Şimdi Ara

sinema hasılatı nasıl hesaplanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
26.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu sinemaların kazançları nasıl oluyor bilen varmı acaba?

mesela bir filmi 3 milyon kişi izledi diyelim. ortalama 10 liradan 30 milyon tl eder. bu para nasıl filmi yapanlara ulaşıyor, ne kadarı ulaşıyor. yani ben sinemaya gidince 10 tl veriyorum da bu parayı sinemadaki adamlar bi köşeye ayırıp biriktirip sonra topluca film yapımcısınamı yolluyor? mutlaka bi kısmı sinemada bi kısmı vergide ıvır zıvırda derken 30 milyon tl den film yapımcısına ne kadar para ulaşıyor ve nasıl ulaşıyor çok merak ediyorum.

• takip
  • bir de hasilat hesaplarken ortalama bilet fiyati uzerinden mi yapiliyor yoksa daha mi detayli? 20 lira da oluyor bilet 5 lira da.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merak ettim takip

• Film ne çekildiyse oyunucusu parası var,yayınlayan salonlarda bir miktar alıyordur,teknik ekip,yer derken toplam hasılattan çıkartırsan kalıyor işte.
  • Filmlerin tek geliri sinema salonları değildir. Özellikle ülkemizde daha çok ön planda olan film içi reklam ve sponsorlar sayesinde film zaten maliyetini hemen hemen vizyona girmeden karşılamaktadır.
    Tabi bunun için filmin sponsoru ikna edebilmesi gerekmektedir. Buda ülkemizde malesef popüler oyuncular sayesinde olmaktadır (niye her filmde Mehmet ali erbilin oynaığını anlamışssınızdır umarım).

yani cevap olarak 2- 3 milyon dolara malolan bir film iyide pazarlanmışsa zaten vizyona girerken maliyet kısmını hallediyor. sonra sinema salonlarındaki tüm gelirler kar oluyor. Tv ve DVD den gelen kazançlar ise başka bir anlaşma yapılmamış ise yapımcı firmaya aittir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: berkan94

Filmlerin tek geliri sinema salonları değildir. Özellikle ülkemizde daha çok ön planda olan film içi reklam ve sponsorlar sayesinde film zaten maliyetini hemen hemen vizyona girmeden karşılamaktadır.
    Tabi bunun için filmin sponsoru ikna edebilmesi gerekmektedir. Buda ülkemizde malesef popüler oyuncular sayesinde olmaktadır (niye her filmde Mehmet ali erbilin oynaığını anlamışssınızdır umarım).

yani cevap olarak 2- 3 milyon dolara malolan bir film iyide pazarlanmışsa zaten vizyona girerken maliyet kısmını hallediyor. sonra sinema salonlarındaki tüm gelirler kar oluyor. Tv ve DVD den gelen kazançlar ise başka bir anlaşma yapılmamış ise yapımcı firmaya aittir.

kardeş güzel demişsinde bu soruma cevap olmuyor ama. ben o sinema salonlarından kazanılan kar nasıl paylaşışılıyor onu merak ediyorum. dediğim gibi mesela 30 milyon sinema gişesi yapan filmden yapımcısı, yönetmeni, saolunu, oyuncusu vs si nasıl pay alıyor, yada her biri alıyormu, bu gişe gelirlerinin nasıl sahibine ulaştığını merak ediyorum. gerçekten ilginç bi konu çünkü

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hiç sinemacı yok galiba forumda :D
  • cem yılmaz hesaplayabiliyor sanırsam bunu ki korsana hayır demeye başlamış
  • Sponsorlar, reklam sirketleri, yapimci oyuncu, v.s. hepsine aninda odeme yapiyorlardir heralde. sinema dvd, bluray onlarda kar olsa gerek sanirim.

• 10 tl lik biletten belirli bi yüzde alıyor film sahibi kişiler. kalanıda salona gidiyor.

mesela 10 tlnin 6.75 i cem yılmaza 3.25 i de salona gibi gibi
  • ve artı olarak bu filmler atıyorum show tv yüzüklerin efendisini yayınlıcak bunun için bir para ödemesi gerekiyo atıyorum geçen sene temmuz ayında conan 2012 yayınlandı 1 ay önceden reklamını yaptılar film var film var diye bu kanal sırf bu 2 saatlik filmi yayınlamak için dünyanın parasını vermekte
  • Filme giden sayısı X Bilet ücreti = Toplam hasılat

Toplam Hasılat = Yapımcı payı + Sinema salonunun payı + Dağıtımcı payı + Masraflar

Bu oranlar anlaşmalara bağlı olarak değişir !
    Genelde ( %42 Yapımcıya + %42 Sinemaya + %8 Dağıtımcıya + % 8 Masraflar)

Oyuncuların ve yönetmenin genelde sabit ücreti olur. Hasılattan etkilenmez.
    Ama anlaşmaya göre başrol oyuncularına, senariste ve yönetmene Yapımcı Şirket kârından belirli bir % pay verebilir...

Türkiye'de vizyona giren filmlerin toplam hasılatına buradan bakabilirsin;
    http://www.boxofficeturkiye.com/

@r0ket

• Merhabalar;

Filmin yapımcısı kurgusu yapılmış ve izlenmeye hazır olan filmi dağıtımcıya yollar.Dağıtımcı aldığı filmi,isteyen sinema salonlarına satarak para alır ve buradan kendine %10 ve yapımcıya %90 para alır.

Daha sonra sinema salonlarında izlenip vizyonda kalması gereken süre bittiği zaman toplam hasılat elde edilir.

Örneğin; 1 milyon izlenmiş vizyonda ortalama olarak 10 milyon lira para eder.Bunun %42 yapımcı %42 sinema salonlarına %6 vergi olması lazım -emin değilim- dağıtılır.

Burada önemli olan gişe hasılatı değildir filmin şatışıdır.Yani yapımcının çektiği film eğer popüler bir film ise 300 salona satılır ve direk para gelir.Gişede çakılsa bile yapımcı değil sinema salonları zarar girer!
  • Aslında dağıtıcı ve yapımcı arasında 10/90 gibi standart bişey yoktur. Ciddi anlamda dağıtımcı sektöründe rekabet vardır, sayılarıda çok fazladır. Dağıtıcı genelde filmleri satmaz, sinema salonlarına kopyalar teslim edilir ve belirli oranlarda herkes kar veya zarar eder. Türkiye de ki bazı dağıtıcılar, hem yapımcı hem dağıtıcı hemde sinema salonu sahibi olduğudan pay oranları düşündürücüdür.

Standart olarak, toplam hasılatın

%42 si Yapımcı ve Dağıtıcıya

%42 si Sinema Salonuna

%16 sı Devlete Vergi olarak gidiyor.

Yani dağıtıcı firma %42lik kısımdan yapımcı ile anlaştığı oranı alıyor. Kalan kısımdan da maliyetler çıkınca asıl yapımcının karı ortaya çıkar ki türkiyede genelde maliyet açıklanmaz, açıklansada abartılarak açıklanır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Çakma Zippo

bir de hasilat hesaplarken ortalama bilet fiyati uzerinden mi yapiliyor yoksa daha mi detayli? 20 lira da oluyor bilet 5 lira da.

Aga be

Allah rahmet eylesin...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.