Bildirim
Sayıcı devresi hakkında TEK SORUM VAR .
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
Tek soru arkadaşlar . Bi el atın be ... -
quote:
Orijinalden alıntı: muhsin kamer
Reset girişin ( RST ) pulse süresini belirliyor.
Biraz daha açabilir miyiz ??? Soldaki 2 eleman ne işe yarıyor c5 ve R ??? -
quote:
Reset girişin ( RST ) pulse süresini belirliyor.
Biraz daha açabilir miyiz ??? Soldaki 2 eleman ne işe yarıyor c5 ve R ??? -
quote:
Osilatör devresinden gelen saat darbelerinin sayıcı ( 4017 ) üzerinden 0-9 kadar tek tek ledin yanmasıyla süren periyodun tamamlanması ve yeniden başa dönülmesi gereken T süresi, sayıcı tekrar baştan saymaya başlar. Buradaki C1 değerinin değişmesi, T süresini etkileyecektir.
Kusura bakmayın ama YANLIŞ oldu heralde . Adresi şaşırmış olabilir misiniz ???
1.si 4017 entegresi yok yukardaki devrede ...
2.si C1 var ama C5 İ SORUYORUM ????
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProLivee -- 16 Mayıs 2014; 0:55:54 > -
quote:
Evet özür dilerim. 4017 yürüyen ışık üzerine konu açılınca ATmel serisi devreye dikkat etmemişim.
Tamam abi sıkıntı degil ama benim soruma gelelim . YARDIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM -
up -
Durum ne olursa olsun, sayıcının belirli bir süre sıfır kalmasını sağlamak amacıyla kullanılmış. Bu sıfırda kalma işlemini kondansatörün şarj süresini sıfırlama eşik geriliminin bilinmesi ve hesaplama ile saptanmakta. R1 elemanı c5 kondansatörünün şarj akımını belirliyor. Dolayısıyla kondansatörün şarj süresi belirleniyor.
Edit; Bir de ikinci bir durum söz konusu, yukarıdaki durumun tam tersi şekilde programlanmış olabilir. yani ilk enerjilendiğinde kondansatörün şarj süresi boyunca sayması, diğer durumlarda sıfır kalması sağlanmış olabilir. Bu iki durumun hangisinin kabul edildiğini ancak yazılımın görülmesi ile belirlenebilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 16 Mayıs 2014; 11:47:20 > -
quote:
Orijinalden alıntı: IItwentysixII
Durum ne olursa olsun, sayıcının belirli bir süre sıfır kalmasını sağlamak amacıyla kullanılmış. Bu sıfırda kalma işlemini kondansatörün şarj süresini sıfırlama eşik geriliminin bilinmesi ve hesaplama ile saptanmakta. R1 elemanı c5 kondansatörünün şarj akımını belirliyor. Dolayısıyla kondansatörün şarj süresi belirleniyor.
Edit; Bir de ikinci bir durum söz konusu, yukarıdaki durumun tam tersi şekilde programlanmış olabilir. yani ilk enerjilendiğinde kondansatörün şarj süresi boyunca sayması, diğer durumlarda sıfır kalması sağlanmış olabilir. Bu iki durumun hangisinin kabul edildiğini ancak yazılımın görülmesi ile belirlenebilir.
Anlıyorum . Yani devrenin çalışır halini görmek gerekiyor . . .
Ben biraz anlatayım isterseniz : Devrede starta basınca direk en sağdaki led yanmaya başlıyor ve sırasıyla diger ledler en soldaki lede dogru binary olarak yanıp sönüyor . En sağdaki led hep yanıp sönüyor . yanıp sönüyor . . .
Benim tahminim 1. durum olabilir ... Diye düşünüyorum . Acaba siz ne dersiniz ?
-
quote:
Anlıyorum . Yani devrenin çalışır halini görmek gerekiyor . . .
Ben biraz anlatayım isterseniz : Devrede starta basınca direk en sağdaki led yanmaya başlıyor ve sırasıyla diger ledler en soldaki lede dogru binary olarak yanıp sönüyor . En sağdaki led hep yanıp sönüyor . yanıp sönüyor . . .
Benim tahminim 1. durum olabilir ... Diye düşünüyorum . Acaba siz ne dersiniz ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProLivee -- 17 Mayıs 2014; 16:28:03 >
-
Kondansatörün değerini 220uf yapın, R1 direncini ise 100k yapın.
Eğer saymaya geç başlarsa 1. durum söz konusudur. yani uzunca bir süre saymazsa bu durumda sistemin ilk açılışında saymasını engellemek için kullanılmış demektir. Büyük bir ihtimalle bu durum söz konusudur.
Kondansatörü 1uf yapın ve direnci 1k yapın. Eğer saymaya başlayıp kısa süre sonra durursa; bu sefer de ikinci durum söz konusu olacaktır. Yani kondansatör şarj olana kadar sayacak, şarj tamamlanınca saymayı durduracak. -
quote:
Eğer saymaya geç başlarsa 1. durum söz konusudur. yani uzunca bir süre saymazsa bu durumda sistemin ilk açılışında saymasını engellemek için kullanılmış demektir. Büyük bir ihtimalle bu durum söz konusudur.
Kondansatörü 1uf yapın ve direnci 1k yapın. Eğer saymaya başlayıp kısa süre sonra durursa; bu sefer de ikinci durum söz konusu olacaktır. Yani kondansatör şarj olana kadar sayacak, şarj tamamlanınca saymayı durduracak.
1. durumda kondansatörü 220 yaptım R1 i 100 k yaptım . Geç saymaya başlamadı .. Direk başladı normal bi şekilde
2.durumda 2 elemanıda 1 yaptım . Saymaya başladı . Fakat durmadı . .
Bu durumda 2 durumda sonuç olarak ÇÜRÜMÜŞ oldu :)
-
quote:
Orijinalden alıntı: ProLivee
quote:
Kondansatörü 1uf yapın ve direnci 1k yapın. Eğer saymaya başlayıp kısa süre sonra durursa; bu sefer de ikinci durum söz konusu olacaktır. Yani kondansatör şarj olana kadar sayacak, şarj tamamlanınca saymayı durduracak.
1. durumda kondansatörü 220 yaptım R1 i 100 k yaptım . Geç saymaya başlamadı .. Direk başladı normal bi şekilde
Orasını bilemeyiz. Yazılımda belki kondansatör şarj olduktan beş dakika sonra saymayı durdur emri veriyorsa? Normal sayıcı entegreler ile yapılanlarda bu deney ile cevabı alırsın ama yazılımı görmeden mikroişlemci üstünde deney yaparak bu işin sonuna ulaşmak güç
-
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: ProLivee
quote:
Orasını bilemeyiz. Yazılımda belki kondansatör şarj olduktan beş dakika sonra saymayı durdur emri veriyorsa? Normal sayıcı entegreler ile yapılanlarda bu deney ile cevabı alırsın ama yazılımı görmeden mikroişlemci üstünde deney yaparak bu işin sonuna ulaşmak güç
Anlıyorum . Ben ozman 1. durumu yazayım . Yapacak bişey yok . . .
Çok teşekkür ederim
Saygılar . .
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X