Şimdi Ara

sadece senin düşüncen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar evrenin varoluşunun bir amacı var mıdır??
    (neden vardır) (neden yoktur)

• Benim şahsi görüşüme göre evrenin varoluş amacı iki şekilde olabilir.

Birincisi Allah evreni insan için yarattı.Büyük patlamayla madde parçacıkları evrene saçıldı.Bu parçacıklar zamanla dağılıp soğuyarak ilk önce hidrojen atomunu meydana getirdi.Hidrojen bulutları evrende kütleçekim etkisiyle bir araya gelip ilk yıldızları oluşturdu.Hidrojenden oluşan bu yıldızlar , çekirdeklerinde hidrojeni yakarak helyuma dönüştürdü.Hidrojen bitince helyum yakarak zamanla periyodik tablodaki tüm elementleri oluşturup süpernova olup patladı.Tekrar evrene saçılan süpernova kalıntıları , yeni yıldızları ve gezegenleri oluşturdu.Canlıların yapıtaşı olan karbon gibi elementler , bu şekilde kozmolojik fırınlar olan yıldızlarda , milyarlarca yılda üretildi.

Görüldüğü üzere evrende bulunan sayısız yıldız , boş durmuyor ve sürekli element üreten birer fırın gibi çalışıyor.Açıkça görülüyor ki yıldızlara bir görev verilmiş.Element oluşturmak.Sadece görevleri bu değil , ayrıca yaydıkları ısı ile çevre gezegenlere yaşam sağlamak.Dünya dışında bir gezegende yaşam var mıdır bilmiyoruz ancak bizim sistemimizdeki yıldız bi yandan çekirdeğindeki hidrojeni helyuma dönüştürürken aynı zamanda yaydığı ısı ile biz canlılara hayat veriyo.Milyarlarca yıl sonra hidrojenini tüketip diğer elementlere dönüşmeye başladıkça , süpernova olup patlayacak ve ömrünü tamamlayacak.

Evrenin varoluşu ile ilgili ikinci teorim , aslında evren zaten vardı.Allah evreni insanı yaratmayı düşünmeden önce yaratmıştı.Gerçi Allah için zaman kavramı olmadığından önce ve sonra kavramları pek düşünülemez ancak bilemediğimiz şey şu ki , acaba evren sırf insan için mi yaratıldı yoksa evren varken Allah bu evrene insanı dahil edip mi yarattıAllah'ın insanı neden yarattığını biliyoruz.Allah insanı kudretini gösteren bir varlık olarak yarattığını söylüyor.Hem de imtihan için yarattığını söylüyor.Ona düşünce yeteneği vererek doğru bulması için yarattığını söylüyor.İnsan için de evreni yaratmak Allah için hiç zor bişey değil.Dünyayı bize bir yuva yaptığını biliyoruz.Bize dünyada faydalanabileceğimiz nimetler verdiğini biliyoruz.Ancak tüm evreni de insan için yarattığını düşünebiliriz.Bu konuda sıkıntı yok.

Ama diğer düşünce de kafaya takılmıyo değil.Allah bütün evreni yarattı , dünyayı ve milyonlarca çeşit türü yarattı ve en sonunda , tüm yarattıklarının en üstününü , düşünebilen , alet kullanabilen , merhamet edebilen , sevebilen , ağlayabilen , bütün bunların yanında kötülük yapabilen , kan dökebilen insanı yaratmıştır.Allah küçük bir evren değil , çok büyük bir evren yarattıysa bu O'nun kudretinin göstergesidir.Kafamızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz milyarlarca yıldıza ben gereksiz demem , onun yerine Allah'ın kudretini görüp , Allah'a tevekkül ederim.Allah bana 3-5 tane yıldız değil de milyarlarca yıldız gösteriyosa ben bunda Allah'ın kudretini görürüm.

Sonuçta evrenin varlığı ve insanın varlığı birbiriyle bağlantılıdır.Bi tanecik gezegene tıkılmış 7 milyar insan için milyarlarca seyirlik yıldız neden var diye kendime sorarsam , bunun tek cevabı Allah'ın kudretini görmek için var.Kuran'ı okursanız zaten Allah da bizden evrenin muhteşemliğini görüp tevekkül etmemizi ister.Biz uğruna evren yaratılacak kadar değerli miyiz dersek bence evet değerliyiz.Çünkü Allah insandan yaratılmışların en üstünü diye bahseder.Ancak insan öyle bişeydir ki , Allah'a tevekkül etmediği zaman , yaratıcısını inkar ettiği zaman Allah katında bir toz parçacığından bile değersiz hale düşer.İnsan ne ederse kendine eder.

• quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Benim şahsi görüşüme göre evrenin varoluş amacı iki şekilde olabilir.

Birincisi Allah evreni insan için yarattı.Büyük patlamayla madde parçacıkları evrene saçıldı.Bu parçacıklar zamanla dağılıp soğuyarak ilk önce hidrojen atomunu meydana getirdi.Hidrojen bulutları evrende kütleçekim etkisiyle bir araya gelip ilk yıldızları oluşturdu.Hidrojenden oluşan bu yıldızlar , çekirdeklerinde hidrojeni yakarak helyuma dönüştürdü.Hidrojen bitince helyum yakarak zamanla periyodik tablodaki tüm elementleri oluşturup süpernova olup patladı.Tekrar evrene saçılan süpernova kalıntıları , yeni yıldızları ve gezegenleri oluşturdu.Canlıların yapıtaşı olan karbon gibi elementler , bu şekilde kozmolojik fırınlar olan yıldızlarda , milyarlarca yılda üretildi.

Görüldüğü üzere evrende bulunan sayısız yıldız , boş durmuyor ve sürekli element üreten birer fırın gibi çalışıyor.Açıkça görülüyor ki yıldızlara bir görev verilmiş.Element oluşturmak.Sadece görevleri bu değil , ayrıca yaydıkları ısı ile çevre gezegenlere yaşam sağlamak.Dünya dışında bir gezegende yaşam var mıdır bilmiyoruz ancak bizim sistemimizdeki yıldız bi yandan çekirdeğindeki hidrojeni helyuma dönüştürürken aynı zamanda yaydığı ısı ile biz canlılara hayat veriyo.Milyarlarca yıl sonra hidrojenini tüketip diğer elementlere dönüşmeye başladıkça , süpernova olup patlayacak ve ömrünü tamamlayacak.

Evrenin varoluşu ile ilgili ikinci teorim , aslında evren zaten vardı.Allah evreni insanı yaratmayı düşünmeden önce yaratmıştı.Gerçi Allah için zaman kavramı olmadığından önce ve sonra kavramları pek düşünülemez ancak bilemediğimiz şey şu ki , acaba evren sırf insan için mi yaratıldı yoksa evren varken Allah bu evrene insanı dahil edip mi yarattıAllah'ın insanı neden yarattığını biliyoruz.Allah insanı kudretini gösteren bir varlık olarak yarattığını söylüyor.Hem de imtihan için yarattığını söylüyor.Ona düşünce yeteneği vererek doğru bulması için yarattığını söylüyor.İnsan için de evreni yaratmak Allah için hiç zor bişey değil.Dünyayı bize bir yuva yaptığını biliyoruz.Bize dünyada faydalanabileceğimiz nimetler verdiğini biliyoruz.Ancak tüm evreni de insan için yarattığını düşünebiliriz.Bu konuda sıkıntı yok.

Ama diğer düşünce de kafaya takılmıyo değil.Allah bütün evreni yarattı , dünyayı ve milyonlarca çeşit türü yarattı ve en sonunda , tüm yarattıklarının en üstününü , düşünebilen , alet kullanabilen , merhamet edebilen , sevebilen , ağlayabilen , bütün bunların yanında kötülük yapabilen , kan dökebilen insanı yaratmıştır.Allah küçük bir evren değil , çok büyük bir evren yarattıysa bu O'nun kudretinin göstergesidir.Kafamızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz milyarlarca yıldıza ben gereksiz demem , onun yerine Allah'ın kudretini görüp , Allah'a tevekkül ederim.Allah bana 3-5 tane yıldız değil de milyarlarca yıldız gösteriyosa ben bunda Allah'ın kudretini görürüm.

Sonuçta evrenin varlığı ve insanın varlığı birbiriyle bağlantılıdır.Bi tanecik gezegene tıkılmış 7 milyar insan için milyarlarca seyirlik yıldız neden var diye kendime sorarsam , bunun tek cevabı Allah'ın kudretini görmek için var.Kuran'ı okursanız zaten Allah da bizden evrenin muhteşemliğini görüp tevekkül etmemizi ister.Biz uğruna evren yaratılacak kadar değerli miyiz dersek bence evet değerliyiz.Çünkü Allah insandan yaratılmışların en üstünü diye bahseder.Ancak insan öyle bişeydir ki , Allah'a tevekkül etmediği zaman , yaratıcısını inkar ettiği zaman Allah katında bir toz parçacığından bile değersiz hale düşer.İnsan ne ederse kendine eder.
    Ey zerreden kürreye kainatı kudret parmağında tutan Rabbim, rahmetini esirgeme.

"El insânü sırri ve ene sırrûhü"

• quote:

Orijinalden alıntı: El-Ehad

KB Bölümünün nurtopu gibi yeni arabı hepimize hayırlara vesile olsun. HG el-ehad kardeş.
  • quote:

Bir şey anlatmak istiyorsan gel Türkçe konuş kardeşim, ne oluyor her iki kelimeden birini arapça söyleyince sevap point mi geliyor?
  • Dostumuz düşüncelerimizi sorduğu için düşüncelerimi yazdım. Kızacağını düşünmedim, affına sığınırım. Bir şey bilsem anlatmak isterdim de bilmiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: zimbabve milyarderi

quote:

KB Bölümünün nurtopu gibi yeni arabı hepimize hayırlara vesile olsun. HG el-ehad kardeş.

Troll olmadığı sürece bence her fikrin bu forumda olması lazım.Yeter ki saygı çerçevesinde tartışılsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

quote:

Troll olmadığı sürece bence her fikrin bu forumda olması lazım.Yeter ki saygı çerçevesinde tartışılsın.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar birincisi konudan çok çok uzaklaştık ikincisi benim için her düşüncesi önemli nasıl düşünüyor olursa olsun

• Ortada bir amaç falan yok. İnsandan insana değişen yargılar var sadece .
  • Kişisel kanaatime göre insan ve yaratıcı sebep sonuç ilişkisi ile değil her turlu yaratılışın mevcudiyeti prensibince husule geldi.

İnsan denen varlık mumkunler arasındaydı ve kainat kazanında mumkun olan yaratılmış hali bu kazanın sahibince goruldu.

Oz olarak bu karşılaşma istenen veya talep edilen bir karşılaşma değildi zorunlu bir karşılaşmaydı.

Kainatın sahibi mumkun olan bütün var oluşları görebilir olması görmek istediği anlamına gelmiyor. Diyn bunu ustu kapalı kabul eder. Bazı ve çok az kişi rasul aleyhisselam olur ve insanların çoğu cehennemlik haymatloz gibidir.

İnsan sadece mümkün olduğundan vardır ve varlığı ışığın suyun ateşin varlığından fazla değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 22 Mayıs 2015; 2:25:01 >
  • quote:

quote:

Post mu kasıyorsun birader?
    Sürekli benzer mesajları atıyorsun.
    Sanane üyelerin nickinden,kullandığı kelimelerden?
    Kelimelerin ne anlama geldiğini merak ediyorsan oturur iki dakika araştırma yaparsın.yok merak etmiyorsan,yazılanlara saygın olması gerektiğinden, senin verdiğin gibi tepki vermemelisin.
    Kimin ne yazacağını sen belirleyemezsin.

• Arapların tarihî şahsiyetleri ile ne alıp veremediğiniz var, anlamadım gitti?
    Arapları ben de fazla sevmem ama ırkçılık yapmayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

quote:

quote:

Post mu kasıyorsun birader?
    Sürekli benzer mesajları atıyorsun.
    Sanane üyelerin nickinden,kullandığı kelimelerden?
    Kelimelerin ne anlama geldiğini merak ediyorsan oturur iki dakika araştırma yaparsın.yok merak etmiyorsan,yazılanlara saygın olması gerektiğinden, senin verdiğin gibi tepki vermemelisin.
    Kimin ne yazacağını sen belirleyemezsin.

Farkındaysan arkadaş El-Ehad'a karışmadığı halde sen onun yazdıklarına karışıyorsun

• Zimbabveyimi savunuyosun
  • quote:

Dostumuz düşüncelerimizi sorduğu için düşüncelerimi yazdım. Kızacağını düşünmedim, affına sığınırım. Bir şey bilsem anlatmak isterdim de bilmiyorum.

Sevgili kardeşim.
    Sen çok yanlış gelmişsin.Gerçekten diyorum.

Burası ve internet alemindeki çoğu yer CAHİL olduğunu bilen insanlara hitap etmez.

Buralar CAHİL olduğunu kendinden GİZLEMEK için birsürü kavram,yalan ve zırvalara TUTUNANLARIN mekanı.
    Çünkü o kadar KORKUyolarki KENDİlerinden.Sırf KENDİ sesini duymamak için yüzlerce kitap okuyanlarada rastlarsın.

Bitmedi kendini hayatta hiçbir üniversite okumadan PROF. zannedenlerle rastlaşırsın ve o KİBİRli bakışlarında dinlere veya inançlara hakaretleriyle karşılaşırsın.
    Bilmezki herhangi bir dini en basitinden Hinduizmi anlaması için önce KİBRİnden vazgeçmesi gerekir.

Yada hiçbir eğitim almadan TEFSİRCİ,KELAMCI,TASAVVUFÇU olanlarlada karşılaşırsın.Onlar ayrı kafa açar zaten.
    Yok İslam bu değilde bu.Şu değilde şu.

Kabul etsene kendine yeni bir din kurmuşsun Kuranıda alet ediyosun.

O biter üniversitelerimizin TARİH bölümünde okuyan TARİHÇİLER gelir.Hiç bilmezki üniversitelerimizdeki Tarih aslında devşirilmiş Tarihtir.
    Siyasal Bilgiler Fakültesinde olması gereken bölümü Edebiyat Fakültesinde görür ama sormaz kendine böyle Tarih mi olur?(Buna ben tam olarak giriyorum.Kendimi tarif ettim yani)

Siyasetten ve politikadan bihaber olanların Partilere,ideolojiler küfrettikler yerler.

Yani sonuç olarak buralar CAHİLliğin yayıldığı yerlerdir.

Senin ve benim gibi gerçekten CAHİL olduğunu kabul edenlerin barınamayacağı yeler.

Ama gene biraz avantajlıyız seninle.Hiç değilse CAHİLliğimizi görüyoruz.
    Onlar o kadar CAHİLler ki CAHİL olduğunu bile görmüyolar.

Sorarsın bu kadar CAHİLLİK nasıl okur diye.

Bu derecede CAHİLLİK ancak OKUMAKLA olur.

Yani kaç git buralardan.Şimdi düşünmeden eksi yağmuruna tutucaklar beni ama olsun.
    Zateb düşünmezlerde.Öyle alışmamışlar.

O kadar çok şey öğrenmişlerki düşünmeye fırsatları olmamış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi güzelfatsam -- 22 Mayıs 2015; 14:47:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: güzelfatsam

quote:

Dostumuz düşüncelerimizi sorduğu için düşüncelerimi yazdım. Kızacağını düşünmedim, affına sığınırım. Bir şey bilsem anlatmak isterdim de bilmiyorum.

Sevgili kardeşim.

Burası ve internet alemindeki çoğu yer CAHİL olduğunu bilen insanlara hitap etmez.

Buralar CAHİL olduğunu kendinden GİZLEMEK için birsürü kavram,yalan ve zırvalara TUTUNANLARIN mekanı.
    Çünkü o kadar KORKUyolarki KENDİlerinden.Sırf KENDİ sesini duymamak için yüzlerce kitap okuyanlarada rastlarsın.

Bitmedi kendini hayatta hiçbir üniversite okumadan PROF. zannedenlerle rastlaşırsın ve o KİBİRli bakışlarında dinlere veya inançlara hakaretleriyle karşılaşırsın.
    Bilmezki herhangi bir dini en basitinden Hinduizmi anlaması için önce KİBRİnden vazgeçmesi gerekir.

Yada hiçbir eğitim almadan TEFSİRCİ,KELAMCI,TASAVVUFÇU olanlarlada karşılaşırsın.Onlar ayrı kafa açar zaten.

O biter üniversitelerimizin TARİH bölümünde okuyan TARİHÇİLER gelir.Hiç bilmezki üniversitelerimizdeki Tarih aslında devşirilmiş Tarihtir.
    Siyasal Bilgiler Fakültesinde olması gereken bölümü Edebiyat Fakültesinde görür ama sormaz kendine böyle Tarih mi olur?(Buna ben tam olarak giriyorum.Kendimi tarif ettim yani)

Senin ve benim gibi gerçekten CAHİL olduğunu kabul edenlerin barınamayacağı yeler.

Yani kaç git buralardan.Şimdi düşünmeden eksi yağmuruna tutucaklar beni ama olsun.

Sevgili kardeşim,

Fikirleriyle ilgili hiç bir şey bilmeden bir yerlerinden insanlara kişilik uydurmaya devam et. Çok güzel gidiyorsun, kendi kafanda da bir güzel kurmuşsun dünyayı.. Onlar şöyledir, bunlar böyledir. Devam et, süper doğru yolda ilerliyorsun.

Doğruya yürümek isteyen insan okur, körü körüne benimsediği bazı fikirlere saplanmaz. Etrafına at gözlüğüyle bakmaz. Herkesi kendi değerlerine göre yargılamaz. KENDİ değer yargılarına uymayan şeylerin zırvalar, yalanlar olduğunu düşünmez; düşünse bile SAYGI duyar.

• Karışmamış mı?Sen onun yazdıklarını okumuyorsun sanırım? Benimkisi karışmak değil, yanlışınını düzeltmek.
    Sen de farkındaysan zimbabve bana karşılık vermediği halde, onun yerine bana karşılık vermeye kalkıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Mayıs 2015; 15:01:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: güzelfatsam

quote:

Sevgili kardeşim.

Siyasetten ve politikadan bihaber olanların Partilere,ideolojiler küfrettikler yerler.

Bizim tarihimiz devşirilmiş bir tarih değildir. Bilimde milletlerin ya da dini zümrelerin farkı yoktur.

Ege Üniversitesi'nde birisi var, ismini unuttum. Yüksek lisans bitirdi. Doktora yapıyor şu an sanırım. O kişi Vikingler üzerinde çalıştı. Ne yani, İsveç falan tarihini devirmiş mi oluyor?

Ayrıca tarihin siyasal bilimler içinde ne işi var? Tarih siyaset demek değildir. Tarihin içinse kültür, sosyal yaşam, göçler, dinler, sanat da vardır. Tarihi tek yanlı bakış açısı içinde siyasetle ele alırsan çok büyük yanılgı içine düşersin. Zira sosyoloji ve psikoloji tarihin en büyük iki yardımcısıdır. Edebiyat da öyle. Çünkü tarihte belge esastır. Belgelerin büyük kısmını yazılı metinler oluşturur. Dil de burada önemli bir kavramdır.

Sağa sola cahil demişsin. Ama yazın da yazım hataları ile dolu.

• güzelfatsam kullanıcısına yanıt
    Selam dostum. Bilen,bildiren,bilinen Allah'tır, gerisi nasip işidir. "Hakikât yolu, aranmakla bulunmaz. Ama bulanlar ancak arayanlardır." der Bestâmi hazretleri. Okumadan olmaz. Kibir nefsin, sevmek bizim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

Karışmamış mı?Sen onun yazdıklarını okumuyorsun sanırım? Benimkisi karışmak değil, yanlışınını düzeltmek.
    Sen de farkındaysan zimbabve bana karşılık vermediği halde, onun yerine bana karşılık vermeye kalkıyorsun.

Sadece görüş belirtmek ve karışmak arasındaki farkı kavraman gerekiyor önce.

Ben "Sen şöyle yapıyorsun, bence şöylesin" dersem görüşümü belirtmiş, "Sen şöyle yapıyorsun; öyle yapamazsın, böyle yapacaksın" dersem karışmış oluyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.