Şimdi Ara

Sabancı CS Soru-Cevap (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
1.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

reis %50 ctis gelmiyor?

• Codewake kullanıcısına yanıt

Yazacağız ama gelmesi zor.

• FREE_MIND kullanıcısına yanıt

o zaman fark etmez nereyi yazdığın. ilk 3-5 binde değilsen aman aman değişen bir şey olmuyo. tam burslu ctis'cilerle burssuz/yarı burslular arasında devasa farklar var.

• Egon_Krenz E kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarın donanımsal meselelerini mi öğreniyorsun yazılımsal mı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulpro kullanıcısına yanıt

Zorunlu olarak verilen 1 tane (Logic and Digital Design) donanım dersi var, gerisi öğrenciye kalıyor. Comp Architectures tarzı dersleri almak serbest, EE dersleri de alınabiliyor (önkoşul şartları sağlandığı sürece). Ben yazılım tarafına odaklanıyorum, ama isteyen birisi donanım tarafına da odaklanabilir. Öğrencinin takdirine bırakılıyor yani.

Mesela ne öğretiyorlar yazılım olarak ?

Yada şöyle söyleyeyim öğrettikleri içinde docket github postgreSQL redis falan var mı

Bu tarz teknolojileri ağırlıklı olarak proje derslerinde kullanıyoruz. 310'da git kullanılıyor mesela, 306'da MySQL kullanılıyor. 308'de git'e ek olarak docker kullananlar oluyor, projeye bağlı olarak değişir tech stack. Saydığım derslerde bu teknolojileri anlatma gibi bir kaygı olmuyor, bunları öğrencinin öğrenmesi bekleniyor. İşin daha çok teorik kısmı öğretilir genelde.

Data Structures, Algorithms tarzı dersler genelde C++ üzerinden işleniyor. Python'dan işlenen dersler de oluyor, tamamen aldığın derse bağlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 22 Temmuz 2025; 20:37:47 >
    Mesela ben veritabanından bir bilgiyi eğer ilk kez çekiliyorsa kullanıcının ID sine göre key oluşturulup value eklenip 10 dakikalığına expire edilsin desem sabancıdaki kaç kişi yapabilir bunu

Veya kritik bir işlem için veritabanı düzeyinde stored procedure oluşturulup repository ye bu sql i enjekte etsin desem kaçı yapar

Yada bu teknolojileri docker compose ile konteyner haline getirip projeye enjekte etsin desem kaçı yapar

• Bunları nitelikli diyebileceğimiz herhangi bir üniversitede okuyan herhangi bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi zorlanmadan yapabilir, bilmiyorsa da kolayca öğrenir (Sabancı özelinde cevap vermiyorum, sorulan sorunun iyi niyetle sorulduğuna inanmıyorum çünkü, kusura bakmayın). Okulun amacı bunları öğretmek değil, bunları öğrencinin kendi başına kolaylıkla öğrenebileceği zihinsel altyapıyı oluşturmak. Bir sürü matematik dersi, muhtemelen çoğu kişinin bir kere bile kullanmayacağı yoğun teorik dersler (automata theory, computer architectures vesaire) verilir, bunun sebebi de analitik düşünme becerisini geliştirmektir.

Üniversitenin amacı öğrenciye cutting-edge veya güncel denilebilecek her teknolojiyi öğretmek değil, teorik altyapıyı sunmak. Nitekim öğrenci teorik altyapıyı öğrenirse bunları da rahatlıkla yapabilir çünkü. Üniversiteler analitik beceriye, problem çözme becerisine yatırım yapar, bu tarz işleri de öğrencinin kendi başına öğrenmesini bekler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 22 Temmuz 2025; 21:8:23 >

Mesela teorik ne anlatıyorlar ?

Redis şu iş için kullanılır ama sadece bu kadarını bilmeniz yeterli size redistemplate ayarlarını ve opsfor veri türlerini öğretmeyeceğiz bunu kendiniz bulacaksınız mı deniyor

Yada veritabanında view şu işe yarar trigger buna yarar transaction buna yarar ama size sadece bunların ne işe yaradığını söyledik artık syntax mı öğreneceksiniz kopyala yapıştır mı yapacaksınız bu size kalmış mı diyorlar

Ben alaylı yazılımcıyım üniye gitmedim o yüzden soruyorum sabancıda olsa ne olur sanki bunları yapabiliyorlar kafa yapısıyla yazmıyorum

Mesela ben birine JWT li tokenblacklistli redis kullanılan bir güvenlik katmanı yaz desem bunu yazabilir mi

Şöyle bir şey görmüştüm ekşide o yüzden söylüyorum Sabancı CS Soru-Cevap

Redis anlatılmadı, ancak SQL üzerinden örnek verebilirim.

Relational algebra anlatılır, sonrasında SQL'daki JOIN, GROUP BY tarzı ifadelere geçilir, bunların özünde relational algebra olduğu anlaşılır, syntax üzerine birkaç slayt anlatılır, gerisi öğrenciye bırakılır.

View, trigger anlatır, 1-2 örnek verir, karmaşık durumlara değinir, gerisini öğrenciye bırakır. Yani temel hatlarını anlatır, detayını öğrenciden bekler. Sınavda detaylı da sorabilir, ne kadar detaya indiğine bağlı olarak, ama genelde aşırı detaylı değildir bu dersler. Bu proje dersleri için geçerli.

Teori ağırlıklı derslerde durum değişiyor. Digital designda mesela detaylıca anlatılır her şey, her konuya dair örnek çözülür, olabildiğince detaya inilir, sınavda da detaylı cevaplar beklenir. Data Structures de aynı şekilde, detaylıca anlatılır, ve aynı (hatta daha detaylı) cevaplar beklenir. İyi açıklamazsanız her yerden puan kırılır.

Sizin bahsetmiş olduğunuz teknolojilerin kullanıldığı dersler genelde pratik (proje) ağırlıklı dersler olduğu için ilk 3.paragraflarta anlattığım durum yaşanır.

Mülakat senaryosunda JWT li tokenli, blacklistli redis kullanan bir sistem yaz derseniz, eğer bu konulara hakimse direk yazar. Hepsi yazamaz, çünkü bazıları bu teknolojiler üzerine çalışmamıştır. Üstüne çalışanlar ise (sorduğunuz sorunun zorluğuna ve ne kadar iyi bildiklerine bağlı olarak) cevaplayabilir.

Aslında bunun okul ile alakası yok desem daha iyi, yani alaylı birisi sabancı mezunu Ali'den (john doe diyelim) daha iyi yazabilir. Neden? Sabancıdaki kişi hayatında hiç JWT kullanmadıysa olabilir, veya o alana dair herhangi bir çalışma yapmadıysa olabilir. Bu tamamen kişinin kendini o alanda ne kadar geliştirdiğine bağlı. Belki alaylı birisi 10 yıldır X'i kullanıyor, sabancıdaki daha 2 ay önce kullanmaya başlamış. Doğal olarak 10 yıldır kullanan kişi X'e daha hakimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 22 Temmuz 2025; 22:13:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ben bunları 0 dan adamlara öğretecekler sanıyordum

Böyle ise chat gpt ye de sorsan oda anlatır yüzeysel olarak bu böyle şu şöyle diye o zaman o bölümün ne anlamı kalıyor ki

Adama senin detay şeyleride öğretmen lazım sen öğretmensen yüzeysel anlat diye sabancı gibi bir yere konulmazsın bence

Doğru, chatgpt de öğretir. Okulun misyonu bu tarz kavramları aşırı detaylı öğretmek değil, bu kavramları (ve ileride kişinin öğrenmesi gerekecek bilimum teknolojiyi) kendi başına oturup öğrenebileceği entellektüel ve analitik altyapıyı sağlamak. Bu altyapıyı da sistematik bir şekilde matematik ve teorik bilgisayar (ki bu da günün sonunda uygulamalı matematiğe çıkıyor) temelli dersleri vererek sağlıyor. Analitik becerisi zayıf olan birisi GPT ile de bu kavramları detaylıca kavrayamaz, kavramaya çalışırken çok zorlanır muhtemelen. Yeni teknolojilere zor adapte olma ihtimali de yüksek. Analitik beceri çok önemli, ne kadar iyi olursa kişinin işi o kadar kolaylaşıyor.

Öğrenci sürekli analitik düşüncesini geliştiren problemlerle uğraştıkça öğrenme becerisi (sayısal konularda), soyut düşünme becerisi de gelişiyor. Bu ikisi sağlamsa zaten öğrenci oturup öğrenmesi gerektiğinde kolayca öğrenir. Asıl mesele analitik beceriyi geliştirmek, üniversite de bu misyonu karşılamak için var.

Belirttiğiniz kavramlara yoğunlaşan meslek yüksekokulları var, onların temel misyonu sektöre eleman yetiştirmek, akademik olarak nitelikli öğrenci çıkarmaktan ziyade. Ne yazık ki ülkemizde ciddiye alınmadıkları için (halbuki ülkenin özellikle bu yüksekokullara ihtiyacı var, her yere 4 yıllık açmak yerine keşke bunlara yoğunlaşsalar) insanlar 4 yıllık bölümleri meslek bulma aracı olarak görüyor, ama temelinde bu yanlış, ana misyonları bu değil.

insanlar 4 yıllık bölümleri meslek bulma aracı olarak görüyor, ama temelinde bu yanlış, ana misyonları bu değil.

İnsanlar kültürlenmek için üniversiteye gitmiyor ki tabi meslek için gidecek , kitap alıp saatlerce onu çözmenin sebebi sana meslek kazandıracak bir bölüm kazanmak

Ana misyonu bu değil demek istiyorum. Zaten işe alım noktasında kolaylık sağlıyorlar, kurumsal işverenler 4 yıllık harici diplomaları ciddiye almıyor. Ama üniversitede "meslekte şunu kullanacaksınız, o yüzden bunları anlatacağız" demiyorlar. Öyle olsaydı bahsettiğim teorik dersler üzerinde hiç durulmaz, sadece meslekte kullanacağımız teknolojiler detaylıca anlatılıp geçilirdi. Verilen derslere baktığımızda büyük bir kısmı mesleki hayatta neredeyse hiç kullanmayacağımız dersler, bunların anlatılma sebebi de önceki mesajda belirttiğim gibi.

• Günlük up, okula dair herhangi bir soru sorabilirsiniz.

• moç yazacağıma burayı yazarım baba

• YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Sabancı CS Soru-Cevap 

Burslar daha iyi, 2-3 kişilik yurtlar beleş (yurtta kalmak istemiyorsan yurt ücretinin 2/3'ü iade) + ilk 1k'dakiler 9 ay aylık 12k alıyor (muhtemelen zam gelir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 24 Temmuz 2025; 21:52:7 >

Kızla yurtta kalınıyorsa on numara. Keşke geçen sene biraz daha asılıp geleydimSabancı CS Soru-Cevap 

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.