Şimdi Ara

#Samsung Spinpoint F3 HD502HJ 500gb X2 Raid 0 Testi (AMD + INTEL) // X3 Testleri eklendi (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
522
Cevap
2
Favori
45.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: SaG0LoJi

Arkadaşlar bütün mesajları tek tek okuyarak konuyu inceledim. Gerçekten çok aydınlatıcı paylaşımlar var. Ben de bir miktar aydınlanma yaşadım ama tam değil Kısa zaman içerisinde yeni sistem alıyorum inşallah. Şimdi 2 sorum olacak:

1- WD 3.5" 1Tb Caviar Black SATA 3.0 bu harddiski almayı düşünüyordum ama raid0'ın nimetlerini inceleyince kararsızlığa düştüm. Sizce bu harrddiski mi alsam yoksa 2 adet SAMSUNG 500GB 7200RPM 16MB SATAII HD502HJ mi alsam? Yani sata 3 özelliği, sata 2 deki raid0 ı yakalar mı performansta? Sizce hangisi daha mantıklı?

http://www.vatanbilgisayar.com/wd-wd1002faex-3.5-1tb-caviar-black-sata-3.0-64mb-cache-7200rpm-harddisk/productdetails.aspx?I_ID=44252

2-Raid 0 ın hep nimetlerinden bahsetmişsiniz, çok güzel ama Raid 0 yapmanın riski nedir? Raid 0 yapmak ne gibi dezavantajlar getirir? Mesela raid 0 yapılmış harddisklerin ömrü normallere göre azalır mı? Yani raid0 sız bir harddiskin bozulma ihtimali raid0 lıya göre daha mı düşüktür yoksa bozulma ihtimali değişmeyip birisi bozulduğunda ötekindeki bilgilerin uçmasından doğan dezavantaj mı vardır sadece?
    Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Bi de raid 0 lı sistemlerde testlerde görülen okuma-yazma hızının aşırı artışı günlük kullanıma ne derece etki ediyor ve nerde etki ediyor? Yani mesela winampı açma süresi vs. ne kadar fark ediyor? Veya oyunlarda loading yapma süresi yarıya düşüyor mu mesela? Bu arada sata 3 e ait bi tane bile test bulamadım piyasada... Hep teorik konuşuluyor..

Öncelikle şunu söyleyeyim. Forumda göz göre yapılan ve en büyük yanlışlardan biri bu. İnsanlar gidiyor 2000-3000 liralık pc topluyor fakat tutup üzerine 500 gb 7200 rpm disk koyuyor. Peki burda yanlış olan ne? Burda yanlış olan şu. Manyetik diskler sistemlerimizin en büyük darboğazsı şu an için. Yani çok iyi bi işlemci , çok iyi bi ekran kartı dahi alsak , sistemimiz bir yerden sonra harddisk engeline takılıyor. Günlük kullanımda artısı çok fazla. Raid'li ve Raid'siz iki şekilde de sistemi kullandım. Uygulamalar gözle görülür bir şekilde Raid0'lı konfigürasyonda daha hızlı. Winamp 3-4 saniyede açılırken şimdi max 1 sn'de açılıyor. Keza windows açılışı da öyle. Aklınıza gelebilecek herhangi bi yazılımın açılış süresi hızlanıyor. Bu da size günlük kullanımda çok hızlı işlerinizi yapmanızı sağlıyor. Oyunlara katkısını zaten söylemeye gerek yok. Oyun içinde FPS'ye bir katkısı yok belki ama loading sürelerinin yarıya düştüğü kesin.

FatalERROR!'un dediği gibi , WD 1TB Caviar Black'in Raid0 düzenine hız olarak yaklaşması mümkün değil. Fakat Raid0 düzeninin riskleri de yok değil tabi ki. Benim başıma geldi bi kere. Ama şu da var , bunun yanında bir de depo diski bulundurmadan Raid0 kullanmak aptallık olur.. Raid0 kolay kolay da bozulmaz. Kaç kere mavi ekran yedim , elektrikler gitti vs vs , herhangi bi sorun olmadı. Peki neden dolayı senin başına geldi Raid bozulması diyeceksin. Disklerden birinde bas sector varmış ve oraya ilk veri yazdığında disk patladı. Yani Raid0 kurmadan önce diskleri sağlıklı mı değil mi diye bir test etmek lazım. Raid0'ı kurduktan sonra da mesela haftada bir bu testi tekrar tekrar yapmak lazım. Disklerin ömürlerinin kısalması konusu mantıklı gelmiyor. Sonuçta tek disk olarak kullansaydık ikisinin yaptığı işi tek bir disk yapacaktı ve doğal olarak tek disk daha fazla yorulacaktı. Tek dezavantaj Raid0 bozulunca gidecek olan sisteminiz ve olası önemli dosya kayıplarıdır. SSD alamıyorsanız kesinlikle Raid yapıp kullandığınız sistemin hakkını verin derim
    Ryzen 5 3600 - MSI B450 TOMAHAWK MAX - Corsair Vengeance 16GB 3200CL16 @3600CL18 - Sapphire RX590 - Adata XPG Gammix nVme - Samsung Evo 860 SSD - Cooler Master Haf 912 - Arctic Freezer Esports Duo Cpu Cooler - BeQuite PureWings X4 -

Donanım Haber Bilgisayar Mühendisleri Odası

• @FatalERROR!, @aLPaSLaN07 Üstadlarım cevaplarınız için çok sağolun. Raid0 konusunda soru işareti kalmadı kafamda. Dediğiniz gibi bi sisteme dünyanın parasnı veriyosun içine sağlam bir disk almıyosun. Ferrariye mazot koymak gibi bişey. Benim kafama takılan günlük hayata ne derece etkisiydi. Sayenizde tecrübeli birilerinden duyunca tamamen yok oldu soru işareti. Söylediğiniz gibi 2 tane Samsung 1 tane WD Sata 3 alacağım. Biraz daha masraf çıkacak ama yapcak bişey yok... SSD ler alınabilir fiyatlara gelse biran önce de insanlar rahat etse... Ama sanırım daha uzun bir süre var ucuzlamalarına..

Bu arada ben disk bozulmasını yanlış ifade etmişim sanırım orda. Ömrünün kısalmasından kastım veri saklama ömrü. Yani bir harddiske ait veri kaybı olasılığı artıyor mu yoksa aynı derecede mi kalıyor onu sormak istemiştim. Kısacası çökme ihtimali yani

Tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaG0LoJi -- 2 Haziran 2010; 16:02:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sahafiec

maalesef mümkün değil hocam zira ilk önce raid menüsünde 2 diski raid dizinine ekleyip sonra da sıfırdan raid0 bölümleri oluşturmak gerekiyor. dolayısıyla mevcut olan bölümler siliniyor her 2 diskte, yani yeniden kurulum yapmak zorundasınız...

teşkkürler hocam.

Anakartım imzamdaki gibi. İntel ich10 sürücülerini kullanıyor.

Anakartın menüsünde:

On Chip Device Başlığı altında

Sata Mode: Raid

Legacy Mode: Disabled

Onboard JMB363: Native ide seçili. (Bu kısmı disabled yaptığım zaman kur dosyaları yüklendikten sonra mavi ekran da takılıyor bilgisayar. Aynı zamanda Raid+İde seçeneği var acaba bunumu seçmeliydim.

JMB363 sanırım anakartın diğer raid yongası jmicron.

Fakat ben Jmicronun kontrol etttiği girişlere takmadım diskleri ich10 chipinin kontrol ettiği girişlere taktım. Jmicrona disable deyince kur dosyalarını yükledikten sonra mavi ekran vermesine anlam veremedim.

Sanırım bilmediğim şeyler var çünkü ilk defa raid yapıyorum.

Eğer yanlış seçim yaptıysam söylerseniz sevinirim image almayı düşünüyorum.

Saygılar

Test sonucu ise şöyle

200 gb 128k şeritleme

#Samsung Spinpoint F3 HD502HJ 500gb X2 Raid 0 Testi (AMD + INTEL) // X3 Testleri eklendi

#Samsung Spinpoint F3 HD502HJ 500gb X2 Raid 0 Testi (AMD + INTEL) // X3 Testleri eklendi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShaDoW_17 -- 5 Haziran 2010; 11:39:48 >

• Arkadaşlar yardımcı olurmusunuz ?

Orijinalden alıntı: ShaDoW_17

Arkadaşlar yardımcı olurmusunuz ?

Ben AMD'ci olduğum için konuya hakim değilim. FatalERROR! gelirse foruma yardımcı olacaktır. Ya da bu konuda bilgili arkadaşlar varsa onlar da yardımcı olur.. Ama gördüğüm kadarıyla şu anda performansın gayet iyi.. Yanlış bi ayar yapmamışsın gibi görünüyor hızlarına bakarak
    Ryzen 5 3600 - MSI B450 TOMAHAWK MAX - Corsair Vengeance 16GB 3200CL16 @3600CL18 - Sapphire RX590 - Adata XPG Gammix nVme - Samsung Evo 860 SSD - Cooler Master Haf 912 - Arctic Freezer Esports Duo Cpu Cooler - BeQuite PureWings X4 -

• quote:

Orijinalden alıntı: aLPaSLaN07

quote:

Arkadaşlar yardımcı olurmusunuz ?

Ben AMD'ci olduğum için konuya hakim değilim. FatalERROR! gelirse foruma yardımcı olacaktır. Ya da bu konuda bilgili arkadaşlar varsa onlar da yardımcı olur.. Ama gördüğüm kadarıyla şu anda performansın gayet iyi.. Yanlış bi ayar yapmamışsın gibi görünüyor hızlarına bakarak

Yanıt için çok teşekkür ederim hocam

Biosta ki ayarlarda yanlışlık yaptımmı diye düşünüyorum.

Çünkü bi önceki mesajda dediğim gibi jmicronu disabled yaptığım zaman mavi ekranda kalıyordu kur dosyalarını yükledikten sonra. (xp işletim sistemi kullanıyorum,raid sürücülerini disketten gösterdim)

Bu gün 99 partlık dosyayı çıkartırken takılma yaşadım başka klasörler arası geçişte o yüzdende soru işareti oldu kafamda. İlk raid deneyimim olduğundan

Bakalım intelci arkadaşlar ne diyecek.

Tekrar teşekkürler.

• ShaDoW_17 hocam hızların benim raid sistemden çok daha iyi.

Bende ücüncü hdd yi siteme eklemek için harici disk bulmaya çalışıyorum, ben hdd yi 50+50=100gb işletim sistemi için 450+450=900 yedek için raid 0 yapmıştım.

bu sistemde sadece işletim sistemi için ayırdığım bölümleri silip ücüncü diskle beraber raid 0 yapabilirmiyim.

Harici diskten raid sanırım yapılmaz çünkü sata girişlerine bağlı olması gerekiyor diskin. (E-sataysa raid olacağını düşünüyorum.)

Bu arada disklerin boyutu-modeli aynı olması koşulu ile raid yapabilirsiniz, bölümlemeyide istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz raid kurduktan sonra.

Dediğim gibi raid konusunda yeniyim eğer yanlışım varsa daha iyi bilen arkadaşlar düzeltirse sevinirim.

Saygılar.
    1) hdd seçimi 2 tane 500gb veya 2 tane 750gb düşünüyorum bu samsunglar iyi gözüküyolar, nerden alabilirim online ortam hariç? yada başka hdd önerirmisiniz?
    2) bios update yapınca raid ayarlarını sata mode raid yapmak yetiyomu yoksa tekrar tekrar raid biosuda ayarlayıp format atmak lazım mı?
    3) hddlerde sistem ve oyunları tutucam bide belki film filan tutarım 1tblik hdd önemli verileri tutacak zaten harici hdd de var değer mi verdiğimiz paraya bu raid0?
    4) kurulum sırasında 1tblik harici hddyi çıkarmalımı mıyım?win7 32bit veya 64bit kurcam raid driver gerekiyor mu?
    biraz çok oldu kusura bakmayın ama ilk defa olunca çok soru oluyo kafada
    cevaplayanlara ve okuyanlara şimdiden teşekkürler

• 1 ) Bulundığun bölgedeki bilgisayar firmalarından alabilirsin tabi koduna dikkat ederek. Samsung F3-HD502Hj Bu harddisk performanslı görünüyor bende buradaki değerlere bakarak aldım.

2)Biostan raid ayarlayarak yeni aldığın disklere tekrar işletim sistemi kurmalısın.

3)Performans bakımından memnunum Dosyalara erişme süresi rarlanmış dosyaları birleştirme süresi ve oyun loading ekranı oldukca hızlandı+aynı zamanda windows açılış hızı.

4)Kurulum sırasında diğer diskleri çıkartmanız faydanıza olabilir. İlk defa yapıyorsanız yanlışlıkla dolu diskleri formatlamamış olursunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: raziel1991

arkadaşlar sistemim panelde yazıyo amd kullanıcısıyım sistemimde 1 tane 300gblık sata1 seagate(5 yıllık) hdd ve 1tblik seagate 7200.11 hdd var buda 1 yıllık
    bende 300gblik hddde oyunlarımı ve sistemi tutuyorum hailiyle de sistem yavaş.
    raid0 sistem kurmak istiyorum fakat daha önce raid yapmadığım için tereddütlerim var, o yüzden sizlere bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
    1) hdd seçimi 2 tane 500gb veya 2 tane 750gb düşünüyorum bu samsunglar iyi gözüküyolar, nerden alabilirim online ortam hariç? yada başka hdd önerirmisiniz?
    2) bios update yapınca raid ayarlarını sata mode raid yapmak yetiyomu yoksa tekrar tekrar raid biosuda ayarlayıp format atmak lazım mı?
    3) hddlerde sistem ve oyunları tutucam bide belki film filan tutarım 1tblik hdd önemli verileri tutacak zaten harici hdd de var değer mi verdiğimiz paraya bu raid0?
    4) kurulum sırasında 1tblik harici hddyi çıkarmalımı mıyım?win7 32bit veya 64bit kurcam raid driver gerekiyor mu?
    biraz çok oldu kusura bakmayın ama ilk defa olunca çok soru oluyo kafada
    cevaplayanlara ve okuyanlara şimdiden teşekkürler

1) Şu an raid için en uygun disk bu disk. Bana kalırsa başka disk arama..
    2) Bios update yapınca Raid bozulmaz. Sadece tekrar raid mode'a getirmek yeterli. Bios ayarlarını overclock yüzünden çok fabrika ayarlarına döndürdüm zamanında. Raid'e bişey olmuyor merak etme :)
    3) Ben 1TB raid + 1.5 TB depo olarak kullanıyorum sistemi. Verdiğin para kesinlikle değer. Artılarını bu sayfanın başındaki postumda ayrıntılı olarak anlattım.
    4) Harici diski çıkarmana gerek yok aslına bakarsan ama sen işini garantiye al. Çıkarmaktan zarar gelmez.
    5) Win7 de Raid driver'ı gerekmiyor..

• alpaslan arkadaşım cevabın için teşekkürler sanırım alıcam bu hddleri?
    750gb lik f3 lerde aynı performansta mıdır? bide bunlar sata 2 mi 3 mü?
    bölme işini raid biostan yapıcam kaç gb olarak bölsem hıza etki ediyor mu?
    stripe size ı sistem bölümü için 64kb oyun bölümü için 128kb olarak düşündüm mantıklı mı?
    bide bu samsung hdd spinpoint f3 mü nasıl anlarım? çünkü bu firmadan alıcam
    yine çok soru sordum kusura bakmayın. tekrar teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: raziel1991

alpaslan arkadaşım cevabın için teşekkürler sanırım alıcam bu hddleri?
    750gb lik f3 lerde aynı performansta mıdır? bide bunlar sata 2 mi 3 mü?
    bölme işini raid biostan yapıcam kaç gb olarak bölsem hıza etki ediyor mu?
    stripe size ı sistem bölümü için 64kb oyun bölümü için 128kb olarak düşündüm mantıklı mı?
    bide bu samsung hdd spinpoint f3 mü nasıl anlarım? çünkü bu firmadan alıcam
    yine çok soru sordum kusura bakmayın. tekrar teşekkürler.

- 1 Tb'lık ile 500 gb'lık F3 arasında performans farkı yok. İkisi de aynı hızda diskler. 750 gb'lık F3 de kanımca aynı performansta olacaktır..
    - Diskler Sata 2
    - Bölme işlemi ile ilgili şu başlığı okuyabilirsin..http://forum.donanimhaber.com/m_40379072/tm.htm
    - Stripe size'ı 64 seçmek ya da 128 seçmek açıkçası çok da farketmiyor. Zaten kullanıcı olarak aradaki farkı anlamamız imkansız. Benchmark testlerinde de bazen 64 bazen 128 daha iyi çıkıyor. Sonuç olarak nasıl isterseniz öyle yapın. Fark olmayacaktır.
    - Vatan bilgisayardaki Samsung disk hatırladığım kadarıyla F3. Yine de internetten alıcaksanız eğer mail atarak teyid ettirin. Mağazadan alacaksanız problem yok zaten..
    - Forum soru sormak ve cevap vermek için var. Dert etmeyin

• alpaslan arkadaşım yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim 1 hafta içinde alıcam hddleri aksilik çıkmazsa
    750 lik diskler saçma olacak dolduramıycam önemli verileride atmak istemiyorum 500lükler ideal.
    aldığımda buraya yazarım sonuçları paylaşarım bakalım nasıl olacak?
  • @ShaDoW_17
    Arkadaşım kusura bakma şehirdışında olduğum için yeni cevap verebiliyorum. Öncelikle bios ayarların çok doğru herhangi bir problemin yok. Jmicron denetçisi dediğin gibi başka sürücü denetçisi sen işini intel ile hallediceksin. Maviekran vermesinin nedenini tam bilmiyorum fakat oraya bağlı dvd sürücünü raid olarak görmeye çalışıyor olabilir ya da iki farklı raid olarak görmeye çalışıp çakışma yapıyor olabilir tabi bunlar benim varsayımım. Herhangi bir problemin yok sorunsuz kullanabilisin.

İlk deneme başarılı o zaman :)

Saygılar.

Üstad çok teşekkür ederim sen kusura bakma.

İlk deneme başarılı o zaman :)

Saygılar.

Rica ederim güle güle kullanın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 23 Haziran 2010; 6:12:43 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.