Şimdi Ara

Şehir elektiriği neden 220 v? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
129
Cevap
0
Favori
37.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Evet 380V.Daha detaylı bilgi vermek açısından aşağıda linkide veriyorum.Basınçlı yıkama makinesi için soruyorum bu soruyu.Diyelim yüksek Voltlu makineyi aldım sonrada onu başka bir yerde kullanmam icab etti.Sanayi elektriği olmayan bir yerde.Ozaman o makineyi 220V'a göre uyarlayabilmem lazım.Makineyi alacamda bu önemli bir husus olduğundan ona göre alayım diyorum.
    http://www.aydintrafo.com.tr/tr/byikama.asp

Sevgiler,
    Alper
  • g.tuncer arkadaşımızın önerisi motoru çalıştırmak için işe yarayabilir ama bence senin işine yaramayacak gibi arkadaşım..
    sonuçta verim%30 düşerse basınç da %30 düşecek ve o basıncın da sana yarayacağını zannetmiyorum..
    bir dier husus 220v olduğu yerde 380 de vardır..
    her yapıya elektrik verilirken 3 faz bi nötr olarak gelir ama kullanım olarak 220 ler ayrı ayrı dağıtılır..
    mesela binaya girerken şöle sağına soluna bi bak üzerinde elektrik işareti bulunan yaklaşık yarım metre ebatında bi kutu göreceksin. onun içinde binaya giren üç fazı da bulabilirsin.. o kutuiçinde büyük bir kısa devre anında binayı yangından korumak, elektriği kesmek amaçlı en az 100er amperlik kofra(sigortanın büyüğü) bulunur..
  • Katılıyorum,
    220 V varsa mutlaka 380 V da vardır.
    Ama çekeceğin yük de önemli, kablolar sigortalar ona göre seçilmiş olmalı.
    Eğer büyük bir yük çekmeye kalkarsan çalışmaz.
  • o verdiğin linke baktım da en alttaki hariç en yüksek 7500w.. çok büyük bi değer değil ama yine de kontrollü ve hesaplı yaklaşmak lasım olaya..
    eğer en alttakiyse 18500w ki bu biras kasar elktrik alınan yeri..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi necoinside -- 13 Şubat 2007; 16:30:21 >
  • bu da 380v a erişebileceğin kofranın resmi ancak nötr içinde bulunmaz onu da yakınlardabulunan saat panosundan temin edebilirsin..

Şehir elektiriği neden 220 v?
  • 380 v ne dir?
    nerelerde kullanılıyor..
  • 380 3 tane 220v birleşimidir genellikle güçlü motorlarda kullanılır..
    eletrik üretildiğinde 380 olarak üretilir birbirlerine 120 derece açısı olduğundan elektrik tepe noktalarına sırayla giderler ve motor içindeki bobinleri sıraylaçekip %50 daha verimli döndürebilir..
  • 330v kullanacak arkadaş ! eğer çekeceğin yük çok fazla değil ise kendine özel bir trao sardır. bi ucu 220v olsun diğer ucu da 3 faz 380 volta göre olsun. tabi şöyle birşey var 220voltun olduğu yerde 380hayli hayli vardır çünki trifaze olan 380v 3 adet 220v tan ibarettir. bu 3 adet 220v çıkışın arasındaki şey faz farkıdır. 3 fazda 50hz verir ama fazların alternas sırası birbirine ters yada bir miktar gecikme süresine tabidir...

ben o kadar detaylarını bilmem ama trifaze şebekeyi ses sistemi beslemek için 3 e bölüyorum. hem bu şekilde şebekedeki 220v ta kasılma olmuyor hemde trifaze şebekede fazlardan eşit miktarda yük çektiğim için cihazlarım sorunsuz çalışıyor...

quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

380 3 tane 220v birleşimidir genellikle güçlü motorlarda kullanılır..
    eletrik üretildiğinde 380 olarak üretilir birbirlerine 120 derece açısı olduğundan elektrik tepe noktalarına sırayla giderler ve motor içindeki bobinleri sıraylaçekip %50 daha verimli döndürebilir..

özellikle asansör motorlarında çok verimlidir. motorun dönüş yönünü değiştirmek için sadece 2 fazın yerlerini değiştirmeniz yeterlidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tamircihasan -- 14 Şubat 2007; 0:28:13 >

• aslında doğru her cihaz 220v ile çalışmaz ama standardizasyon denilen bi şey var
    eğer bu olmasa aynı üründen 10 farklı şekilde üretilirdi, her biri farklı gerilimle çalışan aynı cihazlar olurdu
  • burada sarf ediceniz güç ve bu gücü harcarken oluşan kayıplar önemlidir yani çok ciddi hesaplar ister tabi ayrıca doğal şartlarıda gözden kaçırmamak lazım ; Yani türkiyenin konumu hava şatrları toprak durumu . Kısaca önemli olan az güç sarfederek büyük güçler harcıyan sistemleri çalıştırmak denebilir. O yüzden farklı trafolar ve bunları bir arda tutan kablolar kullanılır yani neye ihtiyacınız olduğunu iyi tesbit ederek gerekli hesaplamaları yaparak en uygun gücü , voltajı , ve akımı tesbit diyebiliriz . Bu sebepledir ki türkiye şartlarında en uygun voltajın 220 v olduğuna karar verilmiştir . Konu aslında düşünüldüğü kadar basit değil arkadaşlar . Dünyada standart denilen bir kavram mevcuttur. en uygun standart değerleri farklı deneyler ve hesaplamalarla elde edilir bu yüzden arge (araştırma-geliştirme) denilen bir kavram ve labaratuvarlar kurulmuştur. Bunların amacı insan oğlunun ihtiyacı olan en doğru seçenekleri tesbit etmektir .

• quote:

Orjinalden alıntı: aldas

Merhaba,

Evet 380V.Daha detaylı bilgi vermek açısından aşağıda linkide veriyorum.Basınçlı yıkama makinesi için soruyorum bu soruyu.Diyelim yüksek Voltlu makineyi aldım sonrada onu başka bir yerde kullanmam icab etti.Sanayi elektriği olmayan bir yerde.Ozaman o makineyi 220V'a göre uyarlayabilmem lazım.Makineyi alacamda bu önemli bir husus olduğundan ona göre alayım diyorum.
    http://www.aydintrafo.com.tr/tr/byikama.asp

Sevgiler,
    Alper

arkadaşım,
    sokaktaki direğe bak. 5 adet hat çekili oldoğunu göreceksin. bunun anlamı şudur;
    1-R fazı
    2-S fazı
    3-T fazı
    4-Nötr hattı
    5-Sokak aydınlatma fazı
    Bu örneğe göre:
    1-4 arası 220 v
    2-4 arası 220 v
    3-4 arası 220 v
    4-5 arası 220 v (genelde fotosel kontrollü-ayrıca konumuzun dışı)
    1-2 arası 380 v
    1-3 arası 380 v
    2-3 arası 380 v
    Yani necoinside arkadaşımızın dediği gibi 220 v olan her yerde 380 v zaten vardır. Sizin kullanmayı(yada satın almayı) düşündüğünüz cihazın diğer özellikleri hakkında araştırma yapın, yoksa gerilim konusunda bir sıkıntınız olmaz.
    saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi g.tuncer -- 15 Şubat 2007; 3:28:55 >

• 3 tane 220 v nasıl 380 v oluyor?
  • 2 faz 220
    3 faz 380 galiba.:D
  • Aslında 3 tane 220 V 380 yapıyor demek de doğru değil.
    Şimdi 3 fazlı diyoruz ya, oraya 3 tane farklı kablo geliyor. Bunlar canlı uç, yani elektrik var.

( bunların hepsi aynı frekansta salınıyor (50 veya 60 Hz) ama aralarında 120 derece faz farkı var. Bu konu biraz daha detay...)

3 kablonun dışında bir kablo daha geliyor, o da nötr kablosu. Nötr kablosunda elektrik yok.

Toplamda 4 kablo geliyor (toprak hattını şimdilik unut)
    Bu dört kablo arasında voltaj ölçmek istediğinde;
    ölçü aletinin 2 ucundan birini nötr hattına, diğer ucu da herhangi bi canlı uca değdirirsen 220 V değer ölçersin. Yani herhangi bir fazla nötr arası 220 V'dur.
    Eğer ölçü aletinin iki ucunu da ayrı faz hattına değdirirsen o zaman 380 V ölçersin. Yani üç tane faz hattından herhangi iki faz arası 380 V'dur.

Bir de toprak hattı diye birşey var, o da nötr hattı gibi ölü uçtur ve toprak ucu binanın temeline veya daha derine gömülen bir bakır plakaya bağlıdır.
    Tamamen güvenlik için kullanılır.

Umarım açıklayabilmişimdir...

• evet bayağı açıklayıcı olmuş ama bi de o parantez içindeki detayı da açsak fena olmas bu aralar yoğun olmasam bi çizim koyacam onun için ve anlatıcam inşallah(120 derece meselesi..).
  • @SBMMT

Yeterince açıklayıcı olmuş, sağolasın
  • anladım..tşk..
  • iyi olur;
    Fırsat bulursam ben de birşeyler yazmaya çalışırım...
    quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

evet bayağı açıklayıcı olmuş ama bi de o parantez içindeki detayı da açsak fena olmas bu aralar yoğun olmasam bi çizim koyacam onun için ve anlatıcam inşallah(120 derece meselesi..).
  • Arkadaşlar konuyu çok güzel açıklamışlar, bir noktaya da ben değinmek istiyorum, bazı ülkelerde 110v kullanılmasının bir nedenide insanların elektrik kaçağı v.s durumlarda daha az zarar görmesidir. Yani 220v yapalımki kurtulma şansı az olsun mantığı . Saygılar.
  • 220 v bir akımın ortalaması
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.