|
Olay şu an iddia düzeyinde ama yorumlamayı size bırakıyorum. Kesinlikle kurumun adı paylaşılmayacak. Sadece Karadeniz veya İç Anadolu'da olan orta halli bir üniversite olduğunu bilin yeter. Kurum ben diyeyim sözel, siz deyin dil bölümlerinden birine yüksek lisans açıyor ve kontenjanını 15 olarak belirliyor. Genelde kontenjanı böyle olan bölümler, baktığımda 8 ile 12 arasında öğrenciyi yuksek lisans için kabul edebiliyor. Diğer bölümlerin sonuçlarına baktığımda bu kadar net bir ayrım göremiyorum. Pek çoğunluğu bu dediğim kurala uyuyormuş gibi duruyor. Ancak bu kurumun bu bölümünde 83 kişi bilim sınavına kabul edilirken sanırsam 50'si sınava giriyor ancak bilim sınavından sadece iki kişiyi geçiriyorlar ve bu iki kişinin de kendi kurumlarındaki öğrencileri olduğunu öğreniyoruz. Tabii ki burada kamuya açık kaynakları kullanıyoruz. Neyse bu kısmı eşelemeden bu iki öğrenci hakkında bilgi vermek istiyorum. Kendileri aslen bu kurumun öğrencileri değilmiş sonradan yatay geçiş ile lisans dönemlerinin 2. veya 3. yıllarında gelmişler. Geldikleri üniversitede okudukları bölüm ancak 2019 yılında tam olarak işlev görmeye başlamış. Bu kurumda ise 30 yıldan daha uzun süredir bu bölüm var. Geldikleri yer ile buranın arasındaki puan farkı bu sebeple oldukça belirgin. Buna rağmen iki kişi de aynı yıl içerisinde yatay geçiş ile bu üniversiteye gelebiliyor ve ardından kendilerine göre daha seçici bir şekilde öğrenci alan yeni geldikleri bu kurumda egitimlerine devam ediyorlar ve ikisi de aynı yıl mezun olup birlikte dereceye giriyorlar. Mezun olur olmaz da hemen bu kurumda yüksek lisans kazanıyorlar. Bu öğrencileri hocaların lisans eğitimi süreçlerinde kayırdıkları açık. Belki de gerçekten çok başarılı çocuklardır. Buna bir şey diyemem ve bundan dolayı da hocalar seviyor olabilir. Ancak bu kadar yüksek ortalamalarla mezun olan iki öğrencinin bile bilim sınavından sınırda puanlarla zar zor geçip değerlendirilmeye alınması, sınava giren diğer kişilerin en yüksek aldığı puanın 40 olması(1 kişi) ve çoğunluğun puanının 35'in(35, 2 kişi alıyor.)altı olmasından dolayı bu iki öğrenci dışında hiç kimse değerlendirmeye tabi tutulmuyor. Doğal olarak sadece bu iki öğrenci yüksek lisansa kalıyor. Öğrenciler zaten bilim sınavına YDS ve ALES gibi sınavlardan aldıkları notları bilinerek diploma notları hesaba katılarak alınıyorlar. Bu süreç düşünülünce ben bu olayın kayırma olmadığını, bir torpil örneği olmadığını söylemekte zorlanıyorum. 15 kontenjan ve sonunda sadece 2 kişi alınıyor. Tabii bunu okuyanlar olarak siz de kendi fikirlerinizi söylerseniz sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MarilynMonHoe -- 15 Eylül 2025; 14:17:27 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt
Hızlı