Şimdi Ara

Satrançtan gerçekten zevk alınabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aşağı yukarı bakıyorum da hep aynı hamleler oynanıyor aynı hamleye karşı,yani nasıl bilgisayarı yenebiliyorlar anlamıyorum. Oyum bildiğin sonraki hamleleri bilmeye odaklı. Bu da demektir ki yüksek işlemcili 2000-3000 hamle sonrasına kadar hesaplayan bilgisayarlar olsa(zaten vardır ama),yine de bu oyunu bitirmeye yeterli olmuyor neden böyle arkadaşlar? Gerçekten sürekli aynı hamleye aynı hamleyle karşılık vermekten,bilgisayarlaşmaktan başka uhrevi bir zevk alıyor musunuz satrançtan?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Eğer sen profesyonelsen ve karşındaki profesyonelse,hiçbirşeyden alamadıgın zevki alırsın.Hamleleri bilmek diye birşey yok,tahmin ederek oynarsın.tek hamleyle olmuyor bu oyun malesef,stratejiye göre oyunun son hamlesine kadar kafanda onlarca tahmin geçecek.Eskiden cok oynardımda bu aralar pek oynamıyorum bende,2:30 3 saate yakın sürerdi bir oyun,ve şunu söyleyeyim kafa yormaktan zevk alıyorsan,satranc senin icin vazgecilmezdir.
  • Satrançta yüzlerce varyasyon vardır.Her satranç maçında farklı işler yaparsın,aynı olmaz.Çok zevkli bir oyundur.
    Oyunda başarılı olmak istiyorsan ileride oynayacağın hamleleri önceden kafanda kurabilmelisin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Interludium

Eğer sen profesyonelsen ve karşındaki profesyonelse,hiçbirşeyden alamadıgın zevki alırsın.Hamleleri bilmek diye birşey yok,tahmin ederek oynarsın.tek hamleyle olmuyor bu oyun malesef,stratejiye göre oyunun son hamlesine kadar kafanda onlarca tahmin geçecek.Eskiden cok oynardımda bu aralar pek oynamıyorum bende,2:30 3 saate yakın sürerdi bir oyun,ve şunu söyleyeyim kafa yormaktan zevk alıyorsan,satranc senin icin vazgecilmezdir.

Sonuçta bir yerde biri bir vezire vezirde ya da kaleye kale verilen yerde bi tane fazladan piyon da kaybediyor,onu kaybettiği için oyun sonunda mutlaka yeniliyor. Saçmalık burada başlıyor yani onu kaybettiğin için her şekilde yeniliyorsun ve devam etmek zorundasın. Öyle mucize beklemeye gerek yok yani bariz böyle.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Interludium

Eğer sen profesyonelsen ve karşındaki profesyonelse,hiçbirşeyden alamadıgın zevki alırsın.Hamleleri bilmek diye birşey yok,tahmin ederek oynarsın.tek hamleyle olmuyor bu oyun malesef,stratejiye göre oyunun son hamlesine kadar kafanda onlarca tahmin geçecek.Eskiden cok oynardımda bu aralar pek oynamıyorum bende,2:30 3 saate yakın sürerdi bir oyun,ve şunu söyleyeyim kafa yormaktan zevk alıyorsan,satranc senin icin vazgecilmezdir.

arkadaşa katılıyorum.
    Satranç böyle bir oyun.
    Hem sen çok iyi olacaksın hem de karşındaki çok iyi olacak, o zaman gerçekten zevk alırsın.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Satranç oynamayı ilkokul yıllarımdan beri bilirim ama asla iyi bir satranç oyuncusu olamadım. Dişli rakiplerle karşılaşınca kazanma şansım olmuyor. Bu nedenle bu oyuna karşı ilgim zamanla azaldı.

"Satranç şahların oyunu, oyunların şahıdır" derler doğrudur. Strateji oyunlarının hasıdır. Zeka ve mantığın oyunudur. Bu oyunda şansa asla yer yoktur. Başlangıç her iki taraf için eşit koşullar altındadır. Beyazın önce başlaması bir avantaj teşkil eder mi bilmem ama bir tarafın diğerine bariz üstünlüğü yoktur. Üstünlük hamleler ilerledikçe ortaya çıkar.

Hamleler katı mantık kurallarına göre olmayabilir. Bazen umulmadık hamlelerle rakip zor duruma düşürülebilir. İşte insanın bilgisayarı yenebilmesinin sırrı burada. Bilgisayar salat matematik kurallara göre hesaplarını yapar. Oysa insan yaratıcı fikri ile umulmadık hamlelerle hatta mantıksız denebilecek bir oyunla -elbette oyunun ustası ise- rakibini mat edebilir. Bu oyunda şansa yer yoktur.

Uzay yolu dizisinin bir bölümünde Mr Spock ile Kaptan Kirk bir çeşit uzay satrancı oynuyorlar. Bildiğiniz gibi Mr Spock mükemmel mantığa sahip birisi. Yani satrançda asla yenilemeyecek bir rakip. Oysa Kaptan Kirk oyunda onu yeniyor. Çünkü normal insan mantığı ile Spock'un mantıksız kabul ettiği manevraları yapıyor ve rakibinin şaşırmasına ve yenilmesine sebep oluyor.

Satrançta pek çok taktik ve stratejiler var. Usta oyuncuların iyi bildiği ve uyguladığı hamle kombinasyonları var. Bilhassa karşısındaki acemi oyuncuları bu şekilde bir kaç hamlede mat ediveriyorlar ve gerçekten bu noktada dengesiz tarafların oyunu insana hiç zevk vermiyor.

Biraz üzerinde uğraşmak lazım. Kafa yormak lazım. Güzel bir oyundur vesselam..

• bütün oyunlarda aynı hamleler yapılır.bu oyunun zevksiz olduğunu göstermez.ben çok zevk alıyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LokmanHekim kullanıcısına yanıt
    Satrançta bilgisayarı yenmek?
  • Bilgisayara karşı oynanan satranç oyunu yazılımlarını kastetmiştim. Çeşitli zorluk seviyeleri falan olan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LokmanHekim kullanıcısına yanıt
    Şuan en usta oyuncular bile üst seviye satranç yazılımlarını yenemiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Şuan en usta oyuncular bile üst seviye satranç yazılımlarını yenemiyor.

Aynen işte şu anda bağışlayın işte ama kuantum pc ya da kuantum işlemcilerle mi nedir onlarla ihtimaller tek tek hesaplayabiliyorlar artık yüksek yazılım bilgisi ile.

• Aslında Kuantum bilgisayara gerek yok. i3 işlemcili bir bilgisayarın bile yeticeğini düşünüyorum. Çünkü bir sürü açılış gibi şeyleri databaselerinde barındırıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Aslında Kuantum bilgisayara gerek yok. i3 işlemcili bir bilgisayarın bile yeticeğini düşünüyorum. Çünkü bir sürü açılış gibi şeyleri databaselerinde barındırıyorlar.

O tür programları değil aslında dediklerim,yani "düşünme" kabiliyeti öğretilebilmiş olduğunu düşündükleri bilgisayarlar var. Aslında bu daha genel bir projeyle ilgili ama,testini yapabilecekleri en iyi alanlardan bir tanesi satranç. Yani kendi başına,kimse öğretmediği halde tuzak hamleler kurabilen,tasarlayabilen makinalar.

• Huddleston kullanıcısına yanıt
    Evet doğru yapay zekası gelişmiş olan yazılımları yenemiyorlar. Bunlar artık en üst düzey yazılımlar. Eskiden takip ederdim. Bir satranç yazılımı geliştirirler ve Kasparovun karşısına çıkarırlardı. En son Deep Blue diye bir yazılım Kasparov tarafından mağlup edilemedi. Diye hatırlıyorum.
    Benim bahsettiğim yazılımlar daha sıradan, bilgisayarlarımızda kurulu olan yazılımlar tarzıydı. Yoksa üst düzey sofistike satranç yazılımlarını insanların yenebilmesi pek mümkün olmuyor. Aslında ortalama bir satranç yazılımını yenebilmek bile sıradan bir oyuncu için oldukça zor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LokmanHekim

Evet doğru yapay zekası gelişmiş olan yazılımları yenemiyorlar. Bunlar artık en üst düzey yazılımlar. Eskiden takip ederdim. Bir satranç yazılımı geliştirirler ve Kasparovun karşısına çıkarırlardı. En son Deep Blue diye bir yazılım Kasparov tarafından mağlup edilemedi. Diye hatırlıyorum.
    Benim bahsettiğim yazılımlar daha sıradan, bilgisayarlarımızda kurulu olan yazılımlar tarzıydı. Yoksa üst düzey sofistike satranç yazılımlarını insanların yenebilmesi pek mümkün olmuyor. Aslında ortalama bir satranç yazılımını yenebilmek bile sıradan bir oyuncu için oldukça zor.

Ortalama bir yazılım programı bile zaten dakika başına insan beyninden daha fazla satranç işlem yapabiliyor diye biliyorum.

Satranç bilgisayarlarının nasıl çalıştığı hakkında bir link:
    http://electronics.howstuffworks.com/chess1.htm

• Branşım bilgisayar ve usta olmasam da bir satranç oyuncusu ve antrenörüyüm.

Öncelikle şunu söyleyim ki, "yapay zeka" denilen şey, aslında uydurmadır. Hiçbir bilgisayar asla kendisine öğretilmeyeni yapamaz. "Kod" kısmında olmayanı koda ekleme yapamaz. Ama bu kod çok gelişmiş ise biraz daha renkli işlem parçacığı olur...

Satranç konusuna gelince. bizler insanız; dolayısıyla hamlelerin ihtimalleri ve neticeleri bellidir o zaman oynamanın ne mantığı vardır diyemeyiz. Çünkü satrançta tüm oynanacak hamlelerin ihtimali - atıyorum - bir katrilyon hamle ise, -ki bence daha fazladır - biz bunların hepsini, bize en avantajlı olanı öne getirmek suretiyle hafızamıza yerleştirmemiz gerek ki anca o zamana diyebiliriz ki bu oyunun tüm varyasyonları tükendi...

Ama satranç öyle hep aynı hamlelerden oluşmuyor. Eğer öyle olsaydı, Anand, Magnus ile ömür boyu aynı sonucu alırdı. Halbuki ilk dört maçta berabere kaldıktan sonra art arda iki maçı da alabildi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa_ogr -- 17 Kasım 2013; 23:39:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

Branşım bilgisayar ve usta olmasam da bir satranç oyuncusu ve antrenörüyüm.

Öncelikle şunu söyleyim ki, "yapay zeka" denilen şey, aslında uydurmadır. Hiçbir bilgisayar asla kendisine öğretilmeyeni yapamaz. "Kod" kısmında olmayanı koda ekleme yapamaz. Ama bu kod çok gelişmiş ise biraz daha renkli işlem parçacığı olur...

Satranç konusuna gelince. bizler insanız; dolayısıyla hamlelerin ihtimalleri ve neticeleri bellidir o zaman oynamanın ne mantığı vardır diyemeyiz. Çünkü satrançta tüm oynanacak hamlelerin ihtimali - atıyorum - bir katrilyon hamle ise, -ki bence daha fazladır - biz bunların hepsini, bize en avantajlı olanı öne getirmek suretiyle hafızamıza yerleştirmemiz gerek ki anca o zamana diyebiliriz ki bu oyunun tüm varyasyonları tükendi...

Ama satranç öyle hep aynı hamlelerden oluşmuyor. Eğer öyle olsaydı, Anand, Magnus ile ömür boyu aynı sonucu alırdı. Halbuki ilk dört maçta berabere kaldıktan sonra art arda iki maçı da alabildi...

Yapay zeka da öğrenme diye bir şey var. Bu öğrenme kod kısmına ekleme şeklinde değil tabi ki.

Yani bir algoritmaya hazıfa verebilirsin ve bazı olaylar simüle ettirirsin. Bir sürü olay yaşar bu algoritma ve bazı şeyler öğrenir. Öğrendikleri şeyler doğrultusunda işine yaramadığı ihtimalleri tekrar denemez gibi....

Ama satranç alogritmaları benim bahsettiğim öğrenme işlevini uyguladığından şüpheliyim. Onu araştırmak lazım.

"Hiçbir bilgisayar asla kendisine öğretilmeyeni yapamaz. "

Biraz tehlikeli bir cümle. Biraz felsefik olacak ma şöyle ki bilgisayara öğrenme öğretilirse yapabilir.

• O "öğrenme" diye nitelediğimiz şey de zaten algoritmada bulunan ve kodlarla sınırlanmış olan akıştan ibaret. Ve bilgisayar için iddia edilen öğrenme denilen şey ise aslında sınırları çizilmiş bir hareketin ayak izlerinden ibarettir. Gerçek anlamda öğrenme yapılamaz.
  • Satrancı hafife almışsınız.

quote:

America's Foundation for Chess found that there were 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000 ways to play the first ten moves of chess.

Article Source:http://EzineArticles.com/1717732

Bilgisayardaki öğrenme dediğiniz olay da insandaki gibi değil. Çevresi matematiksel modellerle çizilmiş bir alanda öğreniyorsunuz ve başta yaptığınız kabuler var. Eğer şartlar o kabullerin dışına çıkarsa tasarladığınız yapının çıktıları başarısız olmaya başlıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

O "öğrenme" diye nitelediğimiz şey de zaten algoritmada bulunan ve kodlarla sınırlanmış olan akıştan ibaret. Ve bilgisayar için iddia edilen öğrenme denilen şey ise aslında sınırları çizilmiş bir hareketin ayak izlerinden ibarettir. Gerçek anlamda öğrenme yapılamaz.

O kadar kesin konuşmak mümkün değil. Şu anki öğrenme algoritmaları öyle olabilir ama hep öyle olacağı anlamına gelmez bu.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.