Şimdi Ara

Düşük OBP ile YKS Vakit Kaybı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle selam, başlıktan da anlayacağınız üzere düşük bir obp ile YKS hazırlanıyorum. Teoride iyi bir sıralama yapmanın mümkün olduğunu biliyorum fakat pratikte, benim sahip olduğum obp ile iyi bir sıralama yapan insan sayısı neredeyse yok denecek kadar az ( 2021 senesi hariç ). Kendimle ilgili şunu söyleyebilirim, YKS benim basarabilecegim bir sınav, kendime özgü güzel ve sıkı bir çalışma ile sınavda ham olarak iyi bir sıralama elde edebileceğime eminim fakat yerleştirmeden çok korkuyorum. Bu sene bazı problemler yaşandı ve sınava hazırlanamadım fakat ailem de 1 sene mezuna kalmamın sorun olmayacağını sene başında söylemişti zaten, o yüzden şimdiden başlayıp seneye çok iyi bir sıralama yapmak istiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A2BEF0E31 -- 14 Nisan 2025; 0:50:1 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Elinden geldiğinin en iyisini yap, mezun senende o birikimi kullanırsın en kötü

• Eğer seneye bırakma şansın varsa, bunu yapmanı tavsiye etmem. Elbette her şey insana bağlı, ancak bir yıl daha kalanların büyük bir kısmı beklediği başarıyı elde edemiyor. Tabii ki sen istisnalar arasına girebilirsin, bu tamamen sana bağlı. Ancak unutma, bu yıl henüz bitmiş değil! Önünde hâlâ zaman varken elinden gelenin en iyisini yapmalısın. Sınav yaklaştıkça sıralamalar netleşir, bu yüzden şimdiden kendini doğru senaryolara hazırlaman en önemli şeydir.

Ne yapmalısın?

Öncelikle, belli bir netle hangi sıralamaya ulaşabileceğini anlamalısın. Denemelere mutlaka giriyorsundur, ama gerçekten sağlam bir TYT ve AYT denemesi yapmalısın. Ertelemek veya kaçınmak sadece seni daha büyük bir belirsizliğe sürükler. Bugün kaçsan bile, 70-80 gün sonra bu sınavdan kaçamayacaksın. Netlerini belirledikten sonra, yaklaşık hangi sıralamayı elde edeceğini tahmin edebilirsin. İnsanlar her sene sınavın kolay ya da zor olduğunu konuşurlar ama unutma, YKS bir sıralama sınavıdır ve büyük verideki ortalamalar her zaman tutarlıdır.

Sonrasında ise en kritik kısım geliyor: tercih listesi hazırlamak.

Kendine şu soruyu sor: "Bu yıl tercih yaparsam nereleri yazardım?"

İyisiyle kötüsüyle bir liste oluştur. Pek çok kişi "Önce elinden geleni yap, sonra tercih yaparsın" der ama unutma, hedefsiz hareket etmek körü körüne ilerlemek olur. Olası senaryoları öngörmeden hareket etmek, plansız bir süreç yaşaman anlamına gelir. Kendine şu soruları sormalısın:

• Hangi alanlarda daha hızlı net artırabilirim?
    • Kendimi ne kadar ileriye taşıyabilirim?
    • Çalışmaya gerçekten devam eder miyim?

Bu sorulara objektif cevap vermek zor olabilir. Eğer kendini yeterince iyi analiz edemiyorsan, seni yakından tanıyan birinden veya tecrübeli bir öğretmenden fikir alabilirsin. Özellikle çok sayıda öğrenciyle çalışmış bir hocan varsa, sana objektif bir değerlendirme yapabilir. Ancak, sadece iyi senaryoları değil, kötü senaryoları da hesaba katmalısın.

OBP Konusu

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) çok tartışılan bir konu. Ancak bunu fazla düşünmek, en baştan moralini bozup seni başarısızlığa sürükleyebilir. Diyelim ki hedefin ilk 1000, sen ham sıralamada 1000 yaparsın ve OBP seni 5000'e çeker. O zaman şikayet edebilirsin. Ancak genellikle OBP'nin büyük farklar yaratmadığı durumlar da var. Özellikle düşük OBP'ye sahip öğrenciler genellikle büyük yığılma alanlarında yer aldıkları için bu fark daha az hissediliyor. Örneğin, 100-150K arası sıralamalar "balon" etkisine sahip, yani çok yoğun bir öğrenci grubu var ve burada OBP'nin etkisi daha sınırlı oluyor.

Sonuç Olarak:

Bu yıl elinden geleni yap, netlerini çıkar ve kenara koy. Senaryolarını bir kez hazırla ve cebe at, sonra sadece çalışmaya odaklan. Pek çok öğrenci "Bu yıl okula gidiyorum ama 12. sınıfta mezuna bırakırım, seneye evde daha iyi çalışırım" gibi düşünüyor. Ancak unutma, sen tek değilsin. Senin gibi düşünen on binlerce insan var ve bu sınav bir sıralama sınavı.

Bir öngörümü paylaşmak istiyorum: Her yıl YKS'ye giren insanlar bu sınava daha fazla asılıyor. Eğitimin öneminin azaldığı tartışılsa da, birçok kişi YKS'yi bir çıkış kapısı olarak görüyor. İkinci üniversitesini okumak isteyenler, sektörden ayrılanlar bile var. Bu yüzden rakiplerin hem daha güçlü hem de daha uzun süre çalışmaya yatkın insanlar olabilir. MSÜ sınavında bile bu yıl hiç olmadığı kadar büyük bir yığılma olduğu söyleniyor. Eskiden 50K üstü sıralamalar iyi kabul edilirken, artık 100K sıralamalar bile iyi görülmeye başlandı.

Sonuç olarak, ilk yılınızı hafife almayın. TYT ve AYT netlerinizi çıkarmaya odaklanın ve kalan vaktinizi akıllıca kullanın. Kolay netleri önce alın. Sosyal medyada, internette, çevrenizde yüzlerce öğretmen, koç, rehber var ve herkes bir şeyler söylüyor. Ancak fazla düzen ve aşırı program bazen insanı hedeften şaşırtabilir. Basitleşmek ve sadeleşmek en iyisidir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.