Şimdi Ara

Raid diskleri ne zaman ve nasıl bölümlendirmeli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
108
Cevap
2
Favori
7.806
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar raid diskleri raid kurulumu sırasında bölmek mi , windows kurulumu sırasında bölmek mi yoksa , hiç bölmemek mi iyidir gibi bi soru var forumun genelinde.. Elimden geldiğince açıklamaya çalışayım.. HDD'ler mekanik diskler oldukları için rastgele bir veriyi okuma zamanları en büyük dezavantajları. 2 adet güzel bi 7200rpm disk ile kurulmuş Raid0'ın sıralı okuma ve yazma hızı ortalama bir SSD kadar hızlı fakat önemli olan diskin sıralı veriyi okuması ve yazmasından çok , istenen veriye kısa sürede ulaşması. Disklerde performansı belirleyen en önemli faktör bu. Tabi ki Raid0'ın normal bir diske göre avantajları çok fazla ama SSD kadar olmadığı ortada. Bu açıklamayı neden yaptık? Rastgele bi veriye ulaşmak madem bu kadar önemli , aynı zamanda bu verilerin bulunduğu bölgenin büyüklüğü de bir o kadar önemli olmalı. Demek istediğim şu. Eğer işletim sisteminiz , programlarını hiç bölümlenmemiş 1TB'lık bir sürücüye kurulu ise , rastgele bir veriye ulaşmak çok daha zor olacak. Ama bu alanı 100 gb gibi bir bölgeye daralttığınızda , işletim sistemi ve programlarınızın diskteki konumları birbirlerine daha yakın olacağından dolayı , rastgele erişim daha kolaylaşmış olacaktır.. Diskin bölünmüş olmasının gerekliliğini açıkladık. Şimdi de ne zaman bölünmesi gerektiğini açıklayalım..

İki ihtimalimiz var. Birisi Raid kurulumu sırasında bölmek , diğeri de işletim sistemi kurulumu sırasında bölmek. Raid kurulumunda bölmek bize ardışık array (dizi) garantisi veriyor. Bu şu demek. Eğer 100 GB'lık bir bölümleme yaparsanız. 100GB'lık bölümlemeniz diskin ilk 100GB'ında ardışık olarak allocate ediliyor. İşletim sistemi kurulumu sırasında bölmek bunu garanti etmeyebilir.. Sonuç olarak Raid kurulumu sırasında bölmenin daha avantajlı olduğu açık.

Aklınıza şu soru gelmiş olabilir.. "Tamam işletim sistemi için 100gb'lık bölümleme yaptık , fakat geriye kalan 900gb'ı aynı kafa okumuyor mu sanki?"

Haklısınız. Bu durum performansta bir düşüşe yol açacaktır FAKAT sadece geriye kalan 900GB'lık alandan herhangi bişey okunuyorken.. Aksi durumda kafa ilk 100gb'lık bölgede dans ediyor olacağı için performansımıza etki edecek bir durum yok ortada.
    Yani tavsiyem geriye kalan bu 900 GB'lık alanı kaybolsa da üzülmeyeceğiniz şeyler için depo olarak kullanın ki günlük işlerinizde onları okumak zorunda kalmayasınız.

Bi kaç SS ile durumu özetleyelim..

Bölümlenmemiş HD502HJ Raid0 X2 VS 250gb Raid kurulumu sırasında bölümlenmiş HD502HJ Raid0 X2

Görüldüğü gibi 250gb bölümlenmiş Sürücünün erişim süresi %25'e yakın bi oranda daha hızlı.. İki test de aynı diskler ve aynı sistemde yapıldı. Herhangi fark oluşturacak bi faktör yok.. Bölümlendirmeyi 100GB gibi daha dar bi bölgede yapsaydık sonuç ne olurdu derseniz; 1-2 ms daha hızlı olabilirdi.. Sonuç olarak Raid kurulumunda diskleri bölmenin bize daha iyi sonuç verdiği aşikar..

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Raid0 nasıl oluşturulur diye bir çok pm aldığım için ilk post'a aşağıda yaptığım açıklamayı yapıştırma gereği duydum..

NOT: Aşağıda yaptığım anlatım GIGABYTE anakartlar içindir.. AMD ile INTEL sistemlerde ufak farklılıklar gösterebilir.. Diğer marka anakartlarda da yakın şekilde ayarlanabileceği için , referans olabileceğini düşünüyorum..

Bios ayarları ile ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ama hiçbişey bilmiyormuşsunuz gibi anlatmaya çalışayım. Bilgisayar açıldığında Gigabyte logosu göründüğünde del tuşuna basarak Bios ekranına geliyoruz. Burdan "Integrated Perpherals" a giriyoruz. Burdan da "OnChip Sata Type" ı Raid olarak seçip F10'a basıp ayarları kaydedip çıkıyoruz.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X Gibi bi yazı gelicek.. Zaten altta da görüceksiniz CTRL+F e basmanızı isteyecek. Bastıktan sonra karşımıza gelen seçeneklerden "Define LD" yi seçiceksiniz. Gelen ekranda LD 1'ı seçiceksiniz. Buraya girdiğinizde ilk yapmanız gereken Raid Mode'u Raid0 olarak ayarlamak. Altındaki 4 ayar ise , Stripe size: 64 , Fast init: OFF , Gigabyte Boundry Off , Cache Mode: (tek seçenek var) Space tuşu ile seçenekleri değiştirebiliyorsunuz. Altta da disklerinizin ikisini de görmüş olmanız lazım.. Disklerin üzerine gelip yine space'e basarak Assignment sütununda "Y" yazmasını sağlayacaksınız. Burası hangi diskleri raid0'a dahil edeceğimizi seçtiğimiz yer.. Eğer Diskin yanında N kalırsa Raid0'a dahil olmaz. Buna dikkat edin.. Her iki diskin yanında da "Y" yi gördükten sonra CTRL+Y ye basıcaksınız.. Karşınıza bi uyarı çıkacak. Array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL+Y'ye basın gibi bi uyarı. Tekrar CTRL+Y ye basıcaksınız ve C sürücünüzün kaç GB olmasını istiyorsanız o kadar gireceksiniz. Dikkat edin ; MB cinsinden giriyorsunuz. Yani C'nin 100GB olmasını istiyorsanız yaklaşık 102400 MB seçmeniz gerekicek.. Burayı da CTRL+Y diyerek save ettikten sonra tekrar LD'lerin olduğu ekrana dönecek. Bu sefer de LD2'yi seçip geri kalan 900 GB'ı D sürücüsü yapması için raid oluşturucaz.. Herşey yine aynı şekilde ayarlanıcak , ta ki array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL'Y ye basın , maksimum kapasite için herhangi bi tuşa basın diyene kadar. Tabi ki siz burada geri kalan tüm alandan bir sürücü oluşturacağınız için herhangi bi tuşa basarak 900GB'lık disk oluşturmasını sağlayacaksınız.. Yine burayı da save ederek işlemi bitireceksiniz ve sistem reset atıcak.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X ekranında iki adet sürücüyü functional olarak görüyo olmalısınız.Bundan sonrası zaten tekil disk varmış gibi işletim sistemi kurmak. Kolay gelsin. Daha kolay nasıl anlatılır bilemiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FrontLiner -- 26 Temmuz 2010; 4:30:33 >

• Sağol bilgilendirme için @aLPaSLaN07, konu sabitlense daha iyi olur sanki.
  • güzel çalışma eline sağlık
  • eline sağlık
  • Bende iki adet 250gb (şuanda RAID-0) bir tanede 1tb sabit disk var. Okuma yazma oranları neredeyse aynı. 3 diskide kullanıp RAID'i şu şekilde yapabilirmiyim?

RAID 0 bölüm: 3x250GB
    Tek diskte kalan depo bölüm: (1tb-250gb=750gb)

Böyle bir yapılandırma mümkünmüdür? Elimdeki tüm veriyi silmeden önce mümkün mü değil mi öğrenmek istedim...
  • Merhaba

Testler için teşekkür ederim.Ancak bir kaç sorum olacak size,

Verdiğiniz bilgileri dayandığırdığınız bir kaynak,bilimsel bir veri veya üretici firma verisi varmıdır?Yoksa yaptığınız denemeler sonucundamı bu kanıya vardınız.

Veya bir sabit diskin çalışma mantığından yola çıkarakmı bu kanıya vardınız?

Son olarak raid kurulumu sırasında diski bölme yöntemi hakkında bilgi verirmisiniz.

İyi çalışmalar
  • @yug2980

Bilgisayar mühendisiyim. Verdiğim bilgilerin kaynağı aldığım eğitim , kendi araştırmalarım ve tecrübelerim.. :)
    Raid kurulumu sırasında bölümleme yapmak aslında zaten karşımıza çıkan bi durum. Ola ki raid kurulum ekranına geldiğinizde dediğimi anlayacaksınız zaten. Raid partition oluştururken kaç gb seçmek istediğimizi soruyor. Hiç girmemiş ve görmemiş olduğunuzu varsayıyorum , dert edilecek birşey değil ;)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: canerpense

Bende iki adet 250gb (şuanda RAID-0) bir tanede 1tb sabit disk var. Okuma yazma oranları neredeyse aynı. 3 diskide kullanıp RAID'i şu şekilde yapabilirmiyim?

Böyle bir yapılandırma mümkünmüdür? Elimdeki tüm veriyi silmeden önce mümkün mü değil mi öğrenmek istedim...

Malesef 1TB'lık diski raid'e dahil etmek isterseniz o kalan 750 GB'lık bölümü hiçbi şekilde kullanamıycaksınız.. Raid kurulumunda en düşük kapasiteli disk baz alınarak raid hazırlanır. Daha büyük disklerin fazla kısımları hiçbir şekilde kullanılamaz. Dolayısı ile 1TB diskinizi raid'e dahil etmeyin , verileri silmeyin (umarım şimdiye kadar çoktan silmemişsinizdir )

• quote:

Orijinalden alıntı: aLPaSLaN07

quote:

Orijinalden alıntı: canerpense

Bende iki adet 250gb (şuanda RAID-0) bir tanede 1tb sabit disk var. Okuma yazma oranları neredeyse aynı. 3 diskide kullanıp RAID'i şu şekilde yapabilirmiyim?

Malesef 1TB'lık diski raid'e dahil etmek isterseniz o kalan 750 GB'lık bölümü hiçbi şekilde kullanamıycaksınız.. Raid kurulumunda en düşük kapasiteli disk baz alınarak raid hazırlanır. Daha büyük disklerin fazla kısımları hiçbir şekilde kullanılamaz. Dolayısı ile 1TB diskinizi raid'e dahil etmeyin , verileri silmeyin (umarım şimdiye kadar çoktan silmemişsinizdir )

Daha önceden olmadığını biliyordum, ancak yinede emin olmak istemiştim. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 25 Haziran 2010; 16:01:30 >

• peki ben yeni sistem topladım. hiçbişi kurulu değil... 500 gb hd502hj aldm 2 adet şimdi bu aşamadan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz bana ?
    hangi işletm sistemi olsn sonra bu işletim sistemini nasıl kurayım bölümlemeyi nasıl ne zaman yapayım detaylı anlatabilir misiniz? : (
    bi de 32k 64k 128k diye bişi gördüm de onu nerde nasıl yapacaz... ayrıca hdd yi taratmam gerekiyorsa bad sector fln nasıl hangi programla yapacm bütün herşeyiyle detaylı bilgi verebilir misiniz : (
    SİSTEMİM:

COOLER MASTER HAF 922 MidT ATX SİYAH KASA

AMD Phenom II X6 1055T (2.8 GHz) 9 MB 938p 125W

Asus DRW - 22B2S 22X Pata Siyah Dual Kutulu DvdRw

KINGSTON 2 GB HyperX 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM CL7 ( 2 adet)

SAMSUNG HD502hJ 500GB 7200Rpm 16MB SATA2 (2 adet

ASUS VGA EAH5870/2DIS 1GB 256 Bit GDDR5 16X

OCZ Stealth X Stream 700 W Power Supply

GIGABYTE 890GPA-UD3H/DDR3 S+GL+1394+16X*2 938 pin

(Not: bugün en geç yarın bütün parçalar hazır olacak o nedenle hızlı ve detaylı yazabilirseniz çok sevincm : ( ) tşklr

• quote:

Orijinalden alıntı: gencco

peki ben yeni sistem topladım. hiçbişi kurulu değil... 500 gb hd502hj aldm 2 adet şimdi bu aşamadan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz bana ?
    hangi işletm sistemi olsn sonra bu işletim sistemini nasıl kurayım bölümlemeyi nasıl ne zaman yapayım detaylı anlatabilir misiniz? : (
    bi de 32k 64k 128k diye bişi gördüm de onu nerde nasıl yapacaz... ayrıca hdd yi taratmam gerekiyorsa bad sector fln nasıl hangi programla yapacm bütün herşeyiyle detaylı bilgi verebilir misiniz : (
    SİSTEMİM:

(Not: bugün en geç yarın bütün parçalar hazır olacak o nedenle hızlı ve detaylı yazabilirseniz çok sevincm : ( ) tşklr

HD Tune ile Bad Sektor taraması yapabilirsin.32k, 64k ve 128k için şu adrese bakın isterseniz;

http://forum.donanimhaber.com/m_36763154/mpage_1/f_/key_//tm.htm#36763154

Amd'de 64k Intel'de 128k daha performanslıydı yanlış hatırlamıyorsam.

• quote:

peki ben yeni sistem topladım. hiçbişi kurulu değil... 500 gb hd502hj aldm 2 adet şimdi bu aşamadan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz bana ?
    SİSTEMİM:

*Bi şekilde windows 7 64 bit edinin. İşletim sisteminiz bu olmalı..
    *Bios ayarları ile ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ama hiçbişey bilmiyormuşsunuz gibi anlatmaya çalışayım. Bilgisayar açıldığında Gigabyte logosu göründüğünde del tuşuna basarak Bios ekranına geliyoruz. Burdan "Integrated Perpherals" a giriyoruz. Burdan da "OnChip Sata Type" ı Raid olarak seçip F10'a basıp ayarları kaydedip çıkıyoruz.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X Gibi bi yazı gelicek.. Zaten altta da görüceksiniz CTRL+F e basmanızı isteyecek. Bastıktan sonra karşımıza gelen seçeneklerden "Define LD" yi seçiceksiniz. Gelen ekranda LD 1'ı seçiceksiniz. Buraya girdiğinizde ilk yapmanız gereken Raid Mode'u Raid0 olarak ayarlamak. Altındaki 4 ayar ise , Stripe size: 64 , Fast init: OFF , Gigabyte Boundry Off , Cache Mode: (tek seçenek var) Space tuşu ile seçenekleri değiştirebiliyorsunuz. Altta da disklerinizin ikisini de görmüş olmanız lazım.. Disklerin üzerine gelip yine space'e basarak Assignment sütununda "Y" yazmasını sağlayacaksınız. Burası hangi diskleri raid0'a dahil edeceğimizi seçtiğimiz yer.. Eğer Diskin yanında N kalırsa Raid0'a dahil olmaz. Buna dikkat edin.. Her iki diskin yanında da "Y" yi gördükten sonra CTRL+Y ye basıcaksınız.. Karşınıza bi uyarı çıkacak. Array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL+Y'ye basın gibi bi uyarı. Tekrar CTRL+Y ye basıcaksınız ve C sürücünüzün kaç GB olmasını istiyorsanız o kadar gireceksiniz. Dikkat edin ; MB cinsinden giriyorsunuz. Yani C'nin 100GB olmasını istiyorsanız yaklaşık 102400 MB seçmeniz gerekicek.. Burayı da CTRL+Y diyerek save ettikten sonra tekrar LD'lerin olduğu ekrana dönecek. Bu sefer de LD2'yi seçip geri kalan 900 GB'ı D sürücüsü yapması için raid oluşturucaz.. Herşey yine aynı şekilde ayarlanıcak , ta ki array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL'Y ye basın , maksimum kapasite için herhangi bi tuşa basın diyene kadar. Tabi ki siz burada geri kalan tüm alandan bir sürücü oluşturacağınız için herhangi bi tuşa basarak 900GB'lık disk oluşturmasını sağlayacaksınız.. Yine burayı da save ederek işlemi bitireceksiniz ve sistem reset atıcak.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X ekranında iki adet sürücüyü functional olarak görüyo olmalısınız.Bundan sonrası zaten tekil disk varmış gibi işletim sistemi kurmak. Kolay gelsin. Daha kolay nasıl anlatılır bilemiyorum
    Bu ayarlar AMD Bios'ları ve Raid Rom Utility'leri içindir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FrontLiner -- 15 Temmuz 2010; 17:49:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aLPaSLaN07

quote:

SİSTEMİM:

*Bi şekilde windows 7 64 bit edinin. İşletim sisteminiz bu olmalı..
    *Bios ayarları ile ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ama hiçbişey bilmiyormuşsunuz gibi anlatmaya çalışayım. Bilgisayar açıldığında Gigabyte logosu göründüğünde del tuşuna basarak Bios ekranına geliyoruz. Burdan "Integrated Perpherals" a giriyoruz. Burdan da "OnChip Sata Type" ı Raid olarak seçip F10'a basıp ayarları kaydedip çıkıyoruz.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X Gibi bi yazı gelicek.. Zaten altta da görüceksiniz CTRL+F e basmanızı isteyecek. Bastıktan sonra karşımıza gelen seçeneklerden "Define LD" yi seçiceksiniz. Gelen ekranda LD 1'ı seçiceksiniz. Buraya girdiğinizde ilk yapmanız gereken Raid Mode'u Raid0 olarak ayarlamak. Altındaki 4 ayar ise , Stripe size: 64 , Fast init: OFF , Gigabyte Boundry Off , Cache Mode: (tek seçenek var) Space tuşu ile seçenekleri değiştirebiliyorsunuz. Altta da disklerinizin ikisini de görmüş olmanız lazım.. Disklerin üzerine gelip yine space'e basarak Assignment sütununda "Y" yazmasını sağlayacaksınız. Burası hangi diskleri raid0'a dahil edeceğimizi seçtiğimiz yer.. Eğer Diskin yanında N kalırsa Raid0'a dahil olmaz. Buna dikkat edin.. Her iki diskin yanında da "Y" yi gördükten sonra CTRL+Y ye basıcaksınız.. Karşınıza bi uyarı çıkacak. Array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL+Y'ye basın gibi bi uyarı. Tekrar CTRL+Y ye basıcaksınız ve C sürücünüzün kaç GB olmasını istiyorsanız o kadar gireceksiniz. Dikkat edin ; MB cinsinden giriyorsunuz. Yani C'nin 100GB olmasını istiyorsanız yaklaşık 102400 MB seçmeniz gerekicek.. Burayı da CTRL+Y diyerek save ettikten sonra tekrar LD'lerin olduğu ekrana dönecek. Bu sefer de LD2'yi seçip geri kalan 900 GB'ı D sürücüsü yapması için raid oluşturucaz.. Herşey yine aynı şekilde ayarlanıcak , ta ki array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL'Y ye basın , maksimum kapasite için herhangi bi tuşa basın diyene kadar. Tabi ki siz burada geri kalan tüm alandan bir sürücü oluşturacağınız için herhangi bi tuşa basarak 900GB'lık disk oluşturmasını sağlayacaksınız.. Yine burayı da save ederek işlemi bitireceksiniz ve sistem reset atıcak.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X ekranında iki adet sürücüyü functional olarak görüyo olmalısınız.Bundan sonrası zaten tekil disk varmış gibi işletim sistemi kurmak. Kolay gelsin. Daha kolay nasıl anlatılır bilemiyorum
    Bu ayarlar AMD Bios'ları ve Raid Rom Utility'leri içindir

:) kardeş çk saol Allah razı olsn başka nasıl anlatabilirsin bende bilmiyrm artk
    yazdıgının çıktısını alıcam :) bu arada son kısma kafam takıldı... ztn 100 gb olarak ayarlamıştık raid0'da C'yi sonradan tek disk varmış gibi işletim sistemi kurarken de tekrar bölümleme istiyo mu ? ...
    bi de kurduktan sonra yapmam gereken bişey var mı....
    Black_Wolf14'ün dediği gibi Hd Tune dışında başka bişey var mı?
    bi de raid0 kurulumunda bölümlendirme dediğiniz bu şekilde oluyor dimi... ardışık array garantisi demiştin de...

az önce arkadşı da aradım da... 64 bit yokmuş heralde bildiğiniz virüssüz sağlam bi link varsa onu da verebilirseniz : (

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gencco -- 15 Temmuz 2010; 19:35:11 >

• İşletim sistemini kurarken zaten iki farklı disk olarak görücek. 100 GB'lık kısmı da 900 GB'lık kısmı da yeni sürücü olarak oluştur. Ham olarak kalmasın. O sayfaya gelince dediğimi anlarsın zaten.. İkisini de oluşturduktan sonra 100GB'lık bölüme işletim sistemini kurarsın.. HD Tune ile ilk önce bi tarayıp bad sector var mı diye kontrol etmende fayda var.. Raid0 kurulumunda bölümlendirme bu şekilde oluyor kısaca. Malesef 64-bit windows indirebileceğin bi link bilmiyorum :) Ama herhangi bi bilgisayarcıya gitsen 5-10 liraya DVD'sini verirler tahmin ediyorum.. Bunlardan başka da herhangi bişey yapmanıza gerek yok. Kurulumu tamamladıktan sonrahttp://forum.donanimhaber.com/m_36763154/mpage_1/key_/tm.htm bu başlığa test sonuçlarını gönderebilirsin

• Eline sağlık güzel olmuş.
  • anladm tşklr aLPaSLaN07

bu arada 502hj yok
    hd503 var ne diyosunuz acil :(

daha ii değil mi yksa illa 502 mi olssn

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gencco -- 16 Temmuz 2010; 18:17:22 >
  • 5400rpm imiş o yaww

şimdi ben samsungun hangi modelini alayım yaw ortada kaldım :(:(
    arkadaşta
    Samsung 500GB 16MB 7200rpm SATA2 HD501LJ ve
    SAMSUNG 750GB 7200R 32MB SATA HD753LJ
    WD 7200 rpm 32 mb green fln bşi de vardı...
    hangisi olsun...
    502den ii değil mi bunlar farkı ne hangisi olsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gencco -- 17 Temmuz 2010; 10:04:48 >
  • Faydalı konu olmuş, teşekkürler.
  • quote:

5400rpm imiş o yaww

şimdi ben samsungun hangi modelini alayım yaw ortada kaldım :(:(
    arkadaşta
    Samsung 500GB 16MB 7200rpm SATA2 HD501LJ ve
    SAMSUNG 750GB 7200R 32MB SATA HD753LJ
    WD 7200 rpm 32 mb green fln bşi de vardı...
    hangisi olsun...
    502den ii değil mi bunlar farkı ne hangisi olsun?

HD103SJ ya da HD502HJ modellerinde ısrar edin derim.. Dedikleriniz daha iyi değil..
  • Test ve bilgilendirme için teşekkürler. İlerde olaki raid kurma ihtiyacı doğarsa bu konoyu incelerim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.