Selamınaleyküm Arkadaşlar; Renault Fluence 5 ileri aracımın yaklaşık 6 ay evvel şanzıman yağını değiştirdik. Bir çok usta şanzıman yağı değişmez ömürlüktür demesine rağmen yine de değiştirdik. Sonuç; vites geçişleri biraz yumuşadı ve 1000 km sonra ise daha rahat geçmeye başladı. Değiştikten sonra defalarca yol testine çıkıp dişlilerde uğultu olup olmadığını gözlemlemeye çalıştım çok şükür hiçbir problemle karşılaşmadık. Hatta soğuk havalarda bile vitesler gayet iyi geçiyor. Kullandığım yağ ise Motul motylgear 75w-80 yada bulamazsanız elf tranself nfj 75w-80 kullanabilirsiniz. Sakın ola ki bu iki marka ve viskozite değerlerinden farklı yağ kullanmayın yoksa sabahları vites geçmiyor diye söversiniz. Kullandığım yağın linkini aşağıya bırakıyorum. https://www.motul.com/tr/tr/products/motylgear-75w80 Edc şanzıman için ise motul dctf isimli yağı kullanabilirsiniz. Linki aşağıdadır. https://www.motul.com/tr/tr/products/multi-dctf Gel gelelim bazı ustalar neden şanzıman yağı değişmez ömürlüktür der? Bunun sebebi; bazı kullanıcıların vitesleri sürekli cartlatarak değiştirmesi sonucunda dişliler zamanla aşınmaya başlar. Şanzıman yağı değiştiği zaman ise dişliler ötmeye başlar. İşte bu sebepten dolayı servisler ve sanayideki bazı ustalar şanzıman yağı ömürlüktür deyip geçer ve risk almazlar. Eğer yağı değiştirir ve dişliler ötmeye başlarsa bu sefer kullanıcı hatayı değiştiren ustalarda bulacak, işte bu nedenden dolayı ömürlüktür diyerek sorumluluklarını üzerinden atarlar. Eğer sizden önceki sahibi şanzımanı sürekli cartlatarak deyim yerindeyse zorlayarak kullandıysa yeni yağ değişiminden sonra dişliler ötmeye başlayabilir, işte sebep budur. Ben aracımın geçmişini bildiğimden dolayı gittim motul yetkili bayide değiştirdik ve sonuç mükemmel oldu. Aracınızın markası neyse ve ona hangi viskozitede şanzıman yağı kullanılıyorsa en kalitelisinden kullanın. Viskozite ve gösterdiğim kaliteli markalar harici sakın kullanmayın. Yoksa sabahları vitesler geçmiyor diye söversiniz. Bazı yerlerde şanzıman yağı değişiminden sonra sabahları vites geçmeme şikayetiyle de çok karşılaştım, sebebi büyük ihtimal yüksek viskoziteli şanzıman yağı kullanımdan kaynaklı. Kimi ustalar varilden yada tenekeden ne olduğu belirsiz yağları şanzımana koyuyorlar, buna da dikkat etmek gerek. Allah nasip ederse şanzıman yağını 4 yılda 1 yada 120 bin km hangisi önce denk gelirse değişimini düşünüyorum. Bu konu hakkında google da çok sonuç aradım fakat elle tutulabilir bir cevap göremediğim için deneyimlerimi paylaşayım dedim. |
Şanzıman Yağı Değişimi Konusunda Son Noktayı Koyuyoruz
Şanzıman yağı, şanzımanın düzgün çalışması için hayati önem taşır. Şanzıman yağı değişimi, aracınızın ömrünü uzatmanın ve performansını iyileştirmenin önemli bir parçasıdır. İşte şanzıman yağı değişimi hakkında bilmeniz gerekenler:
EDC Şanzıman Yağı Değişimi
EDC (Eficcient Dual Clutch) şanzımanlar, vitesleri manuel olarak değiştirmeyi ve otomatik olarak yapmayı birleştirirler. EDC şanzımanlarındaki yağ, diğer şanzıman türlerine göre daha uzun ömürlüdür, ancak yine de zamanla değiştirilmesi gerekir. Aracınızın modeline ve kullanımına bağlı olarak EDC şanzıman yağı değişimi genellikle 60.000-100.000 kilometrede bir önerilir.
Manuel Şanzıman Yağı Değişimi
Manuel şanzımanlar, vitesleri manuel olarak değiştirmenizi gerektirir. Manuel şanzıman yağı, EDC şanzıman yağı kadar dayanıklı değildir ve genellikle daha sık değiştirilmesi gerekir. Aracınızın modeline ve kullanımına bağlı olarak manuel şanzıman yağı değişimi genellikle 40.000-60.000 kilometrede bir önerilir.
Şanzıman Yağı Değişiminin Faydaları
Şanzıman yağı değişimi, aracınıza aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok fayda sağlar:
- Gelişmiş vites geçişleri
- Azaltılmış sürtünme ve aşınma
- İyileştirilmiş yakıt verimliliği
- Uzun şanzıman ömrü
Şanzıman Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?
Şanzıman yağı değişimi, yetkili bir servis merkezinde veya kalifiye bir tamirci tarafından yapılmalıdır. İşlem genellikle aşağıdaki adımları içerir:
- Eski şanzıman yağının boşaltılması
- Yağ filtresinin değiştirilmesi (varsa)
- Yeni şanzıman yağının doldurulması
- Yağ seviyesinin kontrol edilmesi
Şanzıman Yağı Seçimi
Aracınızın şanzıman yağı için üreticinin önerilerine dikkat etmeniz önemlidir. Doğru şanzıman yağı türünü seçmek, aracınızın sorunsuz çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Sonuç
Şanzıman yağı değişimi, aracınızın bakımı için hayati bir görevdir. Şanzıman yağını üreticinin önerilerine uygun olarak düzenli olarak değiştirerek aracınızın performansını iyileştirebilir, ömrünü uzatabilir ve sürüş deneyiminizi geliştirebilirsiniz.