Şimdi Ara

Şehir elektiriği neden 220 v? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
129
Cevap
0
Favori
37.975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orjinalden alıntı: teknoboy

R=direnç

ee??
  • '' anlamadığım nokta şu; iki nokta arasında potansiyel fark olması için iki noktada da bir voltaj değeri olması lazım. ''

Hayır genelde her iki uçta potansiyel gerilim yoktur, Evdeki prizlerin her iki ucunda kontrol kalemi yanmaz değilmi?

V=I*R bir devredeki oluşumu ifade eder
    Kablo uçları boştayken, yani akım yokken direnci nereden çıkaracağız?
    Burada üreteç yada güç kaynağı devreye girmemiş durumdadır
    Yani lamba anahtarı kapalıyken(=açık devreyken), Tavandaki 100w'lık lambadan ne kadar güç alırız yada kablodaki akım şiddeti nedir? Tabiki hepsi sıfır.
    Bilmem yardımcı olabildimmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi g.tuncer -- 6 Mart 2007; 23:42:24 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fibonachi
    öncelikle cevap verdiğin için teşekkürler. buraya kadar tamam anladım. anlamadığım nokta şu; iki nokta arasında potansiyel fark olması için iki noktada da bir voltaj değeri olması lazım. V=i.r den gidersek; tamam kabloda bir akım değeri var ama buradaki potansiyeli oluşturacak R nerde? ya da bu potansiyel güç kaynağından mı kaynaklanıyor? yani benim anlamadığım bu potansiyel farkı oluşturan nedir?

sanırım ters bi düşünce var burada
    en başta akım değil gerilim üretilir yani kabloda başta akım değil gerilim olur..
    eğer o ptansiyel farklı 2 uç arasına yük(R=direç) bağlanırsa akım akmaya başlar..
    yani asıl formül I=V/R
    elektriği her zaman su gibi düşünün musluğun altına bişi koyup suyu açmadıkça ve gider yeri olmadıkça su akar mı?
    ha altına bişi koymadan da açarız derseniz su boşa ziyan olur ve öncekinde su biras kullanılırken bu durumda direk gidr yoluna gidecek dolayısı ile akım fazla olacak..
    bunun elektrikte karşılığı kısa devre..
    saygılarımla..

• herkes bilgilendi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: beyblade73

herkes bilgilendi..

ne mutlu bana..
    umarım die arkadaşlar da bu şekilde düşünüyordurlar..
  • quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

quote:

Orjinalden alıntı: beyblade73

herkes bilgilendi..

ne mutlu bana..
    umarım die arkadaşlar da bu şekilde düşünüyordurlar..

valla arkadasın dedıgı gıbı herkez bılgılendı ama ne kadar bılgılenıldıgı mechul zaten bu konu nasıl baslamıs nasıl devam ettı daha farklı sorularda olsa boyle devam eder demek ıstedıgım herseyden bır soru cıkarılır ve devamı getırılır ama sonuca bakarsak herkez asagı yukarı kendı mantık ve dusunculerıne gore kendılerıne bu konu hakkında bırseyler saglamıslardır gıbıme gelıyor saygılarımla

• quote:

Orjinalden alıntı: kanuni001

ve buda dünyada standartlaşmış olduğu için üretilen bütün elektronik cihazlar 220V ta göre üretilmiş ve üretilmektedir. Değiştirmeye kalkılırsa isyan çıkar vallahhh

Arkadaşım elektrikten hiç anlamadığını belli ettin. DÜnyanın her yerinde aynı değil. Örenğin amerikada 110 V ve 60 hz. O nbedenle amerikadan alınan bi cihaz Türkiyede sorun çıkarıyor...
  • niye orda 110 v ki*
  • Amerika ve Japonya 110 v ac 60 Hz'ı kullanmakta,
    Dünyada büyük bir bölüm ise, 220 v ac 50 Hz'ı

Tv renk formatları onun için ntsc 30 taramadır, pal ve secam larda 25

ingiliz ve amerikalılar metrik sistemi kullanmazlar, withworth denilen inç sistemini, sıcaklıkta bile Fahrenayt kullanırlar bizler ise Cantıgrat
    Direksiyonları bile sol'dadır ingiliz ve topluluğunda,

Tercih meselesi
  • ilk ayarlayan adamın uğurlu sayısıdır belki
  • quote:

Orjinalden alıntı: Legend tirAn

ilk ayarlayan adamın uğurlu sayısıdır belki

Çok açıklayıcı oldu, bizleri aydınlattığın için teşekkürler.
    hiç sizin açınızdan düşünememiştim
  • önemli değil her zaman...
  • En yüksek elektrik akımı değilde gerilimi diye soracaktı arkadaş.Türkiyede 380.000 Volt. o da az trafo istasyonlarında var.Genelde iletim 154.000 Voltla yapılıyor. Dağıtımda 15800 Volt.34500 Volt .
  • Konu bilgilendirme amacıyla açılmıştı..Tşk ederim..
  • quote:

Orjinalden alıntı: fibonachi

quote:

Orjinalden alıntı: SBMMT

Bildiğim kadarıyla ilk üretildiği yerden 154000 V olarak taşınıyor.
    Sonra 34500 V'a düşüyor.
    Sanayi kullanımı içinse 380 V'a evlerde de 220 V 'a düşüyor.
    Şİmdi aklına neden başından beri 380 veya 220 V olarak getirilmiyor sorusu gelebilir. Burada amaç kayıpların en az olması, bu yüzden eletriği son kullanım yerine kadar mümkün olan en yüksek voltajda taşırlar.
    Örneğin birçok fabrikaya 34500 V gelir. Fabrika içinde bulunan trafolarla voltaj 380 V'a düşürülür.

cevap için teşekkürler. kablo kesitini küçültmek için yüksek voltajda taşındığını biliyorum. anlamadığım daha doğrusu bilmedim konu şu : fabrikalara 34500v geliyor ve kendi trafoları ile bunu 380v a düşürüyorlar. peki ama evlerde durum nasıl? evlere direk 220 gelmiyor mu? eğer öyleyse 34500 nerede 220 v a düşürülüyor? yani şöyle özetleyebilir miyiz : ilk olarak 154000V üretiliyor. sonra 34500V a düşürülüyor(soru1=nerede düşürülüyor, hemen üretildiği yerde hatlara geçmeden mi?). 34500 ile direklerde taşınıyor. fabrikalar direk bu hatlardan alıp kendileri 380 e düşürüyor. 34500 şehire geliyor. burada bir şekilde bunun 220 ye yada 380e düşmesi lazım (soru2=bu iş nerede yapılıyor) .

ben bu şekilde anladım. yanlış varsa düzeltirseniz ve soruları cevaplayabilirseniz sevinirim. teşekkürler.

Bir arkadaşın açıkladığı gibi,mahalle aralarındaki ya da daha küçük yerleşim yerlerinde,örneğin sitelerde direk üstlerindeki trafolarda düşürülüyor.Sanırım yaşadığın kentte ya da semtte böyle trafolar pek yok,ya da denk gelmemişsin.Eskişehir'in çoğu semtinde sağda solda hep oluyor,hatta apartman zemin katında trafo bile gördüm.

• 300 V olsaydı bu seferde neden 300 V diye soracaktın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ugurmola

trafonun çıkışı boşken 250 lere ulaşabiliyor yükteykende 210lara ve daha aşağılarada düşebiliyor yani bu bir ortalama deger olmalı
    ve bu 220 dediğimiz ektin deger bir osilaskopla baktıgımız zaman tepe (max) degerin 220Vta311 olarak görürüz

Dediğine katılıyorum,ben evde dandik avometre ile 208 ölçtüğümü de biliyorum,240 ölçtüğümü de biliyorum,ki bağlı olduğum şebeke sorunlu bir şebeke değildir.Salınım da yapıyor,avometre ile bile sürekli 5 volt oynama yapıyor,örneğin 220 ile 225 arasında sürekli gidip geliyor.Ama 311'e kadar salınım yaptığını bilmiyordum.
  • Bu doğal değilmi?
    Devreye her an binlerce almaç giriyor yada çıkıyor. Tam 220'yi yakalamak zor olsa gerek. Önceleri alt yapı yetersizliğinden akşam saatlerinde flaman ampuller sararır giderdi, floresanla hiç yanmazdı.
    Çok kez o saatlerde 67 ekran siyah-beyaz tv'mizi 40 yada 30 ekran izlerdik Gerilimi baktığımızda 150~160 V olurdu.
  • Bazı ilçe ve köylerde hala da ara sıra oluyor öyle.Akşam saatlerinde voltajda fazla düşüş oluyor.Mesela Eskişehir/Çifteler'de bazen ampuller dediğin gibi sararıp gidiyor,ve birdenbire tekrar parlıyor.O esnada tahminim en az 30 volt birden oynuyor.Afyon/Bolvadin'de de oluyor ama daha nadir,olsa da bu kadar olmuyor.

Siyah beyaz tv'ler için zamanında regülatör de kullanılırdı,demek ki siz kullanmıyormuşsunuz. Eşek ölüsü gibi de ağırdı onlar.Bir akrabamın komşusunun ayağına düşmüştü bir kere,hatırlayabildiğim kadarıyla ayağını birkaç yerden kırmıştı.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.