Şimdi Ara

Saydamlık nedir ve nasıldır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Saydam bir cismin ışığı geçirgenliği nereden gelir?Molekülleri arasındaki boşluk mu büyüktür de saydamdır?Mesela cam neden saydamdır ve ya suyun şeffaf olması, nedendir?Ayrıca kırılgan cisimlerin molekülleri arasındaki boşluk az ve sık diyebilirmiyiz?Dersek eğer camın saydamlığı boşluktan kaynaklı olmaz.Moleküllerin arasındaki boşluğun az olması özkütlenin yüksek olmasına mı sebeptir?Özkütlenin yüksek olması sağlamlıkla doğru orantılımıdır?

Biraz çelişkili sorular olabilir ama dolaylı olarak bağlantılı.

• saydamlık tamamen cismin kimyasal yapısı ile ilgilidir. kimyasal yapı ise atomların en dıştaki elektronları tarafından belirlenir ve tabi bu elektronların başka atomlardaki elektronlarla foton aracılığı ile etkileşimine...
    örneğin camda foton cam atomlarındaki elektronlarla devamlı olarak etkileşime girer. camın kalınlığı ışığın yansıma derecesi için belirleyici faktördür. tek renkli ışıkta yapılan deneylerde camın kalınlığı arttıkça yüzeyden yansıma oranının %0 ile %16 arasında değiştiği gözlenmiştir. bu garip durumun nedenini çok farklı bir yöntemle richard feynman kuantum elektrodinamiği kitabında anlatıyor kesinlikle okuman lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

saydamlık tamamen cismin kimyasal yapısı ile ilgilidir. kimyasal yapı ise atomların en dıştaki elektronları tarafından belirlenir ve tabi bu elektronların başka atomlardaki elektronlarla foton aracılığı ile etkileşimine...
    örneğin camda foton cam atomlarındaki elektronlarla devamlı olarak etkileşime girer. camın kalınlığı ışığın yansıma derecesi için belirleyici faktördür. tek renkli ışıkta yapılan deneylerde camın kalınlığı arttıkça yüzeyden yansıma oranının %0 ile %16 arasında değiştiği gözlenmiştir. bu garip durumun nedenini çok farklı bir yöntemle richard feynman kuantum elektrodinamiği kitabında anlatıyor kesinlikle okuman lazım.

Öncelikle teşekkürler, fotonlarla olan eto da fizik bilgimin başkileşimi tam anlayamadım langıç olmasından kaynaklanıyor.Peki dıştaki atomları fotonlarla etkileşime giren her cisim saydammıdır?Camın kalınlığının sonuçlarında bir sorun yok onu anladım.Kitap önerisi için de ayrıca teşekkürler, kitabı gözden geçiririm anlayabileceğim türdeyse alırım yoksa da ana bilgileri öğrenmek lazım, direk kuantuma geçince biraz kalıyor insan öyle karışık gelebiliyor

• quote:

Orijinalden alıntı: lightyeaR

quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

saydamlık tamamen cismin kimyasal yapısı ile ilgilidir. kimyasal yapı ise atomların en dıştaki elektronları tarafından belirlenir ve tabi bu elektronların başka atomlardaki elektronlarla foton aracılığı ile etkileşimine...

Öncelikle teşekkürler, fotonlarla olan eto da fizik bilgimin başkileşimi tam anlayamadım langıç olmasından kaynaklanıyor.Peki dıştaki atomları fotonlarla etkileşime giren her cisim saydammıdır?Camın kalınlığının sonuçlarında bir sorun yok onu anladım.Kitap önerisi için de ayrıca teşekkürler, kitabı gözden geçiririm anlayabileceğim türdeyse alırım yoksa da ana bilgileri öğrenmek lazım, direk kuantuma geçince biraz kalıyor insan öyle karışık gelebiliyor

saydamlığın dıştaki elektronlarla ilgisi yok etrafımızda gördüğümüz neredeyse tüm kimyasal ve fiziksel süreçler elektron foton etkileşimine dayanır. diğer çok az bir kısım ise çekirdek etkileşimidir.
    camın kalınlaşmasıyla yansımayı tam anlatamadım çünkü bu nasıl olur demeniz lazımdı :)
    cam kalınlaştıkça yansıma oranı %0 iile %16 arasında periyodik olarak azalıp artıyor :)
    yani camı kalınlaştırıyoruz %16 ya geliyor biraz daha kalınlaştırıyoruz %0 a dönmeye başlıyor sonra yine %0 a gelip %16 ya gitmeye başlıyor...
    kitap ise öyle fizik bilgisi gerektiren bir kitap değil feynman öğretici ustalığıyla normal okuyucuya hitap edebilen bir fizikçidir. ancak yine de biraz kafa yormak gerektiği doğru. örneğin ışığın cam yüzeydeki hareketlerini sanal bir saat ibresinin dönüşleriyle anlatmış ve gerçekten deneylerle birebir uyumlu. detay girmeyeceğim bence okuyun çünkü etkileşimin ne kadar ilginç olduğunu göreceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 13 Kasım 2013; 14:12:59 >

• speedy_ kullanıcısına yanıt
    Kitabı merak ettim gerçekten şu an :D Fırsatım olduğunda okuyayım madem.Çünkü tam anlamış değilim olayı belki kitap yardımcı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lightyeaR

Kitabı merak ettim gerçekten şu an :D Fırsatım olduğunda okuyayım madem.Çünkü tam anlamış değilim olayı belki kitap yardımcı olur.

Richard Feynman kitaplarında ustalıkla anlatır.
    QED'in yaratıcılarındandır.
    Kitabı tavsiye ederim.
  • Bu konuyu ben de merak ederim açıklamaları okudum da yine de kafamda soru işaretleri kaldı. Kitabı ben de merak ettim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.