MANTIS-5500XT isminde 3600 ve 5500XT 8GB içeren bir kasa aldım. Sistemi alana kadar bilmediğim bir şey öğrendim: 3600'ler ısınıyor ve galiba ısınma sorunu pek çok kişide var. "Yanında gelen AMD'nin kendi soğutucusu ağır yükü karşılayamıyor, o yüzden haricen bir soğutucu almak gerekebilir" gibi tavsiyeler, iddialar da okudum. (Bu arada henüz sistemi kullanamadım çünkü ilk geldiğinde, chrome bile kurmadığım işlemci boşta 72 dereceyi görüyordu, teknik servise göndermek zorunda kaldım) 8 9 yıl sonra ilk kez masaüstü bilgisayar kullanımına geçtim, teorik olarak az bi şey bilsem de pratikte sıfırım. 'Ryzen çok ısınıyor' denilen dönemin kapandığının bunun tabu olduğunun söylenmesi, burada pek çok arkadaşın yönlendirmesi sonrası 10400F yerine 3600'ü tercih ettim. Ancak aldıktan sonra 3600'de ısınma sorunu olduğunu öğrendim. Şimdi birtakım bilen birisi için çok basit sorularım var. 1) Bir işlemci çok ısınırsa (mesela 80-90 dereceyi görürse) ne olur? Ömrü kısalır mı? 2) AMD sıcaklığın 110 dereceye kadar işlemcinin kaldırabileceğini açıklamış. Burayı görürse ne olur, zararlı bi şey midir ısınması? 3) Bannerlord ve RDR2 gibi oyunların işlemciyi yük altında çalıştırdığını öğrendim, bu gibi oyunlarda işlemcinin sıcaklığı 65'i görür ve burada sabitlenirse bir zarar oluşur mu? 4) Oyunlarda ortalama ideal sıcaklık nedir? Kaç dereceye ulaşırsa endişelenmeliyim? 5) İşlemci sıcaklığı yüksek dereceye ulaşırsa ne yapmalıyım, sorunu nerede aramalıyım? 6) OC sadece hız aşırtmak mıdır? Voltajı düşürüp sıcaklığı indirmeye çalışmak da overclock mudur? 7) OC hiç yapmadım, anlamam da fakat internette nasıl yapıldığını anlatan tonla video var. Videolardan birinde voltaj düşürüp işlemciyi 4.2 GHz'ye sabitlemekten bahsediliyor. Bu, işlemcinin her durumda bu değerde çalışacağı anlamına gelmiyor mu? GHz'yi yükseğe sabitlemek onu yorup ömrünü kısaltmaz mı? 8) Ryzen 5 3600 için elimdeki wraith spire soğutucu yetersiz mi? Başka bir soğutucuya 'kesinlikle' ihtiyacım var mı? (Bilgisayarı yük altında kullanabilirim) (OC yapmayacağım) 9) Uzun ömürlü bir işlemci için ne önerirsiniz, yeni bir soğutucu mu? (bütçem kısıtlı, şuan 500 liralık soğutucu için durumum yok) Kasa sirkülasyonu mu? Yoksa ilerleyen süreçte OC mi? |
Ryzen 3600 ve Isınma Sorunu Çözüm Nedir?

-
-
1- İyi Olmaz, Kısmen
2-Sistem Kendini Kapatır, İşlemci Isıdan Dolayı Zarar Görmez Tam Olarak
3-Gayet Güzel Bir Değer 65 Derece
4-70in Üstüne Çıktığında Endişelenmeye Başlayabilirsiniz
5-Kasa İçi Havalandırma, İşlemci Soğutucu Ve İşlemciye Verilen Voltaja Bakmanız Lazım
6-Voltaj Düşürüp Sıcaklığı İndirmeye Çalışabilirsiniz Downvolttur Adı
7-Verilen Voltaj Ve Sıcaklığa Dikkat Ettiğiniz Sürece Hiçbir Sorun Olmaz Ama Her İşlemcinin Kendi OC Kapasitesi Farklıdır Bütün Sistem Aynı Olsa Bile Aynı 2 İşlemci Birbirinden Farklı Sonuçlar Vericektir Kendiniz Denemeniz Lazım
8-İmkan Varsa Tabiki Güzel Bir Soğutucu Gerekli, Hem Sıcaklık Hem de Ses Bakımından Çok Büyük Rahatlama Sağlayacaktır Üstüne Üstlük OC Kapasiteniz Uçar Ama İmkan Yoksa Bu Şekilde de Kullanabilirsiniz
9-İşlemcilerin Bozulması Pek Olağan Bir Şey Değil Sıcaklık Ve Voltaja Dikkat Ederseniz Degrade Denilen İşlemcinin Geri Kurtarılamayacak Şekilde Performans Düşüşünün Önüne Geçersiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çetooooo -- 28 Ocak 2021; 16:22:39 >
-
Güzel bir kule tipi soğutucu alıyorsun biostan elle ghz ve voltaj ayarlaması yapıyorsun yoluna devam ediyorsun sorunsuz bir şekilde :)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Oldukça tatmin edici cevaplarınız ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim
1) Downvolt konusunda başka yapabileceğim bir şey var mı? Sadece voltaj düşürüp sıcaklığı mı ayarlıyoruz? Maksimum sürede, stabil performansla işlemci kullanmak istiyorum da
2) Kasa içi havalandırmanın nasıl yapıldığına, sağlıklı nasıl olduğuna dair hiçbi fikrim yok (ilk kasam bu benim). Detaylar için önerebileceğiniz bir yazı veya video var mı? Panel çizdiren var, kasa fanı alan var, masa altına değil üstüne koyun diyen var, içini şöyle silin diyen var, ön kısmı açık tutun diyen var...
3) Sıcaklık ve voltaja nasıl dikkat edebilirim (yıllarca kullanmayı planladığım için her gün açıp bakamam değerlere)
-
Dark Freezer x93 sizce iyi midir ve yeter mi?
-
Benim bir tanıdık x94 olanı Intelde kullanıyordu çok memnundu boşta 25 30 arası oluyormuş
Dark Freezer X128 al devam et.
-
O kadar bütçem yok, 150 200 lira bandında olabilir
-
Stok soğutucunun bu kadar ısıtmasının sebebi bakır plaka olmaması. Bakır plaka vardı Ryzen 2600 olandı Ryzen 3600 ile bir çok soğutucu da onu kaldırmışlar. Bakır çok iyi ısı iletiyor.
Tam olarak ne kadar oluyor merak ediyorum. En ağır yükte 80 derece geçmediği sürece sıkıntı olmaması lazım.
-
quote:
Orijinalden alıntı: TheAnalyzerOldukça tatmin edici cevaplarınız ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim
1) Downvolt konusunda başka yapabileceğim bir şey var mı? Sadece voltaj düşürüp sıcaklığı mı ayarlıyoruz? Maksimum sürede, stabil performansla işlemci kullanmak istiyorum da
2) Kasa içi havalandırmanın nasıl yapıldığına, sağlıklı nasıl olduğuna dair hiçbi fikrim yok (ilk kasam bu benim). Detaylar için önerebileceğiniz bir yazı veya video var mı? Panel çizdiren var, kasa fanı alan var, masa altına değil üstüne koyun diyen var, içini şöyle silin diyen var, ön kısmı açık tutun diyen var...
3) Sıcaklık ve voltaja nasıl dikkat edebilirim (yıllarca kullanmayı planladığım için her gün açıp bakamam değerlere)
1-Hocam İşlemciyi İstediğiniz Frekansa Sabitleyip Voltajı Yavaş Yavaş Düşürerek Testleri Geçmesini Sağlıyoruz Çöktüğü Seviyenin Bir Üstünde (Yani Çökmeden Çalışıtığı Değerin Bir Üstünde) Bırakıp Kullanıma Devam Ediyoruz
2-Kendi Kasamda Göstermek Gerekirse Mantık Çok Basit Önden Giren Soğuk Hava Isınarak Yukarıdan Ve Arkadan Dışarı Atılıyor Arka Egzoz Fanları Çok Önemli
3-Dediğim Gibi Sıcaklık Tam Yükte 70in Üstüne Çıktığında Endişelenmeye Başlayabilirsiniz, Overclock Yaparken de Voltajı 1.36'nın Üstüne Çıkarmamaya Özen Gösterin
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çetooooo -- 28 Ocak 2021; 17:10:29 >
-
Hocam pringles kutusu nkac derece fark ettirdi. :) -
quote:
Orijinalden alıntı: hoksi
Hocam pringles kutusu nkac derece fark ettirdi. :)Yanılmıyosam +2 Derece Koymuştur Sonradan Çıkarttım Eski Fotoğraf
-
çok basit. voltaj düşürüp ısınma sorununu ortadan kaldırıyorsun.
orjinal soğutucuyla 1.185v 4200 mhz tüm çekirdekler tam yükte 72 derece oluyor.
oyunlarda 59 derece.
Kasam önden tek arkadan tek fan corsair carbide spec 06
oyunlarda 75 dereceye kadar kabul edilebilir bir düzey.
-
1080ti ile stok ayarlarda kullanıyorum hiç bir sorun yok milletin abartılı yorumlarina aldırış etme olduğu gibi kullan.
Ryzen 3600 stok soğutucuların çoğunda bakır plaka yok. Bu bakır plakayı eklerseniz belki olay çözülebilir.
-
Aldıran arkadaşlar o işlemcinin yanında soğutucu almanızın şart olduğunu söylemedi galiba.3600 alırken yanına soğutucu masrafıda yazılması lazım. -
Hocam oyunda 65 derece yazmışsınız. Bunlar gayet iyi değerler. Birileri kafanızı karıştırmış sanırım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"Aldıran arkadaşlar" bu nedir?
Burada insanlara yardımcı olmaya calısan birkac arkadas var Leon-X vb gibi ...Bu insanlar para mı alıyor?Danısmanlık ucreti mi alıyor?ya da firmalarla anlasıp bu insanları magdur edelim mantıgı mı guduyor?
Bu nasıl bir bakıs acısıdır,suclamadır?Dayısı,arkadası,yegeni vb tavsiye etmistir.Forumları okuyup,incelemelere bakıp oyle karar vermistir.
Defalarca 10400F alın demisimdir.3600 o paraları etmek demisimdir.Ama Z490+10400F almak istemiyorum 3000 lira tutuyor B450+3600 2300 lira yapıyor diyene de mantıksız sayılmaz demisimdir.Simdi benim bir karım mı var?Firmalarla ilgim mi var?LeonX,TheLost vb bu kisilerin bir cıkarı mı var?
10400F+B460 Tomahawk alın diyen yardımcı oluyor da 3600+B450 de alınabilir diyen magdur mu ediyor?Ya da ben B450+3600 alıyorum diyen tuketici cok mu saf,cok mu bilgisiz oluyor?Magduriyeti isteyen mi var?Bundan prim yapan mı var?
Yegenim bana geldi 10400F+MSI B460 Tomahawk aldırdım.2700 Lira odettim.
Diger Yegenim geldi ben 3600+TUF B450 Pro S aldırdım.2700 Lira odettim.
Birinde iyilik birinde kotuluk mu yapmıs oldum.Hayır sadece yardımcı olmaya calıstım.
B460 11. Nesil desteklemedi.Yegenim gelip beni magdur ettin deyip bana kufur mu etmeli?Hayır cunku o destegi vermeyecegini kim bilebilir?
Tuketicilerin hepsinin bir mantıgı,butcesi ve kararı var.Kimi diyor ben 3000 liraya Z490+10400F alırım kimi diyor 2000 liraya H410+10400F alırm kimi diyor 2300 veririm B450+3600 alırım kimi de diyor 3000 veririm B550/X570+3600 alırım.
Fan a gelince her islemciye duzgun bir fan lazım eger Uretici Duzgun Fan vermiyorsa 3600 ile gelen fan yetmiyorsa gidersin 200TL den baslayan fiyatlarla 200-350TL arası fan alırsın biter.
10400F kullanamdım ama LGA 775 den beri benzer olan fanlar o islemcilere yeter mi emin degilim.Sonucta her islemciye duzgun fan yoksa 200TL den baslayan fiyatlar fan lazım...
-
Ryzen 5 3600 için önerebileceğiniz 200 lira bandında (mümkünse aşmasın) bir soğutucu var mı?
-
quote:
Orijinalden alıntı: TheAnalyzerRyzen 5 3600 için önerebileceğiniz 200 lira bandında (mümkünse aşmasın) bir soğutucu var mı?
Dark FreezerX124,128,Artic E Sports gibi 250-350 civarında fanlar bakabilirsiniz.
Yok 200 u gecmek istemiyorum diyorsanız Rainman vb Cin malı fanlar var.
Benzer içerikler
- pbo enhancement nedir
- ryzen 5 5500 vs 5600
- fan kontrol programı
- itopya indirim kodu
- tray işlemci nedir
- i7 860 kaçıncı nesil
- exynos 1380
- apu sistem
- kirin 9010
- ryzen 9 9950x3d
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X