Şimdi Ara

Sayısalcılar Görelim Sizi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.Şu mübarek günde biliyorsanız yardım edin.Mat2den 2 senedir geçemiyorum.Soruları hocalar verdiler.Cevapları lazım.Şimdiden yardım edenlerden Allah razı olsun.

http://i1009.hizliresim.com/2010/9/7/2298.jpg

• Doğrusunu Blade GTR açıklamış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 7 Eylül 2010; 13:42:32 >
  • Yanlış;

Alacakaranlık'ın dediği gibi olması için fonksiyon sağdan-soldan farklı değerlere yakınsamalı. Fonksiyonun grafiği sivri ucu 0 da olan bir "V" şekli olacak, yani sağdan da soldan da 0 a yakınsayacağı için, cevap 0'dır.

Bu biraz özel bir durum, o noktada limit vardır, ancak türev yoktur.
  • 3. soru
    5. dereceden kökü 1/5. kuvvet olarak yazabiliriz.

f(x) = (x³)^(1/5)

Üsler çarpılır, tek bir üs olarak yazılır.

f(x) = x^(3/5)

Bizden bunun 1. türevini istiyor. Neydi? Üssü al, başa çarpan olarak geçir, üssü de 1 azalt.

f'(x) = (3/5) . x^(3/5 - 1)

f'(x) = (3/5) . x^(-2/5)

f'(x) = (3/5) . (1/x)^(2/5)

f'(x) = (3/5) . 5. dereceden kök(1/x²) olur.

Düzenleme: Ya orada küp mü var, kare mi, okuyamadım. Küplü çözdüm soruyu. Ama kareyse de aynı mantık işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 7 Eylül 2010; 13:44:56 >
  • @Blade GTR
    Pardon...

4. soru
    Değişken değiştirme yöntemini uygulayacağız.

2x-7 = u olsun. İki tarafın 1. türevini alalım.

2dx = du
    dx = du/2

2x-7 yerine u, dx yerine de du/2 yazalım ve u'ya göre integral alalım.

∫[(2x-7)^6]dx = ∫(u^6)du/2 = 1/2 . ∫(u^6)du = 1/2 . u^7/7 = 1/14 . (2x-7)^7 olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 7 Eylül 2010; 13:50:35 >
  • 2. soru
    Bir fonksiyonun bir noktada sürekli olabilmesi için hem fonksiyonun o noktada tanımlı olması gerekiyor hem de o noktadaki limitlerinin eşit olması gerekiyor.

Fonksiyonda x=-2 kritik nokta. x'in -2'den küçük değerleri için fonksiyonun kuralı 1-x² oluyormuş, -2'den büyük değerleri için de sonuç sabit -1 oluyormuş. (y=-1 yazmak istedin sanırım oraya.)

-2'ye soldan yaklaşıyoruz. x'e -2'den küçük olup -2'ye yaklaşan değerler verdiğimizde sonuç (y) nereye gidiyor? -3'e.

-2'ye sağdan yaklaşıyoruz. x'e -2'den büyük olup -2'ye yaklaşan değerler verdiğimizde sonuç nereye gidiyor? -1'e.

x=-2 için fonksiyonun kuralı 3x+1'miş. f(-2) = -5 olur buna göre.

Çıkan değerler birbirine eşit değil.

Zaten bu f(x) parçalı fonksiyonunun grafiğini çizersen x=-2'de grafiğin atlamaya uğradığını, devam etmediğini göreceksin. Sürekli değil yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 7 Eylül 2010; 14:00:46 >

• yardımlarınız için çok teşekkür ederim..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

3. soru
    5. dereceden kökü 1/5. kuvvet olarak yazabiliriz.

f(x) = (x³)^(1/5)

Üsler çarpılır, tek bir üs olarak yazılır.

f(x) = x^(3/5)

Bizden bunun 1. türevini istiyor. Neydi? Üssü al, başa çarpan olarak geçir, üssü de 1 azalt.

f'(x) = (3/5) . x^(3/5 - 1)

f'(x) = (3/5) . x^(-2/5)

f'(x) = (3/5) . (1/x)^(2/5)

f'(x) = (3/5) . 5. dereceden kök(1/x²) olur.

Düzenleme: Ya orada küp mü var, kare mi, okuyamadım. Küplü çözdüm soruyu. Ama kareyse de aynı mantık işte.

küp var hocam.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.