Şimdi Ara

(1950) 1 Milyon Dolar VS (2017) 100 Bin Dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

(1950) 1 Milyon Dolar VS (2017) 100 Bin Dolar

(En Son Oy Tarihi: 21.10.2017)
Giriş
  • Bir seçim sorusu soracağım arkadaşlar. ( Konu siyasi değildir, kişisel tercihleri kıyaslama sorusudur)

Seçme şansınız olsa 1950 yılında 1 milyon dolar net birikime sahip bir şekilde mi yaşamak isterdiniz , 2017 yılında 100 bin dolar birikime sahip olarak mı yaşamak isterdiniz? (Ülke olarak her iki seçenekte de politik,siyasi krizlerin,savaşların olayların olmadığı bir coğrafya hayal edin iki döneminde sahip olduğu teknik,endüstriyel kalitelesini-standartlarını ve imkanlarını düşünün)

Dünya genelinde 1950'de doların enflasyon değeri bugüne nazaran çok daha iyi durumda. Yani maaşlar o dönemde daha düşük ve o zamanın 1 milyon doları , dolar enflasyonu ile değerlendirecek olursak bugünün 9-10 milyon dolarına tekabül ediyor.

Ben 1 milyon dolar vs 10 milyon dolar diye sormadım farkındaysanız. Eski zamanda o dönemin bir çok şeyine kolay bir şekilde sahip olabilen zenginlerden olmak mı bu devirde ortalama bir ulaşım imkanına sahip olmak mı diye soruyorum. Siz hangisini seçersiniz ve neden seçersiniz? Ben bugün 100 bin dolar sahibi olmayı tercih ederim. Her ne kadar 1 milyon dolar o zaman için bir servet olsada 1 milyon dolar ile o dönemde yüzlerce hatta belki binlerce araba alınabilecek olsada ben o dönemin 100-200 arabasının veya onlarca farklı evinin bugün ki yüksek teknoloji ve araştırmalarla üretilmiş 1 arabasının imkanını,konforunu sunamayacağını düşünüyorum.

Bu soru bir nevi 500 yıl önce padişah olmak mı 2017'de 1 milyon dolar sahibi olmak mı gibi oldu. Harem,emrinde binlerce insan çok güzel şeyler ama koca imparatorluğuda sahip olsan bugün sıradan vatandaşların bindiği,sahip olduğu 10 saatte 10.000 km yolu katedebilme olanağın bile yok.

Bu soruyu neden sordum diyorsanız. 10 tane elmami yoksa elma portakal karisimi soguk icecek mi sizin icin daha degerli onu soruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 21 Ekim 2017; 2:54:20 >

• Tabiki 1959 hem para fazla hemde o zaman o paraya sadece arsa alsam torunlarima yeterdi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ryzen 5 2600x Core Frozr L - 1,375V 4.1Ghz/Msi X370 Gaming Plus /Palit Gtx 1070Ti Dual/2x8 3466 MHz CL14 Crucial Ballistix/256 Gb M2 SSd/ 3 Tb HDD/ Cooler Master Haf 912 Advanced/750W Cooler Master Psu
  • @11 52 7;

30 yıl yaşama ömrünüz olduğunu düşünün ve ailenizin geri kalanı olmadığını hayal edin.

1950'den 1980'e kadar 1 milyon dolar ile mi daha fazla imkana sahip olabilirsiniz, 2017'den 2047'ye kadar 100 bin dolar ile mi?

@II.Leopold;

Biliyorum 1950'deki 1 milyon dolar bugünün 10 milyon dolarına eşmiş ( ilk mesajda yanlış yazmışım 50-60 milyon dolar değilmiş) Bilerek bu farkı bilerek sordum.

@Physicist_Emre

Önemli olan paranın niceliği ve satın alınabilecek,yaşanabilecek şeylerin niceliği mi yoksa paranın niteliği ve alınabilecek,yaşanabilecek şeylerin niteliği mi?

@WmGMD

Dedim ya 1500'lü yıllardaki bir sultan,kral/kraliçe,padişahın sahip olamadığı,göremediği,yaşayamadığı deneyimleri bugün yılda 20.000 dolar kazanan birisi yaşayabiliyor. Odak noktanız para olmasın paranın değerini para ile yapabilecekleriniz belirler. İşte hissedarlar, şirket sahipleri de ne yazık ki aynı hata düşüyor.

Rakibim olmasın, piyasayı ben domine edeyim, tekel olayım. Bakınız Intel, Microsoft,Facebook. Satın alayım her parayı ben kazanayım. Halbuki bu şirketlerin hissedaları ile görüşme imkanım olsa şunu sorardım bugün sahip olduğun fazladan sahip olduğun 1 milyon dolar ile , 20 yıl sonra insanların 10.000 dolarla sahip olabileceği şeyleri satın alamıyorsun. Belki tekelliği dayatmasan başlangıç ve bitiş zamanı belli olan o ömründe sende o daha fazla dünya keşifi,icadı tanıyabileceksin ama sen bugün 1 milyon dolar daha kazanmalıyım diye düşünürken 10 bin doların sunabileceği farklı,yeni şeylerden mahrum kaldın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 26 Eylül 2017; 16:52:39 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 milyon TL ye araba?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 1950 lerde 1 milyon dollar.

If you have real paradise for gangsters, see ya there
  • Soru aslinda sizin icin nicelik mi nitelik mi daha onemli sorusu.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZeroSystem

1950 senesinde kaç yaşımda olacağıma göre değişir.
    ve şu an bildiklerimi bilecek miyim?

Ayni yasta olacaksiniz ama 1950 den sonra bir araya getirilen tespit edilen olusturulan bilgileri bilmeyeceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 21 Ekim 2017; 9:18:32 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.