|
Fotoğrafı çekilen ilk kara delikte beklenmedik bir değişiklik yaşandı

-
-
Evrende keşfedilmeyi bekleyen çok fazla şey var
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Kara delikler Halen Gizemini Koruyor ileriki yıllarda teknolojinin daha çok geliştiğinde gizem çözülse keşke.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
"6,5 milyar Güneş kütlesine sahip karadeliğin"
insanın aklı almıyor bu kütleyi
_____________________________ -
Biz sadece 2-3 yıllık değişimini gözlemlemişiz de şu görüntüler karadeliğin 55 milyon yıl önceki haline ait. Simdi kimbilir neler değişmiştir.
kara delik dinimizde yasaklanmıştır. yaklaşmayınız.
Ömür yetmez.
-
Abi astronominin dibine indikce diyorumki keşke 100yil sonra falan dunyaya gelseymisim kim bilir neler ögrenirdik evrene dair. Şu anda bile kendimi çok şansli hissediyorum bu konuda ama daha fazlasini da görmek öğrenmek isterdim.
-
Ekleme yapalım, on - hatta Phoenix A örneğinin bazı hesaplamalardaki değerlerine bakarsak yüz - milyarlarca Güneş kütlesinde olabiliyorlar. On milyarı aşanlara artık "süper masif" bile değil, "ultra masif" diyorlar.
Bu kütle ölçeklerinde zaten hiçbir kompakt kütle yapısı karadelik haricinde başka bir şey olamaz. Einstein denklemleri ve çözümlemelerine göre Schwarzschild yarıçapı koşulları karşılandı mı iş bitti.
Interstellar'da bir süper masif karadeliği yakından çok masum gösteriyorlar. Bunlar sırf birleşme/merger durumlarında uzay zamanda yol açtıkları kütleçekimsel/gravitasyonal dalgalanmalarla bile sizi püre edebilecek kaotik canavarlar. Tabii parlak akresyon ışıltısından önce çıra gibi yanmazsanız. Gelgit bozulma (tidal disruption) fenomeniyle meşhur "spagettileşmeye" gelene kadar grafik ölüm yolları bolca. :d
Karadelikleri kozmik süpürgelerden veya yatak odası kütüphane arkası barındıran dipsiz çukurlardan ziyade devasa gravitasyon motorları, fiziksel kuvvet yükselticileri (amplifikatörleri) gibi düşünmek gerek çünkü gerçekte öyleler. Bunu Blandford-Znajek ve Penrose süreçlerinden ve süper ışıma saçılmasından (super radiant scattering) ya da kuasarların ve astrofizik jetlerin ulaştığı müthiş enerjilerden anlayabilirsiniz.
Kesinlikle en ufak bir şekilde bunun yakınında bile değiliz ama sonsuz enerjinin gerçek kaynağı karadelikler. Anti madde, füzyon vs hepsi karadeliklerin yanında hikayedir. Entropik ısıl ölüm (heat death) ile birlikte geriye evren diye bir şey kalmadığında bile gene de akıl almaz süreler boyunca (evrenin mevcut yaşından defalarca kez daha uzun süreler boyunca) süper ve ultra masif karadelikler bu yıldızsız karanlıkta yaşamlarını sürdürecekler (black hole era). Çılgınca.
Keşke 2500 yılında doğsaydık. Nerden baksan Kardaşev Ölçeğinde Tip 1 medeniyet olmuş olurduk. Muazzam bir bilgi birikiminin içinde dünyaya gelirdik. Şahsen ben 2500 yılından sonra geriye gideceğimizi düşünüyorum. 2250'li li yıllar altın çağımız olacak gibi. Ama 2500'den sonrası büyük bir belirsizlik. İnsan sayısı muhtemelen 50-60 milyon olur o dönemlerde. Geçen forumda 3000 yılına kadar ceza almıştım bu arada :D
Daha yanı başımızdaki gezegenlerin sırrı tam çözülememişken karadelikleri çözmeleri için 1000 yıla ijtiyaçları var
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
55 milyon ışık yılı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ livatya sunullah külefli -
Kesinlikle öyle ama muhtemelen bundan da bğyük karadelikler vardır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Öyle, astronomi büyüleyicidir ancak 100 yıl sonra da doğmuş olsan sonraki yıllarda neler keşfedilecek dşye merak edip keşke daha geç doğssydım diye düşünecektin. Ne zaman doğarsan doğ bilginin akışı bitmiyor, sürekli yenisi geliyor. 2500 yılında da doğsak 2600'ü merak ederiz, 3000'i görmek isteriz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
En Beğenilen Yanıtlar

Evrende keşfedilmeyi bekleyen çok fazla şey var
|
Biz sadece 2-3 yıllık değişimini gözlemlemişiz de şu görüntüler karadeliğin 55 milyon yıl önceki haline ait. Simdi kimbilir neler değişmiştir. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X