Şimdi Ara

Tamamen yapay zeka ile tasarlanan bir ilaç, tarihte ilk kez onay öncesi son aşamaya geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tamamen yapay zeka ile tasarlanan bir ilaç, tarihte ilk kez onay öncesi son aşamaya geldi
    Yapay zeka alanında yaşanan patlama, farklı alanlarda da teknolojik sıçramaları tetiklemeye devam ediyor. Son aylarda yaşananlar, ilaç endüstrisinin de bunlardan biri olacağını gösteriyor. Nitekim bu alanda önemli bir eşik aşılmak üzere. Insilico Medicine tarafından tamamen yapay zeka ile tasarlanan ilk ilaç, onay öncesi son aşama olan Faz 3 klinik denemelere girmek üzere.

Rentosertib adı verilen bu deneysel ilaç, ölümcül bir akciğer hastalığı olan idiyopatik pulmoner fibrozun tedavisi için geliştirildi. Söz konusu hastalık yalnızca ABD’de her yıl yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor ve mevcut tedaviler hastalığın seyrini durdurmakta oldukça sınırlı kalıyor. Haziran ayında Nature Medicine’da yayımlanan Faz 2 sonuçları, Rentosertib’in bu alanda umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu gösteriyor.

Çin’de yürütülen ve 71 hastayı kapsayan çalışmada, ilacı en yüksek dozda (60 mg) alan hastalarda akciğer kapasitesini gösteren “zorlanmış vital kapasite” değerinde ortalama 98,4 mL’lik bir artış gözlemlenirken, plasebo grubunda ortalama 20,3 mL’lik bir düşüş kaydedildi. Üstelik bu iyileşme, ciddi yan etkiler rapor edilmeden elde edildi.

Rentosertib’i asıl sıra dışı kılan nokta ise yalnızca klinik sonuçları değil, geliştirilme hızı. Geleneksel ilaç keşfi süreçlerinde bir molekülün insan üzerinde test edilecek aşamaya gelmesi genellikle 4 ila 5 yıl sürerken, Insilico bu süreyi iki yılın altına indirmeyi başardı. Şirket, kendi geliştirdiği yapay zeka platformu sayesinde yalnızca 78 molekülü tarayıp test ederek 18 ay gibi kısa bir sürede erken keşif aşamasını tamamladı. Bu çalışma, yapay zekanın farmakoloji alanında Ar-Ge verimliliğini dramatik biçimde artırabildiğini gösteren en somut örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.

Eğer Faz 3 denemeler de başarıyla tamamlanır ve düzenleyici onay alınırsa, Rentosertib tamamen yapay zeka tarafından keşfedilip tasarlanan ilk onaylı ilaç olarak tarihe geçebilir. Bu da yalnızca pulmoner fibroz için değil, ilaç geliştirme süreçlerinin tamamı için yeni bir çağın kapısını aralayabilir.

Ayrıca Bkz.Çin, yeni santrifüjünü devreye alıyor: Dünya’nın yerçekiminin 1900 katına ulaşacak

Yapay Zeka Destekli İlaç Projelerine Yatırım Hızla Artıyor

Bu gelişme, yatırımcıların yapay zeka destekli ilaç keşfine olan ilgisinin neden son dönemde hızla arttığını da açıklıyor. PitchBook verilerine göre, 2025’in ilk üç çeyreğinde yalnızca bu alana odaklanan şirketlere toplam 2,7 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımı yapıldı. Küresel ilaç sektörünün yapay zeka yatırımlarının 2034’te ise 16,5 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor.

Büyük ilaç şirketleri de bu yarışta geri kalmamak için agresif adımlar atıyor. Ekim 2025’te Eli Lilly, Nvidia ile ortaklık kurarak bir ilaç şirketine ait “en güçlü süper bilgisayar” olacağını iddia ettiği bir sistem inşa edeceğini duyurdu. Ocak 2026’da devreye girmesi planlanan ve binin üzerinde GPU barındıracak bu altyapı, milyonlarca potansiyel ilacın aynı anda tasarlanıp test edilebildiği bir “yapay zeka fabrikası” olarak konumlandırılıyor. Benzer şekilde, OpenAI destekli Chai Discovery de yapay zekayla yeni ilaçlar geliştirme konusunda dikkat çekici çalışmalar imza atıyor. Tüm bu gelişmeler, yapay zekanan ilaç geliştirme süreçlerini de kökten değiştirmek üzere olduğunu gösteriyor.

Kaynak:https://www.perplexity.ai/discover/tech/big-pharma-ai-drug-discovery-n-9_8AY6X4Tl.Ru2T.kI_0JA

• Alıntı

metni:
    Geleneksel ilaç keşfi süreçlerinde bir molekülün insan üzerinde test edilecek aşamaya gelmesi genellikle 4 ila 5 yıl sürerken, Insilico bu süreyi iki yılın altına indirmeyi başardı. Şirket, kendi geliştirdiği yapay zeka platformu sayesinde yalnızca 78 molekülü tarayıp test ederek 18 ay gibi kısa bir sürede erken keşif aşamasını tamamladı. Bu çalışma, yapay zekanın farmakoloji alanında Ar-Ge verimliliğini dramatik biçimde artırabildiğini gösteren en somut örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.

gitti bizim iş desene   yapay zekadaki bu gelişme finans balonu dışında hem etkileyici hem de korkutucu. bu işlerin içinde bizzat bulunmuş biri olarak bir ilaç etken maddesinin bulundu demesi haberdeki gibi uzun süreç. literatürde potansiyel ilaçların mevcutluğu, araştırmalara göre başka hastalıkların ilacının atıyorum yan etkisinin senin işine yaraması vs. bunların hepsinin olduğu geniş databaseler var. atıyorum elinde x molekül var, bana bunlara benzer tüm molekülleri getir diyorsun milyonlarca kimyasalın olduğu databasede kimyasal olarak en benzer atıyorum ilk 10 bin molekülü getiriyorsun.

ikinci aşamada bu moleküllerin sınıflandırılması ve ayrılması var. bunların hepsinin ayrı özelliği var molekül ağırlığı, molekülün kompleksliği, ADMETox denilen veriler sayesinde vücutta kolayca emilebiliyor mu, doğru yere gitme ihtimali ne kadar başka organlar da alıyor mu, metabolizmada kolay parçalanabiliyor mu, toksisitesi var mı vücuttan kolayca atılabiliyor mu bu verilerin hepsi incelenip bir tur daha eleme yapılıyor.

ondan sonra molecular docking yapılarak ilacın etki etmesini istediğin ya da istemediğin protein/enzim'e gerçekten bağlanıyor mu bağlanırsa hemen kopuyor mu, bu tespit ediliyor.

en son elde eleye eleye 10-15 molekül kalıyor, bunları daha ayrıntılı docking'e sokup daha sonra da vücuttaki değerleri simüle ettiğin moleküler dinamik simülasyonuna sokuyorsun. ekran kartının en çok etkisini gösterdiği aşamalardan birisi de burası zaten. atıyorum 10 nanosaniyelik simülasyon ile ilaç etken maddesi istenilen yere gerçekten bağlanıyor mu, ne kadar stabil, farklı koşullarda ilaç etken maddesi gerçekten ayrılıyor mu, yan etkisi olmasını istemediğin başka proteine enzime bağlanıyor mu bunları yapıyorsun. en son da şunlar şunlar en mantıklı potansitel etken madde olabilir diyerek artık işi laboratuvar ve gerçek hayat testlerine bırakıyorsun.

bu son aşamaya kalan moleküllerden mükemmel iş görüp sentezlemesi çok zor moleküller olabilir, sentezlemesi çok pahalıya patlayabilir onu da hesaba kattın oldu olmadı derken baya uzun bir süreç yani. her şeyin en iyi gittiği senaryoda 5 senede anca, resmi prosedür test ve onaylardan geçti desen 8-10 yıl sürer.

burada olay yapay zekayı oldukça kullanışlı bir araç olarak kullanıp yeni ilaç bulma için yukarıdaki işlemleri oldukça hızlandırmak. iş "hadi yapay zeka buldu ilaç şirketleri batar tehehe" basitliğine indirgenemez. potansiyel ilaç etken maddelerini kim üretecek? bunların yan etki analizini kim yapacak? bu kısımları yorumlamasını yapay zekaya bırakmak yerine yine insanlar yapacak, son kararı insanlar verecektir, vermelidir de. yapay zeka bunu buldu hadi hemen üretelim diyip hiç bir filtre olmadan üretilebileceğini mi sanıyorsunuz?

• YZ sistemlerin ilaç sektörü lanetini bitirmesi ümidiyle.

• Kimi yapay zekaya bikinili fotoğraf ürettirir kimi ilaç araştırması için.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sağlık sektörü tamamen insanların zor anlarından yaralanmak üzere çalışıyor. Hastanesinden ilaç üreticisine, doktorundan medikal ürün üreticisine kadar... Hani arge masrafıdır, üretim zorluklarıdır eyvallah da; işler orada kalmıyor, çirkinleşiyor.

Bizim özelimizde de Türkiye'de birçok özel hastanenin fatura kabarttığına denk geldim. Birçok kez tartıştım; hatta haklarında kanıtlar ve dilekçelerle şikayetçi de oldum. O fatura ettikleri fiyatların hepsi aşağı iniyor, kendilerine ceza da kesiliyor. Ama kurumlara verilen cezalar o kadar komik ki cebimden çıkarıp ben öderim. Hiçbir caydırıcılığı yok.

Geçen sene acilde yapıştırılan yara bandına (pansuman yok, dikiş yok, sadece bant) 8bin tl istediler, 2020'de kortizon iğnesi (bildiğiniz düz kortizon) yapmak için 21bin tl istediler, 5 gün boyunca her gün aynı tedavi uygulanmasına rağmen her güne artan farklı faturalar kestiler :) Bunlar bizzat gördüğüm aklıma gelen olaylar ve hepsi farklı hastaneler. Sonra sağlık çalışanına şiddet diyorlar. Hayır, tabi ki tasvip etmiyorum ama alenen geri zekalı muamelesi yapılması, bu cüreti göstermeleri inanılmaz. Turist kazıklayan taksicinin kurumsal versiyonu adamlar. Dolandırıcılığın en arsız hali...

Biraz sesler yükselince işler çözülüyor ama diş göstermezseniz direkt dolandırılıyorsunuz. Bu da sağlık sektörümüzün mide bulandıran tarafı. Yeni doğan çeteleri, yaşlılara darp, engellilere suistimal, hastaların fotoğraflarının paylaşıldığı gruplar gibi şeylerden bahsetmiyorum bile. Hipokrat yemininin hiçbir anlamının olmadığını net şekilde gösteren mahluklarla dolu maalesef...

• gecceanduana kullanıcısına yanıt
    İkisi de ihtiyaç sonuçta 😁
    İlaç ürettiren abinin de bikinili fotoğraf ürettirmemiş olduğunu kesin olarak söyleyebilir misin?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Makro düzeyden mikro düzeye inmişsin. Her şey gibi sağlık sektörüde çirkin bizde. Adamın amacı şifa aracısı olmak değil mümessilden para koparmak gibi gibi...

metni:
    Geleneksel ilaç keşfi süreçlerinde bir molekülün insan üzerinde test edilecek aşamaya gelmesi genellikle 4 ila 5 yıl sürerken, Insilico bu süreyi iki yılın altına indirmeyi başardı. Şirket, kendi geliştirdiği yapay zeka platformu sayesinde yalnızca 78 molekülü tarayıp test ederek 18 ay gibi kısa bir sürede erken keşif aşamasını tamamladı. Bu çalışma, yapay zekanın farmakoloji alanında Ar-Ge verimliliğini dramatik biçimde artırabildiğini gösteren en somut örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.

gitti bizim iş desene   yapay zekadaki bu gelişme finans balonu dışında hem etkileyici hem de korkutucu. bu işlerin içinde bizzat bulunmuş biri olarak bir ilaç etken maddesinin bulundu demesi haberdeki gibi uzun süreç. literatürde potansiyel ilaçların mevcutluğu, araştırmalara göre başka hastalıkların ilacının atıyorum yan etkisinin senin işine yaraması vs. bunların hepsinin olduğu geniş databaseler var. atıyorum elinde x molekül var, bana bunlara benzer tüm molekülleri getir diyorsun milyonlarca kimyasalın olduğu databasede kimyasal olarak en benzer atıyorum ilk 10 bin molekülü getiriyorsun.

ikinci aşamada bu moleküllerin sınıflandırılması ve ayrılması var. bunların hepsinin ayrı özelliği var molekül ağırlığı, molekülün kompleksliği, ADMETox denilen veriler sayesinde vücutta kolayca emilebiliyor mu, doğru yere gitme ihtimali ne kadar başka organlar da alıyor mu, metabolizmada kolay parçalanabiliyor mu, toksisitesi var mı vücuttan kolayca atılabiliyor mu bu verilerin hepsi incelenip bir tur daha eleme yapılıyor.

ondan sonra molecular docking yapılarak ilacın etki etmesini istediğin ya da istemediğin protein/enzim'e gerçekten bağlanıyor mu bağlanırsa hemen kopuyor mu, bu tespit ediliyor.

en son elde eleye eleye 10-15 molekül kalıyor, bunları daha ayrıntılı docking'e sokup daha sonra da vücuttaki değerleri simüle ettiğin moleküler dinamik simülasyonuna sokuyorsun. ekran kartının en çok etkisini gösterdiği aşamalardan birisi de burası zaten. atıyorum 10 nanosaniyelik simülasyon ile ilaç etken maddesi istenilen yere gerçekten bağlanıyor mu, ne kadar stabil, farklı koşullarda ilaç etken maddesi gerçekten ayrılıyor mu, yan etkisi olmasını istemediğin başka proteine enzime bağlanıyor mu bunları yapıyorsun. en son da şunlar şunlar en mantıklı potansitel etken madde olabilir diyerek artık işi laboratuvar ve gerçek hayat testlerine bırakıyorsun.

bu son aşamaya kalan moleküllerden mükemmel iş görüp sentezlemesi çok zor moleküller olabilir, sentezlemesi çok pahalıya patlayabilir onu da hesaba kattın oldu olmadı derken baya uzun bir süreç yani. her şeyin en iyi gittiği senaryoda 5 senede anca, resmi prosedür test ve onaylardan geçti desen 8-10 yıl sürer.

burada olay yapay zekayı oldukça kullanışlı bir araç olarak kullanıp yeni ilaç bulma için yukarıdaki işlemleri oldukça hızlandırmak. iş "hadi yapay zeka buldu ilaç şirketleri batar tehehe" basitliğine indirgenemez. potansiyel ilaç etken maddelerini kim üretecek? bunların yan etki analizini kim yapacak? bu kısımları yorumlamasını yapay zekaya bırakmak yerine yine insanlar yapacak, son kararı insanlar verecektir, vermelidir de. yapay zeka bunu buldu hadi hemen üretelim diyip hiç bir filtre olmadan üretilebileceğini mi sanıyorsunuz?

AMD Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk MAX, Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 2x8GB, MSI GeForce 1060 3GB Gaming X, Kioxia Exceria Plus 1TB, Phanteks P400A, EVGA Supernova 650 G2, Noctua NH-U12S Chromax, Acer VG240ypbiip, Aula F75, Logitech G Pro X Superlight

• Teşekkürlerimi sunmak isterim ADY

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• İşe bu tüm güneş sistemine yayılabilmemiz için büyük bir adım. Zira sadece farmakoloji gelişmiyor, yapay zeka sayesinde genetiğimizi tamamen değiştirebilme imkanına sahip olabileceğiz gibi. Düşünsenize zerre azot, oksijen olmayan bir ortamda metan soluyabilecek insanlar yaratabiliriz !

Tamam bir kaç yıl içinde yüzbinlerce yıllık evrimi başaşağı çevirebiliriz demiyorum ama yavaş yavaş sadece gezegenleri terraforme etmek değil, insan denilen organizmayı bile korkunç çevre koşullarına uyum sağlayabilecek bir aşamaya çevirebiliriz gibi görünüyor.

Bilimi seviyorum, batı medeniyetini seviyorum, onların sayesinde carklar dönüyor ve akılalmaz teknolojiler geliştirilebiliyor. Yine onların sayesinde doğulular da kendilerini geliştirmek için çaba sarfediyor ve böylelikle kolektif olarak bilimi geliştiriyoruz.

• Icmeyin bebeleriniz stable diffusion gibi 7 parmaklı olur

Hemen sil bunu bence

Biraz ütopik bir yorum olmuş. Yapay zeka da insan gibi fizik ve kimyanın kurallarıyla sınırlanmış haldedir; potansiyelini ancak doğanın izin verdiği örüntü ve dokularla açığa çıkarabilir ve açıkçası nasıl bir geleceğe gebe olduğunu tahmin edebilsek de hiç bilmiyoruz. Özellikle enerji yetiştirme problemi yapay zeka gelişiminin karşısında önemli bir sorun olarak durmakta. Yapay zeka elektrik tüketiyor. Hem de çok ama çok fazla elektrik. Batı medeniyeti olmasaydı modern dünya olmazdı ama bilimin kolektif gelişimiyle doğanın düzeni birbirine sıkı sıkıya bağlı ve doğanın düzenini anlamadan insanlık gerçekten tekamül edemez. İyimserlik önemli ama iyimserlikten önce ve yanında bilimsel ihtiyat ve disiplin gelmelidir. Bilimin sabır, yöntem ve ağır başlılığıyla işler yürümelidir.

• Yani kanserin çözümü bulunmuş demek ki. Peki ilaç tekelleri buna izin verir mi? Onlar çözüm istemezler süreklilik isterler. Sizin acı çekmeniz kimin umurunda ki! Bazen Allah canımızı alsın da kurtulalım diyorum...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.