Şimdi Ara

Serbest düşme fizik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 50 m yüksekliğinde bir binanın tepesinden bir taş düşey doğrultuda yukarı doğru 20 m/s hızla fırlatılıyor.

(g = 10 m / s ²)

t = 5 s anında konumu nedir?

cevap 25 m ama -25 m olması gerekir neden pozitif almış?

belirlenen koordinat sisteminin sonucu değiştirmemesi gerekir sonuçta konum vektörel bir büyüklük

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• cevabın -25 olması cismin 75m yer değiştirdiği anlamına gelmiyor mu? ama 25m yer değiştirmemiş mi?

yanlışsam beni düzeltin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Autghust34 -- 3 Ağustos 2023; 21:52:31 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, burada y = y0 + v0t + 1/2gt^2 formülü ile hesap edersek cevap 25 çıkar (taşın ivmesi yukarı yönlü olduğu için g'yi -10 almalıyız)

• belgarath kullanıcısına yanıt
    hocam ben şunu anlamadım taş 2.sn sonrası aşağı ivmelenen hareket yapmıyor mu ivme neden yukarı yönlü oldu (ivmenin yönü nasıl bulunuyor?)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Autghust34 kullanıcısına yanıt

cisim düzgün hızlanıyorsa hız ve ivme vektörü aynı yönlü.

cisim düzgün yavaşlıyorsa hız ve ivme vektörü ters yönlü, diye biliyorum.

• belgarath kullanıcısına yanıt

başlangıç noktası 0 yani orijin alındığında

vs=vi-gt

vs=20-10.5=-30 m/s

y-yo=vo.t-1/2gt²

y-0=20.5-5.25

y=-25 m

hata yaptığımı düşünmüyorum

başlangıç noktası orijin noktası olarak alınabilir

şekildeki gibi

Serbest düşme fizik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 3 Ağustos 2023; 23:41:28 >
  • tekrardan rahatsız ediyorum kusura bakmayın hocam

bu soru için başlangıç noktasını y=0 şeklinde aldığımızda -25 m y=50 şeklinde aldığımızda da 25 m çıkıyor aynı sonucun çıkması gerekmez mi?

mesela buradaki 11.dk’da bu soruya çok benzer bir soruda belirli bir yükseklikten yukarıya fırlatılan cisim için y=0 noktasından başlanmış buna göre konum negatif çıkmış
    Fuat Serkan Orhanyoutube
    8) Fizik 1 - Doğrusal hareket - Serbest düşen cisimler
    https://www.youtube.com/watch?v=JBiFVuO-8bw&feature=youtu.be

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam çözümünüzde bir problem yok. Dediğiniz gibi referans noktalarını farklı almışsınız.

• Vakit bulabilirsem bir ara fizik ve fizik sorularıyla alakalı genel bir başlık açabilirim. Bilgisizlikten farklı bir sorun var, konseptler tam olarak açıklanmadığından kafada soru işaretleri kalıyor. Ufak bi değinebilirim böyle şeylere ama isteyen ne kadar olur bilmiyorum. İlginizi çeker mi?

• akolanimosa kullanıcısına yanıt

hocam ben anlamadım tam olarak, yani referans noktaları farklı alınsa da sonuçların aynı çıkması gerekmez mi?

yani başlangıç noktasını nasıl almalıyız sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 4 Ağustos 2023; 1:33:15 >
  • akolanimosa kullanıcısına yanıt

forum için faydalı olabilir hocam

• Soru çok basit bir soru. Gelen cevaplara bakacak olursam kafanızda terimlerin çok karıştığını ve aslında çok zevkli ve basit olan atışlar konusunun dahi öğrencilere aktarılamadığını görüyorum. Bunun sebebi ezberci yaklaşım ve sistem bu şekilde öğrenmeye zorluyor öğrencileri. Fizik dersinin genel durumu bu ve çok üzücü. Şuan uyumam lazım ama unutmazsam sorunun çözümünü ve konuyla ilgili çok basit tüyoları yazarım daha sonra.

• brktmr B kullanıcısına yanıt

evet hocam soru basit, teşekkürler bu arada uygun bir zamanda dönüş yaparsanız sevinirim

benim konuyla ilgili aklıma takılan tek soru cisimlerin başlangıç noktasını her daim 0 noktası olarak kabul etmemizin bir sakıncı oluşturup oluşturmayacağına yönelik, genel olarak atış sorularında koordinat eksenlerinde bir sorun oluşmadı normal olan da buydu ama bu soruda zıtlaştık nedense

• aslında bahsedilen noktalar aynı ama sonuçların da aynı çıkması gerektiğini düşünmüşüm ben

soruyu hocama sorduğumda cevapların yere göre ve y=0 noktasına göre doğru olduğunu söyledi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.