Şimdi Ara

Apple yapay zeka yüzünden kan kaybettikçe büyük bir satın alım ihtimali artıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple yapay zeka yüzünden kan kaybettikçe büyük bir satın alım ihtimali artıyor
    Apple'ın inovasyon konusunda yetersiz kaldığı yıllardır konuşulan bir konuydu ama yapay zeka alanında yaşanan patlamaya kadar şirket bunu bir şekilde kompanse edebiliyordu. Ne var ki yapay zeka bir anda sektörün itici gücü hâline gelince, Apple'ın bu inovasyon eksikliği çok daha büyük bir handikapa dönüştü. Şirket Apple Intelligence gibi hamlelerle bu eksikliği gidermeye çalışmış olsa da bu alanda Google, Microsoft, Meta gibi rakiplerinin çok gerisinde kaldığı gerçeği yatırımcıların gözünden kaçmadı. Nitekim bu durum hisselere de yansımaya başladı. Şirketin pazar değeri bu yılın başından bu yana 640 milyar dolar düştü ki analistler bunda yapay zekanın büyük payı olduğunu düşünüyor. Bu da Apple üzerindeki baskıyı giderek arttırıyor.



    Tarihsel olarak baktığımızda Apple öyle çok büyük satın alımlar yapan bir şirket değil; En son 2014'te büyük ölçekli bir anlaşmaya imza atmış ve Beats'i satın almışlardı. Ancak analistler, Amerikalı teknoloji devinin şimdi bir kez daha büyük bir satın alım yapmak zorunda olduğuna inanıyor.



    Apple İnovasyon Açığını Parayla Kapatabilir Mi?



    Hatırlarsanız birkaç hafta önce gelen haberler, Apple'ın yapay zeka şirketi Perplexity'yi satın almayı düşündüğünü ortaya çıkarmıştı. Bloomberg'in aktardığı son bilgilere göre, Apple'ın kayda değer bir yapay zeka şirketini satın alması artık neredeyse zorunluluk hâline gelmiş durumda. Çünkü şu anda yatırımcıların tüm odağı yapay zekaya kaymış durumda ve Apple bu alanda geri kaldığı sürece kan kaybetmeye devam edecek. Nitekim Apple yatırımcıları arasında da homurdanmalar başlamış durumda. Yatırımcı nezdinde oluşan bu memnuniyetsizlik, şirketi genel stratejisini değiştirip Perplexity ya da benzeri bir yapay zeka şirketini satın almaya itebilir.



    Son değerleme sürecinde Perplexity'nin değeri 14 milyar dolar olarak belirlenmişti. Potansiyel bir anlaşmada Apple'ın bundan biraz daha fazla ödemesi gerekebilir. Ancak Wall Street analisti Dan Ives'ın da dikkat çektiği üzere, bunlar finansal olarak Apple'ı zorlayacak meblağlar değil. Ancak asıl soru böyle bir anlaşmanın inovasyon açığını kapatmak için yeterli olup olmayacağı. Perplexity yapay zeka alanında dikkat çekici işlere imza atan bir şirket olsa da OpenAI, Google, xAI gibi şirkelterle kıyaslandığında zirveye oynama ihtimali çok daha düşük. Yani aslında böyle bir satın alım da Apple'ın zirveye oynaması için tek başına yeterli olmayabilir.



    Ayrıca Bkz.AI Günlükleri: Yapay zeka dünyasında bu hafta (14 Temmuz 2025)



    Bu yüzden Perplexity ya da Anthropic gibi bir şirketin satın alınması nihai çözümden ziyade, daha büyük bir girişimin ilk adımı olarak görülüyor. Böyle bir satın alımla birlikte Apple'a katılacak ekip, adım adım büyütülecek yeni yapay zeka departmanının temelini oluşturabilir. Böylece Apple, son haftalarda Meta'dan gördüğümüze benzer bir atılım yapabilir. İlk aşamada kendi yapay zeka ekibiyle temelleri atan Meta, son haftalarda yapay zeka alanından önemli isimleri bünyesine katarak bir anda bu alanda çok daha iddialı hâle geldi. Analistlere göre Apple da ilk olarak Perplexity ya da benzeri bir şirketi satın alıp temeli attıktan sonra, önemli transferlerle bu ekibi büyütebilir ve çok daha rekabetçi hâle getirebilir. Neticede iş daha fazla para verip rakiplerden birilerini transfer etmeye geldiğinde, Apple ile yarışabilecek çok az şirket var.



    Ancak bunun başarılabilmesi için Apple yönetiminin önce inovasyon sorunuyla yüzleşmesi gerekiyor. Apple içinden gelen duyumlar, şirketin dışarıdan aldığı yapay zekaları kullanarak yoluna devam etme ihtimali üzerinde durduğunu gösteriyor. Apple yatırımcılarının giderek huysuzlanmasının başlıca sebeplerinden biri de Tim Cook yönetiminin bu tutumu. Nitekim Apple yönetiminde önemli değişiklikler gerektiğini söyleyenlerin sayısı da giderek artıyor. Analistler Tim Cook'un koltuğunun şimdilik tehlikede olmadığını düşünse de tüm bu yaşananlar Cook'a dair güvensizliği arttırıyor. Günün sonunda bu da Apple'ı büyük bir satın alıma iten başka bir sebep olabilir. Neticede Cook da yatırımcılarının güvenini kaybetmek istemeyecektir.




    Kaynak:https://finance.yahoo.com/news/apple-faces-calls-reboot-ai-123108385.html







  • Battı balık yan gider. NokiApple :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Apple'ın başka çaresi yok. 2019'da Intel'in modem birimi satın aldıktan 6 yıl sonra iPhone 16e'de kendi modemini kullanmıştı.

  • Koç holdingin daha teknolojik daha akıllı amerikan versiyonu.Var olan teknolojinin olgunlaşmasını ,yapay süper zekanın çıkmasını bekliyorlar muhtemelen! Yapay zekaya ultra parlak retina ekran çakıp millete itekleyecekler! Ultra parlak ekrandan başka bir numaraları yok zaten.

  • Warren Buffett'ın portföyündeki en büyük hisse payı Apple'ı ait. Vardır bildiği bir şey. 😊

  • Siri diğerlerinin yanında geri zekalı kaldı

  • Şirketin pazar değeri bu yılın başından bu yana 640 milyon dolar düştü ki

    Yanlış hesap yok mu?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Alır

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Steve Jobs olsaydı şimdi grok ayarında bir Siri olurdu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Anthropici alırsa apple adına iyi olur ama yazılım ve ai dünyasının geleceği adına yazık olur sanki

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Apple bu aralar çok sıkıcı. Tanıttığı hiçbir ürün/yazılım güncellemesi heyecan vermiyor. Böyle devam ederse android tarafına geçeceğim gibi

  • Doğukan Kaya SLNAU D kullanıcısına yanıt

    gidişat onu gösteriyor sadece zaman meselesi. 150 dolarlık tecno infinix grubu tellerde bile daha iyi yapay zeka entegrasyonu var onlar bile yakalıyor bir yerden. bunlar hala olgunlaşacak da apple efendi getirecek vs. artık geriden takip eden koınumunda apple. iphone 4-5 lerden itibaren kaybetti öncülüğünü

  • Apple yeni Microsoft.

  • Kullanıcıya yani bize sunulan Yapay zeka fırtınası; mısır döngüden başka bir şey değil. Mevcut veriler ile birşeyler üretmesi beklenen “kapalı bir kutu” bir yerden sonra “birşeyler ürettiğini düşünen” insanların aslında birşey üretmediğini ortaya koyacak… bu “son” ile karşılaşmadan önce aklımızı başımıza toplayalım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yc#1 kullanıcısına yanıt
    okurken benim de aklıma gelmişti. (o yüzden küçük firma satın alma ile bu iş olmaz.)

    öyle küçük bir firma satın alırlarsa olmaz.

    esasında deepseek in kodlarını kullanarak kendi uygulamalarını çıkartabilirler, ya da siri ye entegre ederler.

  • Apple satın alacağın ilk şirket OpenlA

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Metaverse ile uğraşacağına Ai ile uğraşacaklardı. Tren kaçtı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ah Steve 3-5 sene daha yaşasaydı apple kim bilir ne konumda olurdu.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.