sinyal kaynağından gelecek 100 kHz e kadar olan sinyalleri yükseltecek mümkün olan maksimum kazançta bir devre yapmak istiyorum.
fakat mesele şu, ben hazır bir eleman kullanmak yerine kendim yapmak istiyorum.bunu için transistörlü bir devre mi kullanmalıyım yoksa illa ki op-amp mı olması gerekiyor?örneğin çeşitli transistörlü devreler var, ortak bazlı vs. gibi. veya 2 transistörün art arda bağlanmasıyla olan devreler var daha yüksek kazanç için. fakat kazancı 200,000 e kadar olduğu söylenen birde op-amp diye birşey var. bugüne kadar kitaplar üzerinden devre analizi yaptım, DC,AC, frekans analizi. ama tasarımını hiç yapmadım
aslında bu böyle meselelere nasıl başlanır sorusu bir nevi. benim gibi tecrübesiz bu konularda yeni bir sürü arkadaş var.yardımınız dokunursa çok sevinirim.
100kHz küçümsenecek bir değer değil. transistörle yapmaya kalksan miller etkisinden, biaslamaya kadar bir çok dertle uğraşmak zorunda kalırsın. opamp da ise bildiğin üzere bu gibi derler yok...
daha önce transistörlü yükselteçlerde frekans analizi yaptım biraz alt kesim üst kesim frekansı vs.. ne yapacağımı az çok bilsemde dediğin gibi 100 khz yüksek biraz...direnç değerleriyle oynamaya kalksam istediğim kazanca ulaşamadan transistörü aktif bölgeden çıkarabilirim !!..
işin kötüsü opamp lı devleri pek bilmiyorum sanırım ona bakmalıyım... birde bize analiz öğretiyorlar ama açıkçası pek ortada design bilen kişi yok...bizim eğitim sisteminin handikapı galiba. :S
cevap için teşekkürler r2d2droids
ne güzel işte. analiz olacakki kendi tasarımında analizde öğrendiklerini devrene aktarabileceksin...