Şimdi Ara

Türk bilim insanı Duygu Kuzum’dan yapay zekada devrim yaratacak RRAM hamlesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy şu anda #6
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk bilim insanı Duygu Kuzum’dan yapay zekada devrim yaratacak RRAM hamlesi
    Üretken yapay zeka sistemlerinin artan işlem ve bellek ihtiyacı, araştırmacıları klasik mimarilerin ötesine geçmeye zorluyor. Bu kapsamda uzun yıllardır “geleceğin belleği” olarak anılan ancak ticari ölçekte beklenen etkiyi yaratamayan Dirençli RAM (RRAM veya ReRAM) teknolojisi, bu kez yapay zeka uygulamaları üzerinden yeniden gündemde.



    Yapılan bir araştırmada Kaliforniya Üniversitesi San Diego’da (UCSD) görev yapan Türk bilim insanı Duygu Kuzum ve ekibi, sinir ağlarını doğrudan bellek içinde çalıştırmayı hedefleyen yeni bir RRAM mimarisi geliştirdi. Araştırmacılara göre bu yaklaşım, mevcut teknik engeller aşılabilirse buluta ihtiyaç duymadan yerel olarak çalışan ve düşük güç tüketimiyle uzun süre görev yapabilen yeni nesil yapay zeka sistemlerinin önünü açabilir.



    Bellek sorununa alternatif yaklaşım



    Türk bilim insanı Duygu Kuzum’dan yapay zekada devrim yaratacak RRAM hamlesi
    Modern bilgi işlem sistemlerinde işlemciler ile bellek arasındaki performans farkı giderek büyüyor. “Bellek duvarı” olarak adlandırılan bu problem, özellikle büyük veri setleri ve karmaşık sinir ağı modelleri söz konusu olduğunda ciddi bir darboğaz oluşturuyor. Verinin işlemci ile bellek arasında sürekli taşınması hem gecikmeyi artırıyor hem de enerji tüketimini yükseltiyor.



    UCSD’de elektrik mühendisi olarak görev yapan Duygu Kuzum liderliğindeki ekip, bu soruna farklı bir perspektiften yaklaştı. Amaç, sinir ağlarını doğrudan geçici olmayan bellek devrelerinin içinde çalıştırmak. Böylece veri transferi minimize edilerek hem hız hem de enerji verimliliği artırılabilir. Bu yaklaşımın, bağlantı gerektirmeyen yerel yapay zeka uygulamalarında önemli avantajlar sunabileceği ifade ediliyor.



    RRAM teknolojisi



    RRAM teknolojisi, elektronik literatürde sıklıkla “dördüncü temel devre elemanı” olarak tanımlanan memristor kavramına dayanıyor. Direnç, kapasitör ve indüktöre ek olarak teorik olarak tanımlanan memristor, üzerinden geçen akıma bağlı olarak direnç değerini değiştirebiliyor ve güç kesildiğinde bu durumu koruyabiliyor.



    Türk bilim insanı Duygu Kuzum’dan yapay zekada devrim yaratacak RRAM hamlesi
    Bu özellik, RRAM’in enerji kesilse bile veriyi saklayabilmesini sağlıyor. Ancak teknoloji, malzeme kararlılığı ve üretim güvenilirliği gibi sorunlar nedeniyle yıllardır yaygın ticarileşme aşamasına geçemedi. On yılı aşkın süre önce ilk örnekleri gösterilmiş olsa da RRAM halen ana akım tüketici ürünlerinde yer bulmuş değil.



    Ayrıca Bkz.Bellek fiyatlarında yüzde 90’lık tarihi artış: Yeni zamlar yolda



    Kuzum liderliğindeki ekip, RRAM’in kronikleşmiş güvenilirlik ve malzeme sorunlarını aşmak için üç boyutlu bir yapı geliştirdi. “Bulk RRAM” olarak adlandırılan tasarımda, tek bir 3D yapı içinde sekiz RRAM katmanı üst üste yerleştirildi.



    Araştırmacılar, bu mimarinin 40 nanometreye kadar ölçeklenebildiğini belirtiyor. Ayrıca her bir bellek hücresinin 64 farklı direnç seviyesini temsil edebilmesi, sistemin analog hesaplama hassasiyetini artıran kritik bir teknik avantaj olarak öne çıkıyor. Bu çok seviyeli yapı, geleneksel filament tabanlı memristor tasarımlarında elde edilmesi zor bir doğruluk seviyesi sunuyor.



    Testte yüzde 90 doğruluk



    Geliştirilen istiflenmiş RRAM devreleri, pratik bir senaryoda test edildi. Sistem, bir giyilebilir sensörden gelen verileri sınıflandıran öğrenme algoritmasını sürekli çalıştıracak şekilde denendi. Test sonuçlarına göre sistem, yaklaşık yüzde 90 doğruluk oranına ulaştı. Bu performansın, geleneksel dijital sinir ağı sistemlerine yakın bir seviyeye işaret ettiği ifade ediliyor.



    Bununla birlikte teknoloji henüz büyük ölçekli sohbet botları ya da geniş kapsamlı dil modelleri gibi yoğun işlem gücü gerektiren sistemler için hazır değil. Araştırma ekibi, özellikle veri tutma süresinin uzatılması ve yüksek çalışma sıcaklıklarında kararlılığın artırılması üzerine yoğunlaşıyor.



    Duygu Kuzum, yürütülen çalışmaların büyük bölümünün malzeme karakterizasyonu ve optimizasyonuna odaklandığını belirtiyor. Amaç, yapay zeka uygulamalarına özel olarak tasarlanmış, uzun vadede güvenilir ve kararlı bir RRAM cihazı geliştirmek.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/111276-rram-hasnt-delivered-but-stacked-memory-pitched-run.html
    Kaynak:https://www.nature.com/articles/s41467-024-46682-1







  • okul türk mü? fonlayanlar türk mü? şahıs türkiyede mi?


    etnikçiliğe niye bu kadar kafayı takıyorsunuz. kız amerikalı türk. Turkish American diyorlar ona artık. Türkiye Türkü değil, Türkiye onu yüz üstü bırakmış o da zihnini kullanmak için ABD'ye göç etmiş. Dolayısıyla durum şu, daha kim bilir ne kadar böyle şeyler becermiş insanlar vardır ama hepsi türkiye dışında olduğu için gözümüzde olmuyor.

    aşağılık sendromuna giren sizsiniz. biz değerler gidiyor diye üzülüyoruz. amerika aya gitti mesela, almanlar bununla gurur duyuyor mu wernher von braun programın başındaydı diye? göçmen birisi gitmiş amerikaya amerika onun değerlerini koruyor. tıpkı corona aşısını bulan türkler gibi. onlara da almanya sahip çıkmıştı. türkiye hindistan gibi ülkeler sadece değerlerini kaybetmekle meşguller. hatta sağda solda bunu gururla paylaşıyoruz, yok falanca lisesindeki üniversitesindeki amerikada şu ödülü kazandı, ingilterede şu okula yerleşti. niye bu ülke içerisindeki başarılardan ziyade, dışarıdaki başarılarından söz ediyoruz? vecihi hürkuş mesela türkiyeye geri döndü noldu? aziz sancar türkiyeye geri dönebildi mi?


    Alıntı

    metni:
    İstisnalar hariçtir çoğu bu kadar gaddarca yazmaları gönül dünyalarının kupkuru susuz çöllerden daha beter olmasından yoksa insan bindiği dalı keser memleketine bela okur mu?


    her şey ak kara değil ki. türkiye iyi durumda değil. bunun gerçeğiyle yüzleşince neden deliriyorsunuz? neden çılgın büyük binalar yapmak yerine şu kadına fonla yardım yapılmadı mesela? tamam amerikada da eşitlik yok, çılgınca bir piyasa var. ama iyi ya da kötü bir şekilde belli ki bu bilim insanları bir şekilde değerli ve değer gördüklerini hissediyorlar. biz bu ülke iyi olsun diye uğraşıyoruz ama bence sizin gibi zihniyetler durumumuz zaten iyi dediği için kimse dönmek istemiyor. yani bu duruma iyi diyorsan yapacak bir şey yok.

    Bir de kalkıp yeterli destek, imkan ve şartları sağlamadığımız için beyin göçü yapan ve başarı elde ettiğinde hatırladığımız birisini hemencicik sahipleniyor oluşumuz yok mu? Kendisi nasıl düşünüyordur bilemem ama onun yerinde olsaydım bu ülkeden hiçbir sahiplenme beklemez hatta aksine istemeyip redderdim, canı cehenneme bu ülkenin.

  • AI altyapıları için sürekli artan enerji ihtiyacı ve donanımların enerji verimliliği gerçekten sıkıntılı konular. Umarım başarılı olurlar. Bunu Türk olduğu için de değil, gerçek bir probleme çözüm üretmeye çalıştıkları için canı gönülden destekliyorum.

  • Gerçekten gurur verici bir haber. Yapay zekâ tarafında donanım seviyesinde böyle bir atılım yapmak kolay iş değil. Türk bir bilim insanının bu ölçekte bir çalışmaya imza atması hem umut verici hem de heyecanlandırıcı. Emeği geçen herkesi gönülden tebrik ederim. 👏🇹🇷

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________

    ▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ☾☆ | Togg | ☾☆ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁
    [2024] Togg T10X V2 | [2012] Opel Astra J Cosmo | [2012] VW Polo 1.6 TDI DSG | Samsung Galaxy Z Fold 6 | Huawei P30 Pro | Huawei GT3 Pro | Sony PS4 20. Yıl Özel Sürümü | Sony PS5 Pro | Vestel 43UD9300 | Vestel 65O9930 | AMD Ryzen 9 7900X3D | Asus TUF Gaming X670E-Plus | Corsair 64GB DDR5 RAM | MSI 1 TB Spatium M480 | Nvidia 12GB GeForce RTX 4070Ti
  • okul türk mü? fonlayanlar türk mü? şahıs türkiyede mi?


    etnikçiliğe niye bu kadar kafayı takıyorsunuz. kız amerikalı türk. Turkish American diyorlar ona artık. Türkiye Türkü değil, Türkiye onu yüz üstü bırakmış o da zihnini kullanmak için ABD'ye göç etmiş. Dolayısıyla durum şu, daha kim bilir ne kadar böyle şeyler becermiş insanlar vardır ama hepsi türkiye dışında olduğu için gözümüzde olmuyor.

    _____________________________
  • Bir de kalkıp yeterli destek, imkan ve şartları sağlamadığımız için beyin göçü yapan ve başarı elde ettiğinde hatırladığımız birisini hemencicik sahipleniyor oluşumuz yok mu? Kendisi nasıl düşünüyordur bilemem ama onun yerinde olsaydım bu ülkeden hiçbir sahiplenme beklemez hatta aksine istemeyip redderdim, canı cehenneme bu ülkenin.

    _____________________________
  • Bu insanları başka ülkelere kaptırıyoruz ya içim gidiyor.

  • Weirdusername kullanıcısına yanıt
    Psikolojiniz ne kadar bozulmuş farkındamısınız? içinde yaşayıp nefes aldığınız yere kan kusuyorsunuz, niye yurt dışına gitmiyorsunuz yada gidemiyorsunuz? bir tanıdığım sizin gibi nefret dolu şikayet ediyordu nasıl ettiyse 2023 sonlar galiba almanya'ya ailesiyle iltica etti, aradan geçen yaklaşık 3 yıla rağmen hala almancası berbat ve iyi bir iş bulamadığı için hala kızgın halde kötü paraya çalışacağıma devletin parasıyla yaşarım kafasında orada takılıyor... siz boşuna memlekete laf etmeyin aynı klasmanda değilsiniz ki???
    siz ne oluyor ki teknoloji haberi altında bu kadar dar bir açıdan fikir diye lanet okuma hakkını buluyorsunuz... insandır neticee ileri seviye mesleğini Türkiye'de icra edemeyecekse zaten gidip çalışması en mantıklı olanı, memleket geliştikçe gelir buradaki oluşumlara katılır katılmaz orası kendi bileceği iş

    yazınız sizi tanımlıyor, diyecek söz mü bıraktınız.
    "Kendisi nasıl düşünüyordur bilemem ama onun yerinde olsaydım bu ülkeden hiçbir sahiplenme beklemez hatta aksine istemeyip redderdim, canı cehenneme bu ülkenin."





  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yapay zeka ve vicdan meselesi
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yine bir teknoloji haber altında memlekete yaslama giydirme içindeki irini fışkırtma sevdalıları hemen yazmaya başlamışlar..

    Haberdeki "bilim insanı" alman olsa susma hakkını kullanacak tipler haber'de Türk kelimesi geçince kırmızı görmüş boğa gibi hedefe atılan ok gibi peşi sıra yazıyorlar..

    İstisnalar hariçtir çoğu bu kadar gaddarca yazmaları gönül dünyalarının kupkuru susuz çöllerden daha beter olmasından yoksa insan bindiği dalı keser memleketine bela okur mu?

    Böyle haberler olmasa istatistik diye bir dalın olmadığına yemin edecek insan görünümlüler daha azılı olacak daha bir nefret kusacaklar.. arada böyle haberler çıkınca hırslarından yerlerinde duramayıp salya sümük memlekete etnik duruma siyasete oraya buraya saldırıyorlar..

    Kadının yaptığı çalışmayı okumayı bırak ne olduğunu 6 ay eğitim versende anlamayacak tipler teknoloji sitesinden 3gram aklıyla fikir diye hakaret ediyor bela okuyor...bilse ki bela okuduğunda muhatabına haksızlık ediyorsa o bela kendisini vuracak susar ama o kadarını bile anlayacak kadar aklını kullanmamaya yemin ettiğinden zırvalıyor.. allah akıl fikir versin az kendinize çeki düzen verin..





  • yerli milli palavralarını öven kitle bunda da millicilik kasmaya kalkmış.



    işte neden asla milli sistem yapayacağına dair bir haber :)

    _____________________________
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

    aşağılık sendromuna giren sizsiniz. biz değerler gidiyor diye üzülüyoruz. amerika aya gitti mesela, almanlar bununla gurur duyuyor mu wernher von braun programın başındaydı diye? göçmen birisi gitmiş amerikaya amerika onun değerlerini koruyor. tıpkı corona aşısını bulan türkler gibi. onlara da almanya sahip çıkmıştı. türkiye hindistan gibi ülkeler sadece değerlerini kaybetmekle meşguller. hatta sağda solda bunu gururla paylaşıyoruz, yok falanca lisesindeki üniversitesindeki amerikada şu ödülü kazandı, ingilterede şu okula yerleşti. niye bu ülke içerisindeki başarılardan ziyade, dışarıdaki başarılarından söz ediyoruz? vecihi hürkuş mesela türkiyeye geri döndü noldu? aziz sancar türkiyeye geri dönebildi mi?


    Alıntı

    metni:
    İstisnalar hariçtir çoğu bu kadar gaddarca yazmaları gönül dünyalarının kupkuru susuz çöllerden daha beter olmasından yoksa insan bindiği dalı keser memleketine bela okur mu?


    her şey ak kara değil ki. türkiye iyi durumda değil. bunun gerçeğiyle yüzleşince neden deliriyorsunuz? neden çılgın büyük binalar yapmak yerine şu kadına fonla yardım yapılmadı mesela? tamam amerikada da eşitlik yok, çılgınca bir piyasa var. ama iyi ya da kötü bir şekilde belli ki bu bilim insanları bir şekilde değerli ve değer gördüklerini hissediyorlar. biz bu ülke iyi olsun diye uğraşıyoruz ama bence sizin gibi zihniyetler durumumuz zaten iyi dediği için kimse dönmek istemiyor. yani bu duruma iyi diyorsan yapacak bir şey yok.

    _____________________________




  • ABD'li, ABD okullarında enstitülerinde AR-GE yapıyor. ABD kazanıyor. 🤌

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • idontremember kullanıcısına yanıt

    Öyle çok Türk var. Çoğu kendini Amerikalı olarak görür. ABD genel anlamda böyle farklı orijinden insanlarla dolu. Zaten Trump Rejimi'nin ve anti göçmen Amerikan sağının tavrı ondan çok saçmadır. ABD'nin gücünün ve kalkınmasının kaynağı dış insan kaynağına açıklığı, özellikle nitelikli beşeri sermayeye açıklık. ABD bu beceri akışını kurutursa ve Amerikan kimliğini kapalı hale getirirse kendi sonunu hazırlar.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
  • idontremember kullanıcısına yanıt
    Reyisin kullanmadigi s400 leri kullanip bu zavallilara bildirdigin HAD icin seni tebrik ediyorum... Hicbir beyne sahip cikmayip, gordukleri her turk ismi ile uzaktan gurur duyup PR kasiyorlar.

  • İmkanlar yeterli olsaydı Türk gençlerinin neleri başarabileceğinin örneği. Sadece fırsat verilsin yeter.

    _____________________________
  • helal olsun. gurur duydumTürk bilim insanı Duygu Kuzum’dan yapay zekada devrim yaratacak RRAM hamlesi 

    _____________________________
  • Çok fazla anlamasam da yazılanları. Helal olsun. Allah açık etsin yolun kardeşim.

    _____________________________
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.