Şimdi Ara

Şehir elektiriği neden 220 v? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
0
Favori
37.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Haklısınız, üstelik bu kadar elektirikli ev aletleri yoğunda değildi.
    Hala B.dolabında kullandığım karakutu regülatörle, tv'de kullandığım teletrans bir köşede atıl duruyor.
    Dilerim olmaz ama; Belli mi olur, bu enerji politikası bakarsınız bu regülatörlere yeniden görev verir.
    Saygılar
  • Arkadaşlar Konuyu ilgili ile okudum ve ben nacizane bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
    Aslında bir çok arkadaş 220V 380v ayrımını çok güzel açıklamış ve fazör diagramıda koymuşlar fakat bu çizim bence herşeyi daha iyi anlatıyor.
    Bir çoğunuzun bildiği üzere şu an şebekede kullandığımız elektriğin frekansı 50 hz dir.
    Bunun anlamı her bir faz saniyede 50 defa 0 noktasını keser.
    3 fazlısistemlerin yapısı gereği fazlar 120 şer derece yada 3te 1 çevrim geride yada öndedirler.(bir çevrim 360 derece kabul edilir.)
    Çizimdende anlaşılacağı üzere bizlerin ölçü aletlerinde okuduğu 220v değeri aslında alteternatif geririlim (ac)1 fazın toprak veya nötr (0v) ile arasında olabilecek en büyük gerilim değeridir.(gerilim =potansiyel fark)

Ölçü aletinizi AC konumuna aldığınızda alet 50 HZ frekansında en büyük tepe gerilim değerini göstermeye ayarlanır.
    Gerçek şekil (çizimde bulunan) ancak Osiloskop ile görülebilir.

380 V ise 2 fazın arasındaki kaymadan dolayı 220*kök3 olarak hesapalnır ve faz faz arası gerilimdir.

3 fazla çalışan cihazlar 3 adet faz 1 adet nötr ve 1 adet toprak bağlantısı taşırlar.
    3 fazlı bir moturu bir faz ile çalıştırmak mümkün fakat gereksiz ve yanlıştır.
    Boşta kalan fazlar, 2 adet faz sanal olarak yaratılabilir.
    Bunun yöntemi bir faza kondansatör diğer faza bobin bağlayarak 1 fazdan 3 faz elde edilir.(fazlar kaydırılır)
    Bu arada bobin ve kondansatörde oluşacak kayıplar motorun verimini düşürecektir.

Şehir elektiriği neden 220 v?

• Detaylı katkılarınız için teşekkürler
  • Grafik için teşekkür ederim t16,önceden 380 volt'Un tam mantığını anlayamamıştım,şimdi anladım.Peki bu fazlar arası kayma devamlı sabit mi,ve bu kayma şebekede iki faz arası tam 380 olacak şekilde nasıl oluşturuluyor?
  • Fazlar arasındaki açı eşittir ve her üç fazada eşit yüklenilmesi durumunda 120 şer derece sabit kalcak şekilde devam eder.
    Alternatif akımın yapısı gereği fazlarda saniyede 50 defa kesişirler.
    380 volt aralarında oluşacak maksimum farktır.
    Aynı 220v un 1faz ile nötr arasında oluşabilecek enbüyük fark olması gibi.
    Alternatif akımın genliğini ölçen cihazlar sadece bu maksimum farkı gösterdikleri için sadece maksimum farkı görebiliyoruz.
    Anlık ölçümler alınbilse bu değerin +380 ile-380 arasında değiştiği görülür ve yukarda verdiğim grafik çizilir.

Ben teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t16 -- 31 Mart 2007; 9:38:51 >
  • çok teşekkürler t16... çok güzel açıklamışsın... aklımdaki birçok soruya cevap buldum
  • Ben teşekkür ederim.
  • yukarıdaki grafikte 220 yerine 311 volt olması gerekmiyormu
    220/0.707=311
  • benim de bir kaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim;
    220 nin efektif değeri varmış o nereden çıkıyor ve nasıl hesaplanıyor?
    ayrıca bu üç fazın r s t isimleri nasıl belirleniyor. yani neye göre anlıyorsunuz üç uçtan hangisi r hangsi s diye?
  • bu değeri veren adam o yıl 22 yaşındaymış
    22 v çok küçük olur demiş o yüzden de sonuna bir sıfır koymanın
    kimseye zararı olmaz deyip 220v yapmış
  • Eleko arkadaşım.
    Neden 311 volt? neden 0,707?
    Ben bildiklerimi yazdım.
    Eğer bildiklerinizin daha doğru olduğunu düşünüyorsanız açıklayın lütfen.
    Bu bir formül se kapalı hali nedir?
    Belki bizde sizden yeni birşey öğrenmiş oluruz.

Efektif değer konusunda bir şey diyemiycem.

R S T sadece bizim verdiğimiz isimler.
    Pratikte bu isimleri belirlemen hiç bir işe yaramaz. Her faz birbirine göreceli olarak geride yada önde olduğundan birbiri ile kıyaslanarak RST bulunamaz diye düşünüyorum.
    Enerji sistemlerinde TRafo giriş ve çıkışlarında renk kodları yada etiketler ile belirtiliyor.
    Ama evinize gelenin hangi faz olduğunu belirlemenin basit bir yöntemi olduğunu sanmıyorum.
  • çünkü 220 volt
  • Arkadaşlar bir sorum olacaktı burası tam yerimi bilmiyorum ama forumda aradım böyle bir konuyada rastlayamadım. Elektrik konusunda bilgisi olan arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

Benim işyerimde kullandığım biri 2500 w diğeri 1000 w'lık iki adet elektrikli ısıtıcı mevcut. Her iki ısıtıcıda farkı prizlere takılı, fakat prizler sigorta kutusundaki aynı sigortaya bağlı, yani her ikiside aynı sigortadan elektrik alıyor.
    Bir elektrikçi arkadaş dedi ki; " her iki ısıtıcıda aynı sigortadan elektrik alıyorsa aynı fazdan elektrik alıyordur. Dolayısıyla tek faza yüklendiğin için elektrik sayacın 3500 w'lık tüketim kaydeder. Isıtıcılardan birini farklı faza takarsan
    sayaç 2500 w'lık tüketim kaydeder, böylece elektrik faturanı yarı yarıya düşürebilirsin ".

Böyle birşey mümkün müdür? Toplam da tükettiğim elektrik 3500 w olmasına rağmen farklı fazlardan elektrik tüketirsem sadece en yüksek olan 2500 w lık tüketmiş gibi mi olurum, böylece elektrik faturam azalırmı ?

Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

• peki arkadaşlar arkadaşın başlığına bende bir soru sorayım size elektrik nedir? yani 50hzi oluşturan dalgalanmayı oluşturan şey nedir mesela barajdan ekeltirk üretiliyor hareket enerjisiyle bu nasıl elektirk oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: interyasin

peki arkadaşlar arkadaşın başlığına bende bir soru sorayım size elektrik nedir? yani 50hzi oluşturan dalgalanmayı oluşturan şey nedir mesela barajdan ekeltirk üretiliyor hareket enerjisiyle bu nasıl elektirk oluyor.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=20&soru_id=1769 alıntıdır

Barajlarda elektrik üretimi nasıl olur?

Barajlar bir akarsuyun enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye yarayan yapılardır. Akarsuyun enerjisinden elektrik üretebilir ya da akarsuyun yolunu kesip onu üretime ihtiyaç olacağı zamana kadar baraj gölünde depolayabilirler, çünkü elektriği kullanmanın en verimli yolu onu üretildiği anda tüketmektir.
    Barajlar aslında bir ya da birden fazla dev jeneratör içerirler. Bu sebeple bir barajı anlamak için önce bir jeneratörün çalışma prensibini inceleyelim;
    Jeneratörler elektromanyetik endüksiyon prensibi ile çalışırlar. Elektromanyetik endüksiyon, bir telin içinden geçen manyetik alan değiştiğinde o tel üzerinde bir akım oluşmasına sebep olur. Bu tel eğer dışarıdan bir güç ile çevrilirse bu çevirmeyi sağlayan enerji elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur.

Barajlarda tam olarak bu prensiple, ancak daha komplike ve verimli mekanizmalarla çalışır. Tellerde bir yerine binlerce sarım vardır, ve çevirme gücünü ise su değirmenlerine benzer bir mekanizma ile türbinlerden akan su sağlar. Akan su türbinleri çevirir ve türbinler şaftı döndürür, şaft jeneratör içerisindeki armatürü çevirir ve jeneratörün çıkışı şehir şebekelerine elektrik sağlar.

Bu türbinlerin saniyedeki dönüş sayısı akımın frekansını, manyetik alan ise voltajını belirler. Tabii ki bu iki değişken evimize evimize gelene kadar 50Hz frekans ve 220V etkin voltaj değerlerine getirilir. Evlerimizde doğru akım değil alternatif akım kullanıyor olmamızın sebeplerinden biri elektriğin barajlarda bu şekilde üretiliyor ve bu şekilde daha verimli iletilebileceği voltajlara (yüksek gerilim gibi) taşınabiliyor olmasıdır, zira transformatörlerde jeneratörler gibi alternatif akımla çalışır.
    Hidroelektrik santrallerinde jeneratörler elektrik ihtiyacına göre gerekli sayıda aynı anda çalıştırılarak enerji tasarrufu sağlanır.

• evet barjdaın yapısından çok bunu sormuşum diğerini bilyorum zaten. Jeneratörler elektromanyetik endüksiyon prensibi ile çalışırlar. Elektromanyetik endüksiyon, bir telin içinden geçen manyetik alan değiştiğinde o tel üzerinde bir akım oluşmasına sebep olur. Bu tel eğer dışarıdan bir güç ile çevrilirse bu çevirmeyi sağlayan enerji elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur ve aslında başlığa daha iyi açıklayıcı soru sormuşum verdiğiniz cevapta birde bu var Bu türbinlerin saniyedeki dönüş sayısı akımın frekansını, manyetik alan ise voltajını belirler. Tabii ki bu iki değişken evimize evimize gelene kadar 50Hz frekans ve 220V etkin voltaj değerlerine getirilir. Evlerimizde doğru akım değil alternatif akım kullanıyor olmamızın sebeplerinden biri elektriğin barajlarda bu şekilde üretiliyor ve bu şekilde daha verimli iletilebileceği voltajlara (yüksek gerilim gibi) taşınabiliyor olmasıdır, zira transformatörlerde jeneratörler gibi alternatif akımla çalışır.
    Hidroelektrik santrallerinde jeneratörler elektrik ihtiyacına göre gerekli sayıda aynı anda çalıştırılarak enerji tasarrufu sağlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TeknolojiveBililisim -- 2 Mart 2012; 18:54:00 >

• ayrıca birşeydaha sorayım bu armatür nedir acaba elektirlk süpürgelerindeki elektirk motorunamı benziyor hani şu eleketrik motorunun kömürlerin değdiği kollektörün içindeki gibi birşeymi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TeknolojiveBililisim -- 2 Mart 2012; 18:57:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: t16

Arkadaşlar Konuyu ilgili ile okudum ve ben nacizane bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
    Aslında bir çok arkadaş 220V 380v ayrımını çok güzel açıklamış ve fazör diagramıda koymuşlar fakat bu çizim bence herşeyi daha iyi anlatıyor.
    Bir çoğunuzun bildiği üzere şu an şebekede kullandığımız elektriğin frekansı 50 hz dir.
    3 fazlısistemlerin yapısı gereği fazlar 120 şer derece yada 3te 1 çevrim geride yada öndedirler.(bir çevrim 360 derece kabul edilir.)
    Çizimdende anlaşılacağı üzere bizlerin ölçü aletlerinde okuduğu 220v değeri aslında alteternatif geririlim (ac)1 fazın toprak veya nötr (0v) ile arasında olabilecek en büyük gerilim değeridir.(gerilim =potansiyel fark)

Ölçü aletinizi AC konumuna aldığınızda alet 50 HZ frekansında en büyük tepe gerilim değerini göstermeye ayarlanır.

380 V ise 2 fazın arasındaki kaymadan dolayı 220*kök3 olarak hesapalnır ve faz faz arası gerilimdir.

3 fazla çalışan cihazlar 3 adet faz 1 adet nötr ve 1 adet toprak bağlantısı taşırlar.
    Bunun yöntemi bir faza kondansatör diğer faza bobin bağlayarak 1 fazdan 3 faz elde edilir.(fazlar kaydırılır)
    Bu arada bobin ve kondansatörde oluşacak kayıplar motorun verimini düşürecektir.

+1

• quote:

Orijinalden alıntı: draguh

quote:

Arkadaşlar Konuyu ilgili ile okudum ve ben nacizane bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

+1

arkadaşın emeğini takdir ediyorum ama bu bilgilerin yarısı yanlış...

• quote:

Orijinalden alıntı: state

quote:

Orijinalden alıntı: draguh

quote:

+1

arkadaşın emeğini takdir ediyorum ama bu bilgilerin yarısı yanlış...

Buyrun doğrusunu sizden öğrenelim.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.