Bildirim
SAMSUNG NX SERİSİ ANA BAŞLIK (277. sayfa)
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
quote:
Orijinalden alıntı: finansmen1
quote:
Orijinalden alıntı: VYC Majoris
Bence fotoğraflarınız güzel. Diyaframı çok kısık kullanıyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Keskinliği etkileyen şeylerden biridir bu.
Makro çekimde alan derinliğini arttırmak için diyaframı mümkün olduğu kadar kısın demişti Scott Kelby üstad. Fakat objektifi düz tutmamızı da söylemişti. Objektifi düz tutma imkanım yoktu.
Alan derinliği için doğru ama diffraction denen durumdan da bahsetmiştir herhalde. F/16 ve üzerindeki değerlerde çok ciddi keskinlik kaybı olur. Genelde lensler 5.6 ve 8 arası en iyi sonuçları verirken 16-22 civarlarında bozulmalar oluyor. Lensin kalitesine ve sensör boyutuna da bağlı ama genelde durum bu.
-
quote:
quote:
quote:
Bence fotoğraflarınız güzel. Diyaframı çok kısık kullanıyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Keskinliği etkileyen şeylerden biridir bu.
Makro çekimde alan derinliğini arttırmak için diyaframı mümkün olduğu kadar kısın demişti Scott Kelby üstad. Fakat objektifi düz tutmamızı da söylemişti. Objektifi düz tutma imkanım yoktu.
Alan derinliği için doğru ama diffraction denen durumdan da bahsetmiştir herhalde. F/16 ve üzerindeki değerlerde çok ciddi keskinlik kaybı olur. Genelde lensler 5.6 ve 8 arası en iyi sonuçları verirken 16-22 civarlarında bozulmalar oluyor. Lensin kalitesine ve sensör boyutuna da bağlı ama genelde durum bu.
Evet doğru. Ben de diyorum diyaframı kısıyorum, fotoğraflarım neden net çıkmıyor.
Bundan sonra 18x55mm kullanırken 11'in üzerine çıkmayacağım. Bakalım faydası olacak mı?
-
-
-
quote:
Çok klasik ama ay fotoğrafı çekmekten bıkmıyorum nedense :)
Ay fotoğrafını beğendim, ayrıntılı ve güzel bir fotoğraf olmuş elinize sağlık.
Nx mini modelinin krop faktörü ay fotoğrafını daha ayrıntılı gösteriyor gibi. Nx300'de 50-200mm lensle denediniz mi aynı çekimi? Çektiyseniz Nx300 ile çekilen fotoğrafı büyütünce de NX mini ile çekilen fotoğraf gibi ayrıntılı bir görüntü alınıyor mu? -
Fotograf cekmeyi ozledim. Fuardan 16mm lens aliyim bir tane uygun fiyatli kistirirsam
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne zaman ve nerede olacak bu fuar, adı nedir acaba paylaşabilir misiniz?quote:
Orijinalden alıntı: antking
Fotograf cekmeyi ozledim. Fuardan 16mm lens aliyim bir tane uygun fiyatli kistirirsam
-
Teşekkürler. Henüz 50-200'ü NX300'e takmadım bile :) Dediğiniz gibi krop faktörü çok cazip geldiği için hep NX Mini ile kullanıyorum. Bu gece onunla da çekerim ama bu kadar iyi olmayacağı kesin gibi çünkü krop faktörleri arasında 1.8 katlık bir fark var ve çözünürlükler de aynı. -
quote:
Orijinalden alıntı: coldasice
Ne zaman ve nerede olacak bu fuar, adı nedir acaba paylaşabilir misiniz?quote:
Izmir fuari hocam her sana yapiliyor. Elektronik bolumunde foto marketler stand aciyor fiyatlar biraz daha uygun dusuyor
quote:
Faydası olur ama başka bir sebebi daha varsa tamamen çözülmeyebilir. Net çıkmayan fotoğraflara bir örnek verir misiniz?
Diffraction için testler var internette. Mesela Canon marka bir lens ile yapılan test:
Bu da başka bir lens:
Nikon marka bir lens:
Evet bu Diffraction konusu önemli. Daha önce de rastlamıştım bu soruna. İyi de peki bu S. Kelby nasıl lensler kullanıyor ki kitabında "f/22 hatta makinanız destekliyorsa f/36'lara kadar kısın diyaframı" diye teknik öğretebiliyor. -
quote:
Izmir fuari hocam her sana yapiliyor. Elektronik bolumunde foto marketler stand aciyor fiyatlar biraz daha uygun dusuyor
Cevap için teşekkürler hocam.
Eskiden fuar denilince, İzmir Fuarından başkası aklıma gelmezdi. :) -
quote:
quote:
Faydası olur ama başka bir sebebi daha varsa tamamen çözülmeyebilir. Net çıkmayan fotoğraflara bir örnek verir misiniz?
Diffraction için testler var internette. Mesela Canon marka bir lens ile yapılan test:
Bu da başka bir lens:
Nikon marka bir lens:
Evet bu Diffraction konusu önemli. Daha önce de rastlamıştım bu soruna. İyi de peki bu S. Kelby nasıl lensler kullanıyor ki kitabında "f/22 hatta makinanız destekliyorsa f/36'lara kadar kısın diyaframı" diye teknik öğretebiliyor.
Bildiğim kadarıyla F22'nin üstünde çok keskin görüntü verebilen lens yok. Yani keskinliği memnun edenler olabilir fakat F/4 ve F/8 arasındaki keskinlikten çok daha düşük olur yine de.
Çoğu fotoğrafçı keskinliğe büyük önem vermez. O yüzden belki de o tarz bir bilgi vermiştir ama keskinliğin bozulacağı notunu da düşmesi gerekirdi bence. Kendi ekipmanını bilmiyorum fakat onbinlerce liralık ekipmanda diffraction görülmesi daha zordur ve onun kitabını okuyan kişiler daha çok giriş seviyesi ürünler kullananlar.
-
quote:
quote:
quote:
Bu da başka bir lens:
Nikon marka bir lens:
Evet bu Diffraction konusu önemli. Daha önce de rastlamıştım bu soruna. İyi de peki bu S. Kelby nasıl lensler kullanıyor ki kitabında "f/22 hatta makinanız destekliyorsa f/36'lara kadar kısın diyaframı" diye teknik öğretebiliyor.
Bildiğim kadarıyla F22'nin üstünde çok keskin görüntü verebilen lens yok. Yani keskinliği memnun edenler olabilir fakat F/4 ve F/8 arasındaki keskinlikten çok daha düşük olur yine de.
Çoğu fotoğrafçı keskinliğe büyük önem vermez. O yüzden belki de o tarz bir bilgi vermiştir ama keskinliğin bozulacağı notunu da düşmesi gerekirdi bence. Kendi ekipmanını bilmiyorum fakat onbinlerce liralık ekipmanda diffraction görülmesi daha zordur ve onun kitabını okuyan kişiler daha çok giriş seviyesi ürünler kullananlar.
Yok ama Scott Kelby keskinliğe acaip derecede önem veriyor. Hatta daha kitabının birinci bölümünde ne demiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi finansmen1 -- 2 Eylül 2015; 20:11:50 >
-
Fotoğrafı çekemedim çünkü tatile çıkan bir yakınıma verdim Nx300'ü. Gelince çekip paylaşacağım. Diğeri kadar iyi olmayacağı kesin yalnız :)
@finansmen1 Yazarı tanımadığım için bilemiyorum ama çok tanınmış biri olduğunu biliyorum. O yüzden dediklerinde tutarsızlık yoktur herhalde. Kitabı okumadan "şurada yanlış söylemiş" demek de istemiyorum. Sonuçta bizim gibi amatör biri değil, bilgisi çok daha geniş ve tecrübeli. Mutlaka dediği şeyleri hemen olmasa da sonraki bölümlerde destekliyordur.
Ayrıca netlik ve keskinlik tam olarak aynı şeyler değil. Net olmayan fotoğraf keskin olamaz fakat keskin olan fotoğraf nettir diyebiliriz. Bu iki kavramı çok ayrıntılı olarak anlatabilecek durumda değilim ama netliği; fotoğrafta nerenin net, nerenin bulanık olacağını belirlemek ve elde çekim yaparken enstantane hızını doğru ayarlayıp el titremesinden etkilenmemesini sağlamak olarak düşünebiliriz. Kelby de "net ve odaklı" demiş zaten. Netlik odaklamayı doğru yapmak ile alakalı. Net olmayan fotoğraf %100 boyutta görüntülemeseniz bile kendini belli edecektir. Yani 20mp ile çekilmiş bir fotoğraf 1-2mp çözünürlüklü monitörlerde bile görüntülenirken görüntüde bir kaymanın olduğu görülebilir. Bu durum netlikle alakalı.
Keskinlik ise doğru ayarlarla çekilmesine rağmen detayların çok net olmaması diyebiliriz. Yani fotoğrafın genel netliğindeki çok küçük bir sorun bile keskinliği etkiler fakat siz makineyi tripod üzerine yerleştirip hareketsi bir cismi net bir şekilde çekseniz bile detaylara inip bakınca keskinlikte problem olabilir. Elde çekim yaparken fotoğrafın net çıkması için enstantane ayarının en azından 1/odak uzaklığı olması gerektiğine dair bir öneri yapılır hep. Kişinin ellerinin titrekliğine de bağlı fakat 100mm odak uzaklığını anca 1/100sn ayar ile net çekebilen biri aynı fotoğrafı isoyu düşürmek amacıyla 1/50sn ile çekmeyi denerse fotoğraf net çıkmayacak ve dolayısıyla keskin de olmayacak. Fakat 1/100sn ayarla çektiği "net" fotoğrafın detaylarında da keskinlik bulamıyorsa o zaman ekipmanda bir problem olabilir veya alan derinliğinden ötürü fotoğrafın bazı kısımları diğerlerinden daha az keskin çıkabilir.
Diffraction'daki durum netlikle değil de keskinlikle alakalı bir durum yani. Oradaki mesele diyafram bıçakları birbirine çok fazla yaklaştığı için aradaki boşluğun iyice azalması ve ışınların bıçaklara çarparak saçılıp yanlış görüntülere sebep olması.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 3 Eylül 2015; 1:43:14 >
-
nx 300 ile gece çekimlerinde problem yaşıyorum aynı problemi yaşayan var mıdır ?
oda ışığında bile net foto alamıyorum otomatik focusta -
Örnek fotoğraf var mı? Exif bilgileri de olursa daha iyi. -
Hocam mukemmel bir aciklama olmus klavyene saglik
quote:
Hocam mukemmel bir aciklama olmus klavyene saglik
Ben de teşekkür ederim açıklama için.
Bakalım kalan iki cildini de okuyayım. Belki açıklamasını yapmıştır bu tür şeylerin. -
İşe yaradığına sevindim :)
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X