa hangi markalar hangi modeller için veriyor ? tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim. |
sıvı soğutma tereddütü

-
-
Daha sessiz oluyor genelde sıvı soğutmalar. fakat hala hava soğutma fp olarak daha mantıklı geliyor bana. Kötü bir sıvı soğutma alacağına kallavi bir hava soğutma alınabilir. Görsellik olarak çok güzel sıvı soğutmalar da var. Tam cpu üstünde sıcaklığı yazan vs.
Bütçeye ve kozmetik beklentine göre değişir kısacası. -
sıvı hava üfleme pğfleme.
soğutmaların asıl olayı kullanılan ürün değil, bu materyali nasıl kullandığındır.
misal sıvı soğutma için üstten 24 cm deliği olan bi kasaya tutar da noctua dh gibi bi soğutucu da taksan önden gelen hava soğutucudan önce üstten kaçacağı için verim vermez.
kasnda yer yok diye 24 36 cm lik dev radyator alıp da ön tarafa takarsan da sıvı soğutmanın asıl amaçlarından birisi olan diğer bileşenlere üflenen ısıyı azaltma fikrini egale etmiş olursun.
kısacası sen nasıl bi kasa düşünüyorsun? ona göre uygun soğutma tertibatını kur. yoksa saçma salak problemlerle uğraşır yılarsın. ben de denedim. kasanın önüne koydum. hem kasam çok ısındı hem üstüne sıvı soğutma suyu çekme özelliğine sahip olmadığı için işlemcim soğutmadı aptal saptal mavi ekranlar yedim. gittim kestirdim 3 sene oldu nerde ise zamanla pompada oluşan tıkırdama harici problemim kalmadı. onu da son devre alarak çözdüm.
hele uzay montaj yapıcaksan sıvı soğutmadan bilhassa uzak dur. git kallavi bi blok al geç.
-
https://www.xigmatek.com/product_detail.php?item=217
Kasam bu, tamamen estetik ve iyi soğuyan birşey yapmak istiyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
NZXT aio'dan sıvı sızmazlık garantisi veriyordu galiba.
-
Hava soğutma her açıdan daha iyi sıvı fanteziye giriyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: MSerhanhttps://www.xigmatek.com/product_detail.php?item=217
Kasam bu, tamamen estetik ve iyi soğuyan birşey yapmak istiyorum
üstten delik varsa ya orayı kapatn hava takın. ya direkt 24 hatta 36 cm lik bir radyator çakın.
sıvı soğutma evet cpu yu çok soğutmuyo ama kasaya sıcak hava boşalmasını inanılmaz azaltıyo. eskiden hava varken kasam inanılmaz ısınır ve fanlar çok süratli dönerdi. şimdi idareten taktığım teneke psu hariç fan sesi almıyorum.-o da traktör gibi :D-
-
Ya hazır konusu açılmışken ben şey soracağım.
Bu sıvı soğutmanın takılabilmesi için (CPU bloğunu değil fan kısmını soruyorum), kasanın üst kısmının açık falan mı olması lazım, nereye takılacak o 3 fanlı blok mesela?
-
quote:
Orijinalden alıntı: LeftEyeNineYa hazır konusu açılmışken ben şey soracağım.
Bu sıvı soğutmanın takılabilmesi için (CPU bloğunu değil fan kısmını soruyorum), kasanın üst kısmının açık falan mı olması lazım, nereye takılacak o 3 fanlı blok mesela?
bahsettiğiniz şey radyator sanırım. 3 fan dediğiniz 36 cm lik radyator. o kadar büyük radyator aio tip soğutma için cidden extrem ve gereksiz. bvence 24 cm lik ya da 12-8 cm lik alabilrsinz. çoğu baba işlemciyi soğutmaya yetiyor da artıyo.
ille 36 lık alıyorsanız ön kısma takan var ama sıvı soğutmanın olayı üst ya da arka tarafa çıkınca çıkıyo.
12 lik alırsanız ya da 8 lik kasanın arka egzoz bölümüne bile takabilirsiniz.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Affection and HatredHava soğutma her açıdan daha iyi sıvı fanteziye giriyor.
gürültüyü azaltıyor. hava soğutmada gürültü kesilmez. ama sıvıda sadece motorların sesini duyarsın.
-
quote:
Orijinalden alıntı: zombi7406gürültüyü azaltıyor. hava soğutmada gürültü kesilmez. ama sıvıda sadece motorların sesini duyarsın.
Alıntıları GösterHocam sessiz fanlarla gerçekten çok fark edecek bir durum olmuyor. Kafanızı yaklaştırmadan duymak imkansız oluyor neredeyse.
-
quote:
Orijinalden alıntı: zombi7406bahsettiğiniz şey radyator sanırım. 3 fan dediğiniz 36 cm lik radyator. o kadar büyük radyator aio tip soğutma için cidden extrem ve gereksiz. bvence 24 cm lik ya da 12-8 cm lik alabilrsinz. çoğu baba işlemciyi soğutmaya yetiyor da artıyo.
ille 36 lık alıyorsanız ön kısma takan var ama sıvı soğutmanın olayı üst ya da arka tarafa çıkınca çıkıyo.
12 lik alırsanız ya da 8 lik kasanın arka egzoz bölümüne bile takabilirsiniz.
Alıntıları GösterYa 5900x'i nasıl rahat ettiririm diye bakıyorum da Lian Li Galahad 360'lar hem sessizlik hem performansta zirveyi görmüş. Onu alamayacağım için Arctic Freezer II 280 almayı kafaya koymuştum ki "ben bu radyatörleri hötüme mi sokacağım" diye aklıma geldi. Sanırım kasalarda hususi radyatör mount'ları oluyormuş takmak için.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Affection and HatredHocam sessiz fanlarla gerçekten çok fark edecek bir durum olmuyor. Kafanızı yaklaştırmadan duymak imkansız oluyor neredeyse.
Alıntıları Gösteristediğin fanı koy. kasa ısındı mı ya da tozlandı mı deliriyorlar.
ama sıvı soğutmada 5 liralık fan bile taksan düşük hızlarda sessiz sakin kullanıyorsun.
-
quote:
Orijinalden alıntı: LeftEyeNineYa 5900x'i nasıl rahat ettiririm diye bakıyorum da Lian Li Galahad 360'lar hem sessizlik hem performansta zirveyi görmüş. Onu alamayacağım için Arctic Freezer II 280 almayı kafaya koymuştum ki "ben bu radyatörleri hötüme mi sokacağım" diye aklıma geldi. Sanırım kasalarda hususi radyatör mount'ları oluyormuş takmak için.
Alıntıları Gösterişlemcinin modeli ya da fiyatına göre psu da soğutucu da seçilmez. yoksa 2 bin liralık 3600 ler falan en baba soğutma gerektirir diyebiliriz. ama 150 liralık q6600 3600 ün 2 katına yakın bi güç tüketimine sahiptir. işlemcinizin tdp sine göre fan seçinm. yoksa takıcak yer bulamayacağnız için öne koyucak ve problem yaşayacaksınız.
-
hava soğutma her zaman için daha uzun ömürlü olacaktır. bozulabilecek tek bileşen fan ve fanı da çok rahat değiştirebilirsiniz. öte yandan sıvı soğutmalar ne kadar şık görünse de ve ısıyı diğer bileşenlerden uzak tutsa da pompa arızası gayet sık yaşanabilen ve kendi başınıza halledebileceğiniz bir sorun değil. (tecrübeliyseniz orasını bilemem)
-
Evga clc240 kullandım sıfır sıkıntı 8600k 5.1ghz stabil oyun oynuyordum. Kalitesiz marka bakmamak gerek. Corsairin eski serilerinde hep pompa sorunu vardı şuan ne durumda bilmiyorum ama cougar arctic evga nzxt bunları tavsiye ederim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
kullanımıza göre su yada hava soğutma seçin derim. kaliteli su soğutmalarda sıvı akıtma olacağını zannetmiyorum. bende olmadı. ancak fazla para vermeye değermi, kullanımınıza göre değerlendirin ve seçim yapın derim. ben şu anda yetiyorsa hava soğutmadan yanayım.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Emre-Dylan
Evga clc240 kullandım sıfır sıkıntı 8600k 5.1ghz stabil oyun oynuyordum. Kalitesiz marka bakmamak gerek. Corsairin eski serilerinde hep pompa sorunu vardı şuan ne durumda bilmiyorum ama cougar arctic evga nzxt bunları tavsiye ederim.+ 1 evet corsairde ilk serilerde bu problemler çok çıktı ve insanları aioya karşı korkuttu. valla ben nasıl olsa kendim yaparım diye vtg 240 aldım. 2 seneyi aşkın süredir tık da demedi suyu da eskimedi.
-
Sanırım 120liklerin çoğunda pompa sesi var bayağı pompa sesi oluyor arkadaşın sistemde (cooler master masterliquid lite) -
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-041FF024C
Sanırım 120liklerin çoğunda pompa sesi var bayağı pompa sesi oluyor arkadaşın sistemde (cooler master masterliquid lite)pompa aiolarda hep aynı. ama 120 likleri genelde arka egzoza taktıkları için boru az bi kanırtıp sesi arttırabilir belki. pompanın açısı bile sesi değiştirebiliyo.
ha bi de bazı pc sahipleri ya da modderler radyatoru öne takıp pompaya giden suyu azaltığının bile farkında değil ki onlarda gürültü çok olur.
Benzer içerikler
- fps drop neden olur
- i5 mi i7 mi
- mini itx kasa
- 14400f vs 7500f
- amd fx 8350
- intel ultra 9 285k
- ryzen 5 9600
- snapdragon 8 elite
- radeon 780m
- ekran kartı öğrenme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X